Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Minimální mzda v budoucnu

Od: karbanatek® odpovědí: 14 změna:

Zdravím, členské země EU včetně ČR mají povinnost zavést do dvou let přiměřenou minimální mzdu . To znamená 50% z průměrné mzdy nebo 60% z mediánu.

ČTK - článek z června 2023 ceskenoviny.cz/...

píše se :

Minimální mzda se v Česku zvedala naposledy letos v lednu o 1100 korun na 17.300 korun. O navýšení jedná každoročně tripartita. Odbory a zaměstnavatelé se zatím nikdy neshodli, rozhodovala pak vláda. Podnikatelé dlouhodobě požadují zavedení předvídatelného vzorce pro navyšování, chtějí ho i odboráři.

Přiměřené minimální mzdy upravuje evropská směrnice, kterou unie přijala loni. Předpis doporučuje jako vodítko pro stanovení částky 60 procent mediánu hrubé mzdy či 50 procent průměrné hrubé mzdy. Členské státy mají na uvedení směrnice do praxe dva roky.

Ve své letošní dubnové predikci očekává ministerstvo financí pro příští rok průměrnou mzdu 46.095 korun. Pokud by měl minimální výdělek odpovídat polovině této částky, dostal by se v lednu 2024 zhruba na 23.050 korun. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dřív řekl, že by se minimální mzda měla na výsledný poměr ale dostat postupně.

----------------------

Takže ČR má 2 roky na to aby zavedla přiměřenou minimální mzdu která by měla být do dvou let z nynějších 17300kč na 23050kč jenže poslední větě z citace Jurečka říká že minimální mzda a výsledný poměr má růst postupně . Takže otázka je bude vůbec za 2 roky minimální mzda 50% z průměrný mzdy nebo specifická ČR bude mít výjimku na 10 let?

ČR má na zavedení 2 roky a Jurečka chce přiměřenou minimální mzdu postupně což nechápu když má na to 2 roky.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Tak počítám, že ta výjimka bude tak 15 let.
Už vidím, jak bude naše vláda srdnatě bojovat v Bruselu za tuto výjimku
A premiér nám v TV hrdě sdělí, jak je on a vláda úžasná a že bojovali jako lvi

hodnocení

0x
Vy počítate s odhadem průměrné mzdy někdy v lednu 2024. V praxi se průměrná mzda za rok zjistí až někdy v březnu následujícího roku. Takže jestli chci určit minimální mzdu dle průměrné mzdy, tak to bude minimálně se zpožděním 4 měsíců? Ale spíš si myslím, že 1 rok. Takže minimální mzda od ledna 2024 by se počítala dle průměrné z roku 2022. Ta byla cca 39000, takže minimální by poskočila na 19500. To už takový skok není.
To řeknete někomu kdo za dnešní míň.mzdu pracuje. Že 2300kč není takový skok:-D
To jo, ale není to skok na 23 tisíc, jak se tady snaží o výpočet autor otázky. A teď se často říká, že se mzdy procentuálně víc zvyšují právě zaměstnancům s nízkou mzdou.
hodnocení

Jenže já se opírám o informace z ČTK že přiměřená minimální mzda do 2 let musí být 50% z průměrný mzdy která bude v roce 2024 46 000kč to je fakt.

Tak už to v článku vidím. Je to z predikce průměrné mzdy. Tak to potěš.
A víte co se stane, když se takhle zvedne minimální mzda? Na další rok se zvedne predikce průměrné (protože lidi vydělávají víc), takže opět se zvedne minimální mzda a takhle to uděláme například 10 krát a bude tady minimální mzda řeknu 40 tisíc korun. Všechno bude výrazně dražší (protože mzdové náklady se nám nějak utrhly z řetězu, že? Inflační spirála jako vyšitá, tlak na růst mezd obecně, konkurenceschopnost menší.
Tak se několik firem zbalí a půjde postavit firmu jinam. A všichni budou spokojeni? No uvidíme.
No co,skončíme jak v Polsku před měnovou reformou. Na výplatu 1 a půl milionu zlotých a zápalky za 3000 *smich*
Teď jsem narychlo koukal na minimální a průměrnou mzdu v Německu.
Minimální se v říjnu 2022 zvedla na 12 euro za hodinu (předtím 10,45 eura), takže cca 1900 eur na měsíc. A předtím ješte méně.
Průměrná v roce 2022 byla 4250 eur. Počítám, že predikce průměrné mzdy na rok 2024 bude také vyšší, než byla mzda v 2022. Takže ani v Německu to nesplňují a je to poměrem minimální a průměrné mzdy podobné jako tady.
Když by to zavedli v Německu tak jak se snaží nastínit ten článek plný odhadů a dohadů, tak to tam poskočí také výrazně.
paveldvorak

pod vedením pana Jurečky to slavné německo brzy doženeme...

le vážně, od minimální mzdy se odvíjí různé vzorce a výpočty dalších plateb a dávek, pokud bude u moci tato vláda která potřebuje stamiliardy pro zahraniční zbrojaře, bude se tomu zvyšování bránit.

hodnocení

0x

Je smutné,, že je vůbec někdo ochotný za takové peníze pracovat *zed*

Hlavně, že pro netáhla, co jen sosají systém a nikdy nepracovali, je peněz dost *bzum*

Nevěřím, že to Jurečka navýší, budou to oddalovat, co to půjde.

doplněno 28.07.23 08:17:

@karbanatek aha, fakt? Nebo další netáhlo a pijavice přisátá na systému *blee* poradte.cz/...

poradte.cz/...

poradte.cz/...

Nestačila jsem se divit... *sok*

hodnocení

Mluvíte nesmysly ..

hodnocení

andy123® už jste si ulevila? Zvítězila jste? Budete řešit otázku nebo tazatele?

hodnocení

andy123 Netáhlo jste vy . Jsem zvědavý zdali admin odstranění můj příspěvek , páč váš jsem nahlásil a příspěvek je v mezích , takže opakuji natáhlo jste vy páč řešíte nesmysly řešíte moje otázky . . V roce 2022 jsem byl nezaměstnaný a teď pracuji za minimální mzdu chápete netáhlo?

vibe2*

Karbanátku, problém je ve slově "přiměřenou".

To, že nyní definovali 50% z průměrné mzdy nebo 60% z mediánu neznamená, že se meze přiměřeně neposunou ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]