Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušený nebo přesunutý let a následné komplikace

Od: topta® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

uvažuji o silvestrovském pobytu v Římě a mám 2 možnosti - buď busem s cestovkou nebo letadlem, s tím že si to všechno zařídím sám, což není problém.

Preferoval bych letadlo, odlet by byl z Vídně, ale mám obavu z toho, že letadlo v zimě kvůli počasí nemusí vzlétnout, let může být přesunutý klidně na jiný den a nebo zrušený úplně a tím nastanou další komplikace.

Ubytování se řeší dopředu, je docela drahé a když budeme 4, tak už je to velká částka a nerad bych, aby to propadlo právě kvůli letadlu. Ideální by bylo ubytko s možností platby až na místě, které by šlo zrušit v ještě ten den, ale nic takového jsem nenašel.

Máte s tímto zkušenosti? Jak byste to řešili vy?

Děkuji za rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

3x

Kdo se bojí nesmí do lesa. Normálně bych zabukoval a kdyby ryby bych neřešil. Existuje i pojištění.

Mnohem větší pravděpodobnost je že si před letem vyvrkneš kotník než že to letadlo nepoletí *smich*

kmet
hodnocení

0x

Riziko neodlétnutí kůli počasí je nízké. Daleko pravděpodobnější důvod přeloženého, nebo zmařeného letu, je overbooking. To je kompenzováno zpravidla individuálně a většinou ke spokojenosti cestujiciho, pozor jen na levné letenky zakoupené přes agregátor levných letenek, s výrazně nízkou cenou se často pojí i žádná záruka v těchto případech.

To, jestli je letenka koupená přímo u letecké společnosti nebo u třetí strany, nemá žadný vliv na kompenzaci v případě zrušeného letu či overbookingu. To hraje roli pouze při refundaci letenky.

hodnocení

Letenky kupuju výhradně přes danou leteckou společnost, většinou Ryanair. Už se mi to letos vyplatilo, kompenzace za zpožděný let přišly do měsíce na účet bez problémů.

sedona
hodnocení

0x

Letet do Rima z Vidne povazuji za hloupost, pokud neni Viden tve nejblizsi letiste. Obledne ubytovani je plno nabidek, jak si udelal rezervaci s moznosti bezplatneho zruseni treba i do 10hod v den zahajeni pobytu. Najdes na booking.com .

ml1
hodnocení

0x

Do Říma jezdil z Vídně nebo Mnichova (a po cestě Innsbrucku, salzburku atd.) vlak. Jízdenky na něj se daly sehnat od €28,80. Píšu to v minulém čase, protože od půlky června jezdí jen do Boloni a odtud pokračuje jinam (Rimini, Ancona), do říma jsou to další 2-3 hodiny jiným vlakem. Ta změna byla kvůli nějaké výluce, zkuste tedy prověřit, jestli to na sklonku roku bude už jezdit jako dřív (vloni byla výluka do 2. srpna, přesouvali jsme kvůli tomu dovolenou, teď koukám letos je do 23. září, prostě je potřeba lidi odnaučit používat tohle spojení). Problém je, že silvestr je až v novém jízdním řádu, schválně to zkouším a je to tak a jízdenky jsou nyní jen do 8. prosince (konec jízdního řádu).

Ten vlak je určitě lepší než autobus. Letadlo je možná zbytečné, to snad jedině, kdyby byl let z Prahy (a takové taky jsou), ale plahočit se do vídně a tam na letiště (do vídně se dostanete levně, ale cesta na letiště stojí balík), to je podle mě nesmysl.

Ubytování různě existuje takové, které se dá stornovat i den předem. Nebo se třeba platí záloha a pak na místě zbytek, takže byste nepřišel o 1000€ (to asi přeháním, tolik by snad nestál ani týden) ale třeba jen o 50. Nemám s tím moc zkušeností, znám akorát booking, tam se ty podmínky liší pro různé nabídky.

hodnocení

Tak zrovna odlet z Vídně je pro mě to nejmenší, mám to ani ne 2,5 hodiny cesty s přestupem v Bratislavě na bus.

Nicméně jsem byl přehlasován a pojedeme s cestovkou busem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]