Dobry den Vlastnim byt v panelovem dome o 16 bytech v svj. Bydlime zde uz 8 rokem celou dobu mame krmitko za oknem na parapetu a doted bylo vse v poradku. Jenze nas novy predseda ktery bydli pod nama si zacal stezovat ze ma trus a zrni na parapetu a ze mu to vadi a ze to ma znecistene a ze pred barakem na chodniku jsou mysi. Bohuzel si to predseda napsal do novyho domovniho radu ktery byl odhlasovan. Chci se zeptat jestli kdyz domovni rad plati jestli musim dat teda krminko pryc protoze si myslim ze okno a parapet je soucasti bytu a ze na to nema predseda pravo takhle zasahovat do uzivani bytu. A kdyz ano co se mi muze stat pokud krminko tam necham? Dekuji
Chápu, že se rád pokocháš ptáčkama, ale i bez vysloveného zákazu krmítek v řádu stejně nemůžeš obtěžovat hlukem, zápachem nebo znečišťováním. Což posraný parapet fakt je a to pominu hygienické hledisko. Mimochodem, pokud na krmítko naučíš holuby a necháš je dokonce zahnízdit, sousedi tě budou proklínat až do třetího kolene. Ptákům můžeš být užitečný i jinak. U nás pán např dává do misek pod stromy venku vodu, kam si papouchové zvykli chodit plus semtam přisype nějaký ten zob v zimě. V tom bych smysl viděl. Jinak šikanuješ ty a ne předseda. Předpokládám, že se zkoušel nejprve domluvit.
"...si myslim ze okno a parapet je soucasti bytu a ze na to nema predseda pravo takhle zasahovat do uzivani bytu"
Ale on nezasahuje do užívání bytu, on jenom trvá na tom, aby mu ptáci díky Vašemu krmítku neznečišťovali jeho parapet. Je to z Vaší strany porušování nejen Vašich stanov, ale i "občanského zákonníku". Pokud dokážete ptákům nějak zabránit, aby mu káleli na okno, určitě mu krmítko vadit nebude.
To není šikanování, to jen obrana svých práv.
iq
Jak pozná, který pták se tam vysral? Pták vůbec nemusel být z balkonu, kde je krmítko.
Okna (resp. vnější strana) a vnější parapet prostě není součástí bytu skoro nikde. Stejně jako obvodové zdi. Nemůžete si jen tak třeba vyříznout další díru do vnější zdi.
iq
Tak i sousedovo okno a jeho parapet není jeho, ale je společný, jak píšete. Tak si nemůže stěžovat. Za balkon se omlouvám.
iq: Takže podle Vaší logiky: Pokud Vám někdo vyklopí odpadky na chodbu za dveře, je to OK, protože chodba je taky společná a Vy si nemáte co stěžovat. Kde, že to bydlíte?
to jsem to ale popleta, páč ten nadpis jsem opravoval já, páč jsem četl o balkoné, pak po upozornění jiných jsem zjistil, že to je parapet, ale už zapomněl, že jsem napsal balkon.
Opravdu me to prijde ujete, co lidem dnes vadi, a co treba chlupy od psu na schodisti ci v liftu to nevadi? bydlim ve svem, mam krmitko take na parapetu, ale ze bych mel okno pod nim zadelane od ptaku to teda ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.