Dne 24.7. jsem skončil nájem s panem X a začal nájem s panem Y. Tedy ten X mi předal nemovitost a klíče, ten Y si naopak převzal. Potud asi vše logické a v pořádku. Logika však končí na úřadu práce, tvrdí, že X a Y nemohou mít stejné datum. takže kvůli byrokratům musím lhát? Domnívám se, že problémy v úřadu práce a logice, spíš na logice toho, kdo ten jejich systém navrhnul. přece oni si musí definovat, že vyloučí buď první anebo poslední den, a to plošně a všem. přece nemohou nutit majitele, pronajímatele, aby falšovali smlouvy a předávací protokoly, protože prý v jeden den nemůžou být dva nájemníci Proč by proboha nemohli při střídání. obávám se, že k tomu není žádná legislativa.
Logicky pokud mi končí nájem 24.7., tak mohu být v bytě do půlnoci /ale nemusím/. A logicky pokud mi začíná nájem 24.7., tak chci klíče 24.7. od půlnoci, nebo brzy ráno, protože nájem za ten den platím. Takže opravdu prakticky nejde aby dva lidé měli nájem ve stejný den.
big
Nevím jak vy, ale já mám v nájemní smlouvě u konce nájmu uveden i čas 10:00 hodin). Tedy výklad “až do půlnoci” je pouze mimo tento případ. Druhá možnost ukončení nájmu dohodou také nevylučuje možnost dojednat, že nájem skončil 24. července v 9:38 hodin. A v nové smlouvě také, že nový nájem započal předáním bytu a klíče dne 24. července v 10:32 hodin. Vašemu výkladu chybí právní rámec. Pokud se podíváte do notářských listin, policejních záznamů, pojistných smluv, trochu chytřejších soukromoprávních smluv, tak už asi víte, proč se tam píše i časový údaj. Je to z mnoha důvodů užitečné zaznamenat ten čas. Najdete nějaký předpis, kde je zakázáno, judikováno, pro případ, že není uveden čas, že není možné jeden nájem končit a STEJNÝ den nájem začít!
Majiteli, jak píše správně pan Ringo, nemůže mít byt dvě nájemní smouvy na jeden den. Mne třeba nájemník předával byt ve 21:30, sice jsem ho hned dával dalšímu, ale s nájmem až od druhého dne.
Úplně je jedno, od kterého dne je nájemní smlouva a který den končí.
big
A kdyby přebírající váš byt podpálil a utekl, následně by tvrdil, že nebydlel že má v nájemní smlouvě s p.Cukrářem až další den? Co budete dělat? A mimochodem u hotelu je to stejné jeden odchází v 10 a další přichází ve 14 hodin otázka zní, kdo řekl že to nejde, který právní předpis §a odstavec?
Dobrý den, nájemní vztah/smlouva má končit k poslednímu dní v měsíci a začínat prvním dnem měsíce (snad to je stále uvedeno v NOZ) - pokud to máte jinak, je to špatně. Nevím, proč do toho zasahuje UP, ale jde tomu čelit ve smlouvě tak, že tam uvedete datum účinnosti (od prvního v měsíci, kdy začíná nájemní poměr) a také datum platnosti (skutečné datum podepsání - libovolný den před účinností naj. smlouvy). Zdravím! doplněno 25.07.23 15:45: Tak jsem se podíval do NOZ a skutečně (jak jsem se obával, když jsem psal, že to tam snad je) už tam to ustanovení o začátku a konci naj. poměru není (bylo to asi v OZ). Ovšem, z praxe bych to doporučoval, protože i nájemné se platí měsíčně a celkově je to logičtější. doplněno 25.07.23 18:15: OK, tak je to jen moje puntičkářství, že jsem všechny naj. smlouvy uzavíral s účinností k prvnímu v měsíci. Zase jsem neměl problém s určením měsíčního nájemného (za měsíc) a i poplatky vycházely měsíčně a nikoliv "šejdrem".
Nesmysl. Nájemní smlouva může být od kteréhokoliv dne v měsíci a stejně tak může být její konec v kterémkoliv dni, třeba od 27.7.2023, to je dnes, do 15.8.2024, to je za rok. A sepsaná mohla být třeba i 28.4.2023. Důležité je její znění a souhlas, rovná se podpis, obou stran. A proč by nemohla jedna skončit dnes, a druhá dnes začít. Prostě, bydlel byste dnes, tedy papírově, ve dvou bytech. Není problém dnes ráno jeden byt převzít a odpoledne ten první předat. ÚP s tím nemá nic společného. Nebo ta vaše otázka není napsána správně a je to jinak?
jak123 - nepoužívejte zde slovo nesmysl. Někdo by to mohl brát vážně a jakože jste jediný znalec, což určitě není pravda.
spac
jak123:...třeba od 27.7.2023, to je dnes, do 15.8.2024,...
dnes je 27.7.2023? hergot já myslel že je dnes 25.5.2023.Tak to jsem se pěkně prospal.
big
Podle mě je potřeba chápat zákon v kontextu. Nájem může začít kterýkoliv den a kterýkoliv čas, stejně tak i končit. Rozhodně nikdy v žádném zákoně nebylo napsáno, že musí začínat a končit první nebo poslední den v měsíci, to je opravdu nesmysl.
já jsem uzavíral nájem s platností kterýkoliv den, končil i v průběhu měsíce, když jsme se dohodli. Nájem jsem dělil 10dní, půl měsíce, 20dní. Nikdy nebyl problém.
milancukrar - tak to bych se na to mohl vytento . Já jsem pronajímal jako majitel (nikoliv správce) a vždy dlouhodobě. Chtěl jsem to mít pro sebe jednodušší. Dělení nájmu a poplatků po dnech? No, to je síla.
chce byt od 10-12 v měsíci, tak nebude platit prvních 10 dní.
Nájem a poplatky děleno třemi, krát dvě. Jak jednoduché.
big
Ben i Milan propadal v počtech? Správně se to dělá tak, že první měsíc doúčtuješ zlomkem: Měsíční nájem X počet zbývajících dnů / celkem dnů v měsíci Dobrý jde to naprosto přesně a hlavně spravedlivě na haléř! Co je to za logiku začínat prvního nebo 10. nebo 20., to je dost omezující přece ) Vy jste to pánové teda pronajímatelé!
Logicky bych to viděl tak, že pokud se pronajímatel s nájemníkem dohodne, tak by to mělo moct zažínat, nebo končit kdykoli. (Pokud se nedohodnou, tak zákon, něco, něco)
Hotely to normálně mají, že ubytování začíná třeba ve 14 prvního a klíče se vrací třeba do 10 posledního dne.
Naprosto nevidím důvod, proč bych se nemohl s pronajímatelem dohodnout, že když v jedné zemi končím v hotelu, tak se v druhé zemi nastěhuju až odpoledne, nebo naopak když odjíždím někam do hotelu, tak že dopoledne už předám klíče.
Pokud to tak vyhovuje oběma stranám, tak co je po tom nějakému úřadu kdesi?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.