Nejste přihlášen/a.
Prý (čas 24:07) má na vysokou inflaci v době krize vliv také tvz. tištění peněz centrálními bankami. Nevím tedy jak s tím souvisí zadlužování jednotlivých států EU (tam se také říká, že vyšší dluh státu zvyšuje inflaci). Otázka je jak ekonomové zjišťují poměr jednotlivých složek, ze kterých se daná inflace, například ČR nebo průměr EU skládá? Ptám se asi pro to, zda bych si to mohl jako laik vypočítat a nebo zda existuje nějaká konkrétní webová pod-stránka, kde jsou vidět konkrétní grafy ve kterých je zohledněna i ta politika centrální banky? Pod-otázka by byla proč se to nadměrné tištění peněz projeví inflací až při krizi? Děkuji
Laicky napsáno: Když něčeho máte 100, má to určitou svou hodnotu. Když si ale můžete natisknout dalšich 100 - dáte do oběhu, natisknete znovu a znovu - hodnota té tištěné věci už je nižší - nemá takovou cenu, jako když jich bylo jen sto... Na této filozofii je postaven bitcoin, kterých bylo vydáno určité množství a tečka.
Když si stát řeší potíže s penězi novým tištěním, ty peníze ztrácí na hodnotě - je potřeba více peněz na stejnou věc po určitém období.. takže si zase víc vytisknou... je to inflační spirála.
jid: neználek jsi spíš ty, jaká předinflační ekonomika, a kde? To mluvíš o celém světě? Jestli něco způsobilo masivní problémy a války tak to byla hyperinflace, a svět na nic nepřešel, ani nemohl, protože není homogenní ale máme tu přes 200 států které jsou často v naprosto různých ekonomických situacích s různými problémy.
Takže moje pochopení, pokud mu chce někdo věnovat čas: Pokud tedy má cent. banka nízkou úrok. sazbu (tak je to mám dojem dlouhá léta u ECB), tak motivuje k půjčování - stimuluje ekonomický růst a HDP. To půjčování ale znamená nutnost "tisknout"/dávat do oběhu více peněz (které většinou skončí na účtech bank, které si je asi úročí u CB), tento vyšší objem peněz prý znamená inflaci (nutnost zaplatit více korun za předmět/službu). Říci, že cent. banka tiskne peníze mi tedy přijde jako akceptovatlené/laicky pochopitelné zjednodušení. Omlouvám se, jestli jsem to pochopil špatně a děkuji za příp. zdůvodnění. Mimochodem ty otázky z úvodního dotazu ještě nebyly zodpovězeny.
"Když banka tzv. tiskne peníze, tak je myšleno půjčování peněz do oběhu v ČR. To probíhá ve zvýšené míře, když ČNB nastaví nízkou úrokovou sazbu. Tou vlastně ovlivňuje toto tzv. tištění peněz - ochotu lidí (a státu?) půjčovat si od bank. Když pak tyto peníze využívají na trhu, tak tím vyvolávají inflaci/zdražování."
Bohužel nevím, jak zjistit podíl jednotlivých inflačních příčin (např. zdražení energií na lipské burze, narušené dodavatelské řetězce kvůli např. pandemii).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.