Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci všechny opustit

Od: nick* odpovědí: 34 změna:

Už nějakou dobu uvažuju že se od všech odstřihnu(kamarády, známý, přátele..) a přerušit kontakt s rodinou(momentálně bydlím u rodičů) Zkrátka se odstěhovat a všechny nechat za sebou. Je mi z té představy do breku, ale myslím že to takhle dál už nezvládnu, potřebuju změnu... Jen mi je to hlavně blbý vůči rodičům, protože i když máme neshody, tak jim říct že se nejspíš už nikdy neuvidíme mi příjde celkem krutý, podobné to je i s přáteli, ale ti se beze mě obejdou...

Myslíte si že je to dobré rozhodnutí?

Vím, je to divný se takhle ptát cizích lidí na něco tak důležitého, jenže už nad tím přemýšlím tak dlouho, že toho mám plnou hlavu, tak se chci zeptat na váš pohled/názor na věc.

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

10x
Dobrý den, není to dobrý nápad. Takové rozhodnutí může udělat jen silná osobnost a to Vy nejste - jenom o tom přemýšlíte a už brečíte, tak to nezvládnete a budete se jen někde o samotě trápit. Ráno je moudřejší večera, tak se neukvapte. Zdravím!
elda
Myslím, že to není dobrý nápad.

liska5
hodnocení

6x

Proč to dramatizovat slovy definitivně, všechny opustit, nikdy se nevracet, nadosmrti. Prostě zkus to na nějaký čas a uvidíš. Nevím, jak dneska, ale před pětadvaceti lety syn odjel po studiích do Švýcarska na brigádu, kde si vydělal na Austrálii a tam zkusil žít a pracovat. Byli jsme v kontaktu celkem minimálně. Mobily u nás byly až po jeho návratu do Česka. To ale šel bydlet jinam a odtud vyrážel zase někam do světa. Prostě naplánuj si změnu, zjisti okolnosti, zajisti si tam pobyt a práci a řekni rodičům, že chceš zkusit samostatně fungovat.

hodnocení

4x

Klidně se odstěhujte, osamostatněte se a žijte si svůj život. Ale proč byste se neměl s rodiči vídat? Navštěvovat se občas přece můžete, i když se nyní právě neshodnete. Až s nimi nebudete bydlet, budete si vzácnější a třeba se občas vzájemně uvidíte moc rádi. A co se přátel týče - i s nimi můžete zůstat v kontaktu. Neunáhlete se, nechte si vše projít hlavou. Chápu, že potřebujete změnu, ale někdy není potřeba odstřihnout se nadobro od všech..Popřemýšlejte o tom, na kom Vám opravdu záleží a koho chcete ve svém životě mít. A bez koho se v životě úplně obejdete...

hodnocení

4x

Nedělejte to! Nepalte mosty! Když už máte takovou potřebu, odstěhujte se a choďte na návštěvu, volejte, mailujte, až vás tahle krize přejde. Člověk musí někam a k někomu patřit. Naprosto cizí lidé, cizí prostředí, to je spolehlivá cesta jednou skočít z okna.*alene*Navíc, uvědomujete si, co tím uděláte těm, komu jste blízká. Občas je pěkně sejříte, ale pořád vás mají hodně hluboko v srdci, milují vás.

Chci všechny opustit
23.08.23 10:25

Babkazov *palec*

liska5

*palec*Babkazov často fascinuje trefnými citáty. Já si ta moudra opisuju...

22.08.23 21:53
hodnocení

2x
Nemyslím.

hodnocení

2x

Pokud máte důvod a dokážete se o sebe postarat, proč ne... Já něco podobného udělal v sedmnácti, prostě jsem zmizel na druhý konec republiky. Jen poznámka - že už se s rodinou nikdy neuvidíte, s tím nepočítejte. Nepalte mosty úplně... Já se časem s rodiči začal opět potkávat, sporadicky, jednou za čtvrt roku jsem se stavil na kafe, ale přece.

hodnocení

2x
Klidně se odstěhuj ale mosty bych nepálil nikdy nevíš kdy je budeš potřebovat

hodnocení

2x

Odstěhujte se, ale odstřihávat nemá smysl. Za měsíc je budete chtít aspoň vidět nebo slyšet.

hodnocení

1x

Takhle jednají herci v podřadných amerických telenovelách. Ti jsou za to ale placení. U nás jsou vzdálenosti tak malé, že uvažovat o tom, že se nikdy neuvidíte s rodiči, je absurdní. Od rodičů přece odejde každý a vídá se s nimi až do smrti. Váš problém bude nejspíš nějaký psychický nebo sociální. Doporučuji konzultaci s lékařem - psychiatrem.

hodnocení

1x

No a před čím vlastně utíkáte?

liska5

Před sebou...

hodnocení

1x

Vy sa vobec nepotrebujete odstrihavat, vy potrebujete psychiatra a spravne nastavenu liecbu, potom ten vas napad zmizne sam od seba. V stave, ked sa samoposkodzujete rezanim, by vas mali hospitalizovat aj bez dlheho cakania na pretazenych psychiatrov. Len musite na prijme pravdivo uviest to, co ste pisali sem.

ooo
hodnocení

0x
A koho tím chceš potrestat? :) když bydlíš u rodičů tak ti bude asi tak 18 až 20 let?
Normálně se Odstěhuj, ale pálit mosty nemusíš, na nějakou pomstu někomu zapomeň, nechci nic říkat, ale ty budeš asi hodně slabá osobnost, proto je silná to udělá hned a nepře Mýta v hlavě o nesmyslech. Takže ti bude už třeba 30 a stále bydlíš u rodičů a nevíš co sám se sebou? Hele, znám dobrýho psychologa, tak kdyžtak napiš :)

ltz
hodnocení

0x
Jestli ty vaše názory nejsou jenom takové dozvuky vaší puberty. Nemyslím si, že by vás rodiče neměli rádi. Ty neshody s rodiči mohou plynout i kvůli vašemu chování nebo nesprávným názorům, aniž by jste si to uvědomoval. Osamostatnit se můžete kvůli svému věku, začít si žít svůj samostatný život jako každý jiný. Ale nač vinit ze svého odchodu rodiče a dokonce se s nimi už nikdy nevidět. Sám píšete, že je vám to blbý vůči rodičům, tzn., že jim na vás záleží, trpěli by z vašeho úplného odmlčeni se. A i vy by jste časem pocitoval svou vinu a hlavně cítil stesk.

hodnocení

0x
Určitě bych se s rodinou a přáteli neloučil stylem, že už je nikdy neplanuji vidět. Není třeba to dramatizovat. Pak to totiž vypadá, že chcete hlavně na sebe upozornit. V angličtině k tomu používají výraz "drama queen."
Pokud ale citíte, že potřebujete změny, udělejte to. Zkuste třeba na rok odjet pracovat do ciziny nebo třeba někam do většího města v ČR, to už je o vaších preferencí. Získate zkušenosti a naučíte se opouštět svou komfortní zónu, což je také v životě důležité a vetšina lidí neumí. Krom toho i vaše vztahy s rodinou se mohu díky tomu zlepšit, když nebudete tak často v kontaktu. Nebo taky nemusí a vy zjistíte, že je vam bez nich lépe a vy pak s nimi můžete postupně a bez emocí přerušit kontakt úplně.

tj
hodnocení

0x
Já to tak mám, ale vše mělo svůj důvod. Kamarádi - stěhování daleko = postupné zpřetrhání kontaktů. Rodina - neshody.
.
Blbé na tom je ta osamělost a to, že si musíte hledat časem nové přátele a znovu je poznávat atd. Dobré na tom je ten klid, že se tím odbourají lidé se kterými se prostě neshodnete a není už třeba volit mezi hádkou nebo přetvářkou.
.
Záleží jaké jsou vaše důvody a jestli vám tento krok za to stojí.

hodnocení

0x
A proč chceš ctrl+x? To je ta duležitá informace na jejímž základě se máš rozhodovat.

nick*
hodnocení

Důvod proč chci všechny odstřihnout...hmm...kdyby se mi "náhodou" něco stalo tak se to takhle nikdo nedozví (:
Ale vážně, opravdu potřebuju změnu, možná má Ben pravdu, možná nemám dost silný charakter na to abych to zvládla, ale zároveň vím, že je to pořád lepší jak je to teď. Víte jak trávím dny? Spánkem(hodně spánku) posloucháním hudby a občas řezáním se, asi to zní hrozně, ale ani si nedokážete představit jak je to ukliďnující. Ani jedna zábavná věc, jen pár věcí co mi pomáhají utéct od reality, vážně se divím že ještě nechlastám nebo nedroguju XD
Bavilo mě kreslit/malovat a tvořit různé "pitomosti" třeba z papíru(fantasy budovy, knížky, masky apod) teď se tomu vůbec nevěnuju, takže rada ,,Něčemu se věnuj, ono to přejde" v mém případě to moc nefunguje.
A proč pálit mosty? U rodičů je ten důvod komplikovaný a u zbytku je to prosté, poslední dobou se mě ptají co mi je, jestli jsem v pohodě apod. a co jim jako mám říct? ,,Hej, cítím se na ho***, řežu se, a mám nutkání zajet víc než bych měla, protože jsem rodičům "ukradená" a nemám se ráda" každý má své problémy, nemám právo je tím zatěžovat a ani nechci, taky nemám pod kontrolou svoje emoce a už víc lhát a přetvařovat se nechci, proto bude lepší s nimi přerušit kontakt a být sama, což jsem už částečně udělala.
Co se toho dramatu týče, ono stačí si všechny zablokovat na sockách a změnit si číslo a jak odejdu, už mě nenajdou, maximálně ještě kámošce napsat že potřebuju být "chvíli" sama.
Jinak děkuji za odpovědi dost mi to pomohlo. I když drtivá většina nesouhlasí s pálením mostů, snad ten důvod pochopíte..
liska5

Práce Ti chybí. Pořádná práce! Jak se chceš živit, když budeš sama? Za co si budeš platit bydlení? Nejdřív ale psychiatra, tohle není normální.

liska5

Proč jsi tyto okolnosti neuvedla v dotazu? To by byly odpovědi zcela jiné. Já třeba měla představu, že píše asi 18letý kluk, který si nerozumí s rodiči, rád by vypadl, ale nějak se neumí rozhodnout...A teď koukám, že jde o holku v depresích, co má psychické problémy a řeší je sebepoškozováním...Ano, řekni rodičům pravdu, ať tě zavedou k lékaři.

ltz
Měla by jste se svými psychickými problémy někomu svěřit a začít se léčit. Hlavně vy ty kamarády nejvíce potřebujete, ne se od nich odstřihávat. Jako mladý člověk žijete hlavně spánkem, sama musíte uznat, že je to divné. Ani nějaký koníček nebo záliba vás nezaujme, jak potom chcete pracovat a starat se o sebe.

Z doplnění vyplývá, že nejde jen o teatrální řešení rodinných problémů, ale o vážnou psychickou nemoc, kterou lidé v okolí vidí, ale nejednají dostatečně rázně. Jediným řešením je okamžitý nástup na ústavní léčbu v psychiatrické léčebně. Prvním krokem by mělo být nalezení pohotovostní psychiatrické ambulance podle místa bydliště. Žádný psycholog nebo místní psychiatr za několik měsíců. Je potřeba jednat okamžitě!

cich
Práci, když jí nic nebaví.? to je zkrátka generace, která je závislá na levným dopaminu, a jak ten dojde, tak konec, žádná vůle, žádná motivace, žádné vzory ,nicí nebaví, jen konzum. už nedokáže ani udržet pozornost. mám pravdu?

nick*
hodnocení

Na dotazu se nic nezměnilo. A akorát jste mě všichni utvrdili v tom, že to mám udělat.
Podívejte se na vaše reakce, ani nevíte proč, a už mě chcete někam posílat.
Důvodem jsou rodiče, prostředí a prostě jak žiju. Co je špatného na tom odstěhovat se a začít znovu?
A jestli vám to pořád nedá, trošku se zamyslete, půjdu na psychiatrii, "vyléčím se" a co pak? Vrátím se a začne to na novo. A že nic nedělám? To je snad vtip...Starám o domácnost, zatímco rodiče někde chlastají, tahám je z hospod, zábav a akcí a co za to dostanu? Jenom ponižování, ostudu před sousedy, nadávky a kritiku. Navíc když se doma něco přihodí, po otci musím být ta "nejzodpovědnější" osoba v baráku a i přesto nemám svobodu. A vy se divíte že nemám na nic energii, v mém věku lidé chodí ven, baví se a já nemůžu(je vůbec zázrak že jsem si našla kamarády(o to mě to všechno víc mrzí)). Nejlíp mi bylo před měsíce, kdy otec musel odjet(kvůli práci) na delší dobu a mezi tím mamka onemocněla, sice jsem se musela starat o mamku, ale cítila jsem se mnohem líp, protože jsem byla vlastním pánem a nebyl nikdo kdo by mi nadával. Dokážu se o sebe postarat, musím odejít abych se dala dokupi, jen jsem si nebyla jistá jestli společně s tím i všechny opustit, no, a teď už to vím(podle vaší reakce)
Většina vás rádců jste nezažili jaký to je, jen sporadicky tady bude někdo takový, nehledě na to kolik vám je let, jsou věci kterým nemůžete rozumět, dokud si je nezažijete.
liska5

Vytisklo se 2x při rychlé opravě.

liska5

Milá zlatá, jestliže v dotazu neuvedeš podstatné skutečnosti, jak máme radit odpovídajícím způsobem?!?!? Přečti si svůj prvotní dotaz. Odpovědi jsou adekvátní. Postupně doplňuješ a zároveň se zlobíš, že Tě nechápeme, jenže my teprve zíráme, jak to vlastně opravdu je. Jestli jsi rozhodnutá, tak se sbal a vyraz. Časem pochopíš naše rady.

Liško, je to smutné, ale je to přesně tak. *alene* Ale zase, je to dospělý, vzdělaný člověk, musí vědět, že radit a ukazovat cestu mohou desítky lidí, ale jít už musí sama. A také, za své chyby zaplatí. My jsme ji jen ukázali úskalí, která ji čekají. Vybere si, zrealizuje sama. A také zaplatí hodně draze. Konec konců tak, jako my všichni.

nick*
hodnocení

A jak mám vědět jaké informace považujete za relevantní?
Hele, nechtěla jsem vás nějak napadat jestli jsem vás nějak urazila/naštvala tak se omlouvám(opravdu). Ale stojím si za svým, časem se ukáže kdo měl pravdu. Sbohem

Jak relavantní? Přece nemůžeš žít podle toho, jak chtějí lidé. To bys byla šizofrenik bez vlastní vůle. Každý názor tě může pouze inspirovat, protože jenom ty víš detaily toho, co ti tvoří život a co máš ráda a co už nemůžeš snést nebo co tě posune dále. *hej* Mohu ti dát svůj způsob boje s nepřízní osudu? Udělám si kafe, v klidu si sednu před obraz, který miluji a začnu přemýšlet, co dobrého mi ta hnusná situace přinese. A věř, že vždycky něco dobrého přinese. Vždycky! A pak ještě chvíli přemýšlím, jak to dobro využít, aby nezmizelo bez užitku. Je to jako chytit štěstí, když běží okolo. Nehledej! počkej si, až půjde okolo. Jen ho musíš vidět.

nicol*
@liska5 - škoda že nejste registrovaná
liska5

Byla jsem. Dvakrát, několik prvních let z těch osmi. Toto je mů 3.nick. Pokaždé mě to po čase nepustilo, a nakonec už jsem o to neusilovala, neboť jsem měla pocit, že ty žebříčky a bodová hodnocení mi připadaly zbytečné. Dokonce mi to někdo ve vnitřní poště napsal, že jsem nějak moc vystoupala. To jsem se lekla a přestala radit, neboť o prestiž, resp. o to porazit někoho, mi nešlo. Jestli mi chcete napsat, tak na: emu397@seznam.cz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]