Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel mě nutí podepsat výpověď

Od: vasek219 odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, rád bych se zeptal, jak postupovat, když zaměstnavatel sepsal mým jménem mou výpověď a nutí mě ji podepsat, jinak mi to prý osolí a bude dávat úkoly, které nemohu zvládnout a následně mě vyhodí na paragraf.
Nejedná se o dohodu, ale vyloženě o to, že údajně já dal výpověď. On vše sepsal včetně osobních údajů a já mám pouze podepsat. Je nějaká možnost, jak se takovému jednání bránit?
Stěžovat si jeho nadřízenému není možné.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Investujte do záznamníku: odkaz

Právní podstata: odkaz

Zaznamenat klíčové rozhovory a dohodnout se na odchodu pro nadbytečnost s odstupným.

Poslat dotaz na VOS : lf1.cuni.cz/...

ja1
hodnocení

2x

"Ten člověk už tak prý byl velmi arogantní a všechny urážel, hlavně vůči ženám se chová vulgárně. Vcelku běžně nazývá různé kolegyně a i návštěvy pí*ani a krá*ami, které jsou úplně blbé."

Lze nějakým způsobem možno zařídit onomu člověku tzv. "deku"?*hi*

(Deka - skupinové zbití osoby, která je znehybněna a oslepena tím, že je zabalena do pokrývky)

krtek6
hodnocení

2x

proti zadávání úkolů se jde bránit

1) vědět co je a není povinností dle pracovní smlouvy. Nemůže nikoho vyhodit za něco co nemá v popisu

2) vědět jaké jsou limity a možnosti. Nemůže nikoho vyhodit pokud jsou úkoly nesplnitelné, mimo normy atd...v tomto případě je potřeba důkladně evidovat to co říká, píše, zadává a podobně. Aby např. na úkol, který běžně dal vypracovat týden, aby ho nechtěl do hodiny a podobně..

hodnocení

1x

Možnost jak se tomu bránit je jednoduchá. Nepodepisovat to.

Na jaký paragraf by tě asi tak vyhodil?

hufr
hodnocení

1x
Zaměstnavatel se Vás chce zbavit, ale nechce platit odstupné. Čistý bossing. Zadáváním nesplnitelných úkolů vás chce vyhodit pro neschopnost a opět se vyhnout placení odstupného. Práce na takové místě je vyloženě neudržitelná, bránit se lze těžko. Většinou až dodatečně soudně. Zaměstnavatel spoléhá, že do takového sporu zaměstnanec nepůjde a pohrůžka znepříjemnění života postačí k jeho dobrovolnému odchodu. Zkuste si vašeho nadřízeného nahrát, když už je takový dement, že vám to na plná ústa řekl. Pak byste měl celkem slušný důkaz, že zadávané úkoly od něj jsou úmyslně nesplnitelné z cílem vás poškodit. Buď jak buď, v té práci dříve či později stejně skončíte, i kdybyste to uhrál nyní, příště již budou vynalézavější (zrušení pracovního místa, přestěhování dané pracovní skupiny na druhý konec republiky atd.) a už jim to vyjde. Jde jen o to, jak dlouho se s nimi budete chtít tahat a vyvzdorovat si odstupné.
doplněno 28.08.23 18:55: ad milancukrar - příspěvek psán v době, kdy ještě nebyl tazatelem doplněn. Ale na samotné věci, zdali se jedná o něj nebo jeho matku, to nemá naprosto žádný vliv.

Nejde o tazatele, ale jeho matku a informace má od matky.

Ostatní zaměstnanci si nechají nadávat do...?

tj
hodnocení

1x
On je váš zaměstnavatel, určuje pravidla (je to mnohem složitější, musí se zohledňovat co je a co už není v pořádku, dle zákona, atd, ale zhruba to takhle je). Zaměstnanci nešéfují zaměstnavateli. Pokud vás chce propustit a chce to udělat tímto způsobem... No, nepřijde mi to normální, nesouhlasím s ním, ale je to taky způsob. V mé bývalé profesi přistupovali rovnou bez nějaké takové dohody k tomu druhému způsobu, co popisujete. Začali chodit člověku pořád za za*kem a jakmile udělal sebemenší chybu, už byl zápis, pak druhý, třetí a letěl.
.
Ale čemu nerozumím...
.
Vy chcete bojovat o místo pod někým takovým a v takovém prostředí? Vážně? Já bych šel sám a ten papír dodal osobně až na jeho stůl, pokud je to takový "případ", jak ho popisujete.

ltz
hodnocení

1x
I kdyby byly možné nějaké právní možnosti, tak takové řízení by vaší matku taky tak vysílilo, ze by se z toho taky brzy složila. Ať to bere tak, že se srazila s blbcem a lepši bude radši odejít. Když to nepodepíše bude děsně v nervech. Chlap ji bude šikanovat, úkolovat prací, kterou fakt bezchybně nezvládne. Pak bude mit důvod dát jí sám výpověď pro nezvládáni pracovních povinností a bude mít pak i problém s hledáním nové práce. Takto když ji bude běžet údajně její výpověd, může si ve výpovědní lhůtě hledat jiné misto.

vasek219
hodnocení

Údajně ohledně nesplnění pracovní povinnosti, která nastane tak, že mi zadá úkol, který ví, že nemohu splnit.
Jedná se o státní sektor, 2. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Dle informací to takto provádí často a lidi, které nepodepíšou po pár měsících šikany vyštve.
Abych upřesnil, nejedná se přímo o mou situaci. Ale toto se dnes stalo mé 50 leté mamce, která je z toho v šoku a hodně emočně vyčerpaná. Vůbec se ji po dnešním zážitku nechce zítra do práce. Zároveň je samozřejmě jasné, že nemůže být ze dne na den bez práce a výplaty.
Zajímá mě spíše to, jak si někdo může dovolit sepsat mým jménem mou výpověď a následně mi vyhrožovat, že pokud nepodepíši, stane se to a to. To mi nepřijde úplně v souladu se zákonem, ale nevím, proto se ptám...
A ve chvíli, kdy to nepodepíše, tak asi zažije peklo. Ten člověk už tak prý byl velmi arogantní a všechny urážel, hlavně vůči ženám se chová vulgárně. Vcelku běžně nazývá různé kolegyně a i návštěvy pí*ani a krá*ami, které jsou úplně blbé. Moje matka je dost náchylné povahy, která se celý život snaží vyhýbat konfliktům. Takže hodlá tu svou výpověď podepsat, ale nelíbí se jí, že si toto může dovolit a nemá za to žádný postih. A mně se jeho chování už vůbec nelíbí, tak mě zajímá, jaké jsou případné právní možnosti. Pořídit zvukový záznam jeho chování a nátlaků není problém.

hodnocení

0x

Jsou možnosti, buď to podepíše, nebo se bude bránit.

Branit podle toho, jak ten druhý bude útočit.

racio
hodnocení

0x

S tím se moc dělat nedá. Pokud by chtěl kdokoliv poradit, pak by musel znát také názory protistrany a ostatních spolupracovníků. Pracovat někde, kde mě nechtějí nemá smysl. Spíš bych se snažil domluvit na podmínkách odchodu - dohoda z organizačních důvodů s odstupným, atp. Pokud okolí zahájí psychický nátlak, tak to mamka stejně dlouho nevydrží. Začnou rána, kdy bude pracovní den zahajovat hlavou v záchodové míse (pokud je citlivější povahy) a skončit to může na psychiatrii, případně onkologii - a za to to opravdu nestojí.

asd1
hodnocení

0x
Vydirani zaznamenat a předat příslušným orgánům, oznámit i médiím, do datový i vedení nemocnice a policii.
Navrhnout odchod aby to vyhovovalo oběma,tj. Odstupné a odejít hned,snášet a bránit se šikaně je ztráta času a nervů.
Ono pokud ten šeřík zasne být nebezpečný pro vedení, tak hodí přes palubu i jeho..

hodnocení

0x
Bránit se dá tak, že se o nezákonném jednání dotyčného nasbírají důkazy (záznamník může v mobilu běžet pořád) a ideálně i svědci ochotní dotyčného potopit. Má na toto vaše máma "koule"? Když se tu ptáte za ni, tak tuším, že ne.

ichtao
hodnocení

0x

Nemusíte nic podepisovat. Nejspíš máte právo na slušné odstupné, podle toho jak dlouho tam pracujete. Braňte svá práva. Doporučuji sehnat si právníka. Třeba vysoudíte odškodnění za šikanu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]