Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První společné soužití s přítelem - nevím si rady

Od: karin* odpovědí: 21 změna:
Přátelé, je mi 23 let, přítel má 33 let, jsme spolu rok. Já si pronajímám byt, rok a půl, první bydlení o samotě, první zkušenost. Nicméně jsem tam méně a méně. Párkrát do měsíce a to se jen vyspat. Pět dní pracuju a pak mám 5 dní volno. Volné dny trávím s mužem či přáteli, u rodiny... přítel mi navrhl abych se k němu přestěhovala. Přijala jsem to, protože společné soužití prověří vztah na maximum. Jsem upřímně moc ráda že tenhle krok udělal protože aktuálně opravdu vyhazuji peníze měsíčně z okna(trvá to takto asi půl roku-byt jsem si držela kdybychom se náhodou rozešli, abych měla kam jít). Nyní ale cítím, že je čas posunout se dal a i kdyby nám vztah nevyšel, můžu se na nezbytnou dobu vrátit třeba k rodičům.
Přítel je takovej flegmous, logika je pro něj víc než emoce, takže neexistuje že by se něčeho chopil sám a vyklidil mi třeba skříň, řekl mi ať si to u něj zorganizuju tak, abych se tam cítila jako doma. Ráda bych se tu cítila jako doma, se svými věcmi, trošku mu do domu dychla takove to "rodinné teplo". Ještě než mi navrhl soužití, chovala jsem se jako bych tu žila - vše s jeho vědomím. Kromě základních praci taky velebeni zahrady atd. Chtela bych aby se to tu hlo, aby se tu udělali změny-on o nich pořád jen mluví ale je línej jako ves. Jak by jste reagovali kdyby vám partnerka doma zrekonstruovala část bytu podle vašich představ, bez toho aniž by jste cokoli platili a hli brvou? Nebo, zda je to dobrý nápad... už na začátku mi řekl, že dům je psaný na něj a ani například manželství tento stav nezmění. Což naprosto respektuji, jen prostě nevím, jestli se pro vlastní pohodlí a teplo domova pouštět do velkých změn, když mi vlastně řekl, že legislativně nikdy nebude nic moje/napůl. Jsem možná mladá blbá a zamilovaná. Nevím jak jednat, nevím jak se řeší financování společného soužití, nemam se koho zeptat, jen Vas. Samozřejmě vše je o společné komunikaci, ale než se tak stane(bydlení mi nabídl pár dní zpět , tudíž organizační věci jsou na poradu dne) rád bych se zeptala Vas. Jaké máte zkušenosti, rady do začátku... Dekuju
doplněno 08.08.23 13:44: Ať neodpovídám každému zvlášť, shrnu to takhle doplnění otázky. Těmi změnami, rekonstrukci, zvelebováním, myslím tom, že kromě věcí které bych opravdu ráda změnila, se všemi věcmi co to obnáší jako je financování projekt a následná realizace, myslím hlavně to, že pokud u něj mám bydlet, Potřebuji si tam přestěhovat své věci, a svůj nábytek, nezbytné věci ke každodennímu životu. Zdá se mi ale že tohle mi není umožněno, je tam spousta věcí, všechno má své místo, a já nějak nevím jak se tam vejít, pouze s oblečením přijít Nechci, to mi přijde jako přijít s Holým zadkem. Nehledě na to že opravdu svůj byt mám vybaveny novým nábytkem, gaučem, a podobně...

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Zdravím. Píšete, že je přítel líný jak veš a upozornil Vás na to, že Vám tam nic nepatří a patřit nikdy nebude. Rozmyslete si dobře, zda s takovým partnerem chcete společně žít za takovýchto podmínek. Společné bydlení si zvelebujte společně, financování domácnosti též společně.atd Ale ten pocit, že tam nic není a nebude Vaše, Vás bude stejně štvát a mrzet. Sama se do velkých změn nepouštějte, komunikujte o tom s přítelem co a jak si zařídíte, jak to budete financovat atd..Uvidíte, jak se k tomu bude stavět a co bude ochotný pro vaší společnou domácnost dělat on sám, abyste se tam cítila i Vy dobře.

hodnocení

8x
Ahoj, já bych se organizaci nebránil a ani vylepšení ze strany ženy, ale určitě bych to nechtěl stylem “zveleb si to, ale zaplatíš si to sama”.
Buď teda nějakou změnu a vylepšení chci a podílím se na tom finančně nebo nechci a odmítnu. Dám ti dobrou radu, neutápěj peníze někde, kde ti to nebude nikdy říkat pane. Moje žena na to doplatila když jí bylo jako tobě. Její ex koupil byt na sebe a na jeho hypotéku a její rodina včetně ji samotné tam utopili statisíce a myslíš si, že po rozchodu něco viděla? Ani korunu…
Pokud si myslíš, že je tvůj frajer takový formát, že na to bude brát při rozchodu zřetel, tak s chutí do toho.

hodnocení

6x

Milá slečno Karin,

nechci být mentor, ale po přečtení Vašeho příspěvku mohu jenom říci: proč tolik starostí při vztahu na psí knížku, když máme v naší civilizaci už tisíciletý vzor a tradici garantovanou zákonem : manželství. Nebývá to vůbec lehké při rozvodu manželství, ale přce jenom se to po stránce materiální a finanční pohybuje v jakých mantinelech, ale ve volném vztahu nemáte žádné jistoty. Jistě je potřeba, aby si vždy oba účastníci vztahu stanovili od počátku vzájemná pravidla financování společného soužití a rodiiny bez ohledu na volný či vázaný vztah. I když znám dnešní život, nemohu si pomoci a jsem přesvědčen, že tato dohodnutá pravidla mají pevnější a závaznější řád, když jsou ozavřena v namželství, než když je to jen na dobré slovo.

Chápu Vaše pocity, ale je lepší,abyste o těchto věcech přemýšlela už nyní, později už může být pozdě.

Ať to všechno dobře dopadne, hlavně se nepřít a nehádat.

Děda

A co tak předmanželská smlouva?

Jestlipak lze sepsat předmanželskou smlouvu, která by jí za každý rok manželství přiřkla 1 % hodnoty jeho nemovitosti. :) Protože to by chránilo oba, jeho před zlatokopkou, ji před vyhozením s holou zadnicí po 20 letech společného života.

Předmanželská smlouva v tomto smyslu neexistuje. Existuje smlouva o manželském majetkovém režimu a ta se týká majetku nabytého za manželství. Oni o manželství neuvažují.

ltz
hodnocení

5x
Je to správný názor, že společné soužití prověří čas a vidíte, že vám na partnerovi už něco nesedí. Ale aspoň víte na čem asi už jste a i to, že vám tam vlastně nic patřit nikdy nebude. Ale aspon to řekl narovinu. Ale ty změny, rekonstrukce si stejně rozmyslete. Vy jste ještě mladá, nezkušená, on je ale zase o dost starší, on měl dopředu navrhnout jak si to soužití chce představovat, jaké bude společně financování /strava a podobně. Abyste věděla co vás čeká, jestli je to dle vašich představ a jestli do toho společného bydlení tedy jít. Možná byste si ten svůj byt zatím ani nepouštěla. To spíše vypadá, že mu to vaše zútulňovaní bydlení nejde asi moc pod nos. Že on je spíše takový pasivní. Ale možná zase v jiných věcech může být výjimečný. Je to vše jen na vás, co vy upřednostňujete.

hodnocení

3x

Pro nesezdané soužití neexistuje žádná právní úprava. Jsou to cizí lidé. Na to je potřeba prvořadě myslet při jakýchkoli výdajích. Na cizím domě nemáš právo dělat žádné úpravy a to ani pro své pohodlí a na své náklady. Na všem se musíte naprosto jasně a neomylně dohodnout. Své investice můžeš mít ošetřené jen v manželství. Častá představa o vymáhání pohledávek na základě účtenek je dobrá tak možná k pivu a vínu. On má nárok na nájemné a podíl na energiích. Jestli tyto částky vloží do úprav, je na jeho rozhodnutí.

id
hodnocení

3x
Odejděte k příteli jako na delší dovolenou. Dohodněte se na společném hospodaření a to tak, že do společné kasičky každý dáte např. 30 % svého příjmu. Z toho plaťte veškeré energie, drogerku, jídlo. Když pochybí, přidáte 10 %. Zbytek potřeb si hraďte každý ze svého.
Z útulnit 2 mistnosti zvládnete i ze svého za minimum korun. Do ničeho většího se nepouštějte. Ani kačku do majetku, který vám neříká pane.
Za půl roku budete mít jasno zda chcete žít s tímto člověkem.

hodnocení

1x

Stahujes kalhoty, kdyz brod je jeste daleko.

Podle vseho ses tam jeste ani nenastehovala a uz planujes rekonstrukce.

Logicky to zasahne do jeho zaziteho pohodli a je dost mozne, ze presto co tvrdis se budes stehovat k rodicum raz dva.

Proste se tam nastehuj, zijte tam spolu, casem uvidite jak to slape a co je a neni schudny a jak to dal spolu povedete a nemaluj si tady vzdusne zamky o zvelebovani.

S prominutim ve 23 letech resis kravinu.

Musím souhlasit..Chápu, že se slečna chce cítit dobře a "jako doma"..Ale i já jsem alergický na to,když někdo někam přijde a hned chce vše organizovat a předělávat podle svého..brrr.Samozřejmě,že pokud by spolu žili, tak je jasné, že potřebuje své skříně a pod..Změny by měly přijít postupně a časem..Je to jen můj názor, nemusí být správný..Ještě tam nebydlí a už by přestavovala podle sebe..Ať s ním zkusí žít na zkoušku a nějaké změny prosazovat..Byt může zatím pronajmout slušným lidem..

annam
hodnocení

1x
Ahoj, povím Ti něco mým pohledem. Je mi 34 let, žila jsem takto s partnerem v jeho dvougeneračním domě asi 10 let než jsme se rozešli. Ztratila jsem hromadu let a musela jsem nedávno začít od znova ve svém - vlastním nyní svůj byt a jsem v klidu. Je možná ještě brzo jej tlačit do nějakých rekonstrukcí, do těch realizací, přeci jen se znáte málo, mně přijde, že to může být vhodné až tak za dva roky, až se navzájem prověříte. Nicméně můj pohled - tohle v dnešní době nemá řešení žádné. Pokud vysloveně něco nekoupíte/nepostavíte napůl, tak vždy tam ten jeden bude tak trochu jednou nohou do neznáma. Nepřišla jsem dosud na žádné řešení. Bydlí teď u mně přítel, kterýmu nevadí, že je byt jen můj, ale taky mi nikdy nic nezaplatil. Koupila jsem gauč za 35t, hoví si na něm a nedal mi nic, vlastně celý byt jsem zgruntu vybavila a on koupil jen televizi. Nikdy bych mu ale nedala pocítit, že to je jen moje, chci aby se tam cítil dobře a ne jak já u bývalého. Je to dnes strašně složité to nějak vymyslet. Záleží i na osobnostním nastavení, já nezvládala, že stejně jako u vás nám padal barák na hlavu a on místo např. nových oken koupil předřazené auto, které parkoval ve stodole, měli jsme každý své finance. Chtěla jsem onehdá i přispět a nebylo to možné. Nešlo hnout s ničím a čas běžel... Zkus si proto alespoň o těchto věcech s ním povykládat, zjistit stanovisko, dát si i nějaké ultimátum (třebas pokud se něco nehne do dvou let, je to marný, odcházim). Bohužel, do vztahů dnes často zasahuje vážná existenční otázka, rodina ani manželství už nemá hodnotu a nepracuje se na tom. Je to smutné.

annam, po smutné předchozí zkušenosti si jen vydržuješ chlapa z jediného důvodu, že se bojíš být sama, že někoho potřebuješ. To je smutné a mám obavu, že jednou na to doplatíš. Jo, koupil televizor, aby se válel na tvé pohovce, sledoval TV a nechal se obsluhovat. Není pravda, že rodina ani manželství už nemá hodnotu, je mnoho manželství a vztahů, kde ty hodnoty jsou prioritou, kde platí. Je ale pravda i to, že mnohde jinde se na tom nenepracuje, stejně jako např. u vás nebo u karin, a takové vztahy nemají perspektivu. Předpokládám, že i ten tvůj jednou sbalí svůj televizor a zdrhne ti. Přeji ti ale šťastný vztah, šťastný život!

hodnocení

0x
Milá Karin, než se do čehokoli pustíte, tak počítejte s tím, že když se cokoli stane, tak s největší pravděpodobností odcházíte ze dne na den s holou zadnicí. A že už takových zoufalek zde na poradně marně žádalo o radu. Jedině byste ke každé koruně investované do domu schovávala účty, ale vhledem k inflaci by to stejně byla jen slabá záplata.
Druhou věcí je, že i když o změmách mluví, tak to vůbec nemusí znamenat, že o ně stojí a můžete narazit. My chlapi jsme často takoví medvědi, kterým vyhovuje vše tak, jak je a tlačení, nedejbože realizování nechtěných změn nás může uvést do značně podrážděného stavu. ;)

hodnocení

0x

Kde bydlíte, Karin?

hodnocení

0x

Kdyby ses nastěhovala ke mně do bytu /obrazně/, řekl bych tady máš místo, dej si sem své věci, a pokud něco chceš jinak, tak si to tady uprav posle svého přání, jsi tady doma. Ale chvat se tak, jak píšeš o svém partnerovi, utíkal bych od takového chlapa, se kterým nemáš žádnou jistotu. TAKHLE jednat bych se styděl! Držím ti palce a přeji ty nejkrásnější zítřky!

slovan
hodnocení

0x

"Volné dny trávím s mužem či přáteli, u rodiny... přítel mi navrhl abych se k němu přestěhovala."

Tahle věta celý Váš dotaz posunuje úúúplně jinam. Vy jste vdaná?

Další věc je, a to už tu někdo zmiňoval, že pokud se dnes lidi nejsou schopni, ochotni, k sobě navzájem veřejně přiznat v podobě manželství, tak pak si užijte všech "výhod" psích knížek...

A pokud si Vás ten "přítel" vzít nechce, tak co je na něm k zamilování?

Jinak je samozřejmě logické, etické, že i majetek by měli mít manželé společný ( stejně jako děti ). Pokud tohle muž ( či žena ) "neuznává", tak jste se asi zamilovala blbě, slepě, hloupě...

hodnocení

0x
Základem je neinvestovat větší peníze do něčeho co mi nepatří to je vždy cesta do pekel neboť při prvním problému prohráváte a dete jen s igelitkou
Pokud chcete změnu přítel s ní souhlasí tak at si jí taky financuje
Píšete flegmatický líný navic o 10 let starší no dle mě to je pro vaš vztah skoro smrtelná kombinace a de jen o to kdy vám to dojde
Vy potrebujete jistotu zvlaště pokud si chcete budovat vlastní pěkný bydlení a založit rodinu a k tomu je zapotřebí mít po boku chlapa co přiloží ruku k dílu
Asi bych hodně přemejšlel jestli todle má vúbec náký smysl

p23®
hodnocení

0x

Dobrý den.

Jste ještě mlaďounká. Co Vám nabízí přítel kromě toho, že říká, že dům je jeho a ani například manželství tento stav nezmění?

Je potřeba si s přítelem popovídat, co od budoucnosti očekává. Zda chce rodinu a děti nebo jen tak volné soužití. Pokud se Vám již nyní nějaké věci na příteli nelíbí, tak bych raději hledala jinde. Pokud by přítel s Vámi nějakým způsobem počítal, musel by začít řešit i Vaše přání. Nastěhování Vašich věcí a pod. Pokud to nebude řešit, tak bych si raději byt ponechala.

Když budete chtít do domu investovat, můžete, ale v případě rozchodu, záleží na příteli, jak by se k takové situaci postavil. a co by Vám ponechal. Pokud by Vám nabídl manželství, investovali byste společně, po rozvodu by došlo k vypořádní.

Vím, je to nyní pro někoho přežitek, vdát se a pak odejít od své původní rodiny a začít žít s manželem. Nějaké zkoušení společného žití, nevím, co od toho očekáváte. Pokud se vdám a založím rodinu, je třeba se naučit společně žít a vážit si toho, že mám manžela a v budoucnu i krásné děti.

Zamyslela bych se, co vlastně sama chci. Zda ho mám opravdu tak ráda, že budu tolerovat již nyní jeho chyby a souhlasit jen tak se soužitím s ním. Nebo si najdu někoho, koho budu milovat takového jaký je, a který mi nabídne více než jen společné bydlení bez sezdání.

Je to můj pohled na tuto situaci. Možná špatný, ale můj.

Zdravím.

slamak
hodnocení

0x

Asi neaktuální, ale první co mě napadlo je: kup si kříně. Nepolezeš mu přece do jeho skříní. Má prostor? Anebo pokud má poloprázdné skříně tak se tedy zeptej zda uvolní.

badboy
hodnocení

0x

@karin se neumíš zeptat chlapa,: chlape, a můžeš mi říci, kam si mám dát svůj nábytek, svoje skříně, svoje oblečení?

A zeptám se já, on bydlí v bytě nebo domě? Je tam pro tebe vůbec místo?
oni ty nové trapné domky, kteří nemají ani sklep, ani půdu, tam se nic nevejde a oproti bytu to má akorát větší tepelný ztráty, jsou dost na houby...

Z mého pohledu, dům je psaný na něj, to je fajn, a on ho má s placeny, anebo ze svého příjmu splácí hypotéku? Je otázka, o jakých investicích se tady bavíme, když budeš hrabat zahradu a nebo vymaluješ pokoj, tak to nejsou žádné investice to je drobná údržba

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]