Nejste přihlášen/a.
Zdravím, členské země EU včetně ČR mají povinnost zavést do dvou let přiměřenou minimální mzdu . To znamená 50% z průměrné mzdy nebo 60% z mediánu.
ČTK - článek z června 2023 ceskenoviny.cz/...
píše se :
Minimální mzda se v Česku zvedala naposledy letos v lednu o 1100 korun na 17.300 korun. O navýšení jedná každoročně tripartita. Odbory a zaměstnavatelé se zatím nikdy neshodli, rozhodovala pak vláda. Podnikatelé dlouhodobě požadují zavedení předvídatelného vzorce pro navyšování, chtějí ho i odboráři.
Přiměřené minimální mzdy upravuje evropská směrnice, kterou unie přijala loni. Předpis doporučuje jako vodítko pro stanovení částky 60 procent mediánu hrubé mzdy či 50 procent průměrné hrubé mzdy. Členské státy mají na uvedení směrnice do praxe dva roky.
Ve své letošní dubnové predikci očekává ministerstvo financí pro příští rok průměrnou mzdu 46.095 korun. Pokud by měl minimální výdělek odpovídat polovině této částky, dostal by se v lednu 2024 zhruba na 23.050 korun. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dřív řekl, že by se minimální mzda měla na výsledný poměr ale dostat postupně.
----------------------
Takže ČR má 2 roky na to aby zavedla přiměřenou minimální mzdu která by měla být do dvou let z nynějších 17300kč na 23050kč jenže poslední větě z citace Jurečka říká že minimální mzda a výsledný poměr má růst postupně . Takže otázka je bude vůbec za 2 roky minimální mzda 50% z průměrný mzdy nebo specifická ČR bude mít výjimku na 10 let?
ČR má na zavedení 2 roky a Jurečka chce přiměřenou minimální mzdu postupně což nechápu když má na to 2 roky.
Jenže já se opírám o informace z ČTK že přiměřená minimální mzda do 2 let musí být 50% z průměrný mzdy která bude v roce 2024 46 000kč to je fakt.
Je smutné,, že je vůbec někdo ochotný za takové peníze pracovat
Hlavně, že pro netáhla, co jen sosají systém a nikdy nepracovali, je peněz dost
Nevěřím, že to Jurečka navýší, budou to oddalovat, co to půjde.
@karbanatek aha, fakt? Nebo další netáhlo a pijavice přisátá na systému poradte.cz/...
Nestačila jsem se divit...
andy123 Netáhlo jste vy . Jsem zvědavý zdali admin odstranění můj příspěvek , páč váš jsem nahlásil a příspěvek je v mezích , takže opakuji natáhlo jste vy páč řešíte nesmysly řešíte moje otázky . . V roce 2022 jsem byl nezaměstnaný a teď pracuji za minimální mzdu chápete netáhlo?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.