Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Již třetím rokem jsem zaměstnanec u velké společnosti, která dává každý měsíc příspěvek 2000 Kč k penzijnímu spoření. Já jsem bohužel u firmy o tento příspěvek nepožádal. Tudíž jsem přišel o nemalou částku. Bylo by možné, pokud bych o příspěvek nyní požádal, zpětné dodání částky, za dobu o kterou jsem mohl o příspěvek požádat? Děkuji.
Já bych to zkusil. Slušná firma by měla poctivě odkládat tyto prostředky pro všechny, co nečerpají (co když si třeba někdy někdo vzpomene, že by se mu prašule hodily). A nejen to, bylo by slušné, aby takto odložené prostředky navíc alespoň jednou ročně navýšili o 100% inflace vyhlášené ČSÚ. Přece jen proto, že si člověk v těch fofrech opomene pár roků založit doplňkové penzijní spoření, nemůže být tak bezcitně trestán, to by nebylo fér.
Když šel otec do důchodu, zjistil, že na poplatcích a daních zaplatil víc, než mu zaměstnavatel přispíval. S bídou dostal to, co tam dával sám. A co kolem toho vyplácení peněz bylo. Ani předtím bych si takové produkty nezakládal, ale když jsem to viděl u rodičů, a taky kolegů v práci, tak penzijní spoření ani (při)pojištění ani jiné kraviny v žádném případě.
Navíc ten produkt se většinou nejmenuje spoření, ale pojištění. Takže i ověřte, jestli si zakládáte spoření, nebo jenom nějakou pojistku. Podle mě je mezi spořením a pojištěním dost podstatný rozdíl.
To měl tatík smůlu. Prodělat na tom, že dávám měsíčně někam tři tisíce a zaměstnavatel tam posílá dva tisíce, tak to se dá opravdu jen těžko. "ZIsk" musel být v řádu statisíců. Možná jste doma jen nepobrali, o jaký finanční produkt se jedná a jak se s ním má zacházet (za 15 let = "dárek" zaměstnavatele 360 000, úleva na dani z příjmů FO z vkladů spořitele 24 000 x 15 let x 15% = 54 000, postupná výplata "penze" = úspora na dani z příjmů FO z příspěvků zaměstnavatele 360 000 x 15% = 54 000 Kč, výnosy z připojištění/spoření ...? - ty jediné se musí zdanit). Ono to zase tak marné není.
Asi nerozumím, co tím chcete říct, ale každý má právo na svůj názor.
Někomu to může vyřešit spousty věcí. Při příspěvku x tisíc měsíčně to za pár let hodí slušnou částku, kterou člověk při předčasném vypovězení může pravidelně využít na jiné potřebné věci (např. akontace hypotéky, atd.) anebo si to nechá celé do důchodu, ale pak to chce spíš agresivnější plán s vyšším úročením (a rizikem)..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.