Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, příští týden mám jit k zubařovi a na zubu dvě černé tečky. U zubaře jsem byla myslím naposledy tři roky zpátky a jednu z těch teček už jsem tam měla a nic s ní neudělal. Myslíte si, že se jedná o zubní kaz? A kdyby ano, tak by mi to vyvrtal a dal tam bílou nebo černou výplň? Já bych radši tu bílou, ale nevím jestli se za ní musí platit? (jsem ještě dítě) A jak dlouho si myslíte, že by ten "zákrok" mohl trvat?
Musíš chodit včas. Potom i malý kaz zamaskuje málo fotokompozitní výplně. Velký kaz si užiješ na kanálky a bolest při endodontickém ošetření a pak taky je na takovém zubu dost fotokompozitní výplně. Zub může pak změnit odstín bílé a je to trošku vidět.
U malé opravy si toho nikdo nevšimne.
Jak jsem říkala - mám na zubech pouze dvě malé tečky a jednu z nich tam mám už tak 3 roky. Je možné, že se jedná jen o pihment, ale chci být připravená na to, že to může být i kaz. Ta bílá výplň bude rozhodně vidět míň než ta černá. Jak dlouho si myslíte, že by ten "zákrok" mohl trvat?
Jestli je to v zárodku, tak 30 minut.
Nejdéle trvá to vyplnění ve vrstvách a průběžné osvědcování UV světlem.
Nenech si tam hlavně dávat amalgám. On totiž není jako lepidlo ta fotkompozitka. On je to vpodstatě kov a kotví se do zubu na tvar klínu. Zub se proto musí odvrtat zbytečně hodně, aby do velké díry ve tvyru jehlanu (klínu) se amalgám natlačil a tím zakotvil. Takový zub po další opravě může prasknout.
Tři roky? Proč jste se nezeptala zubaře dřív? Dalmatin?
... i v Česku si můžete nechat si své zoubky ozdobit zubními šperky. Můžou mít podobu nejen čirých kamínků, ale i barevných drahokamů vsazených do zlatých hvězdiček.
viz
Péče či nepéče o zuby je dědičná. Pokud rodič sám chodí k zubaři a na dentální hygienu, bere tam i své děti. Pokud rodič na zubní péči sám kašle, vypadá to jako u tazatelky. Nepopírám že jsou kraje, kde je obtížné sehnat zubaře, natož který bere děti. Ale nikde po republice není problém, zaplatit si dentální hygienu. Pokud tedy nemohu dítě dostat k zubaři, beru ho o to častěji na dentálku, třeba 3-4x do roka. Tam zuby vyčistí, fluorizují, poznají co je pouze pigment. Tímto odborným čištěním minimalizuju možnost zkažení zubu. A v mezičase hledám pro dítě soukromou zubní kliniku, kde se všechno pěkně platí, ale za žádnou cenu nenechám dítě bez zubní péče.
Já bych k zubaři chodila ráda jako všichni ostatní, ale moje mamka mě tam nikdy neobjedná a objednávat se tam sama nechci. Každopádně mi zubař řekl, že by mi moje zuby mohli lidi závidět a ať ve stejné péči jako do teď pokračuji. Kaz to nebyl
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.