Dobrý den, jdu si pro radu. Jsme s přítelem už rok, jen od začátku máme problém v tom, že je jeho nejlepší kamarádka je jeho bývalá. Vztah jim nevyšel a jinak si rozumněli ve všem, tak se stále kamarádi. Přišla jsem na to po tom když jsem náhodou zjistila že byl na oslavě jejich narozenin a neřekl mi o tom. Říkal že jsem na ni vždy narážela v konverzaci, tak nechtěl at jsem naštvaná že se vidaji. Po tomhle mi sdělil že je pravda že se semtam vidaji aby si popovídali, píšou si atd. Nechci být za zarlivku, moc se to snažím pochopit ale je to těžké. S žádným bývalým nejsem v kontaktu a neumím si představit že jsme nejlepší přátelé. Věřím mu ze spolu nic nemají atd. Jen to nedokážu překousnout, hrozně mě to žere a pořád myslím na to, že si třeba píšou nebo tak. Po poslední scéně mi řekl ať si vyberu, že už tak má málo pravých přátel a nechce o to málo prijit kvůli mě. Takze buď se s tím smirim nebo je konec. Můžete mi někdo poradit jak to udelat? Prostě nevím jak přestat zarlit nebo si říct je to ok... Jsem z toho zoufalá.
Já bych tomu teda nevěřil a taky bych to netoleroval. Tohle zrovna ne. Šel bych dál. Ještě když dal ultimátum, to je vrchol. Vybírat mezi tebou a ex…poslal bych ho do pr…takhle šťastná nebudeš, nikdy.
Tvrdi mi, že jsem hysterka a dělám zarlive scény. Tvrdi mi že řeším blbosti, jemu je 30, mě 24 a říká že ve 30 už nebude řešit věci jako puberťák. Mě jde jen o to, že neznám nikoho kdo má kamarádku bývalou. Co někdo zmiňoval s tím že se s ní vyspi když se pohadame asi nehrozí - jejich problém byl právě v tom že ona na sex moc nebyla takže jim to v posteli neklapalo. Každopádně jsem jen chtěla asi od někoho slyšet že nejsem hysterka. Dneska to vygradovalo jen kvůli blbe zprávě, která mu blikla na displeji když měl v autě zapnutou navigaci - od ní, jméno bylo změněne na nějakou vtipnou přezdívku (nebudu psát, je to v našem lašskem nářečí, ne každý by pochopil), tak jsem se ptala kdo to je a on že ona. A já ok, ale co ta přezdívka není to divné že ji nemás uloženou normálně jménem? A prý ne, že nebude kontrolovat u všech kamarádů přezdívky co měsíc abych byla spokojená. Zároveň třeba i po roce vztahu a dohromady dvou letech co jsme spolu začínali má stále společne fotky ve skříni v rameccich... On je zas takový flegmatik a realista že takové věci neřeší prý to pro něj nic neznamená, nechce se mu to někam vyhazovat atd... Ale mě to prostě vadí a on to nechce tolerovat a dělá ze mě nějakou nedozralou zarlivku protože je o 6 let starší.. Jednou dobou chtěl at se s ní seznamim, že mi třeba přestane vadit ale já už po tom prostě mám blok nechci ji nikdy vidět, když ji někde vidím bije mi srdce a je mi zle prostě chci pryč z našeho života jeho bývalou proc je to tak spatne... Je mi to proste nepříjemný, vím že to j asi blbost ale i fotky na Facebooku společne jsem ho musela prosit at dá pryč že to prostě jinak vypadá že jsou pořád spolu... Taky jsem za to podle něj byla trapná a řeším zbytečnosti... Cítím se hrozně. Jinak nám to moc klape je skvělý a je to konečně někdo s kým si ve všem rozumím až na to...
Občas by neškodilo se na to podívat i z druhé strany... jak byste se cítil/la vy v pozici partnera tazatelky? Myslím, že to byl Konfucius, kdo řekl - nečiň druhým to, co nechceš, aby činili oni tobě.
Má nejlepší kamarádka je také zároveň má bývalá přítelkyně - sice momentálně partnerku nemám, ale pokud bych ji měl, nic na světě by mě nedonutilo obětovat přátelství s bývalou, protože to by byla zrada. Mé partnerce by tedy nezbylo, než se s tím prostě naučit žít nebo jít o dům dál. Partnerský vztah je vždy především o důvěře a chtít zakazovat/omezovat partnerův kontakt s kýmkoliv, kdo je mu milý, je cesta do pekla (jediná možná výjimka by byla v situaci, kdy ten daný člověk má na vašeho partnera prokazatelně zhoubný vliv - např. ho strhává k nezřízenému piti či užívání drog, neuváženému sázení/hraní na automatech, návštevám vykřičených domů apod. nebo dokonce k trestné činnosti). Pokud s bývalou navíc neprovádí nějaké nepřístojnosti, nikdo nemá právo do jejich přátelství strkat nos nebo dokonce požadovat, aby byl na jejich schuzkách přítomen.
jyna
Já mu nechci nic zakázat ani ho omezit.. Spíš jsem chtěla radu, jak se s tím smířit protože se mi chce zvracet když na ně dva pomyslim. Nikdy bych mu nezakazala se s někým bavit, chci at je šťastný.. Ale i já.
Nemyslím si, že by váš vztah podle vašeho popisu měl nějakou budoucnost. Příteli je očividně úplně jedno, jak se cítíte. Něčím vás trápí, zároveň ví, že vás trápí a řeší to tzv. "gaslightingem", kdy vám tvrdí (něco ve smyslu): ,,moc si to bereš"/,,nebuď hysterka"/... Přijde mi, že vás chce "převychovat" k tomu trpět, ale nepřiznat si, že trpíte. To je manipulativní-toxické. A nekončí to pro ty, co se věčně přizpůsobují vůbec dobře. Máte nejlepší roky budovat vztah, který za to bude stát. A ve vztahu se mají oba cítit dobře a společně problémy řešit. Ne je přecházet a čekat, jak to dopadne. Mohl bych vám radit, ať mu to "oplácíte" stejnou mincí, ale to je většinou nejrychlejší cesta, jak ze vztahu ven. Ikdyž najít si nového, pohledného kamaráda, to vám nikdo zakázat nemůže. Byl by to zajímavý soc. experiment, za jak dlouho vás ten váš začne podezřívat z nevěry.
Dobrý den. Pokud Vás něco takového trápí a přítel to považuje za blbost, kterou nehodlá řešit, pak mu na Vás asi nezáleží tolik, jak by mělo. Měl by k Vám být ohleduplnější a nedávat Vám ještě ultimata. Pokud s ním i přes to chcete být, pak se smiřte s tím, že Vám to bude vadit vždycky a budete se tím užírat (holt ho musíte brát takového jaký je se vším všudy) Zamyslete se ale i nad tím, zda opravdu chcete takového partnera, který Vám dává jasně najevo, že je pro něho bývalá přítelkyně důležitější, než Vy a váš vztah.
Pletete hrušky s jabkama. Bývalá přítelkyně jako kamarádka a jeho vztah s tazatelkou nemá nic společného. Podle Vás by nemohl mít žádné kamarády, protože by byli důležitější, než vztah? I kdyby se takhle kamarádil s jinou kamarádkou, než ex, pak by to tazatelce vadilo stejně tak. On s ní podle tazatelky tráví jen málo času, takže není důležitější. On se nejspíš nechce jen podřizovat nějakým bludům partnerky, protože tím to začíná, a posíláním výplaty na její účet to končí. Ale chápu tazatelčinu tenzi uvnitř, není to příjemné, ale chápu i jeho. Buď to zkousne, nebo ať jde.
Kamarádku jsem měl před manželstím,během manželství a nyní i po ůmrtí manželky.Tomu se říká kamarádství.A manželka o ní věděla.
jany
Já to chápu, nedělám mu žádné hystericke scény, nebo že bych mu ji zakazovala. Jen bych se s tím chtěla smířit ale už rok jsem to nedokázala.. Ještě když vím že ze začátku vztahu tajil že se s ní vida, dokud mi kamarádka neřekla že je spolu viděla tak po konfrontaci Řekl pravdu. Za to se omluvil že to tajil, jen prý nechtěl at jsem naštvaná. No a od té doby prostě nevím jak zvládat že se kamarádi.
Já taky nejsem v kontaktu s nějakou mou bývalou. Tohle ti nezávidím. Jakmile se pohadate, máš velkou šanci, že ti to vrátí sexem s bývalou. Ne vždy to tak je, často to tak je. Už vidím některý radkyne, jak se budou dušovat, že ony by byly nad věcí. Tomu nevěř. Snadno se to řekne, hůře se to realizuje. Ostatně jako se vším Nedivím se ti, že se ti to nelíbí
Jen pro představu, kolik Vám je let? Proč s Tebou je, když se od ní nemůže odpoutat? Co je to za chlapa, že si neuvědomuje, že Tě to zraňuje? Plánujete spolu vůbec budoucnost? Já bych se sbalila a zmizela, abych si ušetřila ty nervy. Natolik se mám ráda. Než se takhle roky trápit kvůli cynikovi. Tady ani ultimátum z Tvojí strany nezabere. Přejde do ilegality, nastanou hádky a stejně to půjde do kopru.
jany
Tvrdi mi, že jsem hysterka a dělám zarlive scény. Tvrdi mi že řeším blbosti, jemu je 30, mě 24 a říká že ve 30 už nebude řešit věci jako puberťák. Mě jde jen o to, že neznám nikoho kdo má kamarádku bývalou. Co někdo zmiňoval s tím že se s ní vyspi když se pohadame asi nehrozí - jejich problém byl právě v tom že ona na sex moc nebyla takže jim to v posteli neklapalo. Každopádně jsem jen chtěla asi od někoho slyšet že nejsem hysterka. Dneska to vygradovalo jen kvůli blbe zprávě, která mu blikla na displeji když měl v autě zapnutou navigaci - od ní, jméno bylo změněne na nějakou vtipnou přezdívku (nebudu psát, je to v našem lašskem nářečí, ne každý by pochopil), tak jsem se ptala kdo to je a on že ona. A já ok, ale co ta přezdívka není to divné že ji nemás uloženou normálně jménem? A prý ne, že nebude kontrolovat u všech kamarádů přezdívky co měsíc abych byla spokojená. Zároveň třeba i po roce vztahu a dohromady dvou letech co jsme spolu začínali má stále společne fotky ve skříni v rameccich... On je zas takový flegmatik a realista že takové věci neřeší prý to pro něj nic neznamená, nechce se mu to někam vyhazovat atd... Ale mě to prostě vadí a on to nechce tolerovat a dělá ze mě nějakou nedozralou zarlivku protože je o 6 let starší.. Jednou dobou chtěl at se s ní seznamim, že mi třeba přestane vadit ale já už po tom prostě mám blok nechci ji nikdy vidět, když ji někde vidím bije mi srdce a je mi zle prostě chci pryč z našeho života jeho bývalou proc je to tak spatne... Je mi to proste nepříjemný, vím že to j asi blbost ale i fotky na Facebooku společne jsem ho musela prosit at dá pryč že to prostě jinak vypadá že jsou pořád spolu... Taky jsem za to podle něj byla trapná a řeším zbytečnosti... Cítím se hrozně. Jinak nám to moc klape je skvělý a je to konečně někdo s kým si ve všem rozumím až na to...
Jak příjde domů, tak odcházím. Nový účes, naparáděná a záhadná..A co je Ti do toho, kam jdu a kdy se vrátím... A takhle trénuj život bez něho. Ať si chlap dělá starosti. A když ho to nechá chladným, tak o Tebe nestojí a Ty s ním ztrácíš čas.
Je to neobvyklé, ale je vidět, že i to se stává. On se té ex, nyní jako kamarádky asi nevzdá, aby vy jste se netrapila a ani vy s ním nehnete. On může stokrát za den tvrdit, že je to jen dobrá kamarádka, ale vy stejně budete stále v nervech, protože můžete trpět představou, jestli to mezi nimi nepřeroste zase v něco víc, než je kamarádství. Navic budete stále za hysterku, což může vést až k vašemu rozchodu. Máte tak jen dvě blbé možnosti. Smířit se s tím, nemluvit o ní, což je těžké, ale mít nadále partnera, nebo jít od něj, což by vás asi také dost zasáhlo.
Nejlepší řešení by dle mého bylo, zkusit se na to podívat z druhé strany - tj. představit si, jak byste se cítila vy v jeho pozici a někdo vám chtěl zakázat/omezit kontakt s někým, kdo je vám milý. Myslím, že to byl Konfucius, kdo řekl: "nečiň druhým to, co nechceš, aby činili oni tobě"...
Jako jiní rádci zde, vidím jen dvě možnosti: zvyknout si na to nebo jít o dům dál. U první možnosti zřejmě bohužel neexistuje žádná univerzální rada a každý si musí najít vlastní cestu. Ale pomoci by mohlo, jak už jsem napsal, podívat se na to z partnerova hlediska.
Jste schopna udělat kompromis? Co tak navrhnou příteli, že jej nechcete připravit o kamarady, ale s ex budete na kafe chodit ve třech. Buď ber nebo nechej být. Připravte se na to, že odmitne a tím bych vzah ukončila já.
jany
Já právě nevím jestli jsem schopná ji vídat. Když na to pomyslim představím si co vše spolu zažili atd a prostě nechci se jí přitom dívat do očí, když vím jak moc si rozumí a já bych tam byla jakoby navíc...jsem fakt zoufalá, je to konečně někdo koho mám tak ráda že bych s ním byla navždy po těch mých minulých zoufalých vztazich..
Vykaslete se na nej, nebo se utrapite. Doba je hrozna, delaji to vsechno ty chytry pitomy mobily. Ja bych to nesnesla. Stareho psa novym kouskum nenaucite a ona bude schvalne provokovat. Proc byste mela delat ustupky. Chodit na kafe ve trech a nekdy i do postele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.