Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám dotaz. Stala se mi taková nehoda o víkendu, že jsem dostal gafa páskou přímou do brejlí a odneslo to pravý sklíčko..je z plastu. Lepidlo co tam ta páska zanechala tak se mi podařilo umýt mýdlem ale zustaly tam dva takový škrábance, nejsou ani moc vidět. Jsou vidět v momentě kdy brýle nastavím vůči světlu tak, že jej odrazí antrireflex a momentu je to vidět a je potřeba se na to zaměřit. Teď dva dny při běžným používání mi to nějak ani nevadí, nebo jsem to tam nezaregistroval. Dokonce jsem s tím byl vyčištění ultrazvuku a ani optička si ničeho nevšimal.
Ale štve mě to, ty skla nemám starý ani rok. Právě proto zvažuji, že bych si nechal vyměnit to jedno sklo, dokud je mám chvili, aby tam pak třeba nebyl rozdíl v antireflexu ale neměl by být, nejsou nějak zatmavený. Není high end, stálo něco přes dva tisíce. To bych asi obětoval. Ale taky si říkám, jestli to nejsou vyhozený love a nemám počkat, až se mi dodrbou ještě víc. Nedělám v nějakém extrémním prostřední, naopak si na ty brýle dávám pozor, ale tohle byla bohužel nehoda se kterou jsem nějak nepočítal...
No rozhodnutí jiných úplně nečekám, spíš mě zajímají zkušenosti. Klidně bych to dal vyměnit, už jen pro svůj dobrý pocit, ale zase jestli ty plastový prd vydrží, tak to je ekonomický nesmysl a vyplatí se třeba rok počkat a pak zase vyměnit obě.
Takhle při běžném používání mi to nevadí...u PC, v obchodě, venku jsem nic nezaznamenal. Ještě mám trochu obavy z kina, tam chodím často, tak to by bylo blbý. Taky mám trochu obavy, jestli to nemůže mít negativní vlik na oko jako takový, ale snad mi nemělo když to nějak nevnimám, nebo mi to nevadí...přímo ve středu skla to ani nemám.
Jinak původní plastový skla co jsem měl tak ty vydržely tak ty 2-3 roky ale dost jsem si je dodělal sám tím, že jsem je čistil kuchyňskýma utěrkama, to už jsem s poučil a mám hadřík z mikrovlákna.
martincakl: Já brýle nosím neustále denně už hodně let od děctví a skla mi vydrží třeba i 10 let nebo by možná vydržeky i déle pokud se nerozbijou. Měnit skla v brýlích po dvou létech tak pokud se nerozbijou nebo silně nepoškrábou je asi nějaká úchylka když si někdo myslí, že se to vyměnít musí i přesto, že ty skla nemají nějakou viditelnou nebo zrakovou vadu. Spíše obroučky často tolik nevydrží co skla. O brýle je dobré se alespoň trochu starat a nepokládat je skly dolů, nenosit je v tašce spolu s nářadím a bez pouzdra, dávat pozor aby nespadly na zem atp. a pak mohou klidně sloužít i delší dobu.
jarin: Pokud chceš mít dobrý pocit, že jsi podpořil optiku a dál jim vydělat nějaké peníze nebo máš přebytek peněz a potřebuješ je za něco utratit tak klidně vyměň i celé brýle za nové. Podle toho jak to popisuješ by mne ani nenapadlo uvažovat nad tím jestli to sklo nechávat vyměnít.
vlastovicka: Já nad tím uvažuju, protože mě to štve, ty skla nemám ani rok. Úplně bych asi nechtěl podpořit optiku a nechávat si dělat komplet nové brýle, ale to jedno sklo za dva tisíce bych asi oželel.
No spíš mám obavy z toho, protože jsem si nechával měnit skla ve svých obrubách v lednu a bylo vše OK, v červnu jsem udělal to stejné ve svých slunečních brýlích a ta obruba praskla, naštěstí se jim to podařilo opravit. Obojí jsou Ray-Bany ale u těch slunečních brýlí nevím co se stalo.
Takže i tady i když to klaplo v lednu, neznamená, že to klapne teď a riskuju, že ta obruba může prasknout a to bych si teda nehezky asi zkomplikoval život :D
Btw. taky bych se divil, kdybyste mluvil o plastových sklech...za mě plast vydrží tak ty 3 roky a to se o brýle starám jako pintlich.
martincakl: Ano, píšu o sklech plastových. Kdysi jsem míval skla skleněné, ale už delší dobu co mne v optice začali přesvědčovat, že plastové jsou lepší a také i levnější mívám v brýlích plastové. To, že po dvou létech plast zežloutne myslíš vážně nebo jako ne příliš vtipný vtip? Já ani po např. 6 létech nepozorují, že by skla zežloutly. To asi ty tvoje brýle používáš v nějakém možná chemickém prostředí nebo já nevím kde co způsobi, že ty plastové skla po dvou létech zežloutnou a nebo je čistíš nějakým nevhodným čisticím prostředkem. Jinak si to nedokážu vysvětlit, pokud je to pravda s tím žloutnutím sket u tebe.
jarin: Nechápu jak něco takového co popisuješ může štvát. Pokud to není nějak běžně vidět a vidíš s těmi brýlemi dobře a dobře ti slouží tak bych to já určitě neměnil. Měnit něco pouze kvůli pocitu mi opravdu připadá, že nevíš kde a za co utratít peníze.
Pokud budeš chtít vyměnit skla u ne nových a nebo donesených obrub, tak ti na to, že obruba může prasknout asi žádná optika nedá záruku. Pokud obruby nejsou nějaké starší tak dobrý optik by výměnu skel mohl udělat bez prasknutí obruby, ale pokud se to nepovede tak máš smůlu ty a optik ti asi žádnou finanční náhradu za to nedá.
Co jsem měl 2x antireflex, tak v prašném prostředí do čtyř/pěti let z plastových skel zmizel. Nevím jakou technologií se nanáší, ale od té doby co jsem zjistil že mizí ho na plastová "skla" nechci. Oni jsou na něm vidět i právě ty škrábance a od odletujících žhavých částeček při svařování obloukem to umí také nechat stopu. Taktéž od úhlové brusky.. Pokud to není vidět, neřeš to, až to vyleze, skla vyměň (můžeš i za čirá či lehce zatmavená).
Zdravím, odpovězte si, zda Vás ta vada na brýlích omezuje hlavně při práci a zároveň, zda se ta příhoda, která se Vám stala, nemůže stát brzy znovu. Pokud Vás ta vada nějak v práci omezuje, tak samozřejmě sklíčko vyměňte. Pokud si nedokážete na brýle dávat moc pozor, tak to ale nemá smysl, protože se Vám klidně ta příhoda může stát druhý den po výměně a jste tam, kde jste byl...
Jinak bych to neřešil. Určitě je časem poškodíte ještě víc, tak když slouží, škoda je měnit, dokud nebude něco víc zásadního. Pokud už máte peníze nazbyt, koupil bych radši komplet nové náhradní, ať máte rezervu pro případ, že se Vám tyto poškodí úplně a nemusíte být týden bez brýlí, než je v optice vyrobí nebo opraví. Z toho, co jste psal, mi přijde, že náhradní brýle asi nemáte, tak spíš bych investoval do nich a tyhle nechal zatím žít.
Teď jsem si třeba všiml, že na druhém sklu mám též škrábanec, který se mi musel stát pár dní dozadu, protože tam před pár dny nebyl a tentokrát jsem páskou do brýlí nedostal a ani si nevybavuju, že bych s těmi brýlemi něco udělal. Takže zastávám stejného názoru co Martin, že plastový obroučky vydrží úplný kulový. Ale nabízí se otázka...je na tom sklo jako sklo lépe?
Skla jsou více náchylnější na rozbití když spadnou brýle třeba na zem. Plast je trochu lechčí a tak hlavně u silnějších skel až tolik netlačí na nos což může některým lidem vadit nebo i způsobovat otlaky na nose. Záleží ale také hodně na obroučkách tak aby člověku dobře seděly a byly pro něho pohodlné. Pokud jde o obroučky tak je asi jedno jestli jsou plastové nebo kovové a na výdrž to příliš nemá vliv. Mám dojem, že na výdrž obrouček se v současné době až tolik nehledí. Hlavně aby byly moderní a optika na tom co nejvíce vydělala. Připadá mi, že více vydrží obroučky obyčejné a levnější než nějaké moderní a drahé.
Mám dojem, že tazatel to s těmi jeho brýlemi příliš hodně řeší a snaží se řešit něco co asi většinu lidí by ani nenapadlo to řešit. S takovým přístupem k tomu to bude řešít asi několikrát do roka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.