Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Prosím narychlo o nějaké rady,postřehy.Vlastním dvojdomek.Napůl s mojí mámou.Jedno popisné číslo.Ano,...tato situace není vůbec ideální.Už to vím,ale stalo se tak.Já bydlím na jedné půlce s dětmi a moje máma bydlela již řadu let zatím sama na druhé půlce.Nedávno si našla přítele.podle mě se jedná o pochybnou skutečnost a známost.Nicméně nechci do toho rýpat a nebo házet klacky pod nohy.Jde o to,že logicky ten pán chce mít a asi bude potřebovat trvalé bydliště.Nerad bych se do něčeho namočil a popřípadě přišel kvůli třeba nějakým dluhům tohoto pána o střechu nad hlavou..Je potřeba můj souhlas,nebo si může zařídit trvalý pobyt jen na základě svolení mojí mámy? Moc děkuji za odpovědi.
O střechu nad hlavou nepřijdete.
Nicméně - bez ohledu na vlastnictví domu je zde určité riziko. Pokud např. přítel matky má exekuce, onen exekutor může přijít a pokusit se sebrat z domu vše trošku cenné. Je pak na vás jako majiteli, abyste prokázal vlastnictví movitých věcí... takže TV, mobil, stůl, kuchyňský robot,... to vše může být předmětem boje.
Vysvětlete své obavy matce. Případně zkuste rozdělit dům na samostatné jednotky...
Děkuji.
Máme každý samostatný vchod.Nicméně pozemky okolo domu a zadní hospodářské budovy jsou dá se říci společné.Jak vylezu před barák nedá se říci,že je to pouze moje. Garáže jsou vedle a třeba do té mojí se nejde dostat,pokud by se pozemek rozdělil napůl...takže špatný a jsem odkázaný na rozum lidí bydlících v druhé části dvoj domku a ano i tak mám obavy z exekutora.Ano,do hrobu si nic nevezmu.Nicméně bydlí zde i moje děti a předpokládám,že tu po mě aspoň jedno z nich zůstane.
pozemek vám nikdo neukradne - jen věci movité... takže pokud je to do budoucna problém, lze doporučit rozdělit nemovitost vč. pozemků případně smluvně upravit (darování, koupě..) konkrétní části. Bude nutné mít dvojí hodiny u přívodu energií a mít smlouvy na každou z energií, případně vodu, ... - je to dosti složitá operace, ale není nemožná. Chce to právníky, smlouvy, zápisy do katastru, ...
Asi bych se raději zaměřil na přemlouvání neposkytnutí TB na tu adresu - není jediný "rozumný" důvod z její strany, aby poskytla bydliště.
Trvalý pobyt je jen administrativní údaj. Spoluvlastník nepotřebuje souhlas dalšího vlastníka k souhlasu trvalého pobytu pro svého přítele...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.