Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společná domácnost a nezvaní hosté

Od: charlie odpovědí: 9 změna:
Zdravím, nejsem si jistý, kde na tuhle otázku sehnat odpověď, pokud si nepřečtu celý občanský zákoník a další právní prameny k tomu. Pokud žiju s někým ve společné domácnosti a někdo jiný za touto osobou chodí a já nechci aby se v mojí domácnosti objevoval, mohu ho já poslat pryč, přestože nejsem osoba, za kterou přišel? Respektive má to nějakou váhu, nebo si může dělat co chce, protože má souhlas jiného člena domácnosti? Mění se situace tím, že jsem mladistvý? Popř. tím, že společná domácnost je v pronájmu a ani jedna ze zúčastněných osob není nájemník? Nebo tím, že osoba, za kterou ten člověk chodí, je můj rodič? Díky moc za jakékoliv odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

15x
Neuděláte s tím nic. Mně to připadá, že vaše máma si našla přítele a vy jako její syn / dcera s tím máte problém. Nechte mámu žít, pokud vám návštěva neubližije. Jak vám padne 18, můžete odejít z domu a dělat si co chcete.
charlie
hodnocení

vzhledem k tomu, ze to vyzni takhle se znovu ozyvam. puvodni prispevek byl naschval napsany tak, aby nebylo uplne poznat, o jakou situaci jde ale radsi uvedu veci na pravou miru. nejde o to, ze si mama nasla pritele, ktery mi vadi. jde o to ze se mama rozesla s pritelem, ktery ted neustale navstevuje nasi domacnost s tim ze chce videt svoji dceru (moji sestru) ale misto toho na moji mamu tlaci s tim ze ji chce zpatky a podobne, i kdyz ho nekolikrat odmitla. prestoze jako zaminku pouziva svoji dceru, naopak ji temihle navstevami spise pritizi, casto ji napriklad vzbudi protoze prijde napriklad v noci, nebo v dobe po obede, kdy ona spi, na coz on vubec nebere ohled. me uz nebavi poslouchat ho jak rika moji mame s prominutim kokotiny a hada se s ni, jako by mu neco hrozneho udelala, protoze se s nim nechce dat znova dohromady. ona ho, z duvodu ktere ja nemuzu vedet, protoze do hlavi ji nevidim, do bytu pousti a neposila ho pryc ani kdyz je na ni hnusny. chtel jsem vedet jestli s tim muzu neco udelat, misto toho mi bylo nekolika lidmi receno, ze jak mi padne osmnact, muzu se odstehovat a najit si vlastni bydleni za "penize z brigad." jako student gymnazia se zdravotnimi nemam moc casu ani energie na soustavnou brigadu a i kdybych mel, najit si ji v mladistvem veku, takovou abych si neco nasetril, je tezsi nez se muze zdat. a kazdopadne nechci jeho kecy poslouchat kazdy den, dokud mi nebude osmnact, a navic tady nejde jenom o me, vidim ze i mama se kvuli nemu trapi a uz ji to nebavi.
id
Určitě je to 0pro tebe nepříjemné. Mamce řekni co tě trápí a víc to neřeš. Pokud by to mamce nevyhovovalo, tak s tím něco bude dělat. Třeba určení styku táty s dcerou a nepouštěla by ho do bytu kdykoliv.

slovan
hodnocení

2x
Je to dost zamotané.
Největší roli by mělo, podle lidského, světského práva, sehrávat roli, kdo je majitelem bytu a zda stanovil nějaké písemné pravidla, kdo může do bytu, pokud ho pronajímá.
Ale pokud jste nezletilý s bydlíte s jedním z rodičů, tak těžko pak nazvat příchozího "nezvaným" hostem, když tam asi chodí se souhlasem toho rodiče.
V tom případě si na to téma promluvte s oním rodičem.
Pokud to nepomůže, tak se můžete v 18-ti letech klidně odstěhovat do jiného bytu, který si koupíte za peníze z brigád. Jsme přece ve svobodné, demokratické zemi, a ne v nějaké totalitě.

Není to zamotané. Máma si zve nového přítele a synovi se to nelíbí. Ale syn má smůlu, nic s tím nenadělá.

Kdo je, nebo není nájemcem bytu není podstatné.

slovan
Chce to pozorněji číst a pomaleji psát.
Psal jsem o majiteli, ne o nájemci. A to nemůže nehrát roli.
paveldvorak

smolík pacholík, žijeme ve svobodné zemi a jako majitel si mohu domů pozvat koho chci... druhý spolumajitel také...

Pokud mi něco vadí, pokusím se s tím druhým dohodnout...čistě teoreticky pokud se nedohodneme , dalo by se to řešit i soudně, vydáním nějakého opatření, k tomu yb musle existovat ěnjaký zákonný důvod, osobní antipatie takovým důvodem není...je to osobní problém toho, kdo jí pociťuje

liska5
hodnocení

0x

To musí mamka vyměnit fabku, aby k Vám nelezl. Píšeš za dcerou. To je jeho dcera? Když mamka zamkne, vymění fabku, tak on požádá soud, aby mu určili způsob, jak se s dcerou vídat, Zpravidla jednou za 14 dní o víkendech. Záleží na jejím stáří.

sedona
hodnocení

0x

Z pohledu prava celkem jednoducha otazka.

1) do bytu si muze kazdy clen domacnosti vodit koho chce

2) rodic na pravo vidat a vychovavat sve dite

Takze s logiky veci, tvoje matka musi umoznost otci tve sestry aby ji vidal. Kde se tak stane uz je na ni, ale nemuze mu zamezit aby videl dceru. Pokud dany otec nema dobre podminky kde by mohl dceru videt nebo matka nechce aby s ni sam odchazel tak pristup tvoji matky je velmi rozumny (ac pro tebe asi narocny). Protoze pokud by matka otci branila ve vidani dcery a on to resil soudne (u predbezne opatreni padne rozhodnuti do 30 dnu) tak by spor vyhral a matka by si silne uskodila do budoucna ohledne pece o sestru.

Tvuj problem by se vyresil tak, ze by matka sestru otci predavala a on s ni byl mimo byt, ale o toto tvoje matka asi nestoji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]