Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde koupit výhodné jízdenky na vlak v ČR?

Od: garda odpovědí: 15 změna:
Dobrý den, chtěl bych si koupit jízdenky na vlak pro 2 osoby po České republice asi 300km.
Výjde to někde výhodnější koupit nebo je výhodné až na nádraží u pokladny?
Díky

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

3x

Nejdřív si najít vlak (poskytovatele) který jezdí levně a pak koupit jízdenky přímo od něj. Zbytek je zl*dějina.

ml1

U vlaků moc na výběr neni. Navíc ceny jsou tržní, podle momentálního zájmu, stropem je tarifní cena. A ta je zlodějská, proto všechny ty slevy (a to ještě neni nic proti itálii, určitě bychom nejeli pendolínem za €160, ale když byla jízdenka za €33,90 (koupená půl roku předem) tak jsme to brali). Nechápu, proč to nemůže být jako dřív, to sice nebyly takové slevy (nebyly žádné), ale zase jízdné nestálo tolik, aby to musel člověk řešit.

Neosouhlsím, viz moje odpověd.

krtek6
hodnocení

2x

No koupit to můžeš leda na tom nádraží u pokladny nebo přes aplikaci v telefonu/pc...a pokud stejně nemáš ty slevový akce a možnosti tak z toho víc nevytřískáš..

hodnocení

2x
Co jsem teď koukal, přímo jezdí Valašský expres. Odjezd za hodinu.
Skoro čtyři hodiny jízdy, 346 km, za 521 korun. To mě nepřijde drahý.
Jinak se musí přestupovat.
ml1

Pokud dáte týden a víc do budoucnosti, tak se dostanete na 351 korun.

Samozřejmě pátek a sobota jsou za tyto ceny rozprodané daleko dřív, ale všední dny jsou.

hodnocení

2x
Nesouhlasím, že u pokladny. Před 2měs. jsemjel delší trasy a konečně po dotazování personálu jsem pochopil systém proč přes eshop jsou zlevněné a v různou dobu a pro v jiný den se to může dynamicky lišit
Oni na dané spoje mají nějaký určitý balík jízdenek(konkrétní čísla se neví), které jsou levnější o např 40%, pak další počet od 30%,20%, 10% atd... čísla nevím, počty nevím a ty procenta jsem si taky vymyslel. A logicky se to prodává od nejlevnější po nejdražších
PS: kdo to dočetl až sem, může mi odpovědět, jestli i toto platí, když si jízdenku koupím na pokladně (dejme tomu měsíc předem, kdy je jisté, že bych na slevu dosáhl) nebo na pokladně vždy prodávají za plnou cenu?
Proto jsem se taky marně ptal, kolik dní dopředu platí jaká cena, odkdy je cena shodná s cenou na přepážce. Ono to na čase nezávisí, ale na zájmu.
Závěr: je nejlepší ji koupit přes eshopchd co nejdřív.
ml1

Na webu tvrdí, že i na pokladně by to mělo být. Moc tomu nevěřím a pokladnám, které jsou obsazované těmi nejneochotnějšími osobami se snažím vyhýbat. Snad jedině když jdu pro konkrétní jízdenku, třeba PID na 5 pásem pro nějaký vlak. (Neplatí to jen pro čd, setkal jsem se se značnou neochotou i na pokladně reiojetu. Akorát snad u flixbusu (ale z jedné návštěvy těžko hodnotit) byl velmi ochotný pán, který mi prodal jízdenku přesně za cenu, kterou jsem měl vytištěnou s tím, že mi to prostě přes ten jejich portál nejde zaplatit (asi nejsem jediný, o té chybě se na internetu najde hodně povídání).

Na pokladnách primárně prodávají jízdenky za základní cenu, ty akční si možná šetří pro známé, nebo co já vím. Takže právě základní postup je nakupovat přes eshop, ten nabídne jízdenky za nejnižší ceny. Je dobré používat anonymní okno, ale u čd mi nepřišlo, že by dělali nějaké takové chytrálkovství, jako třeba u flixbusu. U nich neni problém na 3 počítačích dostat tři odlišné nabídky ve stejný čas. Ale už jsem taky u čd narazil na to, že o týden později nabízeli nižší cenu, než předtím, asi ten zájem přecenili a cenu zkorigovali.

Podstatná sleva bývá u mezinárodních jízdenek, to je klidně i 80%, taková jízdenka do Vídně (z Prahy) stojí podle tarifu 70€ a když máte štěstí (tedy nakupujete co nejdřív a nikdo vás nepředeběhnul), zeženete ji za 14€ (na webu čd přepočítáno samozřejmě do korun). Je to samozřejmě bez možnosti storna a vázané na jeden konkrétní vlak; běžnou jízdenku můžete vrátit do 15 minut před její platností.

Ještě když jsem u toho flixbusu, ten se dá docela spolehlivě kupovat přes idos. Idos si sice vezme 10 korun navíc, ale platba u nich funguje a nemusí se šaškovat s nějakým paypalem a podobnými věcmi.

honzagastarbait
hodnocení

2x

Ceny se daji dohledat snadno na idos.cz, ke konkretnim spojum, nebo na cd.cz

Je tomu tak, jak uz bylo popsano. Je dana nejaka standardni cena na urcitou vzdalenost (o neco vic, nez 1 kc/km u dlouhych spoju, presne nevim). To je 100 % bezna cena. A pak je ke kazdemu konkretnimu vlaku-spoji urcity pocet jizdenek, jez jsou o nejake to procento levnejsi (nejake jizdenky jsou se slevou 50 % nebo i 75 %, 90 %, presnou hranici nevim, a pak se slevou 40 %, 30 % ... 5 % a tak dale, presna cisla nevim). Kdyz si jizdenku kupuju v E-Shopu Ceskych Drah, nebo se koukam na idos.cz, tak mi to ke konkretnimu vlaku nabidne nejlevnejsi dostupnou jizdenku (slevu, ktera jeste nebyla vyprodana). Ve vytizenych spojich, zejmena pak nedele a patek, jsou jizdenky s urcitou slevou rychle vyprodane (a levnejsich jizdenek muze byt i mene). A na konkretni vlak je proto lepsi koupit listek co nejdriv dopredu (nez jsou velke slevy vyprodane).

U pokladny CD je to stejne, na konkretni vlak v dany cas system najde tu nejlevnejsi jizdenku, ktera jeste neni vyprodana. Ale pri nakupu u pokladny je tam cena o 50 Kc vyssi, nez pri nakupu prez internet. Tak to funguje i u vnitrostatnich i mezinarodnich spoju (z CR nekam do ciziny), ktere jsou v kompetenci CD. U Regiojetu to funguje podobne, nevim, o kolik je drazsi jizdenka na pokladne.

Koupil jsem si listek treba z Prahy do Lince, da se sehnat uz od 217 Kc a to i par dni dopredu (u pokladny +50 Kc, takze od 267 Kc). A to i EC bez prestupu se da chytnout. Zajimave je, ze v jiny spoj a ve stejny den stoji listek bezne 700 Kc, lisi se to podle vytizenosti. A Flixbus taky stoji okolo 700 Kc. Da se levne sehnat listek i do Vidne, do Bratislavy, Ziliny, Kosic, Berlina, nebo i Hambug, Budapest. Ale treba do Osla si takle listek na vlak koupit levne nejde, tam jede Flixbus s rozumnou cenou. Nejlevnejsi je vzdy jizdenka vazana na konkretni vlak. Jizdenka na konkretni den zakoupena dopredu je taky levnejsi, ale uz ne o tolik.

V Norsku, kdyz nekam jedu daleko, kupuju si jizdenky hodne dopredu, sehnal jsem listek na cestu dlouhou 1200 km za necelych 500 Kc. Par dni dopredu to stoji 2000-3000 Kc. Melo by to fungovat tak vsude. Duvod je zrejmy - presun cestujich z prilis vytizenych spoju do prazdnejsich spoju, proto se ty ceny lisi.

garda
hodnocení

Potřebuji směr Vsetín - Praha hl. nádraží, prosím neporadíte mi konkrétně?
Pendolíno jezdí?
Díky
okolik

U zahraničních spojů existuje možnost zakoupit si přímo na pokladně tzv. ,,včasná jízdenka ,, zkuste se pozeptat na variantu vnitrozemskou.

Nemám ověřené zda existuje, jen takový tip.

Dopravce ČD

ml1

Prvně dejte do vyhledvače na čd.cz, tam Vám to nabídne nejlepší cenu a většinou i místenku zadarmo.

Zkušebně dávám za tři neděle a ceny začínaj na 351 koruách s vazbou na vlak (tarifní cena 613, flexi jízdenka 581). Tahle varianta by měla být dostupná i u pokladny, jestli to dobře chápu.

Obecně je lépe kupovat co nejdřív, čd prodává až 60 dnů předem.

okolik

Omluva za název jízdenky název je - včasná Evropa u pokladny.

hodnocení

0x
Zajeď nejdřív na Slovensko do Púchova a kup si tam na slovenské pokladně již zmíněný Valašský expres Púchov - Praha. Vyjde to mnohem levněj.

garda
hodnocení

Dobrý den,
já ten den volal na informace ČD a tam mi byla sdělená nějaká cenu pro 2 osoby něco přes 1000Kč, už přesně nevím.
Ale když jsem si jízdenku nakonec koupil na pokladně ČD, byla asi o +/- 50Kč levnější, to jsem nepochopil proč na eshopu by vyšla dráž?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]