Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, manžel se chce rozvést. Napsal mi, že invvalidní důchod (nízká cifra) si mám nechat zasílat na svůj účet a jinak už neuvidím ani korunu. Bydlíme ve společné domácnosti. Má asi 40.000kč čistého. Dle zákona mám právo na polovinu našeho příjmu, Jak se mohu bránit. Ze společných peněz u rozvodu taky neuvidím nic - bohužel účty jsou psané na něj.Stáhne si penize domů pod polštář, není blbý.
Všímáte si? Tazatelka položí dotaz, a již ani nereaguje. Jak se chová automat, robot, nebo troll, v přístupu k otázkám?
Mylite se. Podle zakona mate spolecne prijmy, pokud nedoslo pred svatbou k uprave SJM. 40 tis (prijem manzela) neni zadna horentni suma, pokud z ni plati vydaje domacnosti, nutne naklady (doprava do prace ci provoz auta, jidlo, osaceni atd) tak si umim prestavit ze z toho moc nezbyde.
Pokud neutahnete zivobyti z duchodu, lze pozadat soud o urceni vyzivneho i v ramci manzelstvi. Jestli se domnivate ze manzel schovava vetsi obnos penez (min 500 tis) a slo by to dokazat, tak neni nic jednodussiho nez toto resit soudne (pokud nemate upravy pomery v SJM) - vyporadani majetku se resi soudne do 3 let od rozvodu, po teto dobe uz se vychazi ze stavu jaky je.
@aja1946: NEMUSÍ! Ale má natolik málo hrdosti a je natolik submisivní, že to nechala takhle daleko dojít!
Paní bud účet má, nebo si chodí pro důchod na poštu. Není možné, aby její důchod chodil na účet někoho jiného, stejně tak výplata.
@maky Důchod může jít za běžných okolností na účet důchodce nebo manžela (neřeším pohlaví). Pouze v případě zbavení svéprávnosti důchodce jde důchod na účet opatrovníka.
Njn, "rozvodová klasika"
Někteří mají při rozvodu mylný pocit, že toho druhého musí totálně oškubat, že na nic nemá za roky manželství nárok, ať už se jedná o muže, nebo ženu...
Sežeňte si právníka, řidte se radou od @satam
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.