Nejste přihlášen/a.
Vláda a politikáři z pětikoalice zrušili EET. Stát tak nevybírá 20Miliard Kč. Obnovili by jste tento systém, nebo si myslíte, že podnikatelé dokážou lépe využít těchto svých ,,příjmů,,? Tzv. ministr financí to hospodaření a plánování se státníma financema zrovna moc nezvládá. Jak by mohl, když je to jen nějaký elektrikář?
Přiznám se, že i já občas využiju výhodnější nabídku služby bez dokladu. Když to ale vezmu z pohledu státu, tak je to obrovský tunel do rozpočtu, kudy uniká nemálo peněz. Myslím, že EET dokázala daňové ztráty dost omezit. To se ale nelíbilo mnohým podnikatelům, kteří nebyli ochotni platit poctivě daně. Poctivým podnikatelům by vadit neměla. Pětidemolici se ale nelíbila z jediného důvodu - prosadil jí Babiš. Proto jí museli zrušit.
Nesmysl. EET přineslo nemalé náklady podnikům a přínos je diskutabilní. Daňové úniky podnícené nepoužíváním EET jsou marginální a neopodstatňují tyto bolševické práskací manévry.
Pane Gene, souhlasím s Vámi, páč Čech si vždy najde možnosti, jak okrást stát. Ten malinký podnikatel, který to neumí podvádět s EET, ten toho zas tak nenakrade.
Je to boj různých ekonomů, kteří (ne)jsou pro EET a mají vždy pravdu, doloženou jejich čísly.
Gene ty náklady už byly realizovány a zrušení EET tyto náklady dplachlo do zachoda i s budoucími příjmy...
nejvice co do četnosti - podvádějí živnostníci - zejména tam kde neakceptuji karty
vymlouvat se, že velcí odkloní více peněz, je směšné. Největší mi plátci daně z příjmu jsou tu například zahraniční korporace, takže i když hodně odkloní, tak odklánějí už zdaněné peníze
To samozřejmě je pravda jen částečně. Systém je třeba udržovat, aby byl funkční, všechny ty certifikáty, školení obsluhy, zjišťování, proč to zase neproběhlo...
A myslet si, že velké společnosti provádějí odklon už zdaněných peněz, je důkaz, že o tom nic nevíš. Různé vnitropodnikové přeprodávání, licenční poplatky, sponzorské peníze atd. slouží k tomu, aby se nezdaněné peníze přelily do ekonomiky, kde jejich "zdanění" bude nejméně bolestivé.
Vaše otázky jsou:
1 Kdo má použít 20 Mld.?
2 Obnovili "byste" tento systém?
3 Myslíte, že podnikatelé dokážou lépe využít těchto svých příjmů?
4 Jak může nějaký elektrikář rozumět plánování státníma financema?
Odpovědi za mne:
1 - netuším o jakých Mld. píšete - nelze doporučit spotřebitele - v rámci státního rozpočtu ale na 20 Mld. je jistě pořadník s potřebnými 200 Mld.
2 - je mi to fuk - EET nemělo žádný vliv na mé chování jako spotřebitele, ale souhlasím s velkou časovou i finanční náročností u malopodnikatelů - zbytečné věci bych tedy neobnovoval
3 - netuším, o jakých příjmech hovoříte... viděl bych "mezi řádky" nějaké nezdaněné příjmy, resp. černý trh - který byl a je a bude bez ohledu na EET
4 - Zvolený poslanec musí mít nějaké kvality - jinak by se tam nedostal. Ministra obrany nám dělal člověk s modrou knížkou - proč ne elektrikář u financí? Myslíte, že takový člověk neumí základní matematiku? K čemu pak jsou ministerští poradci, znalci...?
Už podle Vašeho textu a volby slov, chcete jen jednu odpověď. Vrátit EET.
Milý Milane. Sedl jsi mimo porculán. Otázka zněla jinak. Odpověď nemusela být, že si přeji znovu zavést EET. Bylo o tom hovořeno ve zprávách v TV a v denním tisku. Na poslanecké vzájemné šprajcy, by byla jiná otázka. Přece.
EET nepřinesla částku, kterou uvádíte. Naopak, bylo to populistické, byrokratické opatření, které po odečtení nákladů očekávaný výnos nepřineslo. Kvůli nákladům na pořízení, provoz zařízení, obav z chyb a kontrol ukončily desetitisíce drobných živnostníků činnost. Přitom tito lidé od státu nic nežádají a zcela oficiálně žádnou daň neplatí. Mnoho lidí nepodniká a ani nezná způsob placení daně. Bylo tak snadné udělat ze samostatně se živících podvodníky a získat tak z málo informovaných příznivce a voliče.
Na otázku neodpovím, spíš se sama v této souvislosti na něco zeptám. Když se měl systém EET spustit, bylo mnoho podnikatelů proti. Nemáme zařízení, nemáme připojení, bude to drahé. Nakonec si všichni to drahé zařízení pořídili a nějakou dobu to fungovalo. Nějaký oficiální seriozní důvod zrušení EET mi asi unikl. A zajímal by mě. Mám pocit, že oficiální byl "nebudeme šmírovat". Ale to zase není seriozní, vždyť se šmíruje všude a neustále. A už vůbec to není hospodárné v době, kdy se třeba mimo jiné chce šetřit na umyvadlech ve třídách atd.
Zaváděl jsi ve svém podniku EET? Já jo. Těch hodin mr... a k čemu? Zbytečná práce. Jen další zbytečná buzerace s likvidačními pokutami za hovadiny.
Přesně tak, po zrušení B volali především ti živnostníčci, Kteří zůstali jedou už jedou ekonomiku, vyplácejí zaměstnance na ruku, a potřebuji zdroje peněz Bez evidence. Stejně jako potřebuji, aby lidi dávali dýško... dyško (tip) se přes karty blbě dává
Nějakému Tescu nebo jinému řetězci je EET u zadnice... Otázka je, v jakém byznysu zdejší pan genehavkins podniká...
Jednotlivec neměl se zavedením to je vůbec žádný problém, ten kdo akceptoval karty, tak podle mě taky neměl větší problémy, největší problémy měli ti kteří rádi hotovost a samozřejmě vše bez dokladu ...
Ono je to na jednu stranu motivační, že ti to nízko kvalifikovaní zaměstnanci, jako rozvozáci, servírky, obsluha stánků viz ta reportáž DVTV, Mají ten příjem navázaný na spokojenost zákazníka...
tedy nedostaneš zpropitné, budeš na základu...
No Matesola to tam Veselovskému dobře vysvětloval, Že prostě kradou, no ale třeba že potřebuji vyplatit ty zaměstnance na denní bázi... Když teda hledal nějaké legální argumenty pro příjem hotovosti. Ale tomu samozřejmě nevěřím, já bych rozhodně tyhlety najaty zaměstnance nevyplácel na denní bázi, protože už bych si nebyl jistý, že mi zítra přijdou )
naopak na 99% kdybych věděl, že to tam stejně vy prodám a stejně prostě bude převis poptávky, tak bych kradnul, Ten příjem bych nepřiznal a rozdělil ho mezi zaměstnance, kteří by taky nepřiznali příjem
Na druhou stranu, finančáku nic nebrání nainstalovat tam dodávky s kamerama za měřený na všechny tyhle stránky a pak u těch stánků udělat kontrolu tržby )
Anebo to jen preventivně medializovat )
tvoje dcera sháněla práci v gastru byznysu jako servírka? Možná je dobré si zvýšit kvalifikaci a ten podnik 3 provozovat sám, problém je, jak to dělat legálně a udržet se na trhu proti nekalé konkurenci
No tak já bych uzákonil povinné vydávání a braní paragonů. A pokud obchodník automaticky bez vyzvánění nevydá paragon, a nebo zákazník nepředloží kontrole paragon, tak bude pořádková pokuta 2000 Kč za každé jednotlivé porušení )
Samozřejmě tohle to neřeší transakce mimo prodejnu, živnostníček typicky paninko, chcete to s dokladem nebo bez dokladu... Ale proč na tohle nezavést fantóm testy, agenty provokatéry, a podobné vykuky tvrdě vyeliminovat. Pokuta 50.000 Kč
tyhle podvody co se tady od devadesátek ději, to by si nikdo ve Švýcarsku nedovolil )
A co Rakousko, platí to ještě?
" Každý, kdo nakupuje v obchodě s registrační pokladnou, si musí účet ponechat až doby, než vyjde z obchodu. Ještě před obchodem ho totiž může daňový úředník vyzvat k předložení a kontrole účtu," řekl Týdnu šéfredaktor lineckého listu Neues Volksblatt Manfred Maurer, který o evidenci tržeb v Rakousku píše.
Ale kdeže do koncentráků, pěkně zaplatit pokutu!
nemáš účtenku, zaplatíš pokutu. Problém je, že nejsou kapacity na daleko lehčí kontroly, tak nevím, kdo by tohle to kontroloval...
omezí se klepou na důchody, čím dál méně lidí pracuje, tím více pracujících jsou frustrovaní z toho, koho všeho mají živit, a každý jen přemýšlí jak oškubat neefektivní stát, řítíme se špatným směrem...
Úplně nejjednodušší by bylo, kdyby to kontrolní auto, na kontrolu tržeb tam postavili novináři a jen tak z legrace s monitorovali, v kolik tak asi zaden vyberou na tom stánku...
Jenže, novináři dělají to, po čem je poptávka, takže fotyi celebrity, probírat jejich popelnice... tohle průměrného čtenáře bulváru fakt nezajímá, že jeden stánek s trdelníky má za den držby 100 000 a něco ) A že provozovatel přizná za rok tržby asi taky 100 000
)
Děkuji všem zúčastněným za poskytnuté odpovědi ohledně této problematiky. Ty spíše ke konci byly už více k věci, než na samém začátku.
Milane. Když vidím, jak naši vrcholní představitelé rozhazují ,,naše,, peníze např. za pochybnou pomoc na Ukrajině, na naši účast v Michelinském průvodci a v mnohých dalších věcech, tak si říkám, že v rukách našich živnostníků jsou poněkud lépe uložené.
Ale jistě je to poměrně časté. Ale protože spousta lidí si myslí, že když třeba přijede do Frankfurtu, že kartou zaplatí i zmrzlinu a záchod, tak proto jsou nutné takové cedulky (video jsem si neouštěl).
Horší by byl opak, tedy platba pouze kartou. Nevím jak jinde, ale u nás by to byl těžký zločin (narušování plynulosti peněžního oběhu). Na Slovensku zřejmě mají jiné předpisy, slyšel jsem o prodejně suvenýrů v Bratislavě, kde hotovost neberou a platba je možná pouze kartou. A řeknou Vám to až u pokladny. Bratislava patří mezi místa, kde jsem ještě nebyl, takže to vím jen z vyprávění.
U nás je to tak, že kdokoliv musí platnou hotovost české měny přijímat (od hodně dávných dob, od čísaře pána, máme u nás nucený oběh). Jestli ale někdo bere nebo nebere i něco jiného je čistě jeho věc.
Mně to celé přijde směšné a na hlavu! Pokud se "podnikatel"odvolává na to, že ho EET stojí peníze, tak pokud to "neustojí", neměl by vůbec podnikat...
Pamatuji, jak jsme např..za příkaz v bance platili.. dokonce jsme platili za každou přijatou platbu na účet.. zpravy.aktualne.cz/...
několik let jsme museli např. vystavovat povinně paragony při částce nad 50Kč idnes.cz/...
Já už ani nepamatuji, co všechno za těch cca 30let bylo, jak se např.internet platil po minutě, kolik stálo volání, ale vše jsme ustáli a podnikali.
Celé je to tady postavené ohledně podnikání na hlavu, zbytečně složitý systém s velkou možností, jak "optimalizovat" a de facto neplatit...pokud se tohle z gruntu nezmění, stále ty daně bude platit jen někdo a v rozpočtu budou chybět peníze, je to takový začarovaný kruh, no...
@hlada, představte si, že neopsala, neb jsem ANO a ani Babiše nikdy nevolila
To jen vy, voliči této vlády, máte soustavné nutkání každého s odlišným názorem napadat a leccos mu podsouvat, fakt trapné..
Kámoška měla krám s potravinami, uzeninami, sýry, mléčnými výrobky,cigárama, Sazkou a drobnou drogérkou. Některé zboží jí dováželi dodavatelé, pro některé si jezdili sami. A některé jízdy si nedávala do nákladů. Když jsem ji na to upozornil, řekla, že kdyby to dělal každý, kde by stát bral na své náklady. Školství, zdravotnictví, sociální věci. Oponoval jsem jí, že by určitě sama věděla líp, do čeho ty ušetřené finance investovat, než v té době, kdy byla u moci ODS a Socani. A kradli všichni. Skoro všichni. Že ty prachy by mohla dávat do zlepšení svého krámu, zboží, do svých dětí. Dětí, které jim dnes vyčítají, že jim rodičové vzali dětství, protože staří byli pořád v krámu a občas tam s nimi byli i ty děcka, když byli starší.
Prosím vás, EET nestojí vůbec nic, vláda přeci dávala tuším 4 nebo 5000 slevu na jeho zavedení, O2 poskytoval terminál na platební karty taky úplně zadarmo, šlo tam jen O poplatek tuším 0,9% akceptaci karet, myslím že k tomu dali zadarmo i datovou simku!
Už jsem to vysvětloval, jak to je ve skutečnosti
článek:
Platby za pivo v hotovosti: cesta, jak "ošulit"stát na daních. Má se kontrolovat, říká expertka
Zdroj: lidovky.cz/...
A kdo stále ještě nechápe: twitter.com/...
neboli Kdyby snad nějaký restauratér vyžadující platbu v hotovosti nějakým nedopatřením zapomněl vykázat třeba 100 tisíc tržeb, ušetří zhruba 12 tis. na DPH *), 17 tis. na dani z příjmu a 10 tis. na dani z dividend, celkem 39 tisíc. Ale cash chce samosebou kvůli bankovním poplatkům
A to ses the vůbec nezmiňuje, kolik se ušetří na odvodech a daních z příjmu zaměstnance, sociálním a zdravotním pojištění )
@chad Nepouštějte se, prosím, do jakýchkoliv konkrétních výpočtů. Vysoká škola života je fajn, ale občas je nutné také něco znát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.