Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Po lítání po doktorech cca 12 let,u mé dcery zjistili Aspergův syndrom v Nautis.Doporučili mi i požádat o příspěvek na péči.Dnes jsem ji podala a myslela si,že něž k nám příjdou,chvíli potrvá.No,tak teda,před chvíli volali,že příjdou na šetření.Vůbec nejsem připravená,co říci,ve smyslu,abych něco nezapomněla a nebo mám obavy,abych správně pochopila ty body splnění,co je co.Kdo se setkal,nebo pečuje o Aspergáče,ví o čem mluvím.Můžete prosím pomoci,na co si dát pozor.?Moje dcera má potíže s komunikací,sociálně a to nevím které to jsou přesně body.Další potíže má s jídlem a bez dohledu,by skoro nepila.Další věc,co se týče oblékání.Ona se umí obléknout,samozřejmě.Ale vůbec nemá odhad,co si vzít na sebe,podle počasí.Takže jsou spory,říkám ji:Je vedro,koukej sundat ,tu tlustou mikinu.Nebo naopak,ona je zima a rozhodne se jít v letním oblečení.Hádá se,že ji je takhle fajn.Dlouho jsem nevěděla,že to k Asperg.syndromu i patří a mívají to děti často.Jediné co vím až příjdou,že rozhodně nebudu lhát,chci říct s čím se potýkáme.Ale dělají mi starosti názvy těch soc.zdatností... a co kam patří,co se týče problému.je tu prosím někdo pečující o dítě s Asperg syn.,nebo Autista?Děkuji
K tomu oblékání, co by řekla tabulka s návodem? Vyrobte jí nebo společně s ní tabulku, kde budou roční období, rozmezí teploty, konkrétní počasí, ... a co si má obléct. Jako rutinu ji naučte zkontrolovat předpověď počasí a následovat tabulku.
K tomu šetření: udělejte si seznam všech problémů - začněte okamžitě se vším, co Vás napadne, a připisujte všechno s čím se potýkáte až do toho šetření. Všechny problémy si rozřaďte do 9 skupin, které budou zkoumat:
mobilita
orientace
komunikace
stravování
oblékání a obouvání
tělesná hygiena
výkon fyziologické potřeby
péče o zdraví
osobní aktivity
Až přijdou, tak budou mít tabulku, co by měla dcera v jejím věku zvládat a vyzkouší si to nebo se Vás zeptají.
Elisa-Také vám moc děkuji za příspěvek,vše je ted pro mne cenné.No,víte,to já bych ji tabulku udělala,ale nevím zda by měla uspěch,protože neposlechce ani slovně v daný okamžik.přijde mi to,že je to věkem,nastalo období vzdoru z puberty,že nechce si připadat že má problém.Na všechno říká NE a my se ale stejně po dlouhých odmítavých diskuzích,dobereme nakonec,že to splní.,nelámu ji kosti,obrazně řečeno.jen nechci dovolit,že to na mne bude zkoušet a musí si uvědomit,,nebo se smířit s tím,že jiná je a snažit se to normálně přijmout,nestydět se za to,že některé věci ji musí říci okolí,protože to neví.ale asi takhle,jistě že se můžu i v něčem mýlit,však já se nebráním tomu,když nám někde odborník řekne,tak,takhle NE.Já zato budu jen ráda.však i já se ted učím o té dg. a jak ona to má.pro mne je ted důležité,že už umíme pojmenovat problém a co ji je a od toho se odvíjí další věci.dnes u nás byla paní na šetření a já samozřejmě né uplně připravená.ale mluvila jsem spontálně,vše jak mě napadlo,co má za problémy.Ptala jsem se závěrem paní,jestli splnuje bod ORIENTACE,krom komunikace.Ona říkal:To né,to nééé.Já sama nevím,ale v Nautisi mi říkal,že tyhle 2 body jsou jasné...Paní psycholog.jsem to volala a podpořila mne,že jestli to neuznají,e mi pomůže s odvolání.Jinak další bod-Stravování.Dcera se nají sama,připraví si na talíř.Ale bez dohledu,by nejedla skoro vůbec.Komentovala jsem to slovy.:Zeptejte se prosím dcery,co dnes ku příkladu jedla-bylo 12 hod...Tak se zeptala.No,NIC.A já dodávala:A takhle je to každý den..Nevím zda tohle stačí na uznání v tomto bodě,že ani nepije a podobně?Jsem na to zvědavá,jak to dopadne.jiak ještě jednou moc děkuji..
Za vyzkoušení návodu na oblékání nic nedáte. Zkuste jí to vysvětlit někdy v klidu, kdy zrovna nebude mít spor o oblečení, odměňujte a chvalte jí, když tabulku následuje. Naučte jí, že je nutnost se dle toho oblékat, ale jednotlivé kusy oblečení si může vybrat sama.
Nemám ponětí o rozsahu syndromu Vaší dcery ani zkušenost s takovým dítětem, ale zkoušeli jste nějaké tresty, když stále říká ne? Zkusila bych tohle dle Joe Frost:
Obecně 15-ti leté dítě je na to moc staré, třeba je už dcera i větší než Vy, ale za pokus to stojí. Nechce poslechnout:
1) dejte jí varování, pokud Vás neposlechce, zůstane v nějakém pokoji / na místě (ne její pokoj - nějaká jiná místnost nebo místo)
2) vybere si neposlechnout, odvěďte jí do toho pokoje, vysvětlete jí, co udělala špatně, proč tam je
3) nechte ji tam
4) nastavte si časovač na pár minut - dává se minuta na věk (udělejte třeba polovinu nebo třetinu)
5) pokud z pokoje / místa odejde, odveďte ji tam za ruku zpět, nemluvte s ní - opakujte pořád, dokud tam nezůstane daný čas
6) po uplynulém čase požadujte za chování omluvu
7) obejměte ji, dejte jí pusu
8) požadujte pokyn znovu
Po tomhle by mohly odpadnout nějaké dlouhé diskuze a její ne na Vaše pokyny.
Samozřejmě byste se měla dostat do kontaktu s nějakým odborníkem, rodiči podobných dětí, jsou i kurzy, kde by dceru mohli učit sociální dovednosti (na to byste mohla využít příspěvek a také zmínit, že na to ten příspěvěk potřebujete).
Když máte s něčím problém, snažte se vymyslet nějakou hravou formou, jak to vyřešit. Koukněte se třeba na více videí s Joe Frost a inspirujte se s technikami na mladší děti. Např. máte problém s odchodem do školy, udělejte jí na zeď seznam - text nebo obrázky, co musí udělat - večer si připravit věci, ráno si ustlat postel, obléknout, nasnídat, vyčistit zuby, ... - nechte jí ozančovat hotové třeba magnetkami a samozřejmě na ni celou dobu dohlížejte, jestli opravdu snídá a podobně.
Kromě nějakých kurzů na sociální dovednosti také trénujte Vy. Dávejte jí otázky na to, co má ráda, o jejích zájmech, filmech, vymyslete si nějaké komunikační hry, ať ona Vám dává otázky, zapojte také syny, postupně zkoušejte i více cizí lidi - třeba příbuzné...
Elisa-Děkuji moc za obsáhlé rady jak s výchovou a podobně.Je to však složitější..vždycky jsem byla ta,která nastavovala dětem hranice a u ostatních potomků,se mi to dařilo.Ovšem u dcery,která je již z dalšího vztahu,vše co jsem nastavila,tak její otec zbořil.naštěstí spolu nejsme a já vychovávám dceru sama od cca 5-6 let.Ale co on dovede i na dálku a pak když je u něho,to je katastrofa.Je to manipulant a proto i dovolí dceři vše.Když od nás odešel,dlouho jsem musela chodit po tenkém ledu,než se mi podařilo ,aby dcera pochopila,že nejsem ta zlá,jen že je normální,že po ni něco chci.Fungovalo to,ale nikdy jsem nemohla naplno,to opravdu nejde naráz.Být to kluci,tak jsem s nima byla raz ,dva hotová a museli šlapat.takže dejme tomu,že jsme se dostaly s dcerou do fáze,kdy poslouchala,jen se na ní muselo mírněji a hodně vysvětlovat a taky,říkat postupně,že bohužel tatínek to má vše jinak,než je běžné.Zlom však nastal nyní,kolem toho 14 roku.Na všechno NE,ikdyž to pak jde zároven udělat.Pokládám to za projev Asperg.,který patří k tomuto věku,ale jistě se ještě budu radit s odborníky,co si o tom myslí ..Ještě se vrátím k bývalému.Někdo by mohl namítnout,že bych neměla holku k němu vůbec pouštět.Měl by pravdu.Ale nastalo by peklo na zemi,je schopen,uplně všeho.dokázal by,že bych o ni přišla..Jinak paní ,děkuji a na tu četbu se podívám,jen co budu mít trochu klidu.
Bylo by dobré, kdybyste se s bývalým dohodli na stejných pravidlech a jednotné výchově. Jestli se s ním nedá mluvit, požádejte o pomoc odborníka. Je to důležité pro každé dítě a pro Vaší dceru to platí mnohonásobně.
Mohu se zeptat, z jakého důvodu jí říkáte, co si má obléci? Tak ať si na sebe navalí kožich, to jí potom nedocvakne že příště při 30° venku si nemá brát kožich?
jestliže všechno děláte za ni, šmankote tak ať se ztrapní...Anebo co může bejt trapnějšího, když matka za nejspíše skoro dospělou dceru všechno dělá? Kolik je dceři let?
Myslím že právě to nechat i ztrapnit před tou komisí je přesně to, co musíte udělat
jim.Vůbec nemáte ponětí,co je Autismus a z vašeho příspěvku je to znát.Tady nejde o trucovitost,nebo pubertáctví a jiné vzdory.Někteří autisti,nerozeznají teplotu.,jak je venku.a to je moje odpověd,proč ji to musím říkat,poněvadž,tady nejde jen o trapas,ale že si může uškodit,nevhodným oblečením.Samozřejmě,že před komisí,ji nebudu nabádat,at vidí sami.a také chci poznamenat,že u autistů věk?Ten to nezmění.nicméně proč některé situace i zachranuji?Není příjemné,když si na vaše dítě,někdo ukazuje prstem,že neodpovídá svému věku.
Nezlobte se, ale auťáků i Asperger je široké spektrum mezi nulou a jedničkou na škále víc, než si asi umíte představit... takže nemohu vědět, kde na škále se pohybuje vaše dcera. A proč nenaznačíte, kolik jí je let, je plnoletá, je svéprávná? A víte jaká je hlavní kvalifikace na získání takového potomka? No, na medicínské wiki se o tom píše, je to věk matky, takže pokud to je vaší dceři je 20 nebo méně...
Ale co vím naprosto jistě je to, jak zničit dítě, tak, že ho nenecháte nabít si tu hubu, že za něj všechno děláte, že nedovolíte, aby selhávalo. takové dítě potom totálně selže, až vy nebudete. Jen přiměřeně tvrdá výchova k samostatnosti zajistí odolné jedince, a je jedno, jestli je to zdravý, nebo nějak rozumně poškozený. pokud není na klecovém lůžku, domnívám se, že určitý prostor je. Ale třeba se pletu.
vím naprosto jistě, Že ti nejúspěšnější mají za sebou takový počet selhání, který si vy ani neumíte představit a naopak,
jim-nedělám nic jiného,než ji upozornuji,že je nevhodně oblečená.Stejně většinou neposlechne a okolí zírá.Snad jednou,až nebude v pubertě,začne se alespon přizpůsobovat,podle okolí,když už sama teplotní rozdíl neví..Není to tak uplně,že bych ji zametala cestičku,to dělá bohužel její otec..Vše,co dcera chce a myslí si,odsouhlasí.Kdybych já,říkala dceři-ano,máš pravdu,není teplo,tak by to tak bylo..Jsem jen nucena,netvrdit ji,že jedná správně..Ano,každá Asperg,má jiné projevy.Dceři je 15 let,takže se k tomu přidává kamufláž,že skrývá co je,začíná rozpoznávat,že je jiná než okolí a používá různé triky,ale také probíhají naschvály a rebélie..
Jim-Je pravda,že jsem měla dceru až po 40,na genetice jsem byla,ale to asi nejde zjistit .V Nautisu mi říkali,že je to záležitost dědičná.
Není to "Aspergův", ale Aspergerův syndrom. A přesně jak už tu někdo radil, nechte ji, ať si ten špatný odhad zažije. Teď nemluvím z pozice rodiče (tím nejsem), ale sám Aspergerův syndrom mám, takže vím, jak se cítí. Ve 12 letech je s tím spojené ještě období pubertálního vzdoru, a navíc ještě rivalita s rodičem stejného pohlaví, takže vás bohužel při snaze o radu či usměrňování bude ignorovat tím spíš, navíc bude mít ještě vztek. To špatné oblékání není zdaleka jen záležitost AS, děvčata v pubertě to takto mívají. To zase vím od maminky, která puberťačky učí na ZUŠ: jedna tam byla schopná přijít, v zimě (!) říct "paňčelko, prosim vás, votevřete vokno, mně je děsný vedro", naštěstí maminka okamžitě zmerčila, že daná úžasňačka má na sobě v místnosti tři vrstvy oblečení, takže jí logicky odvětila, ať se odstrojí a že kvůli ní se rozhodně žádné okno otvírat nebude. Tipněte si odpověď. Správně: "No to né, jako, dyť si rozhodim outfit..." – bylo jí jedno, že by všem okolo byla zima, hlavně že si "nerozhodí outfit"...
Děkuji vám moc za cenný pohled z vlastní zkušenostiAno,napsala jsem název špatně,teprv se s tím seznamuji,protože dceři zjistili až ted v 15 a já křičím,od jejich cca 3 let ,na všechny strany,at něco dělají,protože já vidím,že moje dcera je jiná a není jako ostatní vrstevníci.Tak jsme se dočkali.zaplatila jsem si dg.v Nautisu 7700 kc a konečně víme.Před tím jsem o nautisu nevěděla..Zpět,k té věci,otázka oblékání.Tady je mi jasné,že pubertáci mají různé nápady,ale tady se vážně jedná že neví,to rodiče vysledují..Že bych ji v tom měla nechat vykoupat,aby poznala,že není oblečená dle počasí,stojí za uvahu..Přesně máte pravdu v tom,že začíná rebelovat a nechce schválně poslechnout,že se má převléct.Co se týče vkusu oblečení?Tak to je další katastrofa,ale tady tápu,protože nerozpoznám,jestli to dělá schválně,nebo jen někoho napodobuje stylem a neumí to,nevím.jako malá,se oblékala moc hezky.Ale tohle vážně neřeším,když má pubertu.horší je,že je schopna v zimě si vzít kratasy a naopak...Ve třídě ji to ale asi děti ani neřeknou.Ona s nimi ještě nikdy nemluvila a tak ji nechávají být...
Nejvíce láskyplný rozmazlující rodiče, zejména matky, jsou prý největší zhoubou potomků, můj názor! A co teprv matky, které jsou schopny potomky úplně zdevastovat...
Takže vám je 60 a děcku 15? tam je jaká statistická pravděpodobnost AS, 40%? nevím, ale za mě rozhodně vysoká...
Tak ona ještě nikdy nemluvila se svými spolužáky? no ještě řekněte že s ní chodíte do třídy, nebo jak to přesně víte? heleďte, děcko dělám v pubertě různý věci já ani si to neuvědomuje prostě chci na sebe strhnout pozornost jakýmkoli způsobem, hormony, to je složitý. Ale podle mě nejhorší je, no nebudu to psát znova, je to v první větě tady...
Že jí v tom máte nechat vykoupat je snad jasný. A nebo znáte někoho, kdo se něco naučí, když mu druhý slouží?! NEEEEEEE
Jim-Jak vím,že ještě nikdy nepromluvila.Jednak říká paní učitelka,pak také dcera,když se ji ptám a dodává,že neví co říct a pak také jsem několikrát měla možnost být se třídou.Dcera seděla v koutku jako vždy a prostě jen hleděla před sebe...Doma?Kdybych se ji něco nezeptala,tak mčí kolik hodin,má to tak od mala.Přece jen ale aspon semnou,trochu mluví,nebo s bratry,ale s jinými nechce.Když je zkoušená,odpoví,protože musí.Ale nerozvine komunikaci,odpoví pouze jednouduchou větou.Většinou její odpovědi jsou jednoslovnéASI,MOŽNÁ,NEVÍM.To jsou její slova,která znám opravdu důvěrně.Protožre opravdu neví,pokud se nejedná o jasně zadaný příklad,třeba z matiky,tam je to bud ví,nebo neví,tam je to jasné.Dcera nerozvíjí běžný rozhovor,neví nemá to tam,co říct,sama od sebe.
Mám fajn sousedy. Přes zěď a otevřenými okny, také s řečmi, když se potkáme vím, jak rodina žije, jak jsou děti vedeny. Tvrdím, že dobří sousedé jsou lepší, než výhra ve sportce. Oba rodiče pracují, 2 děti. Dívka 4 třída a chlapec 8. třída s autismem a mnohými znaky aspergra. Mám veliké štěstí, dovede si se mnou povídat, odpovídat mi smyslupně a dokonce se jednou usmál. To když jsem ho nadšeně chválila za vysvědčení. V osmé třídě samé jedničky. Ne ve zvlaštní, placaté, ale ve speciálce, s 10ti dětmi. Dokonce učitel měl řeč k mamince, ať ho tak nedře. Ne, to on sám chce. Kluk má své povinnosti, ty jsou trvalé a máma hlídá, ať je plní.
Sama jsem měla za svou 40ti letou praxi několik dětí s aspergrem ve školce. Vím jak je to obtížné a klobouk dolů nejen před rodiči, ale před celou "chytrou" rodinou. Nejsem chytrá, nepoučuji vás, to bych si netroufla ani omylem. Ale všechny, takhle postižené děti jednou budou muset fungovat v nepřátelském a nechápavém světě. Je na vás, rodičích, jak je na to připravíte.
Vám i jim hodně štěstí a laskavý osud.
Dobrý den babi,napsala jste to velmi hezky a chápu,co mi tím chcete říci.Jistě mi také dáte za pravdu,že každé dítě originál,at zdravé,či ne a ke každému jedinci,musí být jiný přístup.Vychovala jsem 3 syny,z nichž s jedním,byly výchovné problémy.Dnes mají své rodiny,nejmladší,přítelkyni.Umí se v životě pohybovat dobře,jsou pracovití,zkrátka můžu říct,že se mi podařilo,je pro život,připravit dobře.Nikdy jsem při výchově nechodila po špičkách,dala jasná pravidla,ikdyž mě to někdy bolelo,měli své povinosti.Tady u dcery,je to těžk,protože tatínek nám absolutně vše o co se snažím,boří..Musím na ní prostě jinak,ale přesto,nastavuju pravidla a má své povinnosti,at je nemocná nebo ne.vždyt jediné,co mě straší v hlavě,že tady za chvíli nemusím být a chci umřít s pocitem,že je připravená do života a dovede si v případě potřeby najít pomoc.Vše je na delší trat,protože dcera neodpovídá 15 letum,je dětinská,ale zároven se do toho mixuje puberta,snad stihnu ji ještě posunout,co nejvíc..Své povinnosti zná a přesto,ji musím denně připomínat.Pak ji zavolá tatínek,zblbne hlavu a zatelefonuje i mě,co to po tý holce chci..Nic s tím neudělám,je to prostě narcis ,manipulant.Nikdy jsem nepochopila proč to dělá,když mohl vidět dceru kdykoliv.On cíleněě narušuje i volno,které máme spolu.,viz prázdniny.Dohodla jsem jak co bude předem,ky dcera bude u něho,kdy ne,aby jsme se vyhnuly nepříjemnostem.Nefunguje.Nedávno,jsme měly spolu 14 dní,nenechal nás.už druhý týden volal,jestli by nemohla jet tam a zkritizoval,veškerý čas,jak jsme trávily.já jsem mu nevyhověla,dceru nechala doma a on jak není po jeho,to dostane normálně cholerák a neumí se ovládat.Prostě maniak a já nechápu,jak jsem kdysi mohla být tak slepá.Mnoho jsem načetla o psychopatech,manipulantech a pochopila,že ti jsou na tolik obratní,že jsem neměla šanci,za včasu prozřít.TRvalo mi to 9 let,jeho nová manželka to ještě neví,s kým žije a to s ním je 10 let a prvnímanželka 25 let,než byl konec srandy.Takže s dcerou dělám co jde,snažila jsem se právě 12 let lítat od čerta k dáblu,aby vůbec přišli na to,proč je jiná,přesto,že jsem slýchala od otce,co z ni děláš,u mne je uplně normální,s tebou nemluví,protože se tě bojí..Dnes jdeme s dcerou na houby a včera jsem si od otce vyslechla:To ji teda připravuješ pěkné prázdniny,tá se má jít raději koupat..No, nic...Letos a po letech jsem se zmohla na to,že jsem mu dala stopku do bytu a bojuji o to,aby neurčoval kdy kde dcera bude,že mi nebude oznamovat,ale ptát se,jestli dovolím..Zrovna jako u dcery,by se mohlo říct,že s otcem zamést,je jednoduché,že já určuji co jak bude,ale není to tak..Je schopen všeho..Nejraději bych ji po dobu .kdy je dcera doma,sebrala mobil,ale to bych ji trestala za otce.Bylo by to ideální,aby byla šance ji vychovávat.On se informuje uplně o všem,jen aby měl přehled a mohl vše obracet k obrazu svému..Já vám někdy se přistihuji při myšlence,už aby si ho PánBůh vzal.poněvadž jinak nejde nic..Když jsem jela do Nautisu ,bylo to hrůza co nedělal...On totiž není pro cokoliv,kdy by přestal mít všechno pod kontrolou,bojí se,že jakýkoliv doktor,by ji mohl náhodně směrovat v jeho neprospěch.To probíhalo i kvůli ortopedii,kdy dcera má skoliozu a on bojoval proti tomu,aby k doktoru šla ,že je to k h...Jelikož vím,že je bývalý, velmi inteligentní a studovaný člověk,tak soudím,že moc dobře ví,že je blbost říkat,že by neměla chodit k doktoru...Ale ta hrůza,že ztratí přehled ve svém manipulování...No,napsala jsem toho příliš ,přesto,že je problém jen jeden...a těžko se i chápe,pokud člověk sám nezažil.Mně kdyby tohle někdo vyprávěl,tak bych nechápala, a přišlo by mi náramně jednoduché,vše okamžitě vyřešit.Zatím vám poděkuji,půjdu se věnovat dceři a doufám,že bude trochu uspěšný den..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.