Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej na inzertním webu

Od: arwi® odpovědí: 17 změna:

Po hodně dlouhé době jsem inzerovala na jednom známém inzertním webu. Hned mě kontaktoval zájemce přes WhatsApp.Nabízel kurýrní doručení DPH.Poslal nějaký odkaz a napsal,že nemusím dělat nic.Že kurýr přijede v čase ,který mě vyhovuje a zásilku zabalí.Mám dotaz 1) Může někdo uvěřit ,že mu bude kulír balit zásilku? Poslal nějaký odkaz na který jsem ani neklikala,ale prý chtějí číslo karty.I když jsem mu napsala,že chci osobní předání,tak mi napsal,že pošle peníze na DPH,at mu pošlu číslo účtu.Napsala jsem NE. 2) Prosím vysvětlete mi,jak můžou lidem sebrat podvodníci peníze,když mají jejich číslo karty,nebo číslo účtu?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Je to podvod a lidi si nedají říci. Vy jste udělala dobře, že s ním nekomunikujete.

Jedině ať pošle peníze na účet, až budou připsány, tak pak zboží odeslat. na to on nepřistoupí.

hodnocení

7x

Když platím kartou přez web, tak zadávám číslo karty, datum expirace a to číslo na druhé straně.

Kdybych od vás znal tyto údaje, tak bych mohl zaplatit vaší kartou tím, že bych je uvedl místo svojich.

Nejjednodušší je, že bych si takhle koupil něco za vaše peníze a užíval to sám. (Ono když si to nechám poslat do zásilkovny tak mi stačí kód zásilky a jméno dám cokoli)

Ale taky bych mohl koupit něco, co se dá dobře přeprodat a užívat si peněz z přeprodeje.

Nebo ještě líp to koupit někomu, kdo mi za to zaplatí, takže by už i doručovací adresa byla jeho.

A nebo mám třeba e-shop, kde za ty peníze "nakoupím", ale vím, že to je podvod, takže můj e-shop shrábne peníze a nebude posílat nic.

A samozřejmě když to chci dělat ve větším, tak to zkomplikuju různým zahraničím, falešnými údaji všude a několika překládacími místy a tak podobně.

A potřebuju na to vědět právě jen tyhle údaje.

hodnocení

Děkuji za vysvětlení.Takže se musí dávat pozor i na to,aby člověk kartu neztratil.

hodnocení

Platba na internetu se nemusí potvrzovat nějakým číslem,které příjde jako sms?Nebo tuto ochranu musí mít člověk zapnutou?

Záleží, jak to máte nastavené. Spousta lidí to má tak, že se to potvrzovat nemusí.

A sice je to pro nakupování, ale ten důležitý bod je, že peníze odejdou z účtu a někdo jiný z toho má užitek.

Když si z vašeho účtu na svůj e-shop odešlu několik plateb za něco drahého a papírově to zaonačím, že jsem to jako odeslal a přitom nic posílat nebudu, tak budu mít jak vaše peníze tak uvěřitelné účetnictví ...

mate59
hodnocení

7x

S číslem účtu nevyberou nic.Ale když poskytnete údaje z karty,pošlou dále odkaz,na který kliknete a dostanou se pak na účet.Je to podvod,nic neposílejte.Až vám pošle prachy na účet, pak mu pošlete zboží.

hodnocení

Vím,že je to podvod,ale zajímá mě,jak to funguje.Dobře ,dáš jim číslo karty,ale když jim nedáš pin,tak se na účet asi dostat nemůžou?Ale když mají k číslu karty ještě datum expirace a to číslo na druhé straně,tak si pomocí toho na tebe můžou podvodně něco koupit.

re4zon
hodnocení

3x
Kdyz ho neposles nekam, pristi krok bude odkaz na radoby stranku dopravce, kde bude pole pro zadani cisla karty. Kdyz je nekdo hodne blby, zada ho tam a je vymalovano.
Nebavit se s podobnymi svinemi je spravne reseni. Jeste lepsi je delat si z nich aspon chvili srandu. Pres zpravy to ovsem neni takova sranda, jako po telefonu, poslednimu trvalo hodinu, nez mu to docvaklo a pak zacal vyhrozovat ruskou mafii *smich*
mate59

Pokud je to debetní karta,je vždy propojena s BÚ,na kterém lidi hodně drží peníze.Když mají ty údaje včetně CVV čísla,tak provedou tou kartou platbu přesně tak, jak když s ní platíš v eshopu.Stejně tak funguje i kreditní,kterou budeš muset splatit bance.

hodnocení

3x

@arwi, klikněte do odkazu, je tam postup podvodu přesně popsaný mesec.cz/...

hodnocení

oprava: kurýr

hodnocení

Ale jak můžou sebrat peníze,když znají jen číslo účtu,nebo číslo karty?Samotné číslo účtu je jim přece k ničemu,nebo ne?A jak je to s kartou?Prý jim stačí číslo karty a číslo,které je na druhé straně karty,aby vám vzali z účtu peníze.To se mi nějak nezdá.Bez přístupových údajů?

Ale oni se nespokojí jen s tímto. Šikovnou manipulací z Vás dostanou, co potřebují, aby Vás vybrali.

To číslo na rubu karty je právě ten přístupový údaj:)

hodnocení

Pro placení na webu,ale pro výběr z účtu je potřeba pin,ne?

hodnocení

0x
Ohraný podvod. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]