Zdravím, rozhodl jsem se, ze teď dam tomu prostor a zkusím s tím poradne něco udělat.Chtel bych se jen zeptat, jestli tu je někdo, kdo kokta, koktal nebo má zkušenosti s lidmi, kteří koktaji. Totiž, já cely život koktam, ale postupem času se to zlepšuje.. avšak, někdy mám navaly, kdy je to horší, někdy zas lepší. Zatím mě to nikdy moc neomezovalo, jelikož jsem to chytrosti a správně zvolenými slovy za sebou zabral tak, ze to málokdo pozná. Už mě ten boj ale nebaví, je to vážně dřina, musím přemýšlet dopředu, jaká slova správne zvolit, aby věta dávala smysl a abych se nezakoktal nebo alespoň málo. Nejhorší jsou asi telefonáty, když já musím někam volat, poté pozdravy lidi, když já někam prijdu. Ostatní situace nejsou zas tak problémové, ale taky mi to někdy ujede, když se nesoustredim. Myslím si, ze to dokazuje, ze je to nejspíš psychicky blok s komunikaci. Když si čtu sám pro sebe, nekoktam vůbec. Měl bych na Vás dotaz, jestli nevíte o způsobu, jak přestat koktat? Prosím, předem říkám, ze nechci odkázat na tzv. Novou mluvu, apod.. - nesmysl. Mate někdo zkušenosti s vylecenim koktavosti, pomohl Vám třeba psycholog/psychiatr nebo někdo, kdo se tím zabývá? Díky moc za odpovědi
Pokud se nic nezměnilo, tak příčiny koktání nejsou známé a tedy ani neexistuje léčba. Koktání není vadný hlasový aparát (jazyk, rty, hlasivky atd.). Je to nějaký psychický blok.
Stres koktání zhoršuje, jak jsi si už sám všiml. Soustředění se na mluvení, hluboké pravidelné nádechy a pomalejší plynulé tempo mluvy koktání minimalizuje. To je to, co logopedové učí. Neléčí koktavost, jen zakrývají příznaky.
Bude to psychika. Mám vzpomínku z dětství na spolužačku, zemřel jí tatínek a začala koktat. Pak byla na léčení, léčili ji spánkem. Naučili ji, jak klidně mluvit, nadechnout a pak pomalu něco říct.
V jakých situacích koktáte víc a kdy méně. 1. Čekáte ve frontě, přijde na vás řada a máte koupit mléko a deset rohlíků. 2. Bavíte se s kočkou nebo psem. Pokud je to o psychice tak na nějaké koktání ve svých myšlenkách "hoďte bobek". Dál si vybírejte slova která jsou snazší, zpomalte vlastní mluvení a také si všímat dýchání.
vojtech
Jasne, ono se to řekne. Snazim se na to nemyslet, ale vždycky to mám v hlavě, ze se muzu zakoktat. Jak se na to soustředit, abych se nezakoktal, tak se to většinou o to víc stane. To mě taky štve, vybírat si furt dokola ty podobná slova… pak znim, jak kdybych měl sotva zakladku. Dost omezující takhle zit.
Ono, omezující to je, ale ... v roce 1984 jsem jedné slečně, momentálně babičce dvou vnoučat také řekl: "víš já tak trochu koktám, někdy víc někdy míň" . Odpověď: "Jj všimla jsem si".
Čím víc budeš chtít aby to nikdo nepoznal, tak to bude horší. Dělat si z toho srandu, sám ze sebe srandu, naplno vyslovit: "Já než se někdy vykoktám tak to trvá".
vojtech
Jasne, chápu tvůj postoj, měl jsem dřív taky takový, ale mne to brani v dělání práci, jakou chci. Jsem v armádě a tam je to dost velkou překážkou. Nechci se s tím jednodusse smířit a zit s tím. Snad existuje nejakej způsob, jak se toho kompletně nadobro zbavit.. Vážně to nenávidím, ikdyz jsem smirenej s tím, ze koktam. Ještě chci dodat, ze osobní život vědu v pohodě, v tom mě to nijak neomezuje, dokážu si z toho udělat i srandu.. Ale v tom profesním nechci bejt jen podprůměrnej zaměstnanec, kterej si děla to svoje, aby se nemusel s nikým bavit. Chci se někam dostat a prave to koktani mi v tom dost brani. To to rovnou muzu zabalit a vykaslat se na vše a skončit to tady.
Zapomněl jsem zmínit, ze na základní škole a chvíli i na střední, jsem chodil k různým Logopedum. Vždy to bylo zlepšení jen na nějaký čas a nebyla provedena změna ve mne jakoby.. Nevím, jak to vysvětlil, ale cítil jsem, ze mi skoro nepomahaji.
Zkušenosti z rodiny: Vyléčit se to nedá, jen zlepšit a dotyčný se musí hodně snažit. Stačí ale nějaké rozrušení, ztráta koncentrace a je to opět jako na začátku.Dost pomáhalo natahování slabik (névíš, kólik je hodin?).
Pouze jsem o tom slyšela, ale vlastní zkušenost nemám, koktání se prý dobře léčí zpěvem. Zkusit to můžete.
liska5
Nevím, jestli to pomáhá léčit, ale při zpěvu se prý nekoktá. Ale má to logiku. Nehledáš slova, ta už máš předem daná, soustředíš se na melodii a zpíváš většinou v pohodě.
lmgify
Zpěv koktání neléčí. Koktavost je mj. způsobena špatným dýcháním (snaha mluvit při vydechlých plicích) a rychlým tempem mluvy. Zpěv nutí se pravidelně hluboce nadechovat a vypouštět slova relativně pomalou rychlostí.
Já si myslím, že byste měl najít foniatra. Je potřeba najít důvod ke koktání. Klidně ta chyba může být až v plících a nebo někde v systému dýchání. Nemusí to být pouze v hlasivkách za stresu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.