Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prý mám výpověď dohodou

Od: gerda odpovědí: 8 změna:
Může mi někdo poradit , co mám dělat? Firma ,u který jsem zaměstnaná , prohrála zakázku . Dělám uklízečku , bohužel naše firma už tuto zakázku ,kam jsme byli přidělení,nemá . Druhá firma si tam vzala svoje lidi .
Naše firma chce podepsat výpověď dohodou . Kolega to už podepsal , mě se do toho nechce . Mám smlouvu na dobu neurčitou . Teď mě kolega volal, že mám výpověď někde pohozenou v práci , a že je k 31.7 .
Já tam od 16.6 nebyla , nic jsem nepodepsala , nic jsem nedostala. Odmítám hledat někde papír , když ani neměli tolik slušnosti zavolat.
Že mi nemůžou dát jenom tak výpověď? A co mám dělat? Od 16.6 jsem doma , dobírala jsem dovolenou . Nikdo mě ovšem nijak nezkontaktoval , měli mě přeřadit do Olomouce , ale nikdo nic nedal vědět . Co mám dělat?
Mám slíbený místo , ale dle mého by mě měl běžet ještě plat . Je chyba firmy , že nehodlá situaci nijak řešit!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

17x

Výpověď dohodou neexistuje! Dohodu nepodepisujte, vzdáváte se tím nároku na zákonné odstupné! Dotlačte je k tomu, aby vám dali normální výpověď s výpovědní lhůtou a všemi nároky, které z toho plynou!

Firmu prokazatelně (doporučeným dopisem) vyzvěte k ukončení nečinnosti z jejich strany a ke sdělení, jak máte dále pokračovat.

Připravte se na to, že vám budou dělat problémy. Nejlepší by bylo mít za sebou právníka nebo alespoň navštívit bezplatnou právní poradnu pro nemajetné, kde vám jistě poradí. Nenechte se oškubat a než něco podepíšete, tak si vše pořádně přečtěte a čemu řádně nerozumíte, konzultujte!

hodnocení

7x
Výpověď dohodou neexistuje. Vy ale nevíte, co na tom papíru je. Buď je to mormální výpověď třeba pro nadbytečnost, pak není co řešit a náleží vám odstupné a dvouměsíční výpovědní lhůta. Nebo je to návrh na rozvázání pracovního poměru dohodou, s tím ale nemáte důvod souhlasit a nepodepisujte to. Pokud to je ta druhá možnost w vy nepodepíšete, tak hrozí nesolidní jednání, že vám budou hrozit výpovědí třeba pro neplnění povinností. Proto si nyní veškerou komunikaci nejlépe nahrávejte. Není problém mít v mobilu na pozadí zapnutou aplikaci nahrávání zvuku (na tom není nic nelegálního, nelegální by bylo až zveřejnění třeba na sociálních sítích). Vůbec je lépe se nyní vyhýbat jednání s vedením bez svědků.

hodnocení

5x

Nepodpisovat ! Musia vam dat vypoved oni, pre nadbytocost / problemy na ich strane, tym ziskate 2 mesiace vypovednej lehoty. Pevne nervy, nedat sa zastrasit.

mathew
hodnocení

3x
No jentak vám výpověď dat nemůžou, ale vy jste tam byla naposledy 16.6. a teď je 31.7. a pochybuji, že jste měla měsíc a půl dovolenou? Nevím proč jste tam nebyla a co máte ve smlouvě, ale klidně se může stát, že dostanete výpověď kvůli nechozeni do práce.

jajenomja
hodnocení

Takže mě můžou dělat problémy i s potvrzením o příjmech? Kvůli přídavku na bydlení?

Nemůžou, na požádání to vystaví.

petrm
hodnocení

0x

Dohoda je, když se obě strany dohodnou. Mohou vám nabídnout nějaké odstupné, ale je potřeba být obezřetný. Např. je dobré, aby uvedli zákonný důvod, jinak byste mohla mít např. krácenou podporu v nezaměstnanosti. Takže pokud nejste znalá, doporučuji se s někým poradit.

Výpověď je jednostranná, s tím nic nenaděláte, pokud nemáte nějaké zákonné důvody, které by vás před výpovědí chránili. Ale vůbec bych nereagoval na papír někde pohozený, musí vám ji prokazatelně doručit např. poštou nebo osobně, kde vy potvrdíte, že jste ji převzala. Máte nárok na odstupné podle délky, jak dlouho poměr trval. Ale doporučuji na výpověď NEPSAT souhlas, POUZE Převzal a datum ! Ve výpovědi musí být uveden zákonný důvod (např. nadbytečnost nebo reorganizace). Platí výpovědní lhůta, která je v současnosti, pokud se nepletu, 2 měsíce.

Výpovědní lhůta je dva měsíce, které počínají běžet prvním dnem následujícího měsíce po převzetí výpovědi. Pokud tazatelka výpověď nepřevzala dnes (31.7.2023) a převezme ji třeba zítra, výpovědní lhůta běží od 1.9. do 31.10. Tomu se zřejmě chce zaměstnavatel vyhnout.

Tady vidíte, jak šílená je nevědomost lidí o základech zákoníku práce - nástup, skončení PP (pracovního poměru), odstupné, dovolená, přesčasy, příplatky. Toto se může týkat každého, kdo byl, je nebo někdy bude zaměstnancem. Tazatelka by potřebovala buď podrobné školení (což, obávám se, nepobere), nebo aby ji někdo znalý vzal za ruku a šli se spolu podívat na ten papír, co se tam někde válí.

Nárok na odstupné je i v případě dohody o skončení PP, je-li tam uveden zákonný důvod (např. nadbytečnost). Jestliže se "někde válí" dohoda o skončení a je tam uveden důvod skončení, při kterém náleží odstupné, takovou dohodu bych přijala. Na co se mrchat v práci, kde o mě nestojí, když mi dají, co mi ze zákona patří. Pokud je to dohoda a důvod tam není, trvat na tom, aby v dohodě byl důvod ukončení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]