Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Môžem ukončiť pracovný pomer nazaklade toho že mi nechodí načas výplata

Od: vaclavhojo odpovědí: 10 změna:
Zdravičko som zamestnaný v Rakusku na rakusku zmluvu ako elektrikar . Som 4 mesiac vo firme a 3 krát my mešká výplata viac ako 3 dni bankou to nieje lebo kolegovi príde hneď mne idem neskôr.
Môžem to brat ako porušenie zmluvy a vtom prípade okamžite ukončiť pracovný pomer?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To je otázka rakouské pracovněprávní legislativy. Tu neznám.

V Česku je to tak, a mám s tím osobní zkušenost, že výplatní termín ve smlouvě sice sjednán být může, ale není závazný. Závazné je to, že výplata musí být obdržena do konce následujícího měsíce. Musí být obdržena na riziko zaměstnavatele. To znamená, že je jeho povinností, aby ji zaměstnanec měl na účtu a je jedno, kterou má banku.

Pokud zaměstnavatel i tak neobdrží výplatu do konce následujícího měsíce, ještě to není důvod k ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnance. Zaměstnanec může OKAMŽITĚ ukončit pracovní poměr AŽ pokud neobdrží mzdu do patnáctého dne po splatnosti. To znamená, že splatnost je koncem následujícího měsíce a lhůta po splatnosti je 15. dne po tomto termínu.

Příklad. Náleží vám mzda za leden (január). Její splatnost je poslední den v únoru (feb.) Pokud ovšem peníze neobdržíte 15. března (marec), můžete zrušit pracovní poměr a plat vymáhat (soudně, mimosoudně).

Tohle je česká legislativa, rakouská by odlišná být neměla.

doplněno 19.08.23 07:46:

Oprava třetí odstavec: Pokud zaměstnanec i tak neobdrží výplatu...

hodnocení

1x

Změňte banku nikoli zaměstnavatele.

vaclavhojo
hodnocení

Kolegovi prídu peniaze hneď vten istý deň mne o deň neskôr to je všetko pohode . Stim rátam že deň max 2 dni keďže nemám banku AT . Ale toto vyplácanie tu je stále každý mesiac . A stále zavádza že to dnes pošle a furt nič !

Banka s tím nemá co dělat. Zaměstnanec musí obdržet mzdu v zákonném termínu (viz můj příspěvek zde jinde), a toto riziko nese zaměstnavatel.

hodnocení

1x
Poradně bych si přečetl smlouvu.
Já mám třeba ve smlouvě, že výplata bude vyplacena do konce měsíce. Žádný pevný termín.

To ve smlouvě nemusí být, je to dáno zákonem. Ale toto ustanovení ničemu nevadí.

krtek6
hodnocení

1x

když pomineme to, že problém nemusí být u zaměstnavatele, ale u banky, kterou máte...tak jste takovej sociál, že nevydržíte 3 dny bez výplaty navíc?

vaclavhojo
hodnocení

Však ale som to písal že bankou to nieje .
V zmluve je napísaný dadutum vždy k 15 v mesiaci .
A keď vám šéf povie 15 že to pošle dneska potom o dva dni vám povie že dneska a potom znova. Vám povie že dneska . Tak to nieje bankou !
lmgify

Zaměstnanecká komora radí, že je možno ukončit prac.smlouvu, ale to zpoždění je soudy posuzováno z několika hledisek a ne každé opoždění je považováno za opoždění, takže doporučují se s nimi nejdříve poradit.

hodnocení

0x

Pokud je výplata slušná, firma normálně fungující tak bych tam pracoval... A ty tři dnych bych toleroval, že to vzniká v nějaké administrativě... Tedy pokud nejsem socka a ty tři dny mě nezabijí... Je mi jasné, že to problém dělat může se splatností různých plateb. V dávných dobách nám to oficiálně zaměstnavatel změnil z 12 tého na 18 tého a byl to tehdy pro několik tisíc zaměstnanců taky problém...Ono totiž třeba u jiného zaměstnavatele výplatní termín můžete mít v podstatě kdykoliv... Výpověď můžete dát v podstatě kdykoliv, ale v ČR toto není důvod pro výpověď. A v Rakousku jsou určitě úplně jiné zákony a pravidla...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]