Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může zaměstnavatel nařídit jakým stylem parkovat na jeho parkovišti?

Od: karolina* odpovědí: 66 změna:
Dobrý den zajímalo by mě zda nám může zaměstnavatel nařídit že musíme na jeho parkovišti parkovat na couvačku (čumákem dopředu) prý kvůli bezpečnosti. Mnoho lidí to neumí ani přes velkou snahu. Děkuji mockrát za odpověď

66 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

13x
Ano, může. Už jsem se v některých firmách setkal s tím, že to vyžadovali. Samozřejmě jsem to v jejich areálu respektoval + stejně parkuju v 95% pozadu, protože se na místo zajíždí mnohem lépe a přesněji a při vyjíždění nehrozí, že někomu vycouvám do cesty.
Pokud někdo neumí zaparkovat pozadu, možná by měl jezdit hromadnou dopravou.
Dělal jsem pro firmu, kde ředitel vyžadoval firemní nálepku (ano na soukromém autě, taková ve velikosti ČR/CS jak byly dřive)... co ti budu říkat,nikdy jsem ji neměl (měl jsem ji jen na kartičce za sklem), už i kvůli chování ředitele k některým lidem, tak nač se takto ukazovat mimo firmu.
Ale některá nařízení smysl mají a souhlasím s tebou.

hodnocení

12x
Mnoho lidí neumí na parkovišti zacouvat? A mají řidičák, nebo ne?
Pak by jim zaměstnavatel mohl zaplatit pár doplňkových hodin v autoškole, případně by bylo vhodné řidičák raději vrátit.
pampam

To záleží kdy ten řidičák dělali. Asi zapomněli nebo blbě vidí... Jako třeba já.. Ale tím zacouváním by taky člověk mohl udělat víc škody než užitku...

Já také nevidím nic moc (a to bohužel myslím vážně), ale zacouvat stále dokážu bez problémů.
A u tazatelky v práci že by potíže se zrakem mělo tolik lidí...
A zapomenout couvat? To snad ne, to nemyslíte vážně.

Asi tomu nějak nerozumím. Couvat musí tak jako tak. Co je lepší? Couvat z místa do jízdního pruhu, kde tě může kdokoliv sejmout, nebo z jízdního pruhu na parkovací místo?

Já, když už jedu do nějakýho super mega krámu, tak v drtivý většině parkuji tak, že si vybírám dvě volný místa za sebou. První projedu a zaparkuji v druhém. Pak můžu hned vyjet, hezky popředu. Nedělám žádný velký nákupy, maximálně do krabice po zelenině, takže nemusím zajíždět složitě s vozíkem.

Jenyku, dělám to taky tak, jako Vy, když to jde a projedu do dalšího boxu, abych vyjel předkem. Jedinou drobnost, s čím u Vás nesouhlasím je věta "kde tě může kdokoliv sejmout," Měla by asi znít, že Vy můžete nacouvat do něčeho, někoho a podobně". Ale určitě si rozumíme, že couvat se musí, tak proč necouvat do místa, kde nejsou lidi, nejezdí nákupní vozíky a nejezdí auta.

Ale ať si každý jede, jak uzná za vhodné.

Milane ano. Do něčeho nacouváte. Rozhlídnete se, nikde nikdo a o tři místa vedle je někdo kdo zrovna taky vyjíždí a ejhle.

Jenyku, zase se shodneme.

Už abychom šli na pivo...

Milane, odhadem na půli cesty mezi námi jsou Hořice.
Chtěl jsem jet minulý týden na 300 zatáček, ale nevyšlo to.

Málem jsem tam jel taky, ale měl jsem tam jen "své koně". Teď až v září do Branné

@pampam
To myslíte vážně? Takže pokud blbě vidí, nemumi to nebo já nevím co, tak na vyjetí z parkovacího místa pozadu už je to v pohodě? Zajímavé

lll
hodnocení

9x
Samozřejmě že může, když je to jeho parkoviště.

Ono není problém v tom že to nařídil ale problém bude v tom jakým způsobem to bude vymáhat. Není tak dlouho kdy v médiích proběhla kauza kdy městská policie vynucovala zákaz parkování výfukem k chodníku a dokonce to pokutovala a následně musela všechny vybrané pokuty vracet.

Ono se už smí parkova výfukem k chodníku? Dříve se to nesmělo kvůli foukání smradu z výfuku na chodce... To jso věci, asi bych si měl udělat znova řidičák.

rumicek - Jo jo, bejvávalo. Mě to taky někdy kolem roku 1975 v autoškole učili ;).

Chlapci, já si myslím, že to nebylo v dopravním zákoně, tehdy vyhlášce, ale řešili si to jednotlivé obce vyhláškami.

Třeba v Praze v roce 1979

2) Všechna vozidla při kolmém nebo šikmém stání musí být umístěna tak, aby výfuk vozidla směřoval do ulice.

Před pár lety v Brně, horlivý měšťáci dávali pokuty, když někdo stál výfukem k chodníku. Ale protiprávně a pak museli pokuty vracet.

Jak již napsal(a) taalla®

hodnocení

8x

Ano, zaměstnavatel si na svém parkovišti může určit pravidla. Spíš mě poměrně překvapila informace, že Vaši kolegové nejsou schopni zacouvat na parkovací místo. Jistě, je nová doba, mnohá řemesla upadají v zapomnění ale přesto - tohle mi přijde jako jedna z elementárních řidičských dovedností.

Ono parkovat ,,čumákem ven´´ má mj i jiné bonusy, např v zimě zacouváte s ohřátým autem, což poskytuje lepší výhled, takže když pak odjíždíte se studeným autem, snadno vyjedete dopředu a nemusíte couvat.

hodnocení

7x

Jistě, že může. A taky Vám může (v případě, že to neumíte) zakázat vjezd na parkoviště.

smode2
hodnocení

4x

Zaměstnavatel může komukoliv ze zaměstnanců nařídit v praxi cokoliv. Pokud ustanoví, že budete po příchodu do práce stát 15 minut na jedné noze, budete po příchodu do práce stát 15 minut na jedné noze. Ač se najde mnoho "majínatoprávníků", "opravdumužíků" a podobně, je to ve skutečnosti nesmyslné. Tedy ano, může to nařídit a vy máte povinnost to akceptovat. Pokud se to komukoliv nelíbí, je nutné jít pracovat jinam.

Jj zaměstnavatel je novodobý otrokář.
petrm

"Zaměstnavatel může komukoliv ze zaměstnanců nařídit v praxi cokoliv"

Velmi se pletete. Doporučuji pozorně si přečíst Ústavu ČR.

krtek6

tak tebe bych chtěl za nadřízeného...zaměstnavatel může nařidít jen to co mu dovolují zákony...a také to, co máte v pracovní smlouvě...jako určitě to nefunguje "Sajmon říká"

smode2

Je vidět, že jste nikdy nepracovali. Resp. nebyli zaměstnaní. Nebo jste úplně slepí. Jinak byste totiž věděli, že firma je stát ve státě a dělá se tam vše co je třeba a to co řekne vedoucí. Nikoliv to co si přeje řadový zaměstnanec. A taky byste věděli, že pokud je třeba, jsou nějaké zákony a ústava ve firmě kusem hadru na zem. Jako třeba zákony a ústava za kovidu pro stát. Naivkové*smich*

petrm

Asi máte smůlu. Já jsem několikrát zažil, jak si vedoucí myslel, že může vše a skončil rychle a velmi špatně, včetně toho, že pak těžko a dlouho hledal práci.

smode2

To jste, bohužel, pochopil chybně. Ten pán nebyl v žádném případě odejit proto že "si myslel že může vše", ale proto, že to "vše" nebylo v souladu se "vším" co rozkázal jeho nadřízený, případně rozkázal majitel ;) tedy tento pán byl odejit proto, že pracoval špatně. Což je úplně v pořádku. Dříve bych to neřekl, ale na zaměstnance se bohužel opravdu musí aplikovat přísnost a vojna jak řemen. Jinak budou za chvíli kromě rozkradení firmy šplhat po stromech jako opice.

krtek6

@smode2: je vidět, že jsi hodně naivní...tady z takové představy co tu popisuješ jsem vystřízlivěl bohužel AŽ po 4 letech co jsem byl zaměstnaný...dneska znám svoji hodnotu a podle toho se chovám k zaměstnavateli a on ke mě ;) ...

smode2

Tu definici slova "naivní" by to chtělo ještě trošku probrat. Ale jinak, Krtku 6, gratuluji*palec*tak by to mělo vypadat v ideálním případě..

smode2, to je zajímavá myšlenka.
Firma je stát ve státě a dělá se tam vše co je třeba a to co řekne vedoucí. Nikoliv to co si přeje řadový zaměstnanec.
Jak by to, alespoň přibližně vypadalo, kdyby se dělalo, co si přeje řadový zaměstnanec? Dnes se mě nechce dělat tohle, půjdu radši támhle? Nebo jak?
smode2

Jenyku, to by právě byli ti rozkrádající opičáci :-D

Prosím, vraťte se k dotazu. Děkuji.

smode2

A nebo do volné diskuze :) ale tedy k dotazu: takže tazateli, ano, zaměstnavatel toto může a může vám klidně nařídit u firmy vůbec neparkovat a vyřešit si parkování či dopravu na vlastní triko mimo areál firmy, stejně tak může nařídit ranní rozcvičky, zakázat kávu k práci, zakázat kouřit, zakázat telefonování, přikázat kdy můžete a nesmíte na wc, kdy máte jíst, pít, a tak dále a tak podobně. Co konkrétně můžete vy: pouze odejít, nebo to akceptovat. To je vše.

Pane smode, víte že se mýlíte?

smode2

Ano, to jest pro pana tazatele též důležité zmínit: Pokud byste vy byl můj zaměstnavatel, měl byste pravdu. Pokud bych byl já váš zaměstnavatel, měl bych pravdu já a vy byste se mýlil. Dle tří jednoduchých pravidel, odvozených od názoru majitele jednoho nejmenovaného britského módního řetězce:

1. Kdo platí, má pravdu.

2. Kdo platí, má pravdu.

3. Pokud ten, kdo platí, nemá pravdu, použije se jedna ze dvou předchozích možností :)

Asi takhle, pan Smode jede dle hesla : podle sebe-soudím tebe.

Pro někoho by to mohlo být dobré téma, pokecat si o tom.

Česká televize hledá pro dokumentární film "Pravidla korporátu"zaměstnance, kteří zažili šikanu, bossing, diskriminaci nebo nerespektování pracovního práva.

Podělte se o svou/...

Toho by měl někdo využít...

krtek6
hodnocení

3x

samozřejmě, že může...budete se divit, ale taková blbost je myslím, že ve Francii nebo kde jako bezpečnostní prvek...je to z toho důvodu, že kdyby fabrika nebo firma začala hořet a mělo by dojít k rychlé evakuaci osob, tak je vypočítané, že ti, co parkují tak, že při odjezdu jedou "dopředu" čili tak jak po vás chce zaměstnavatel se evakuují rychleji a nezdržují provoz...

hodnocení

3x

Na soukromém pozemku NEPLATÍ pravidla silničního provozu. Každý subjekt, firma si musí ve vlastním zájmu osadit značení, vyznačit parkovací místa apod. Protože na soukromém pozemku si vlastník pravidla určuje sám. Dokonce můžete řídit bez řidičáku nebo pod vlivem alkoholu pokud budete na soukromém pozemku. Je to jen na Vás.

Takže ano zaměstavatel by měl mít vlastní pravidla provozu na jeho komunikacích a osobně jezdím do mnoha firem kde se vyžaduje couvání na parkovací místo. Většinou je to ale z důvodu bezpečnosti lidí i okolí. Například ostraha vidí do auta zda tam někdo nesedí, není rozbité sklo. Případně při evakuaci opět jednoduše vidí dovnitř, zda tam někdo není.

Proč to zavedli u Vás je otázka. Může to být pro pohodlí, bezpečnost, cokoliv co majitele napadlo. Ale právo na to rozhodně má.

Na soukromém pozemku NEPLATÍ pravidla silničního provozu.
Ale tak to opravdu není

Víte, kolik je v ČR míst, vozovek, silnic, které nepatří státu a normálně se po nich jezdí a taky dodržují pravidla? Páč to řidiči ani nepoznají, že to je soukromý majetek?

třeba zde, budete dávat přednost, nebo ne?

Jak jsem řekl. Na soukromém pozemku musí jeho majitel zajistit bezpečnost. Takže může dle svého rozhodnutí rozmístit značky. Pokud je tam značka "dej přednost v jízdě" je platná, protože ji tam dal majitel pozemku. Nevylučuje se to s tím, že zde neplatí pravidla silničního provozu, ty jsou totiž pro veřejné komunikace.

I na soukromém pozemku může být veřejná komunikace a na té pravidla provozu na pozemních komunikacích PLATÍ! A asi byste se divil, kolik důležitých a vytížených komunikací včetně silnic I. třídy ještě poměrně nedávno vedlo alespoň zčásti po soukromých pozemcích. A mnohé méně důležité (hlavně veřejné účelové komunikace) po soukromých pozemcích stále vedou.

Pane Vlku,

ty jsou totiž pro veřejné komunikace.

Ale to tak opravdu není...

361
ZÁKON
ze dne 14. září 2000
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním
provozu)

Je zde uvedeno něco o soukromé, nebo státní, či snad veřejné komunikaci.

hodnocení

2x

Ano, klidně může a je to tak lepší. Což mnozí nechápou, ale to je jen jejich problém. Stejně musíte couvat a je lepší couvat do mezery, kde do Vás nic nenarazí, nežli couvat do ulice, kam nevidíte přes ostaní auta a hrozí více kolizí.

Viz parkovuiště u obchodů.

Píšete: "Mnoho lidí to neumí ani přes velkou snahu" dělala jste průzkum, nebo podle sebe soudím i ostatní?

parkovani

A kdo jste Vy, že určujete co je lepší? ;)

Pravidla silničního provozu rozlišují maximálně parkování podélné, příčné, a kolmé, nic o směru zajíždění na vyznačené parkovací místo tam není. Mimo to v mnoha případech je naopak mnohem vhodnější a bezpečnější vjet předkem, než se tam složitě otáčet, typickým příkladem jsou příčná parkovací místa.

Nikdo se složitě neotáčí, stačí si umět najet na první dobrou a couvnout…parkovat zadkem do silnice je chujovina.

A kdo jste Vy, že určujete co je lepší?

Já jsem já, který několik desítek let jezdil od malých vozidel, až po velká náklaďáky, mám najeto několik miliónu km. A nikomu neurčuji, co má lepší. jen si dovolím sdělil svůj názor, po tak velkých zkušenostech.

A kdo jste Vy, mnohanickový?

Ne, je lepší couvat do ulice, kde je spousta místa a jet popředu do úzkého parkovacího místa.

@genehawkins do úzkého prostoru se za mě mnohem lépe couvá, protože ve zrcátkách přesně vidím, kolik je kde místa. Můžu jet jakýmkoliv autem a prostě to vidím. Popředu je to více o odhadu.
Navíc se při couvání v malém prostoru mnohem lépe manévruje, protože zatáčí "zadní" náprava.
zaseja

genehawkins, při parkování na sídlištích občas musím manévrovat prostorem, kde je na každé straně 1 cm místa, abych se dostal do volného parkovacího místa, kam se ostatní právě kvůli té malé mezeře a zajíždění popředu nedokázali dostat, jó, umět jezdit na zrcátka má svoje výhody.

Ale k dotazu, já bych dokonce zákonem nařídil zacouvávat.

zaseja - "...kde je na každé straně 1 cm místa"

Tak to buď máte gabriolet a vystupujete střechou přes kapotu, nebo jste abnormálně hubený *smich*.

zaseja

magdone, nauč se číst, píšu:

"při parkování na sídlištích občas musím manévrovat prostorem, kde je na každé straně 1 cm místa, abych se dostal do volného parkovacího místa, kam se ostatní právě kvůli té malé mezeře a zajíždění popředu nedokázali dostat" a ne že v tak malém místě parkuju

hodnocení

2x

je to jeho parkoviště a pokud tam máte stát tak musíte podle jeho pravidel něco mi říká že to budou i jeho auta...tipuji nákladní...u nás to bylo to samý a pěkně do namalovaného chlívečku a ještě se tam praktikovaly další věci..no ale samozřejmě pokud to někomu vadí-nařízení zaměstnavatele/majitele firmy může jít jinam...

ltz
hodnocení

2x
Zaměstnavatel nějaký důvod na to asi měl, proto to nařídil. A jestli je to teda kvůli bezpečnosti, tak to nařídit může. Někdo ale je opravdu nešikovný při couvani mezi dvě auta, může udělat škodu, tak pro takového by bylo lepší parkovat mimo areál, kde si zaparkuje podle svého.

ml1
hodnocení

1x

Napadá mě, že by nebylo od věci, kdyby zaměstnavatel poskytnul nějaké kurzy parkování. Co to navrhnout odborům, ty by to mohly vyjednat. Možná by to bylo přínosnější než nějaké multisport karty a příspěvky na životní pojištění a podobné nesmysly.

hodnocení

0x
Může.
A I kdyby dle zákona nesměl, tak věř, pokud se mu budeš vzpínat, tak ti to vrátí jinak, to si piž

Už si píŽu *smich*

parkovani
hodnocení

0x

No já na rozdíl od ostatních bych si tím nebyl tak jistý, pravidla silničního provozu rozlišují pouze parkování podélné, příčné a kolmé, a pochybuju že si je soukromý subjekt může nějak upravovat podle sebe. Setkal jsem se s tím třeba u Amazonu, nejde tedy o pár nákladáků firmy v nějakém omezeném prostoru, ale soukromé, osobní vozy zaměstnanců a návštěvníků na poměrně velkém standardním parkovišti. Pochybuju že můžou třeba nechat někoho odtáhnout (jak by to argumentovali policii?) jen na základě toho jakým směrem stojí auta na parkovacích místech.

mnohanickový, proč by to řešil s policií?

Pravidla silničního provozu se nevztahují na soukromá parkoviště - pokud tam má závoru.

Pod mnoha obchodními centry jsou podzemní parkoviště opatřená závorou a také tam platí pravidla silničního provozu, např. přednost zprava.

Bruno - že se to tam “dodržuje” neznamená, že si to lze vynutit. Ostatně některá centra mají své značení hlavní a vedlejší.
zam

U obchodního domu zajíždím většinou popředu, z důvodu nakládání nákupu do auta.

zaseja
hodnocení

0x

Až se tady zase karolína objeví, jestli ještě vůbec, tak by mě zajímalo, proč se na to ptá, pokud proto, že to sama neumí, tak až to párkrát vyzkouší, tak zjistí, že je to daleko jednodušší, pohodlnější a rychlejší, než složité manévrování při vycouvávání z parkovacího místa

doplněno 15.08.23 09:37:

A nebo že by karolína byla parkování?

Nebo se už učí parkovat couváním a nemá čas na toto vlákno, až se naučí pak (ne)dá vědět!

paveldvorak

to píše překladač, tedy "umělá inteligence"...vy to pořád žerete jako skutečné dotazy skutečných lidí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma podélné parkování

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]