Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dluh u banky po 12 letech

Od: acs odpovědí: 8 změna:
Zdravim, nechal jsem si udelat vypis z registru dluzniku a objevil jsem ze mam dluh u banky. Dluh je z kontokorentu ktery jsem pred 12 roky doplatil! Nikdy jsem nedostal mail ani zpravu ze neco dluzim kdybych se nepodival do registru tak to roste dal. Ted banka chce abych to hned zaplatil. Mate nekdo podobnou zkusenost?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fcb
hodnocení

0x

pokud tě NIJAK nekontaktovali pošli je do prd*** a odvolej se na promlčení. je to o tom jestli se poser** a budeš cvakat nebo se nebudeš bát soudit se. našel bych právní poradnu zdarma, klidně i fcb- facebook jsou tam skupiny (ZEPTEJ SE PRÁVNÍKA - název skupiny) s opravdovými právníky co radí zdarma a ne kelišky. jen to zkouší, muselo by to projít přes soud a až pak exekutor. viz google promlčecí doba.

hodnocení

0x
Běžná promlčecí doba dluhu je 3 roky. To znamená, že pokud jste měl nějaký a banka vás do 3 let ověřitelně nevyzvala k jeho zaplacení, má nejspíš smůlu. Ale to je potřeba zjistit, třeba vás vyzvala včas, ale vy jste výzvu nepřevzal (stěhování, ztracená výzva..). V takovém případě bohužel funguje fikce doručení (celkem čuňárna), vy se nemusíte nic dozvědět, přesto je zásilka považována za doručenou a nic promlčeno není. Tedy je nutné zjistit, co má banka v ruce. Kdy a jakou formou vás poprvé vyzvala k zaplacení dluhu.
hujerojc

Kontokorent jsem nikdy neměl, takže nevím, jak to přesně funguje, Navíc to může fungovat jinde jinak, každopádně pokud má u té banky účet, tak ten kontokorent klidně může být sjednán po celou dobu vedení účtu, úrok se může nabalovat jako sněhová koule...

záleží, jak je ten produkt sjednan, kdy je splatnost atd. Jelikož neřekl ani banku, ani produkt, tak je to celé nějaké divné.

Banka mohla doručovat třeba do internetového bankovnictví, to je přece také věcí sjednání... jelikož ten kontokorent může být na dobu vedení účtu, tzn. na dobu neurčitou, tak promlčecí doba začne běžet leda tak ke zrušení účtu, to je moje domněnka. Protože si neumím představit tak hloupou banku, která by si nechala promlčet svoje dluhy :))

Tohle bych si líbit nenechal a táhnul bych to až kam by to šlo a nakonec stejně nezaplatil nic. Nějaká fikce doručení. To není čuňárna, to je něco mnohem horšího. Nelze spoléhat na někoho, kdo něco takového doručí, to je naprosto nelogicky nastaveno. Pokud se jedná o takovéto výzvy, tak by měl ouředeník zvednout anál a doručovat hezky z ruky do ruky aby bylo nad slunce jasné, že výzva byla doručena.
acs
hodnocení

Je to čsob. V mailu me poslali castku dluhu cca 5800 (az když jsem se dotazal zda u nich neco dluzim) a pak jsem volal na odelenni vymahani tam me rekla slecna neco pres 6 tisic jinak jsem se od ni nic nedozvedel tak musim na pobocku to nejak rozlousknout.
huj

Ano, platební rozkaz musí být doručen nikoliv fikcí.. jenže nějaký kontokorent, tam splatnost, resp. spíše počátek běhu promlčecí doby, ještě vůbec nemusel nastat.

Platí plot tady píše o ukončení produktu, ale to je blbost, nemůžeš mít ukončeny produkty, když ti běží kontokorent.

A samozřejmě ČSOB ráda účtovala poplatky, to se mi stalo, že měli vedení účtu poštovní spořitelny zdarma, a následně zavedli že to je zdarma jenom při kredit. obratu , Takže mi tam vzniknul dluh za vedení účtu, a teď si nejsem jistý, jestli mi to kompenzovali nebo jak jsem to vyřešil... protože ten s pořád tam mám asi dodnes nebo jsem ho zrušil nebo už vlastně ani nevím, jestli mám teď jiný než před těmi cca no mohlo to být 2016...

Každopádně tipuju že tak za tel si mylně myslí, že produkty zrušil, ale ve skutečnosti pouze přestal ten účet využívat a nepřihlásil se do internet banky...

V tomto případě je určitě nejlepší zrušit kontokorent, tu službu prostě vypnout, a až potom rušit účet/rámcovou smlouvu. Anebo ve výpovědi uvést, že chceš potvrzení o zrušení a bezdlužnosti zaslat tam a tam.

tazatel ale tvrdí, že doplatil... který jediné co můžu udělat, nechat si doložit, na základě čeho vznikl dluh a napadnout to, že o žádném dluhu informován nebyl. Pokud mu banka informaci nezaslala, internet banking mu the aktivovala, a nedoloží nějaké smluvní U jednání na základě kterého by se zbavila povinnosti, tak by měla banka smůlu, pohrozil bych finančním arbitrem a nabídl smír...

V tuto chvíli ale neznáme vznik a původ dluhů. Ani další okolnosti.

Já bych banku vyzval datovou schránku ho k doložení vzniku jistiny dluhů a rovnou bych formou před žalobní výzvy požadoval do 7 dnů, aby dluhy zrušila a vymazala z registru dlužníků, pod hrozbou návrhu k finančnímu arbitru.

správně by měl podat reklamaci písemnou, a až s jejím výsledkem jít na arbitra.

podle mě chodit na pobočku jen ztráta času

hujerojc
hodnocení

0x

No kdyby ses podíval někdy během těch 12 let do internetového bankovnictví, tak bys to tam snad musel vidět.

Tvá banka má povinnost podle zákona o platebním styku doručovat každý rok výpisy, takže je otázkou, zda ti ty výpisy doručovali?! Asi ano, ale ty sis je nevyzvedával na smluveném místě, mám pravdu?

banka obecně nemá povinnost ti posílat email nebo SMS, pokud sis výslovně nezjednal nějaké notifikace

Tedy kladeš nám naprosto účelovou otázku, která se nedá odpovědět bez dalších podrobností! Neřekl jsi vůbec podrobnosti, ani název banky, ani důvod proč jsi 12 let nebyl na svém účtu...

pokud si svůj dluh skutečně uhradil, i před 12 lety, no tak to stačí doložit a je vyřízeno. Ale ono to asi tak nebude že? Mamka si ráda účtu je to, na co má podle ceníku, a smlouvy, právo, a pěkně si to úročí, takového beránka otřes se přeci nebude se zbavovat, vyzve ho až těsně před promlčením :)

A to se tu zrovna dnes řeší, že někdo nechce používat smart banking mobilu, aby hned věděl, jaký je stav jeho účtů :)

Do internetového bankovnictví v bance, ve které jsem služby dávno ukončil? Přihlásím se tam jak?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]