Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení pojistky po zemřelém

Od: macina odpovědí: 7 změna:
Prosím, potřebuji ukončit pojištění majetku a domácnosti po zemřelém otci. Na pobočce ČSOB mi řekli že to není problém, ale až když jsem řekla že novou pojistku budu řešit u jiné pojišťovny, tak problém nastal. Máte někdo zkušenost? Co potřebují k ukončení? Byt po otci teď vlastním se sestrou. Pojistka na jméno otce končí 12/2023. Případný přeplatek z pojistky není dědickým řízením řešen. Snad je to poslední věc, která zbývá po úmrtí tatínka vyřešit. Díky za případné rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Rozhoduje například to, zda pozůstalý danou nemovitost spoluvlastní nebo ji získá v dědickém řízení. Postupy jednotlivých pojišťoven se navíc můžou lišit. Tato problematika je, vzhledem k množství variant, které je potřeba řešit, obecně poměrně komplikovaná. Proto se doporučuje podívat se do pojistných podmínek a detaily zkonzultovat s klientskou linkou pojišťovny.

Jestliže spoluvlastníkem nejste, čeká se na konec dědického řízení. To ale může trvat i několik měsíců. Během nich se hodí pojištění majetku vyřešit, respektive se u pojišťovny alespoň optat, na jak dlouho je pojistka zaplacená. Když pojištěný zemře, zaniká totiž pojistka uplynutím pojistného období, za které je ke dni smrti zaplacené pojistné. Jinak řečeno: v závislosti na frekvenci platby pojistného a data poslední platby může pojištění běžet ještě rok, nebo pár měsíců. Když pojištěný ke dni smrti platbu pojišťovně neuhradil, zaniká pojistka dnem jeho smrti.

Zdroj: penize.cz/...

hodnocení

5x

Mrknul jsem do Všeobecných pojistných podmínek a je to na právníka. Podle VOP totiž pojištění přechází na nového vlastníka se všemi právy a povinnostmi. Tedy pojištění po zemřelém otci bude ukončeno (to není problém) tím, že automaticky přejde na nového vlastníka/nabyvatele, tedy na vás a sestru.

Považuji za jednodušší vydržet do konce roku, pojistku pro jistotu nejméně 6 týdnu před ukončením/výročím vypovědět (možná má automatické prodloužení) a pak si dojednat novou pojistku jinde.

Držím vám palce abyste našli někoho, kdo vám levně, popř. zdarma poradí, jak z toho.

hodnocení

0x

to není problém...tak problém nastal.

Jaký problém nastal? Předložili jste umrtní list?

macina
hodnocení

Úmrtní list jsem předložila. Neměla jsem list vlastnictví a prý náhled do KN nestačí. Měla jsem dotaz komu se pošle přeplatek, o kterém expertka mluvila. Ptala jsem se jak by se řešila událost, když bych původní pojistku nechala doběhnout. Sestra žije v zahraničí a vše řeším já.

Problém byl jen v "Neměla jsem list vlastnictví"?

To lze napravit.

macina
hodnocení

Infolinka ČSOB poradila poslat žádost o ukončení s úmrtním listem a číslem účtu kam přeplatek poslat. V žádném případě mě nenutili k uzavření pojistky s nimi. List vlastnictví není potřeba. Zajímalo je na jaké pobočce jsem byla, hovořili o neprofesionálním jednání zastupkyně ČSOB. Takže ukončení pojistky by neměl být problém, jak se zpočátku zdálo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]