Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bankovní identita a datová schránka

Od: zajda888® odpovědí: 22 změna:
Dobré ráno,
musí mit obyčejný člověk,tedy fyzická osoba nepodnikající,ale mající bankovní identitu, povinně zřízenou datovou schránku?
Díky za info

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Nemusí. Datová schránka se nepodnikající fyzické osobě zřizuje pouze na její žádost.

racio
hodnocení

8x

Nemusí, ale je to docela dobrá věc.

hodnocení

4x

Nemusí, mohu ji ale vřele doporučit. Je to úžasná služba, skutečný pokrok a ulehčení právě pro obyčejného člověka. Máte jistotu, že se vám žádný dopis neztratí, pro doporučené zásilky nemusíte na poštu, na úřední dopis můžete odpovědět zadarmo, nemusíte tisknout dopis ani obálku, chodit na poštu a platit nejméně 70 Kč za doporučené psaní.

hodnocení

3x
Nějak nevidím důvod datovku i jako občan nemít. Naopak ji můžu vřele doporučit. Tedy pravda - pokud zrovna nemáte československou rádoby občanku. Mě už datovka ušetřila dost času a dokonce i nějaké peníze(bezplatné podání žádosti elektronicky místo tiskopisu s kolkem). A bankovní identita spolu s portálem občana je taky naprosto super. Přijde mi upozornění na konec stk, platnost dokladů, jsou tam různé výpisy atd. Ale pokud milujete fronty na úřadech, datovku mít nemusíte.

mnd®
hodnocení

1x

aaa -

A proč jste si ji jako fyzická osoba zakládal?,když jste rád,že vám byla zrušena?

Já jsem zase rád že ji mám.Nemusím pro každou blbost běhat někam na poštu,když ten dopis dostanu domů a rovnou odpovím.V dnešní době ani nevím jestli když se na tu poštu projdu,tak jestli tam vůbec ta pošta ještě je a funguje - viz.pošta u hlavního nádraží v Brně a i jiné.U nás listovní doručovatel chodí skoro pokaždé jiný a v jinou dobu.Tak to dostanu do datovky a paráda.Nikam nemusím chodit vyzvednout dopis a hned zpátky odpovím.*pivo*

aaa

Byla mi vnucena, a to nemusím. A proto ji odmítám. *nene*

A pak pořád hlídat, jestli do ní něco nepřišlo a pokud to přijde a člověk nezareaguje včas , má smolíka. Děkuji nechci. Mám rád klid a né se poříd strachovat. *sok*

@aaa Šíříte dezinformace. Dotaz je na fyzickou osobu a ta datovku nemusí mít. Datovku není potřeba nijak hlídat. Na každou zásilku příjde do mobilu notifikace + zpráva e-maiem + volitelně SMS. Zmeškání je tedy naprosto nemožné narozdíl od plechové schránky, kterou je nutné denně kontrolovat přímo v místě a ani tak není vyloučené, že se neztratí snaženka.

aaa

Hlada - a když nebude přístup k netu, tak bude co? Temno. Papír je papír. Co je psáno , to je dáno. Nepude Ti mobil- jsi v háji, nepude Ti PC - jsi v háji. *mala*

aaa, vypnou elektriku a jsme v háji všichni. Máte ještě nějaký katastrofický scénář?

@aaa: Když budete dlouhodobě mimo domov, daleko snáz se dostanete k internetu než do své plechové schránky doma pro papír *smich*

@aaa Když vám nepůjde net, tak si zapnete notifikaci pomocí SMS. K veřejnému internetu se dostanete na celé zeměkouli. Stačí se přihlásit jednou za čtvrt roku nebo si zaplatit trezor a žádná zpráva vám neunikne. Když si ale nebudete pravidelně vybírat plechovou schránku nebo se ztratí snaženka, tak se o dopisu nedovíte.

Chlapi, to máte marný...

opc

aaa: Také nemám datovku a nechci ji a plně s tebou a s tvými argumenty souhlasím. Náme tu už nějakou dobu identitu občana do které se dá přihlásit mj. i prostřednictvím bankovní identity a to by snad pro komunikaci s úřady mohlo stačit. Bohužel nikdo nezajistil aby všechny úřady to plně využívaly a proto je snad prozatím docela dost úřadů které neumožňují přes identitu občana komunikovat.

hlada: Když nepůjde internet tak nějaká notifikace pomocí SMS je k ničemu. Co z toho, že příjde notifikace SMS, že do datovky byla doručená zpráva když do te datovky se bez internetu nepůjde dostat.
Nevím jak ty, ale já nejsem tak líný abych si nezkontroloval plechovou schránku ze které stejně musím vybírat převážně letáky a reklamu tak aby tam pak bylo místo i na případné dopisy. Jinak já plechovou schránku nemám jen tak z legrace aby mne pak nezajímalo co v ní je.

runner2
Nějak si nepamatuji, kdy by mi za posledních 20let nešel dlouhodobě internet který si platím. Jo, jednou zásahem blesku odešel router, který jsem hned druhý den koupil nový. Také jsem rád, že mám datovou.
opc

runner2: To, že si ty nepamatuješ kdy by ti za posledních 20 let nešel dlouhodobě internet, ještě neznamená, že se to nikomu nemůže stát. Těch různých situaci kdy může být někdo delší dobu bez přístupu k internetu může být více.

mnd®
hodnocení

1x

aaa - ale tady se mluví o fyzické osobě.Jako ,,podnikatel,, povinnost,jako fyzická osoba dobrovolně.Navíc se nemusá nic hlídat jestli něco přišlo do datovky.Poštovní schránku také stále hlídáte? - to je to stejný.Nevyzvedneš a stejně je doručeno-máš smolíka.

Ne, datovku opravdu nemusím - na rozdíl od poštovní schránky - pořád hlídat, jsem o tom informován automaticky...

hodnocení

1x

Správných odpo je tu dost , nemusí. jen doplním jedním příkladem--rušili jsem vklad v katastru nempvitostí díly splacení hypo. V datovce jem to měl do 3 dnů.Manželce to v papírové podobě přišlo až za 6 týdnů a musela proto (lenost některých doručovatelů!) navíc až druhý den, běžet na poštu,protože v den hození upomínky se to na naši poštu dostane o další den déle!

aaa
hodnocení

0x

Nemusí, jen může. *placni* Já jsem rád, že mi ji už zrušili. *pivo*

mnd®

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem @milancukrar z důvodu porušení pravidel poradny. ]

hodnocení

Děkuji všem za odpovědi a názory.
Dotaz jsem položil,protože jsem začátkem roku zaznamenal informaci (na nějaké oficiální stránce,jen už nevím jaké), že lidem,kteří mají registraci na Moje ID bude automaticky zřízena datová schránka. I když jsou fyz.osobou nepodnikající.
Totéž se údajně mělo vztahovat i na eIdentitu a bank.identitu.
opc

Už si to přesně nepamatuji ale taký jsem zaznamenal začátkem roku nebo koncem minulého, že datovku mají násilně zřízovat úplně všem. Pak si ale ti co o tom rozhodovali asi uvědomili, že je to velký nesmysl a tak to asi zkončilo pouze na podnikatelích.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]