Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej na bazosi, chtějí mě obvinit

Od: googibka odpovědí: 33 změna:
Dobrý den, semtam prodám pár věcí na bazosi, nikdy jsem neměla problém s nikým, až nyní, si paní vybrala drobno kosmetiku, zvolila si obyčejně postovne - nepojisteny balíček, nabízela jsem ji také doporučený, ale ten nechtěla. Já dopis odeslala, nicméně prý nedorazil, paní mě teď viní, že jsem nic neodeslal a že jsem ji prý okradla, a vyhrožuje mi policii, že zná me číslo účtu a tel a email.. Já samozřejmě doklad o zasláni obyc dopisu nemám, nic mi ani nevystavili. Také ji mohu narknout, že balíček převzala a chce se obohatit. Co když mě opravdu dá na policii, jak mohu svoji nevinu prokázat? Nejednalo se o nějak zvlášť drahy předmět. Děkuji za rady.

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

Kupující prokáže, že Vám peníze poslala, ale vy nemáte jak prokázat, že jste zásilku opravdu odeslala...

Jasně, že to třeba takhle může zkoušet na prodejce a může jí to procházet?

Každopádně bych jí vrátila peníze a brala to jako ponaučení pro příště.

Vždy odesílejte pouze s dokladem, můžete potom sledovat, zda a kdy byla zásilka doručena

hodnocení

13x

Zamyslite sa,prečo asi nechcela doporučený? Asi preto,aby ste nemala doklad. Pravdepodobne nie ste prvá u ktorej to takto skúša. Skúste sa popýtať na pošte,či je niejaká evidencia doručenia.

06.08.23 12:42

*palec*

Pravděpodobně proto, že je to levnější, ne?

... a bez pojištění proti ztrátě s dodací lhůtou i týden či dva. Doporučený DRko do 3 dnů. Expres do druhého dne (EMS)

DR lze pojistit i na 50 000kč v cenně stejného poštovného, takže pokud pošta ztratí, tak i balík v hodnotě stokoruny zaplatí.

juka
hodnocení

6x

Uschovejte a vytiskněte si potvrzení, že si zvolila obyčejné poštovné. K tomu nejlépe přiložit doklad z pošty o zaplacení známek, pokud je.

Dál bych to neřešila. Jestli to dá policajtům, tak to doložíte a stejně to nebudou řešit zvolila si obyčejné zaslání a to je její chyba. Peníze jí nezasílejte.

re4zon
hodnocení

5x
Vubec bych se s ni nebavil. Policie se s ni nebude bud vubec bavit, nebo se vas maximalne zepta, jestli jste to poslala. Takovou vec by musela resit obcanskopravni zalobou, uz ji vidim. Nejspis je to jen vykuk a zkousi z vas delat blbce. Do chvile, nez madam posle predzalobni vyzvu (coz na 99% neudela) vam to muze byt uprimne ukradene. Lze si ji i otestovat - rict ji, ze jste si dala tu praci a pres postu zjistila, ze zasilka byla dorucena, tudiz podate trestni oznameni pro vydirani a pokus o podvod. Uvidite, jak otoci.
indu

Nevím to, ale není to náhodou tak, že policie se zabývá takovými věcmi pouze až škoda překročí určitou výši např. 5000 Kč? Jinak pokud to bylo zaslané jako obyčejná zásilka tak tazatelka nemá jak prokázat, že zásilku odeslala a stejně tak ani ta paní které to zasílala nemá jak prokázat, že zásilka ji nebyla doručená a policie nebo soud to asi nemají jak zjistit a není tak jak určit kdo z nich je tím podvodníkem. Tvrdit, někomu, že si tazatelka dala práci a přes poštu zjistila, že zásilka byla doručená je nesmysl když u obyčejné zásilky to asi nijak zjistit nejde. Pokud by zásilka opravdu nebyla doručená tak by se asi měla tazatelce vrátit zpět, ale to nevím jestli pošta vrací i obyčejné nedoručené zásilky.

re4zon
1. Policie se musi ze zakona zabyvat KAZDYM oznamenim. Ovsem protoze jsou lini, casto na to kaslou. Hranice je pro trestny cin, pod 10 tisic skody je to "jen" prestupek a to je pro ne moc prace a mala carka.
2. Policie to tak jako tak odlozi, protoze tezko nekomu prokazou zavineni. Stejne jako nebudou resit nevyrizenou reklamaci v obchode. Od toho je soud.
3. Soud toho muze zkoumat mnohem vic, treba i predvolat dorucovatelku. Ovsem u drobne skody nemusi zalobu ani prijmout.
4. Tvrdit ji muze co chce. Pokud nekdo vylozene vyzaduje obycejnou zasilku a ne doporucenou, skoro urcite mu nejde o to dostat zbozi, ale ojebat prodejce. A stejne jako muze byt podvodnik, muze byt i blbec a verit i tomu, co "nejde".

mate59
hodnocení

3x

Paní má pravdu.Objektivně nic jí nedošlo,ale i vy jste nemusel nic odeslat,ale peníze vám poslala.Vy jste měl prodat kosmetiku včetně poštovného tak, abyste měl doklad o odeslání.

jirib
hodnocení

3x
Paní jen straší...
Pokuď se jednalo o stokoruny,tak bych jí je vrátil...
Vaše chyba,že jste to neposlala doporučeně...tedy pro příště...JEN DOPORUČENĚ,ať máte doklad o odeslání.

safra
hodnocení

3x

Pokud nešlo o věc za tisíce nebál bych se, ale v minulosti se mi taky stalo a proto od té doby pokud čp tak doporučeně prostě s podacím lístkem, balíkovna nebo zásilkovna kde jsou prostě vždy nějaká sledovací čísla.

hodnocení

2x
No někteří to zkouší.
Nehrozí vám nic,pohrozte jí taky, že jí dáte na policii,za pomluvu.
Jo a v dnešní době,kdy jsou zásilky i měsíc, ať počká
indu

"Jo a v dnešní době,kdy jsou zásilky i měsíc," To myslíš vážně, že v dnešní době se zásilky doručují i měsíc? Nějaká výjimka se sice může stát, že pošta něco zašantročí a doručí to se zpožděním, ale běžné to určitě není. To tak bylo možná před 20 léty. Výjimkou je možná doba před vánocema, ale i tam si myslím, že až měsíc to nebude. Něco jiného je u zásilek ze zahraničí kdy to trvá déle, ale i tam to často až měsíc netrvá.

Asi ses poslední dobou nedíval na zprávy, že?
indu

A co v těch zprávach bylo? Jinak jsem pdal. že "Nějaká výjimka se sice může stát,".

hodnocení

2x
Ať reklamuje u pošty, když to tak chtěla. K soudu to určitě nedá, tam by musela hradit soudní poplatky a případného advokáta předem a to jsou jiné částky.

Pošta s ní rychle vyběhne, protože jejich zákazníkem je odesilatel!

kveta1
hodnocení

2x

Hlavně klid. Přece nějaký doklad o úhradě poštovného od pošty musíte mít. Slušně bych odepsal, že zboží bylo řádně odesláno a jediné co můžete, tak reklamovat u pošty. O výsledku reklamace ji informujte. V čem je problém? Kvůli nějakým drobným vyvádět a dělat drama je zbytečné.

hodnocení

1x

Jsou i takové, takoví...ale ve vašem případě to vidím na vychytralost

hodnocení

1x
Policie se tím zabývat nebude! Ona nikam nepůjde! Já kupuji přes Bazoš kde co a vyčůral semnou jen jeden prodejce..Poslal jsem mu 1200kč za světla na auto a nikdy nedorazily! Neustále dokola opakoval, že už je poslal a policií jsem mu taky vyhrožoval..Stále tvrdil to samé..Číslo balíku ale nevěděl..ani kým..čím to poslal..Vymlouval se postupně na celou rodinu..*alene*

ltz
hodnocení

0x
Myslím, že i když je to k odeslání jenom obyčejný baliček, nepojištěný, tak i takový musí být na dodací poště nějak zaevidovany, neb ho musejí doručit. Ale jestli to byla jen nějaká obálka do schránky, to mohl i někdo zcizit. A když paní odeslala dopředu peníze, tak by to podvodníce ani nemusela být.

Teď má možná balíček a peníze se ji mohou vrátit. Lidé jsou vynalézaví.

ltz
Také to může být pravda.

hodnocení

0x

Mě by tedy zajímalo v jaké cenové relaci balíček byl... Když to je obyčejný balíček i nepojištěný tak má vždy průvodku a pokud je to obyčejná obálka, tak tam se do ní toho moc nevejde...

ml1
hodnocení

0x

Předpokládám, že jste ji na riziko obyčejnéjho balíčku upozornila. ale i kdyby ne, tak je to prostě vlastnost té služby.

Naštěstí i u obyčejného balíčku se vyplňuje podací lístek a dostává nějaké číslo, takže pošta by ho měla umět vysledovat. (Ovšem převzít to může kdokoliv a nic se při tom nepodepisuje, takže informace od pošty může být, že to dne toho a toho převzal někdo na přepážce.) Poštovné bylo placeno bylo známkami nebo až na poště (ve druhém případě pošta většinou vydává potvrzení i kdyby se podací lístek nevypisoval, jako třeba u dopisu).

Myslím, že policie takovou prkotinu řešit nebude. Případně si vyslechne ji a vás a případ odloží.

hodnocení

0x
Vím, že jde spíš o princip, ale zeptám se..Kolik ta osoba po vás chce peněz?

jaj*
hodnocení

0x
To znám, mě kdysi ženská měla poslat peníze na účet, poslala je někam jinam a pak vyhrožovala, že mě udá na policii, že jsem ji okradla. Šlo asi o 200, prostě jsem si koupila věc za 300 na eshopu a nelíbila se mi, omylem jsem zničila 1. obal, druhý obal byl neporušený, takže už to nešlo vrátit. Na bazosi jsem popsala jak to je, paní někam poslala peníze a začala vyhrožovat policií že jsem jí to neposlala. Pak se ženská uklidnila, peníze se jí údajně vrátily. Je to lepší ty věci naházet do popelnice než se dohadovat s debilnima ženskýma který jen chtějí dělat šprajcy.

A nebo na to mít žaludek a asertivní jednání.

julek
hodnocení

0x
Mám podobnou zkušenost. Ovšem viníkem je pošta. Prodával jsem díl na auto, atypický tvar. Kupující chtěl dopisem. Tak odešel dopis.
Zabalil jsem do kartonů a vytvořil jakoby dopisní obálku, pozn. omotáno stříbrnou americkou izolepou.
Cena kolem 2000.
Příjemce nic nedostal, vyhrožoval viz tazatelka atd.
Mě to nedalo, tak jsem hledal a zjišťoval až jsem se dovolal na doručovatele jeho adresy, ten si vzpomněl, že tento atyp viděl a že se mu nevešel do schránky a uložil ho na poště. Ovšem lístek o uložení zásilky zmizel.
Nakonec si příjemce musel na poštu, tam opět hledali, ale podle popisu obálky to našli.
Skončilo to jeho omluvou

Strašná amatéřina. Posílám několik balíků s autodíly a vždy odesílám příjemci mailem i číslo zásilky a odkaz na sledování pohybu zásilky.

julek
Já samozřejmě bežně taky.
Ale kupující chtěl dopis pro lepší cenu, v té době, takže doklad nebyl.

hodnocení

0x

To je problém, kterému jste mohla snadno předejít. Jestli paní trvala na obyčejné zásilce, měla jste jí důrazně upozornit, že v případě nedoručení nedostane náhradu a od zásilky jste si měla vyžádat účtenku. V případě nedoručení byste jí mohla účtenku předložit a další handrkování by bylo vyloučené. Jestli jste se takto nedohodly a účtenku nemáte, bylo by seriózní platbu vrátit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]