Nejste přihlášen/a.
Ahojky, je mi 16 a jsem těhotná. Miminko si chceme i s přítelem nechat. Ale moji rodiče s tím zásadně nesouhlasí. Ani by mi nedovolili bydlet někde jinde s přítelem a miminkem. Můžou v tomto případě za mě rozhodnout? A to i v případě, kdybych se nechala zplnoletnit? Už si nevím rady a bojím se, že mě na potrat, na který samozřejmně nechci, donutí. Mají právo za mě rozhodovat, nebo ne?
adunka,pokud je žena těhotná, i v 16 letech, je de facto budoucí matka a jako taková je životem stavěna do role dospělé a za dítě zodpovědné ženy. Její role dítěte svých rodičů ustupuje do postraní a vytvářet nátlak na dítě, které je "omylem" těhotné (takže kromě nátlaků hormonů se přidá ještě psychická nevyzrálost), vyústí v ještě větší škodu a zmatek v hlavě. Právo na to, aby za vás rozhodli, zda podstoupíte interupci tedy nemají.
Je nanejvýš nezbytné abyste s přítelem tedy rodiče přesvědčili o pevnosti vašeho vztahu a o vaší naprosto jasné představě vaší společné budoucnosti. Patrně studujete střední školu, nebo jste v učebním oboru. Měla byste rodičům i vysvětlit, jak si představujete svoji budoucnost po této stránce. Nevím, kolik je vašemu příteli let, ale předpokládám, že je schopen finanče svoji rodinu zabezpečit. Tohle jsou věci , které vaše rodiče určitě hodně trápí a chtěli by je slyšet od vás obou - jako tedy od dospělých lidí. Zkuste se vžít do jejich nynější situace , jistě měli s vámi nějaké plány a představy. Věřím, že je přesvědčíte společně s přítelem o vaší duševní zralosti a oni pochopí, nebo se s tím aspoň smíří.
Co se týká zplnoletnění je mylné předpokládat, že těhotenství snoubenky bude nutně automaticky dostatečným důvodem pro vyhovění návrhu. Celá problematika je mnohem komplexnější a vzhledem k závažnosti a významu manželství jako životního svazku nemůže soud rozhodovat zbrkle podle pouze jednoho kritéria. Snoubenci musí svou tělesnou a duševní vyspělostí , svým dosavadním životem, povahovými vlastnostmi a poměrem k práco dávat záruku, že jejich manželství bude plnit společenské poslání. Návrh se podává okresnímu soudu, v jehož obvodu má nezletilý bydliště, je osvobozen od poplatku, jako účastníci vystupují nezletilý navrhovatel a jeho zákonní zástupci (nejčastěji rodiče) a k doložení tvrzených skutečností je nutné připojit nejlépe písemné ddůkazy : lékařské potvrzení o těhotenství, potvrzení ze školy, o udělení půjčky na byt, o pracovním poměru a pod. Tedy jen to , že jste těhotná vám nedává právo na to, být zplnoletněná.
Ještě si vše v klidu uvažte a proberte s přítelem jak si on vaši společnou budoucnost představu. Mít jen touhu nechat si miminko a mít kde bydlet opravdu nestačí. Je to mnohem složitější jak z právního hlediska, tak co se týká vaší psychické i fyzické zralosti.
Přeji vám abyste vše splečně zvládli a všichni společně se z narozeneho miminka radovali. karina
Dobrý den, jste sice ještě neplnoletá, takže rodiče jsou Vašimi zákonnými zástupci. Myslím si ale, že v tomto případě nemají právo donutit Vás jít na potrat. Za Vás by rozhodně rozhodovat neměli. Jste v dosti svízelné situaci, je třeba abyste měla maximální podporu otce nenarozeného miminka, abyste na to nebyla sama, když u rodičů zastání nemáte. Pro rodiče to je asi veliké zklamání. Docela je chápu. Chápu ale také Vás. To, že si dítě chcete nechat, je určitě chvályhodné. Jste si ale vědoma všeho, co obnáší být matkou? Jste si také jista pevností vztahu s přítelem? Aby se Vám nestalo, že v osmunácti budete svobodnou matkou bez přítele a bez pomoci své vlastní rodiny. Zkuste s rodiči ještě promluvit, třeba už rozdýchali tu zprávu o těhotenství a třeba u nich nakonec tu potřebnou podporu najdete. Někdy to rodičům trvá déle, ale s nastálou situací se možná nakonec smíří. Hodně štěstí!
Souhlasím s eulalií.Každá žena má právo rozhodnout se zda si dítě nechá či ne.Takže Vy nejste v tomto vyjímka.To je právě jen "mezi váma a Bohem",jak kdosi napsal. Doporučuji v žádném případě nezanevřít na rodiče.To si zapište za Vaše maminkovské ucho.To musíte vyřešit.Mějte s nimi trpělivost a nepřestávejte s nimi komunikovat.Všechno chce čas.Zkuste jestli by Vám nepopmohla v tomto nějaká autorita z lékařského prostředí a neseznámila třeba rodiče s možnými riziky potratu či tak něco. Buďte statečná.Hodně štěstí.
Vaši rodiče mají o Vás jen velkou starost a bojí se o Vás, ale pokud budete mít mimčo, věřte, že z něj budou mít ( i přes nynější nesouhlas) radost . Není moc babiček a dědečků, kteří by nebyli pyšní a nemilovali své vnoučátko. Počkejte až se to narodí, uvidíte jak obrátí.Až se Vám malé narodí, pochopíte i Vy jejich postoj, protože i Vás jednou možná čekají podobné " radosti " s Vašimi potomky. Co se týká bydlení s přítelem,dejte přečíst mamince na internetu některé příspěvky rodičů 16ti letých dívek.Dozví se , že dnes již není neobvyklé, že dcery nebydlí od 16 a 17ti let s rodiči, ale s přítelem. Případně jen přespávají u přítele. Pro mě to také není " stravitelné" ,ale ve Vašem případě už asi není důvod proč tomu bránit. Předchozí příspěvek Vm ukazuje, že to nebude jednoduché - rozhodování je jen na Vás a po porodu budete zodpovědná i za dalšího človíčka.Na VAšem místě zvažte hlavně hmotné zabezpečení. Je přítel schopen uživit tříčlennou rodinu? Škola se zvládnou dá, co si pamatuji,tak z naší školy si všechny studentské maminy maturitu nakonec dodělaly
, narozdíl od těch , co sice neotěhotněli, ale ze školy je vyhodili
( To je argument pro Vaše rodiče
).
Tak hodně štěstí a veřte, že za dva roky si na tyto dnešní starosti ani nevzpomenete.
když už tě rodiče ani škola nepoučila o antikoncepci, o tom že už ve starém egyptě se pužíval krokodýlí trus místo postinoru a beraní střívka jako prezervativy, dnes to už rodiče nedoženou, ani přehnanou péčí, nevylepší to ani odmítáním tvého možného budoucího mateřství...nevím nakolik jsi schona představit si svojí budoucnost s miminkem, počítej s katastrofickým scenářem, tedy s tím, že kvůli mateřství nebudeš mít dokončenou školu, že tě budoucí tatínek po nějaké době opustí a nechá s dítetěm samotnou, bud proto že otcovství nezvládne, i když to teď slovně deklaruje, nebo tě nechá později kvůli mladší ženě bez závazků...a když ne hned, tak třeba když ti bude 30...bez školy s málo kvalifikovanou prací si moc nevyděláš, stát bude do budoucna šetřit, takže ani sociální dávky ti nezajistí vše potřebné pro normální život, budeš možná pořád strádat...Chce to zvážit všechny pro a proti, a pak se rozhodnout...snad jsi schopna uvažovat střízlivě, a neposlouhcta rady zde působících zasloužilých matek
Ale no tak. Myslíte to jistě dobře, ale když budu takhle přemýšlet pořád, tak neudělám v životě ale vůbec nic.
Nastoupit do práce? Stejně mě dřív nebo později vyhodí. Vdát se? Stejně se dřív nebo později rozvedu. Extrém = jíst? Stejně to vykadím.
Život je o vzletech a pádech, to nezmění sebevětší opatrnost. Chyby učí člověka do budoucna, úspěchy ho povznášejí výš a výš. Ale jenom toho, kdo činí. Ten kdo má strach a nehýbe se z místa, jakoby nežil.
Na vlastních chybách se učí akorát blbec, ten chytrý se učí na cizích, nevím zda je otěhotnění v 16 tak velklým životním úspěchem, aby se tatazelka vznášela...je to spíš námět k dalšímu a dalšímu zamyšlení, aby se v naše společnost konečně začala věnovat sexuální výchově, zavedla se ucelená koncepxce, do které se nebudou montovat různí puritáni...
Pokud jde o další úvahy,mám pravdu já, dokladem toho jsou statistiky...žádný takový svazek uzavřený jen kvůli dítěti dlouho nevydrží, každé 2. manželství se u nás rozvádí a každé 1,5 je nefunkční...
Takže vdávat se až psychicky a sociálně dozraju, plodit děti, ano, ale až psychicky a sociálně dozraju, jíst ano, protože bez toho umřu, nastoupit do práce-ano, protže já ne tebe makat nebudu...
Závěrem...myslím že 16-letí holka potřebuje pomoc a podporu, bez opheldu na to, jak s enakonec rozhodne...je smutné že se radí tady a neřeší to domas v rodině...
Vážený nespokojenýuredníku, mít dítě není hřích i když je matce 16 let. Ano je to jistě starost pro matku i pro její rodiče ale já bych byla rozhodně raděj, než když je pak holce 30 je narvaná antikoncepcí od 15ti let a zjistí, že jí jaksi nejde otěhotnět. Rozvod může být i po 30ti letech vztahu s tím nic nenaděláte. Pokud sám neděláte chyby tak to jste dobrej, jen aby to tak bylo vždycky.
vážená liduško, nejsem rozsévač a žádnou 16-letou holku jsem nepřivedl do požehnaného stavu, ale jiné chyby samozřejmě dělám, otěhotnět v 16 není hřích, ale problém, pokud jde o antikoncepci, tak to není jen problém holky, ale především jejího partnera...nechávat vše na holce a počítat s tím že použije antikoncepci...to mluví samo za sebe...a tento odpovědný rozsévač chce být v budoucnu odpovědným tatínkem a živitelem rodiny...směju se tomu...Pokud jde o rozvody, metodicky správné je vidět jejich příčiny, je pravděpodobnější že se vztah rozpadne když byl založen z důvodu neplánovaného narození dítěte v době kdy lidé dospívají..
Nejdou body, tak alespon palec nahoru. Za vsechny tri prispevky.
Hlavne v prvnim prispevku nespokojenyurednik nastinil, cim by se nyni mela slecna zabyvat a jake otazky si klast. Pak se po zrale uvaze rozhodnout, co dal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.