Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opatrovné na babičku

Od: bulik* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

prosila bych Vás o radu. Je mí 30let jsem nezaměstnaná a jsem vedena na ÚP. Mohla bych si vyřídit / a jestli bych vůbec uspěla/ opatrovné na mou 78letou babičku, má po operaci kyčle a má problémy i s kolenem,takže nezvládá daleko chodit a "chodí" o dvou berlích. Nechodí po schodech,sama nikam dál nedojde, do obchodu si nezajde, takže občas k ní dojíždím, něco ji nakoupit, uvařit..

Zajímalo by mě, jestli mám nějaký nárok a co je k tomu vyřídit.

Děkuji za odpověď

S pozdravem

Martynková

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

buliku,

píšete, že Vaše babička je ve věku 78 let ( tedy rok narození1932 ):

... je po operaci kyčelního kloubu

... má problémy s kolenem

... v důsledku těchto zdravotních problémů nezvládá daleko chodit

... a "chodí" o dvou berlích

... nechodí po schodech

... sama si nikam nedojde

... a je tedy potřeba jí občas zajít nakoupit

... a také se postarat o uvaření jídla

V dané situaci před Vámi smekám. To především proto, že jste se ujala péče o svoji babičku, která Vaši pomoc ( ve svém vysokém věku a ve svém zdravotním stavu ) zcela určitě potřebuje, ... kdy odhaduji, že zdaleka jste nevypsala úplně všechno to, co pro svoji babičku ještě dále děláte.

S ohledem na nepříznivý zdravotní stav ... a také značně omezené pohybové možnosti ... Vaší babičky je možné toto:

Vaše babička má možnost obrátit se na MěÚ s rozšířenou působností ( pod který ... bydliště Vaší babičky ... spadá ), konkrétně na Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, kterému je potřeba doručit vyplněnou Žádost o příspěvek na péči.

S ohledem na vysoký věk a nepříznivý zdravotní stav Vaší babičky budete se patrně muset o celou záležitost postarat Vy sama.

Celý postup v řízení je následující:

A) Je třeba zjistit, pod který MěÚ s rozšířenou působností bydliště Vaší babičky spadá, což Vám ( i telefonicky ) sdělí nejlépe na obecním úřadě obce ( tj. vesnice, či města ), ve kterém má Vaše babička svoje bydliště.

B) Obrátíte se přímo na výše uvedený odbor, kde pracovníci tohoto odboru Vám zcela určitě poradí ( od toho tam také jsou ), jak ve věci postupovat. ( Nejde o nic složitého. Vydají Vám předtisk Žádosti o příspěvek na péči ... a také Vám určitě poradí, jak potřebnou žádost vyplnit. )

V Žádosti o příspěvek na péči bude potřeba ( mimo jiné ):

1) ... uvést kontakty na všechny lékaře, kteří se podílejí ( a také se dříve podíleli ) na lékařské péči o Vaší babičku

2) ... uvést osobní údaje a kontakty na osobu poskytující péči ( to jste Vy ) ... žadateli příspěvku ( tj. Vaše babička )

( Do příslušné kolonky v žádosti je potřeba uvést výše uvedené údaje toho, kdo o žadatele příspěvku skutečně pečuje nebo bude pečovat. )

C) Vyplněnou žádost Vaší babičky doručíte na výše uvedený odbor, který ve věci zahájí potřebná řízení.

( Doručení je možné ... nejlépe osobně, popř. doporučenou poštou. )

... dále bude následovat:

D) Příslušný sociální odbor při MěÚ pro své rozhodnutí ve věci:

1) ... bude potřebovat provést místní šetření v domácnosti žadatele o příspěvek na péči ( tj. u Vaší babičky )

{ ... toto místní šetření si pracovnice sociálního odboru MěÚ provedou svojí - ohlášenou - osobní návštěvou }

2) ... bude potřebovat zdravotní posudek ( tj. odborné lékařské posouzení celkového zdravotního stavu žadatele o Příspěvek na péči - tj. Vaší babičky ), kdy tento posudek ( na vyžádání odboru ) vyhotoví posudkový lékař ... Okresní správy sociálního zabezpečení ( dříve příslušného okresního Úřadu práce )

Pak následuje to, že posudkový lékař z OSSZ vyzve žadatele o Příspěvek na péči:

a) ... k zaslání všech lékařských zpráv, ... které má sám žadatel k dispozici

b) ... a také vyzve žadatele o Příspěvek na péči, ... aby svému ošetřujícímu lékaři předal k vyplnění předtisk, který je v podstatě dotazníkem na poslední proběhlá vyšetření a vůbec na celkový zdravotní stav žadatele o Příspěvek na péči

E) Obyčejně ( pro zdlouhavější vyřizování všeho potřebného pro rozhodnutí ve věci ) příslušný odbor jednání o Žádosti o příspěvek na péči přeruší, ... kdy v řízení pokračuje až vydáním rozhodnutí ve věci ( tj. po provedení místního šetření u žadatele ... a obdržení lékařského posudku o celkovém zdravotním stavu žadatele o příspěvek ... a následného vyhodnocení situace )

F) V případě, že žadateli :

1) ... Příspěvek na péči ... BYL přiznán, je pak jeho výše žadateli vyplácena měsíčně ... a to i zpětně - od měsíce, ve kterém bylo o tento příspěvek žadatelem požádáno ( to patrně také proto, že řízení ve věci může někdy trvat i několik měsíců )

2) ... Příspěvek na péči ... NEBYL přiznán, pak ( v závěru textu rozhodnutí ) je žadatel poučen o možnosti proti uvedenému rozhodnutí se odvolat - a to prostřednictvím příslušného odboru při MěÚ ... k Odboru sociálních věcí ... příslušného Krajského úřadu, který ve věci bude dále rozhodovat.

ad D1)

Po podání Žádosti o Příspěvek na péči ... Vaši babičku navštíví sociální pracovnice ( z MěÚ s rozšíř. půs. ), které - podle § 9, zákona č. 108/2006 Sb., budou ( formou dotazů ) zjišťovat celkový rozsah NEZVLÁDANÝCH ( či ČÁSTEČNĚ zvládaných ) tělesných úkonů ... pro potřebné bodové ohodnocení, na základě kterého pak Vaší babičce bude přiznán odpovídající STUPEŇ závislosti na pomoci jinou osobou.

Dle § 8 uvedeného zákona č. 108/2006 Sb. ... jde o čtyři stupně závislosti, kdy pro přiznání :

I. STUPEŇ ( tj. lehká závislost )- kdy žadatel NEZVLÁDÁ( či je schopen pouze s dopomocí, či dohledem ) vykonat více než 12 úkonů péče o vlastní osobu a soběstačnosti

II. STUPEŇ( tj. středně těžká závislost ) - kdy žadatel NEZVLÁDÁ ( ... ... ... ) vykonat více než 18 úkonůpéče o vlastní osobu ... ...

III. STUPEŇ( tj. těžká závislost ) - kdy žadatel NEZVLÁDÁ ( ... ... ... ) vykonat více než 24 úkonů péče o vlastní osobu ... ...

IV. STUPEŇ ( tj. úplná závislost ) - kdy žadatel NEZVLÁDÁ ( ... ... ... ) vykonávat více než 30 úkonů péče o vlastní osobu ... ...

Přestože se NEZVLÁDÁNÍ úkonů žadatele hodnotí podle § 9, zákona č. 108/2006 Sb., je zřejmé, že v tomto paragrafu jde pouze o jakýsi "rámcový" výčet sledovaných úkonů, ... kdy podstatně podrobněji jsou jednotlivé sledované úkony rozepsány v Příloze č. 1, Vyhlášky č. 505/2006 Sb.,

... kdy ( pro osoby starší 18-ti let ) - jako pomocného vodítka ( pro bližší upřesnění NEZVLÁDANÝCH úkonů ) - lze využít blíže upřesňujících údajů - dle internetových stránek - Občanského sdružení Melius ( www. melius.cz ) - a to v odkazu:

"Činnosti, které musí být hodnoceny při žádosti o Příspěvek na péči" ( odkaz přímo na tuto stránku mi do tohoto textu, bohužel, nejde zkopírovat )

buliku,

pokud již budete na příslušném odboru sociálních věcí ( při MěÚ s r. p. ), pak pro babičku vyzvedněte i předtisk pro Žádost o vystavení průkazu pro tělesně postižené.

Jde o Průkazy ZT, ZTP, či ZTP/P ), které jsou uvedeným odborem vystavovány ... pro poskytování mimořádných výhod pro tělesně postižené ... podle stupně jejich postižení, ... kdy na základě udělení průkazu lze případně žádat i poskytnutí slev některých vybraných služeb.

Šťastné pořízení ... přeje ... zvedavec777. ;)

lidus*

zvedavec-za tak perfektní vypracování máte bodík.

lidus,

Vaše pochvala mne skutečně těší :) ... a upřímně si jí také vážím. *hi*

Byla to trochu makačka *uf* , ... ale nejdůležitější je to, aby ta odpověď také tomu "našemu" "bulikovi" opravdu pomohla.*klik* ( ... samozřejmě, to "bulikovi" myšleno jen v dobrém ).

Za bodík také upřímně děkuji. *placni*

... příjemný nejenom dnešní den ... Vám přeje ... zvedavec777 ;)

bulik*
hodnocení

Já taky moc děkuju a omlouvám se za silnější slova..Dost se mě to dotklo..děkuji

saletka1*

Ale pozor, aby se Vám péče počítala tkzv. do důchodu, musí být babičce přiznán min. II. stupeň. Taky je dost důležitý posudek o zdravotním stavu babičky, kterou píše její obvodní lékař. No a až přijdou na šetření ze sociálky je potřeba babičku řádně poučit, že vlastně bez Vás nezvládne naprosto nic. Držím pěsti, je to běh na dloihou trať.

antara

A co se vás jako dotklo? Že máte nemocnou babičku, prd na práci a jen tak občas ji zajdete pomoci? Proč ji nepomáháte denně, když má tak nepříznivý zdravotní stav a vy tak upřímou a nezištnou snahu se o ni postarat? Vás totiž zajímá jen jediné, jestli od státu dostanete peníze VY (já, já, já, jenom já) - o ničem jiném váš dotaz není. Hodně smutné.

antara,tazatelka žádala o radu, ... jak řešit nějakou situaci. *uf* ( ... vlastně se zachovala stejně tak ... jako všichni, kteří - v této poradně - kdy vznesli své dotazy ... a chtěli poradit )No, ... ať se - zpětně - dívám, jak se dívám (... řekl bych, že ... až bych si obě oči "vykloubil" *ee* ), ... tak od Vás jsem tu ŽÁDNOU rozumnou RADU... zatím vůbec NENAŠEL. *nevi* ( ... ale třeba jsem slepý. *nevi* )Obecně "tlachat" ... to dovede ... úplně každý HLUPÁK. *sok*K poskytnutí opravdu rozumné rady je ale potřeba ... o něco malinko víc. *smich*Jen tak mimochodem, ... říká Vám něco ( krom i jiného ) ... celkem sympatické slovo EMPATIE ? *sok*°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°Jen malinko ... z otevřené encyklopedie: "Empatie neboli vcítění ... označuje porozumění emocím a motivům druhého člověka.Pro schopnost empatie ... je užitečné umět odložit svoje vlastní názory ... "°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°( ... to, samozřejmě, ještě neznamená, ... že ze sebe budu dělat ... BLBA;... ... pardon, ... super-BLBA )... přeji Vám příjemný a úspěšný ... Váš každý nový den. ;)
pt®

"bulik", už to bude měsíc, co jste měla starost, jak vyřídit příspěvek v bezmoci pro babičku. Doufám, že jste se nenechalal odradit nepochopením, ale že jste začala konat a babičce příspěvek pro bezmoc vyřídila. Dejte vědět. - stařenka

lidus*

antara-Ten kdo se nikdy nestaral o nemocného člověka, netuší co to obnáší. Stát by měl ty co se starají platit zlatem a ne, že o vše se musí žebrat a obíhat úřady. Sama jsem na vozíku se spoustou dalších problémů, na rozdíl od vás, já vím o čem mluvím a nevím, proč by tato pomoc kdy někdo z rodiny supluje stát a zdravotnictví neměla být finančně ohodnocena. Babička jistě tomuto státu za celý život vydělala peníze tak jen ať stát vrací a ne, že ti nahoře se budou smát a přehazovat svoje miliony a někdo z rodiny bude dělat zadarmo, starost o postiženého je plnohodnotná práce. Dost jste mě (jak jen to říct slušně) nadzvedl ze židle.

lidus*
hodnocení

2x

O příspěvek na péči musí žádat babička, pokud je svéprávná, podat žádost na obecním úřadu-soc. odbor. vyplnit 3 papíry a vyčkat, pak příjde papír s tím k lékaři a ten vyplní-u obvodního lékaře musí být veškeré podklady v kartě a ty si může vyžádat posudkový lékař (podepisujete souhlas), trvá to nejméně měsíc. Papír(3 A4)se jmenuje Žádost o příspěvěk na péči a můžete si ho stáhnout z internetu. 2000 měsíčně na ty podle mě téměř jistě, babička dosáhne a od r. 2011 se má snížit na 800. Pochybuji, že by vás to jako nezaměstnanou uspokojilo a u nás pokud pobíráte příspěvěk , dokladujete jak ho využíváte-jaké služby nakupujete(např. obědy). Doklady musíte mít na polovinu částky co pobíráte.

doplněno 16.09.10 10:02:

portal.mpsv.cz/... zde je ta žádost. Další papír vypíšete až na úřadu. Také může babička žádat ZTP-ZTP-P, pak může žádat např. příspěvěk na benzín (auto vlastnit nemusí ona sama) 2010 je to 3000 pro ZTP, na rehabilitační pomůsky, na úpravu bydlení a td. Je to běh na dlouhou trať, nedejte se odradit tím, že jen obcházíte různé dveře a vypisujete haldu papírů, pokud to zamítnou, odvolejte se.

pt®

bulik, nenechte se odradit a dejte se do vyřizování formalit. Babička se v životě jistě dost napracovala, když má takto podlomené zdraví. Dnes potřebuje pomoci a vy jí tu pomoc nabízíte, čili suplujete stát. Jak Vám radí Liduš, bude to maraton, ale podstupte to. Až budete mít vyřízené doklady a v ruce rozhodnutí, že byla babičce přiznána bezmocnost, a vy o ni začnete pečovat, jako o osobu blízkou, tak s doklady musíte na správu důch. zabezpečení, aby se Vám roky počítaly do důchodu. PT /stařenka/

pt /stařenka/,

to je to správné povzbuzení! *palec*

Prostě to chce ... ten "maraton" ... vydržet! *uf*

... zdraví Vás ... zvedavec777 ;)

pt®

Dobrý večer zvědavec777, děkuji za řádečky *hi*. Taky jsem pečovala o bezmocného otce a vím, co to obnáší. A také mám zkušenost, že než mu vyřídili nejvyšší stupeň bezmoci, tak zemřel. Proto chci mladou paní povzbudit, když se dala na takovou pomoc. Zvědavec777, vy jste to super podrobně paní vysvětlil *palec* a máte bodík. PT /stařenka/

antara

... čili suplujete stát ... To opravdu myslíte vážně? To je nějaká státní babička, která byla státu přidělena? Rodina akorát zdědí barák a vkladní knížku a o zbytek je povinen se postarat stát? Případný pohřeb by měl taky zaplatit stát? Co jenom vy jste tady za lidi, kdo vás tak vychoval? Je mi z vás skutečně špatně a slibuji, že neodvedu tomuto státu ani jediný haléř navíc, než bude nezbytně nutné -na takové egoisty přispívat nehodlám.

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den, je třeba, aby o dávku požádala sama Vaše babička. Vy nemáte na nic nárok, ale Vaše babička může ve své žádosti uvést, že dávku použije pro ty účely, že Vy se o ni staráte. Je třeba zajít na sociální odbor městského či obecního úřadu, vyplnit žádost. Vše pak posuzuje lékař. Obávám se však, že operace kyčle a dvě berle k tomu nebudou stačit, aby na nějakou tu dávku byl nárok, byť je babička málo pohyblivá. V současné době je to opravdu dosti přísné. Navíc - Vaše babička je tak nějak ještě dosti mladá, částečná bezmocnost bývá přiznána cca od 80 let. Dosti mě mrzí reakce některých zde na poradne, kteří každého nezaměstnaného automaticky řadí mezi flákače. Neumějí si představit, co to je, když člověk marně hledá práci, a přitom se na něho lidi dívají skrze prsty jako na nemakačenka. Tak hodně štěstí, ať se daří Vám i babičce.

Jo a ještě jedna věc, nyní jste na úřadu práce hlášená jako nezaměstnaná, tzn. že sociální a zdravotní pojištění za Vás hradí stát. Až hlášená na ÚP nebude, a práci mít taky nebudete - je třeba se informovat, jak to bude s tím pojistným. Myslím, že pak byste si to měla hradit sama.Víte,aby se Vám nestalo, že nebude nikde ošetřena ve zdravotnickém zařízení. Taky je třeba myslit na důchod ... to se radši poptejte na zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

eulalie,

velmi dobrá připomínka s tou platbou pojištění.

To by chtělo ale skutečně prodiskutovat přímo s odborníky na tuto problematiku, protože průběžně přichází k různým změnám ... a to aby se v tom ... sám Nečas *smich* ... vyznal.

Jsou tam totiž i situace, kdy se některé věci vzájemně vylučují, ... ale bližší "bulikovi" skutečně poradí ti, kterých je to "denní chlebíííík".

... zdraví ... zvedavec777 ;)

antara
hodnocení

0x

Podle všeho vám fyzicky nic neschází, takže na nic nárok nemáte. Teoreticky by mohla mít na příspěvek nárok babička. Ale podle všeho, vy potřebujete jenom podojit babičku z peněz a ještě tak nejlépe z peněz, které poskytne stát (za mimořádnou vaši snahu občasného dojetí). Vaše životní hodnoty a morálka jsou mimořádné a možná by bylo nejlepší, kdybyste se co největší rychlostí rozběhla proti zdi a s maximálním úsilím udeřila obličejem do ní. Věřím, že se vám to podaří.

bulik*
hodnocení

NECHÁPU, NEZNÁTE MĚ, NEZNÁTE MOU BABIČKU..TAK DO ČEHO SE SERETE?..CHTĚLA JSEM JEN RADU.NÉ VÁŠ PŘIBLBLÝ NÁZOR.

oskiii*

znám jednu takovou co si babičku vzala jen kvůli penězům...Teď ji zabavila celý důchod (má i nějaké penéze po zesnulém manželovi) a donutila ji,aby si vyřídila i opatrovné.Sama sedí doma na zadku,nic nedělá...a všechno táhne ta stará paní.Ale když vyřizovaly ten příspěvek,tak vnučka byla velmi aktivní...Z takových lidí se mi chce zvracet.*bum*

michal958*
hodnocení

0x

slo by to jako pece o osobu blizkou

ferda60*
hodnocení

0x

Nezaměstnaní jsou pro někoho na společenském žebříčku až za narkomany, proto ta silná slova zpočátku...

Ale k věci: Zažádat si musí Vaše babička a to o sociální dávku: (snad je to správný termín) příspěvek na sociální péči. Uvedená agenda nyní (doufám) spadá pod Úřad práce (městské části, okresu) kde můžete zmíněný formulář vyzvednout a vyplněný i podat. Vaši babičku poté (prý po několika měsících) navštíví sociální pracovnice a stanoví stupeň bezmocnosti, podle kterého je pak určena výše příspěvku, který bude zpětně vyplacen od data podání. Bude potřeba také vyjádření ošetřujícího lékaře. Získané prostředky se dají použít např. na službu obědů rozvážených do domu.

Způsob, jak péči o osobu blízkou započítávat jako náhradní dobu zaměstnání mi znám není, zkuste se pozeptat na výše uvedeném úřadě popř. proklikat se v bludišti "mpsv.cz".

bulik*
hodnocení

Můžu vědět jaká, že to silná slova? A myslím,že je rozdíl mezi nezaměstnaným a nezaměstnaným..Neznáte situaci, tak nerýpejte..Jinak dík za radu

buliku,

ta narážka na silná slova od "ferda60" byla patrně myšlena na ... opravdu přiblblý ... názor od "antara". ( ale třeba se mýlím *nevi* )

... ;)

ferda60*

Aby bylo jasněji, když jsem psal pro někoho, měl jsem samozřejmě na mysli ten první příspěvěk.

andrea125*
hodnocení

0x

Se mi líbí kecy typu Antara. Prudit umí každej, do haj*lu, jak já tyhle lidi ze srdce nenávidím. Ty skoč proti tý zdi HUSO! Bulik, rozhodně jste taky pracovala a sehnat práci není dnes vůbec snadné, neváhejte a *bezim*mažte vyřizovat formality. Babičce to jistě ohromně pomůže. Jde to, moje mamka měla optarovák taky o babičku než umřela. Měla velmi špatnou jednu nohu a chodila tak že se musela držet nebo o berlích. Nebojte, určitě vám to vyjde *palec*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]