Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, kamarádovi nyní zjistili melanom a není na tom moc dobře, protože se na to nepřišlo včas a zjistili mu metastáze různě po těle. Hned jsem si vzpomněl, že v minulosti dost často navštěvoval solária v různých fitness centrech a mě k tomu přivedl, takže jsem tam začal chodit taky. Nemyslím si ale, že jsem to přeháněl až tak, jako on. U mě to bylo v letech 2011-2012 (občasná návštéva v zimě) a potom asi jen pár návštév (asi 4 x 20 minut) v roce 2018.
Jaká je pravděpodobnost, že se něco takového může vyskytnout i u mě? Všude vidim články, že i krátká expozice v soláriu zvyšuje mnohonásobně šanci dostat tento typ rakoviny v budoucnosti a v některých státech je nově zaveden dokonce zákaz provozování solárií. V ČR dokonce ČOI při kontrole solárií zjistila, že drtivá většina z nich je nebezpečných a přesahujících limity záření.
Připomínáte mi návod ke starému "Horskému Slunci Chirana Sirius": "Pokud používáte UV výbojku, nesmí mířit na rybičky, kočky, jiná domácí zvířata, ani květiny". Ano nesmí, ale vy si můžete klidně vzít červené brýle a opalovat se K tomu prostě není co dodat
. Paprsky v soláriu sice dávno nejsou to brutální UV z výbojky jako u zmíněného výrobku, ale také to není vhodné - technické záření je úplně jiné než přirozené ze Slunce. Však nebyl jste tam tak často a tak bych z toho nedělal vědu. Zbytečně se neopalujte (ani na Slunci), jezte dostatek vitamínů (hlavně řady B) a hlídejte si ph v těle (např. lakmusovými papírky), přip. regulujte pomocí jedlé sody (na hodnotu 7). Pak byste měl být dlouhodobě z obliga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.