Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodinné problémy

Od: petrak odpovědí: 13 změna:
Hezký den,
řešíme v rodině dlouhodobě jeden problém a chci se zeptat na váš pohled, jak by jste se zachovali v takové situaci
Jedná se o synovce který je velmi agresivní, je mu 16 let a ke každému z rodiny se chová povýšeně,vulgárně. Není to "jen" puberta.Napadá ostatní členy rodiny psychicky a někdy i fyzicky neadekvátně věku
Když někdo přijde např. z práce, hází po něm kameny, tahá za vlasy, když se na někoho naštve tak kope dotyčného. Mně jen tak z ničeho nic chytnul za zápěstí a když jsem se ho ptala co dělá tak se začal smát a nepustil mě.
A dělá mnohem horší věci. Na Youtube jsem si hledala několik videí sebeobrany kdyby náhodou. ..
Když by se jednalo o cizího člověka pravděpodobně bych to řešila s policií nebo jeho školou.Ale těžko říct. V tomto případě je to rodina a nikdo neví co s ním. Jeho rodiče to s ním několikrát řešili ale bez výsledku. Musím říct, že je to psychicky velmi náročné pro celou rodinu
doplněno 05.08.23 21:25: Děkuji za všechny rady.Bohužel já toto sama nevyřeším. Aktuálně mi jde spíš o to, jak se bránit proti těm "útokům". Hlavně psychickým narážkám které nemají žádný důvod takže se na ně nelze připravit. Když se to stane tak nemám žádné argumenty, celkově mě v tu chvíli nenapadne nic říct

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

20x

Je mladistvý, tedy za něj zodpovídají rodiče. A jelikož pravděpodobně není psychicky zdráv, měli by ho rodiče dotáhnout na odborné vyšetření nejspíš na psychiatrii. Pokud to nechají až mu bude 18, tak už ho k lékaři nikdo nedostane a jen se bude čekat na to, kdy "vyrobí" první průšvih a půjde za katr!

id
hodnocení

8x
Problémy musí mít i ve škole. Já jako teta bych se osobně sešla s učitelkou a požádala bych jí, aby vyzvala rodiče a doporučila návštěvu odborníka. Třeba by to vyšlo.

michalverner
hodnocení

6x
Pred 20-ti lety bych doporučil starý dobrý výprask.Dnes lékaře.Nejprve pediatra a ten Vás pošle dál popř. poradí. Jinak argument "policii ne jelikož jde o rodinu" nechápu. Nechat se terorizovat kvůli veřejnému mínění? Nebo snad brát ohledy na agresora samotného? Proč? Položte si otázku...Kam až jste ochotna zajít? Co se musí stát abyste policii zavolala? Nebude pak pozdě?

hodnocení

5x

Je možné,že bere pervitin.

ltz
hodnocení

3x
To rodiče nemůžou vyřešit s nějakým výsledkem. Jeho chování je hodně divné, zvláštní, to vypadá spíše na nějakou psychickou poruchu. To by meli asi řešit s odborným lékařem.

hodnocení

3x

Proč si takové kvítko pouštíte do baráku? Nebo bydlíte všichni v jednom bytě?

Asi bych vyměnila zámky a byl by pokoj. Nebo za vámi leze i do práce, či za vámi slídí i na ulici? Nebo je to naopak a vy u nich bydlíte v podnájmu? Nebo proč se musíte setkávat s takovým problémovým dítkem, když rodiče nezvládají? Hlava mi to nebere.

liska5
hodnocení

2x

Svěřte se jeho dětské /dorostové lékařce a ona Vás pošle k psychiatrovi. Třeba nejdříve sama. Problém asi bude dostat ho tam. Ona Vám může pomoct se záminkou. I v rámci rodiny se kolikrát volá policie. Zatím si připravte odpovědí, nejlépe písemně, ať něco neopomenete: jak a kdy to začalo, za jakých okolností jeho záchvaty agresivity vznikají, jak dlouho trvají, zda jen vůči někomu, zda i ve škole, jestli nemá nějaké trauma, stresy, obavy ,jaký má režim, pohybové aktivyty, zájmy, prodělané nemoci, úrazy, operace...Omezte mu sladkosti, slazené nápoje, energeťáky. Přemíra cukru vyvolává u děcek nejen nesoustředěnost, ale i náchylnost k záchvatům vzteku. Určitě by měl užívat Mg - hořčík a ještě ve stravě /kakao, banány, mák, vločky, klíčky.../ a další minerály včetně Ca, se kterými se vstřebává, taky E vitamín nalačno, B komplex s jídlem, ale jen měsíc, zatěžuje játra. Minerálky ve kterých je lithium!

@liska5 - Jde o synovce, tudíž s tetou, která není zákonný zástupce, se nikdo bavit nebude. Nanejvýš policie při prokazatelném napadení nebo případném jiném přestupku. Tohle je bohužel na rodičích a taky by mě zajímalo, proč s tím nic nedělají oni (i když několik možností mě samozřejmě napadlo).

liska5

Píšu to rodině. Předpokládám, že si to vzájemně sdělí. Určitě vědí, nejen z našich odpovědí, že řešit musí rodič.

hodnocení

0x

na odstrašení by to chtělo zašermovat před obličejem tímhle, myslím že ztratí roupy

Razolution břitva/...

A pokud se nezalekne (jakože asi ne, když bude teta mávat něčím, s čím zjevně mávat neumí), tak někdo přijde ošklivému zranění (a spíš teta, než on) a teta za to ponese zodpovědnost ...

To je fakt blbý nápad.

Nikdy nevyhrožujte něčím, co nejste taky ochotni použít, pokud výhružka nezabere.

Pokud něco, tak nevyhrožovat, ale když mě napadne, tak mu bez varování přejet ksicht pepřovým sprejem. To ho neporaní, ale mocně si to obrečí a nejspíš i zapamatuje.

@boban: Rada za všechny peníze. Nejrychlejší cesta k "průseru"!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]