Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černé tečky na zubech

Od: nikola® odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, příští týden mám jit k zubařovi a na zubu dvě černé tečky. U zubaře jsem byla myslím naposledy tři roky zpátky a jednu z těch teček už jsem tam měla a nic s ní neudělal. Myslíte si, že se jedná o zubní kaz? A kdyby ano, tak by mi to vyvrtal a dal tam bílou nebo černou výplň? Já bych radši tu bílou, ale nevím jestli se za ní musí platit? (jsem ještě dítě) A jak dlouho si myslíte, že by ten "zákrok" mohl trvat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Nemusí to být kaz. Třeba jen nějaký pigment. Nechte to na zubaře. Pokud bílé výplně, ty se dělají na pojišťovnu jen na předních zubech. Aspoň to tak bylo před lety.

hodnocení

Kaz to nebyl ; )

hodnocení

2x

kompozitní výplň včetně vrtání může trvat do 45 minut.

hodnocení

A platí se za ní?

Myslím že těhotné a do 15ti let neplatí. Zeptej se. Jinak je to dle velikosti kazu 3-5 tisíc.

hodnocení

Moc děkuji

pb®
hodnocení

0x
K zubaři se chodí 2x ročně a stejně tak často na dentální hygienu. Černé tečky mohou být neškodný pigment nebo kaz, to z popisu nepoznáme. Děti myslím za bílou plombu neplatí a dost možná se jim amalgám již nedává. I tak se není amalgámu třeba obávat, dobře udělaný vydrží navěky. Sama mám první nikdy neopravovanou plombu v zubu už 27let. Ukažte mi tzv. bílou plombu, která vydrží stejně tak dlouho.
hodnocení

Mně jde spíš o to, aby nebylo vidět, že jsem měla kaz. Moc děkuji za odpověď!

Musíš chodit včas. Potom i malý kaz zamaskuje málo fotokompozitní výplně. Velký kaz si užiješ na kanálky a bolest při endodontickém ošetření a pak taky je na takovém zubu dost fotokompozitní výplně. Zub může pak změnit odstín bílé a je to trošku vidět.

U malé opravy si toho nikdo nevšimne. ;)

hodnocení

Jak jsem říkala - mám na zubech pouze dvě malé tečky a jednu z nich tam mám už tak 3 roky. Je možné, že se jedná jen o pihment, ale chci být připravená na to, že to může být i kaz. Ta bílá výplň bude rozhodně vidět míň než ta černá. Jak dlouho si myslíte, že by ten "zákrok" mohl trvat?

mate59

Určitě udělá i preventivní prohlídku a vyvrtání kazu s plombováním cca 20-30 min.

Jestli je to v zárodku, tak 30 minut.

Nejdéle trvá to vyplnění ve vrstvách a průběžné osvědcování UV světlem.

Nenech si tam hlavně dávat amalgám. On totiž není jako lepidlo ta fotkompozitka. On je to vpodstatě kov a kotví se do zubu na tvar klínu. Zub se proto musí odvrtat zbytečně hodně, aby do velké díry ve tvyru jehlanu (klínu) se amalgám natlačil a tím zakotvil. Takový zub po další opravě může prasknout.

vibe2*

Tři roky? Proč jste se nezeptala zubaře dřív? Dalmatin?

... i v Česku si můžete nechat si své zoubky ozdobit zubními šperky. Můžou mít podobu nejen čirých kamínků, ale i barevných drahokamů vsazených do zlatých hvězdiček.

viz

zena-in.cz/...

hodnocení

Kaz to nebyl, dokonce mi zuby i pochvalil :)

hodnocení

0x
Myslím si, že by hlavně rodiče měli dbát o to, abys chodila pravidelně každý rok na preventivní prohlídku. Zuby máš jenom jedny a je potřeba, aby dobře sloužily.
Tečky budou pravděpodobně pigmentové skvrny. Při pravidelné dentální hygieně by neměl být problém je odstranit.
pb®

Péče či nepéče o zuby je dědičná. Pokud rodič sám chodí k zubaři a na dentální hygienu, bere tam i své děti. Pokud rodič na zubní péči sám kašle, vypadá to jako u tazatelky. Nepopírám že jsou kraje, kde je obtížné sehnat zubaře, natož který bere děti. Ale nikde po republice není problém, zaplatit si dentální hygienu. Pokud tedy nemohu dítě dostat k zubaři, beru ho o to častěji na dentálku, třeba 3-4x do roka. Tam zuby vyčistí, fluorizují, poznají co je pouze pigment. Tímto odborným čištěním minimalizuju možnost zkažení zubu. A v mezičase hledám pro dítě soukromou zubní kliniku, kde se všechno pěkně platí, ale za žádnou cenu nenechám dítě bez zubní péče.

hodnocení

Já bych k zubaři chodila ráda jako všichni ostatní, ale moje mamka mě tam nikdy neobjedná a objednávat se tam sama nechci. Každopádně mi zubař řekl, že by mi moje zuby mohli lidi závidět a ať ve stejné péči jako do teď pokračuji. Kaz to nebyl :)

Chodila bys tam ráda, ale sama se objednávat nechceš. Má to logiku?

Jako všichni ostatní...

Všichni ostatní zanedlouho budou sami kupovat oblečení, sami objednávat doktory, sami chodit do školy a né za ručičku, sami chodit po škole za zábavou bez maminek, sami...;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]