Dobrý den, pár dní zpět jsem objednával SIM kartu, dnes mi přes společnost PJ Expedis přišla. Paní říkala, že je potřeba občanka jako ověření, když jsem jí ji dával, tak si bez jakéhokoliv oznámení vyfotila zadní stranu občanky. Chci se zeptat, smí se to? Popř. dá se ta zadní strana nějak zneužít? Určitě nejsem nějaký paranoik, ale nikdy jsem se s tímhle nikde nesetkal, přijde mi to takové zvláštní.
To je přesně ono. Tazatel se domnívá, že mu toto nebylo sděleno, přitom bylo. Když si nepřečetl obchodní podmínky a jen je při nákupu odfajfknul. A pak se diví...
Mně fotil dopravce občanku, když mi doručovali nový modem a sim na smlouvu od operátora, ale měl na to šablonu, přes kterou byly vidět jen ty údaje, které potřebovali (vezl to 123kurýr).
Co čtu recenze, tak je to 50:50, že ti nevystaví nějakou smlouvu. Ofocenej OP už mají a jestli tito dopravci úzce spolupracují s T-mobile nebo O2, tak asi... něco za tím je.
Je to standardní postup, je to výrazně rychlejší a odolné chybám, ve srovnání s přepisováním. Navíc jsou zaznamenané všechny údaje, včetně vzhledu OP a podobizny.
racio
Věřím, že standardně většina lidí cizímu člověku svůj OP neposkytne. Dokonce i v bance je nechám, ať si data opíší - běžně to prochází.
Samozřejmě, že bez souhlasu, nesmí. Dobře to ví. Mají sebou takové udělátko s otvory, kterým OP překryjí a pak si vyfotí jen "volně" dostupná data. Jinak z fotky zadní strany OP bych strach neměl, ono tam toho zase tak moc není (alespoň na mé variantě OP).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.