Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemovitost - čísla popisná - finanční úřad

Od: jolinar* odpovědí: 10 změna:

Hezký den. Potřebovala bych radu pro mé rodiče :)

Mí rodiče bydlí v dvojdomku už mnoho let. Původně to byl služební.

Před 7 lety ho koupili RD čp.1. Vlastníci Naši - 1/2 a 1/2 soused.

Protože se jednalo o dva stejné byty požádali v loňském roce MÚ o přidělení dalšího popisného čísla. To bylo přiděleno a naši se dohodli že jim zůstane čp.1 a soused bude mít čp.22.
Potom se dověděli, že k tomu aby bylo možné provést zápis na katastr je nutná dohoda. Byli tedy u právníka a sepsali"Dohodu o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví k nemovitostem".
To bylo loni na jaře. Pravníka urgovali asi 3/4 roku než se mu to podařilo odevzdat na katastr
Na katastru provedli změnu a poslali to na FÚ.
FÚ má tu dohodu ale ještě po našich a sousedovi vyžaduje aby dodali nový odhad , prý proto,pokud má některá půlka větší hodnotu musí ten, jehož polovina má větší hodnotu z toho rozdílu zaplatit 7 procent dań.
Proč?
Nevíte?
Naši dali loni do přestavby cca 300.000 , takže rozdíl tam asi bude.
A já prostě nechápu důvod, proč by měli naši platit FÚ za to, že si zrekonstruovali byt a soused ne.
Díky za případnou radu.
J.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

contecanto*
hodnocení

2x

Veškerá rozhodnutí FÚ musí být odůvodněná, tzn. musí obsahovat odkaz na příslušnou právní normu, kde se dozvíte co a jak. Pokud by odůvodnění přesto chybělo nebo nedostačovalo, není nic jednoduššího, než si na příslušný FÚ zavolat nebo přímo zajít, kde vám vysvětlí případné nejasnosti. Myslím že se patrně bude jednat o daň z převodu nemovitostí, která se platí v případě jakýchkoliv převodů práv k nemovitostem, což ve Vašem případě zřejmě v souvislosti s vypořádáním nastalo.

jarmik*
hodnocení

2x

Pochybuju, že to píšete úplně přesně.

Vypořádán a zrušeníí spoluvlastnictví podléhá dani z převodu nemovitostí, ale ta je vždy 3%.

Jak přesně vyjde to zhodnocení, to se musíte pobavit především s tím znalcem, který bude dělat odhad. Předpokládám, že znalec ocení napřed dvojdomek před rozdělením a to se vezme napůl. Pak ocení každý nově oddělený domek zvlášť, a z rozdílu každý zaplatí svoji daň z převodu nemovitostí.

Takže rada je komunikovat se znalcem, aby odhad vyšel co nejlépe.

hodnocení

2x

Zhruba, nikoliv přesně vyjasním, na příkladu, Vaši a sousedi vlastnili domek na polovinu, nikoliv třeba na levou a pravou část, ale matematicky na půl.

doplněno 16.09.10 14:06:

omlouvám se za neodpověď ale několik minut rozepsanou zprávu jsem omylem dal odeslat

doplněno 16.09.10 14:09:

kolegové již napsali, je to normální rozdělení a obě strany musí dostat stejně. Jako když bratr a sestra vlastní domek, jeden z nich do toho investuje a druhý nic, tak při dělení ten co investoval, ještě doplatí na laidáka. Páč se nejdříve musí rozdělit a pak zhodnocovat majetek. Opačně je to špatné řešení,.

jolinar*
hodnocení

Děkuju za odpovědi.

Chápu, že by platili daň z nemovitosti, když by ten dům kupovali - což už mají koupený dlouho a daň z nemovitostí byla zaplacená již kdysi. Tady se přece nejedná o převod nemovitosti, ale o přidělení nového čísla.

Každopádně ještě jednou díky za odpovědi, stejně to nechápu :( Řeknu mamce ať se staví na FÚ ať jí řeknou podle jakého paragrafu či zákona je určená platba.

J.

doplněno 16.09.10 14:15:

A domluví se se znalcem :)

nechápete co? rozdělením domku dostane každá strana stejnou hodnotu?

ANO-NE?

jolinar*

1. Proč se má platit daň když ta už se platila při převodu nemovitosti

2. Domek je rozdělěn už dávno jen soused dostane nové popisné číslo.

3. Hodnota obou půlek není stejná

Ale i tak děkuji, zkusím tam zavolat co po našich vlastně FÚ chce.

rosenberg

Kdy bylo provedeno prohlášení vlastníka a kdy byly samostatné jednotky zapsány v KN? Předpokládám, že do té doby byl domek v podílovém vlastnictví. Nebo snad ne?

jolinar*
hodnocení

Děkuji za odpověď. řeknu mamce ať se zaloguje a popíše tady co a jak. díky.

irena*

Děkuji za rady, jsem t a které se to týká. Dohoda o vypořádání spoluvlastnictví ze dne 5.5.2009.(Potom to leželo u právníka).Právní účinky vkladu ke dni 18.3.2010. Irena

fidonet*
hodnocení

0x

mám na chatě podobný problém i když opačný. Původní dva majitelé, komplikace s číslem atd, nehraje to roli. Mám dotaz. Proč nutně potřebujete dvě popisná čísla? Stačí na celý dům jen jedno. Pošťak není hloupý, a bude vaše věci odkazovat vám, a sousedovic sousedům. V městech taky má 10 lidí jedno číslo. Vím, že máte dva vchody, ale to nic přece nemění. My máme problém opačný. Máme dvě čísla a jeden vchod. A když chcete pojisku, musíte platit za každé číslo domu zvlášt. A to jsou pak nervy, někde něco hlásit a organizovat. Na elektrárnách mám adresu U lesa 22, na plynárnách u lesa 68, protože se každý měřák nachází v jiné pulce domu. Možná jsem nepochopil závažnost vašeho problému, ale mít jedno číslo se sousedem přece nemůže být problém. Stejně dům zůstane jedním celkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]