Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vzbudit

Od: janad odpovědí: 18 změna:
Dobrý den, poslední dobou mám problém se spaním, nemůžu usnout a jsem tak dlouho vzhůru, usnu třeba až kolem 2 hodin v noci. Co je horší, že se ráno nemůžu vzbudit. Budík mě vůbec nevzbudi. Nastavím si i 2 nebo 3 a prostě nic. Žiju sama, takže mě ani nemá kdo vzbudit. V práci už to přestává být sranda, jen za poslední týden jsem zaspala 3x. Poslední dobou navíc bývám namesicna. Chodim po bytě a dělám divné věci. Myslím že to s tím souvisí. V práci po nás toho teď chtějí víc, jsem unavená a už dost vyčerpaná... Prosím, poraďte jak se ráno vzbudit abych nechodila furt pozdě... Děkuji

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tj
hodnocení

6x
Kupte si druhý budík na baterie. Ano, ne do zásuvky, ale na baterie. Budete si řídit na ráno 2 přístroje.
.
1) Mobil - 3x budík
2) Budík - umístěný na druhém konci místnosti, aby vás donutil vstát a jít ho vypnout.
.
Výsledek:
ve většině případů budete ten druhý Budík pouze vypínat až půjdete do koupelny kolem něho. Ale až se to jednou podělá a vy si odmačkáte všechny 3 budíky na mobilu a zase usnete, tak vám ten druhý budík zachrání krk.
.
Tento systém dvou budíků funguje dokonale a je ověřený léty praxe.
.
Jinak doporučuji nekoukat na TV, PC, nebo do mobilu, než jdete spát. Buďte aktivní třeba do 23:00, pak si nastavte budíky a jděte se umýt a vyčistit zuby, pak hned spát. Takhle jednoduché to je. Než si uděláte hygienické kolečko, mozek už bude zklidněný a připravený na spánek.

liska5
hodnocení

2x

Choďte spát podstatně dřív, dejte si bylinný spací čaj a užívejte každý večer hořčík + B6, případně Melatonin. Spánek je na cykly 1,5 hod dlouhé. Podle toho, kdy musíte vstávat si odpočítejte zpět násobek těch 1,5 hodin. Aspoň ty 4 cykly, tudíž 6 hodin spánku, ideálně 7,5 hod. Pak ty dva budíky Vás vzbudí, když budete mít naspáno.

Samozřejmě, že půjdete do postele s časovou rezervou na čtení nebo sudoku. Okamžik usnutí si navodíte změnou v dýchání. Metoda 4-7-8. Na 4 doby nádech, 7 dob vydržet nedýchat, 8 dob pomalililinký výdech. Při opakování klesne v krvi hladina kyslíku a to působí tlumivě na mozek.

hodnocení

1x

A o takové věci které se říká budík už jste slyšela?

janad
hodnocení

Píšu to v otázce, že mě budík nevzbudi. Nastavím si jich i více a prostě nic. Ani o tom nevím že by zvonil nebo že bych ho vypla...

Jelikož píše, že si nastavuje i 2-3 a ani to ji nevzbudí, tak nepochybně nejen slyšela.

A o takové věci, jako je čtení otázek na které odpovídám, jste už slyšel? A pokud ano, proč to neděláte?

Je budík...a budík.

Jsou budíky, co vzbudí i mrtvého...a když ani to, pak se dá budík do hrnce a zvoní ještě více.

Ano, budík na mobilu bývá někdy velmi jemný, to bych i věřil, že každého vždy nevzbudí i když záleží hodně na zvuku rep. melodii.

Ručkový budík s m/...

hodnocení

1x
Dejte ten budík dál od sebe,(donutí vas vstat) nastavte nějakou uřvanou melodii

hodnocení

1x

Naprosto jednoduchý řešení, myslím to vážně, vyzkoušený to je

Dát si časové spínací hodiny a připojit na to vibrační brusku, co bude pod polštářem. Ten pocit věrně evokuje vzpomínky na zubaře a to by zvedlo z postele i Frankensteina či Džeka Rozparovače.

VYZKOUŠENO *palec*

NENÍ ZAČ ;)

Makita Vibrační b/...

Elektrobock Spína/...

milanabc

Pán Boban, Ste vtipkár, možno trošku aj ja...

Ja by som nechal iba ten časový spínač, tu bibračnú dosku by som vynechal,

do toho časového spínača by som pridal iný artikel, ktorý možem bližšie

špecifikovať až po 22.00 hod.

Slečna /resp. pani/, sa určite prebudí, a ako bonus s príjemnými pocitmi...*zdravi*

ale já to fakt myslím vážně s tou vibrační bruskou pod polštář, je to bezpečný *palec*

hodnocení

1x

Píšete,že v práci toho máte moc.Je možné,že jste ve stresu a proto máte problém s usínáním.Takže nějaké bylinky na uklidnění nervů,procházka do přírody před spaním a když to nepomůže , tak návštěva lékaře.

budik*
hodnocení

0x
Musíte zacít od začátku.dodržovat spánkovou "hygienu".chodit spát stejné,před spaním maximalně sex.nemyslet na práci atd.
A ráno vylítnete jak vrabčák.na první cinknutí.
A prášky na spaní,až v krajní nouzi...
janad
hodnocení

To bych moc ráda, ale mám nepravidelné směny v práci. Často se mi stává, že končím 20:30 a druhý den začínám v práci už v 7:00...

hodnocení

0x

jestli to je vážně míněnej dotaz (ta "náměsíčnost" je na mě trošičku moc (ano, vím, že může existovat, tím spíš jakési blíž nespecifikované náměsíčné stavy)), tak můžu přidat další tip na buzení
- rádio s časovačem (nejde jen o to, že se dá nastavit i šíleně nahlas (což by ostatně byla vůči (pravděpodobným) sousedům pěkná prasárna!, a to i jen na tu chvilku, než by se rádio vyplo), ale to, že najednou začne v bytě někdo mluvit (nebo se začne nahlas hrát, ale i mluvení v jakoukoliv dobu lze zajistit - stačí naladit Plus), člověka značně vybudí, bohužel tenhle efekt dost brzo opadne, člověk si zvykne, ale na nějakou dobu by to zabírat mohlo (ve spojení s rádiem lze použít i ten už ve vláknu zmíněnej samostatnej časovač, to ale funguje jen se starejma ("nedigitálníma") přístrojema, moderní rádio (nebo cokoliv jinýho) se po vypnutí proudu hodí do vypnutýho módu, a po zapnutí elektriky bez zmáčknutí příslušnýho čudlíku nenaběhne)

samozřejmě primární problém je špatný spaní (resp. problematický usínání), ale s tím musí poradit jiní

pb®
hodnocení

0x
Existují i chytré budíky, které měří nějaké signály těla a vzbudí člověka ve chvíli, kdy tak tvrdě nespí a probuzení je pro něj co nejméně nepříjemné. Nastavíte si časový interval, ve kterém potřebujete vstát a budík zvolí pro vás ten nejvhodnější okamžik.

nov
hodnocení

0x

S uváděnou náměsíčností jste poněkud mimo. Pokud byste byla opravdu náměsíčník, tak si nic nepamatujete a nevíte o tom. To by mohla potvrdit jen druhá osoba, ale vy žijete sama.

hodnocení

0x

Bude víkend, tak najeďte na režim stejná doba jdu spát, stejná doba vstávám. Jestli nemůžete usnout, zkuste se v pátek pořádně unavit - dlouhá procházka, nebo z pátka na sobotu nespěte a v sobotu večer usnete snad snadno v dobu, kterou si určíte. Ráno budík - pořádný, ne mobil, a od té doby se snažte dodržet Vámi stanovené časy. Na zklidnění a dounavení můžete třeba vyzkoušet procházku, brýle na filtraci/..., meduňkový čaj, ...

hodnocení

0x

Mam stejný problém a pomaha mi tohle- na telefonu si nastavte v nastaveni displeje nocni režim nebo neco podobného, každý to ma, pomaha pivko pul hodiny před spanim (nemělo by se to .. ale kdyz to splní účel..), nejvíc mi pomaha "meditace", prodychavani a soustředění se na to, taky si nekdy pustím poslechovou "pohadku" na dobrou noc, třeba opravdove zločiny nebo nocni mury- u toho si to predstavuju a usinam rychle. Bez toho všeho mužů ležet jak dlouho chci a stejne neusnu, i kdyz jsem najel na pravidelný režim. A vám bych jeste doporučil neschopenku aspoň na 14 dni a nic nedělat.

doplněno 04.08.23 17:35:

Jeste doplním vstavani, Ja mam budiky dokonce 4 po 5 minutách. A mnohdy ani nevim, ze jsem je proste jen vypnul a spal dal. Na druhé straně místnosti mi taky nepomohl, protoze jsme ho jednoduse začal ignorovat. A zajímavé je, ze se mi to děje kdyz chodím do práce, ale kdyz sinudelam volno, tak vstávám i bez budiku brzy.. je to v hlave

doplněno 04.08.23 17:40:

:D jeste me napadlo, kdyz ted zrovna premyslim, ze jsem nedavno spal v úplně jiné posteli Par dni a nebyl problém, možná zkusit změnit matraci/mistnost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]