Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč banky nutí používat smart aplikaci?

Od: pansvacinka® odpovědí: 49 změna:

Normálně bankovnictví provozuju přes dobře zabezpečený ntb. Včera mi volala paní z banky, ČSOB zjistila, že nepoužívám

smart aplikace k účtu do telefonu. Aplikace "smart" a "smart klíč". Údajně rychlejší a bezpečnější.

Takže já bych musel dneska na pobočku instalovat ňáký aplikace a nastavovat je. Rozhodně nepotřebuju zadávat platby někde "na chodníku", na pravidelný věcí mám trvaláky, a jiné platby provádím uváženě v klidu domova, v obchodě kartou.

Tak na co bude bankovnictví v mobilu?

49 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

15x
Tak Vám asi bankovnictví v mobilu k ničemu není.
A tím bych to uzavřel.
Nikdo Vás nenutí k ničemu.

jirib
hodnocení

12x
Když to nepotřebuješ,tak to neřeš...

hodnocení

6x

Jak můžeš vědět, zda je notebook zabezpečen, když nerozumíš k čemu ti banka nutí smart klíč?

Notebook zavřený v šupleti není zabezpečení.

hodnocení

@gumidek: takže desítky profi se zapnutým centrem zabezpečení, firewallem a sledováním datovejch paketů jsou na úrovni šuplíku?

Nejsem v tomto odborník, to ani náhodou. Ale co tak sleduji a občas pohovořím s příbuzným, co se internetovou bezpečností živí, tak wokna i se všemi možnými způsoby zabezpečení není zrovna nic moc.
Když to prý má alespoň trochu k něčemu vypadat, tak Linux nebo jablko.
Ale říkám, nejsem odborník a jak jsem koupil, tak prodávám.

Přesně tak. Wokna měli vždy problém se zabezpečením. Plno zadních vrátek.

hodnocení

Linux je neuvěřitelně tupej, nevzhlednej systém, jinak ho mám taky na jiným bootovatelným disku přímo v ntb.

Ale nepovídej, opravdu?
Máš ho jen na disku, nebo ho pravidelně používáš?
Když mě desítky nakrkly, tak jsem je bez milosti poslal k šípku a nainstaloval Linux Mint. Má lepší polovička, když k tomu sedla, vůbec nepoznala, že používá úplně jiný systém.
U woken, to byla každou chvíli aktualizace systému. Dvě hodiny. Pak to napsalo, že se aktualizace nepovedla probíhá vracení změn. Zase dvě hodiny. To se člověk úplně bál nějakou aktualizaci pustit.
U Linuxu to neznám. Pravda, aktualizace třeba několikrát denně, ale naprosto v klídku a na pozadí. Balzám na nervy.

Už jsi starej a nedokážeš se učit novým věcem. Proto je všechno pro tebe okolo tupé, ale chyba je jinde ;)

gumidek uhodil hřebíček na hlavičku.

Takže to shrňme. Pán je tupej, ale Jenyk si neumí dát dohromady PC aby měl funkční Windows. Nebo možná jen cpe Win10 na nějaký obstaróžní muzejní kousek železa (jinak si neumím představit 2h aktualizace). Přitom přejde na Linux který si přizpůsobuje aby nevypadal jako Linux, ale jako Windows. Rady od takovýchto odborníků jsou tedy fakt příhodné. *alene*

Pane odborníku, já jsem někde něco psal o úpravě Linuxu na wokna?
Při pátrání po příčině nekonečných aktualizací desítek jsem zjistil, že zdaleka nejsem sám. Kupodivu, na nejstarším stroji, původně se sedmičkami chodily desítky nejlíp.
hodnocení

Přesně, jak píše @bobika.
Dvě hodiny jsem se hrabal v registrech W11 a msconfig
windows update, služby.

A pak už mám vše pod kontrolou pouze já.

plánovač úloh
windows update, windows orchestrator - zrušit akce

Teď mám widle vyladěný tak - že bys čuměl.

Tlačítka Aero Glass, vzhled Classic Shell W7, aktualizace všeho mám pod kontrolou já, nikoliv systém.

Jenomže - musíš studovat, hošku .. ;)

Hošíku, pokud máš o hlubinách woken takové vědomosti, že přesně víš co děláš a jaké jsou výsledky tvého konání, máš můj obdiv a hlubokou úctu.
Ovšem pokud různé úpravy děláš podle různých návodů na netu, nebyl bych si výsledkem zdaleka tak jistý.

Kolegové Gumidku a Jenyku-uzavřel bych to tím že panSvačinka zase trolí jako drtivá většina jeho dotazů

hodnocení

5x
Je to rozhodně pohodlné a není na to nic těžkého. Nechápu lidi, co mají hotovost, platí složenky na poště apod.To nesmeruju na Vás, ale vseobecne

"Nechápu lidi, co mají hotovost,"

Tak to já zase docela chápu a mám několik zkušeností, proč hotovost nosit. Například moje bejvalka taky všechno platí kartou, hotovost zásadně nenosí. Jednou jsem s ní byl na návštěvě dcery, cca 50 km od domova. Bejvalka nás pozvala do restaurace na oběd. Když bylo všechno snědeno a vypito, ukázalo se, že tam jaksi karty neberou. Dobrá ostuda! Jak byla ráda, že jsem u sebe potřebnou částku v hotovosti měl a zaplatil to za ní. Jinak by tam dodnes myla nádobí.

Aja a jak to řešíte kde nemají terminála platby vedou výhradně v hotovosti?!

hodnocení

3x

smartbanking má hodně výhod nevím jak to má Čsoob potvrzovaní plateb otiskem prstu upozornění na přihozí platby atd

smartbanking je na uzavřeném systému andriod nebo Ios nebo harmony (aplikaci pro harmony má jen málo bank )

,ale je to jen opravdu na vás pokud vám vyhovuje dosavadní způsob a nemate důvod ho měnit (vyskoušel bych si smartbanking jestli by vám nevyhovoval ) ,ale jak píšu je to opravdu ná vás

hodnocení

3x

Jednoducho choďte do tej banky a požiadajte ich,aby vás neoslovovali so žiadnými ponukami a kontaktovali vás jedine ohľadom vášho účtu a požiadajte o tom potvrdenie. Tak som to spravil aj ja a mám pokoj od otravných telefónátov a emailov.

hodnocení

smode2
hodnocení

3x
Vám úplně k ničemu. Ale jim k mnoha věcem. Okamžikem instalace aplikace sledují či budou v nových verzích (klasicky až se stanete na používání aplikace závislým) vaše tržní chování vč. četnosti užívání telefonu, historie navštívených stránek, tel. čísel, obsahu paměti a podobně. Málokdo to ví, ale info o jednotlivci je jedna z nejdražších komodit. Z toho všeho jsou schopni nabídnout bankovní služby na míru a tak, abyste nepřešel nikdy jinam (o celém procesu se ani nedozvíte). Tedy pracuje to stejně jako různé klubkarty a podobně - i tam postupně lidi nutí do aplikací. Aby vás v dlouhodobém výsledku více obrali. Krátkodobě to však vypadá, že máte slevy. Někteří si dodnes myslí že dostanete kartu či aplikaci abyste tolik neutratili *zed*
Smode2
Nejsem příznivec supermarketů, teď jsem nakoupil v malým obchodě u paní
V mnoha věcech s tebou souhlasím.
Ale jak mě můžou třeba v Tescu obrat o více peněz, když s jejich kartou clubcard na nákupu zákazník ušetří. Jak je to s tím obiranim zákazníka v tom dlouhodobém horizontu jak píšeš? Jinak samozřejmě mě taky přijde divný, když prodejce chce, abych ušetřil (na jeho úkor)
cid

Zrovna tohle jsou nesmysly jak troky.Jednak aplikace banky nemá žádný přístup k ničemu, o čem hovoříš, druhak ani slevové nabídky nejsou nějak provázány. například pro slevové nabídky přes třeba airbank aplikaci se musím přihlásit přes jejich odkaz a zaplatit jejich kartou v eshopu partnera. Ale u ČSOB stačí vložit jenom slevový kupón a zaplatit čímkoliv, tedy neexistuje žádná vazba mezi obchodníkem, a bankou, obchodník sám přizná slevu. Alespoň 10% sleva csob v benu, co jsem zkousel.

V případě airbank tu slevu dává sama banka, tam lze potom hovořit o tom, že banka ví, kde jsi nakoupil, ale to ví i při prosté platbě kartou :)) To je klasický affiliate, kdy obchodník bance zaplatí provizi a ještě za akceptaci karty. Ale je to příliš složité, a někdy ten proces selže, hlavně je to otravné pro zákazníka klikat na affiliate odkaz.

Jo a bavím se o iphone, pochybuju, že android bankovní aplikace dovolí sbirat panem @smode2 vyjmenovaná data, to by byl uživatel Androidu méně než opičák, to už dávno takhle nejde :) A kdo má problém, aby banka nevěděla, kde nakupuje, tak myslím že na to slouží Curve, Revolut aj.

smode2

Praktik je mnoho. Namátkou zboží A beze slevy 30,-, po zavedení dostatečného počtu "slevových" karet bez karty 65,-, s kartou 36. Nebo přímá sleva kuponem v aplikaci/zaslaným poštou atp. - zboží B 1ks za 50,- Kč, v případě nákupu 2ks do 10 dnů jeden za 40,-. Protože zisk je na ceně 50,- např. 25,-, na ceně 40 to je 15,-, jenže vám natlačili ještě jedno zboží, vydělali místo 25,- celkem 30,-. A vy máte něco, co možná ani nespotřebujete a původně jste to nechtěli a místo 50,- Kč jste utratili 80,- Kč. V obou případech jste lehčí než kdyby "superslevová karta" nikdy nevznikla. Dále je třeba nebýt naivní. Povolení atp. v androidu atd. je jen "pro uživatele". Například anonymně google veškeré informace prodává. Ke kterým se nedostane nyní, ty bude mít v nových verzích aplikace, jak jsem psal, až nebude úniku a lidé se stanou závislí. Namátkou jen co se týká polohy - za covidu se proflákl prodej údajů o poloze uživatelů státu. Je jedno zda polohu máte zapnutou. Ukládá se a v okamžiku připojení na internet se uploaduje. Běžně máte v reklamách v telefonu zboží co mají např. sousedi když jste u nich grilovali (google ví že se nacházíte na mapě mimo dům a že si sousedi koupili nový gril - nabídne vám jej, to stejné s úpravou cen a sortimentu v obchodech, protože ví naprosto přesně kde všude nakupujete atd. atd.). A to je jen špička ledovce. Spíše je překvapující že se najde ještě někdo, kdo takové základy neví.

Hlásím se k těm, kteří to nevědí a ani se o to nezajímají. Šmatlací telefon používám 12 let, ve všech supermarketech jsem registrovaný na pravé jméno, používám zákaznické aplikace, karty a využívám různé slevy. Za celou tu dobu jsem nepřišel k žádné úhoně a nikdy jsem kvůli tomu nenakoupil špatně. To, že někdo ví, že jsem támhle někde koupil sejra a banány v akci, je mi úplně jedno.

Já používám kartu jen k tomu, aby si vzal skener a nestál frontu u pokladny s důchodci.

Nikdy mě supermarket nenalákal a ani neobral.

hujerojc

Na to se používá mobilní apka, ne? Najdeš v ni spoustu slevových kupónu. A bez slevové karty ani nemá smysl nakupovat v Tescu a už i Kauflandu, bo některé zboží je o 100% dražší...

a s použitím kupónu je naopak o polovinu levnejsi případně ještě -30Kc slevovy kupon v Tescu nebo 30% v Kauflandu/Lidlu.

To co píše smode2 možná platí na průměrného boudu ale neplati na mne, js nakoupil jen to co potřebuji+je ve slevě+preferuji to kde ke slevě je ještě kupon. Když je kupon a není sleva tak nekoupim, počkám až bude sleva a pak uplatním kupon. Je to o cviku.

Ps: Kupon na předražený blbinu co nepotřebuji, tak neuplatnim.

pps: samozřejmě ze je to past na průměrný lidi (buďto na ty, co si řeknou, že slevovou kartu nechtějí, anebo na ty, kteří si nakoupí i to, co nepotřebuji) a samozřejmě že to je složitější, než to bylo za Husáka, tam stálo všechno všude stejně, a skoro nic nebylo běžně k sehnání, za to nikdo nemusel přemýšlet, kde to je a kdy to je levnější:)

hodnocení

3x

Všechny banky ustupují od potvrzování vstupu do IB pomocí SMS. ČSOB není výjimkou. Je to levnější a bezpečnější. Tomu se časem nevyhnete. Další úvahy jsou zbytečné. To je prostě vývoj a je zpozdilé se tomu bránit. K nainstalování aplikace není potřeba nikam chodit. Nemusíte ji používat k ničemu jinému, jen k otevření IB. Můžete k tomu mít třeba i starý vyřazený telefon s vadnou baterií bez SIM. Konkrétně ale aplikace ČSOB je dobrá. Pro platby ze vzorů nebo pro odblokování a zablokování karty při internetovém nákupu je pohodlnější než IB, takže to není obtěžování, ale přínos.

vibe2*

Už jsem to tady psal:

Chcete tvrdit, že aplikace pro bankovnictví v mobilu je bezpečnější než elektronické bankovnictví v PC, kde chodí potvrzovazí SMS na (hloupý) mobil - což jsou dva nezávislé komunikační kanály?

Nevidím žádný přínos bankovní aplikace v mobilu, pokud ji hodlám používat pouze staticky, z domova. Proti šmudlání na malém displeji mobilu je monitor a klávesnice PC nesrovnatelně komfortnější.

To nechci tvrdit. Nejsem odborník a ani uživatelsky mě to nezajímá. Nechci se pouštět do bezcenných kverulantských diskuzí. Žádná banka nikoho nenutí platit jen aplikací. Velké částky převádím raději v IB, drobné platby ze vzoru a kontrolu co kam přišlo dělám raději v telefonu. Protože nejsem kverulant a mám rád novinky, beru to jako přínosnou změnu, službu navíc, která neobtěžuje a ani nic nestojí.

bibi
Tak také nejsem bůhví jaký odborník, ale přijde mi to bezpečnější o dost. Vy sice používáte dva různé kanály, ale ten jeden je dost nezabezpečený. Resp. stačí mít mobil u sebe, nechat si poslat SMS a tu z toho mobilu jenom opíšete. Snad pouze minijum lidi co znám, má určitým způsobem nastaveno, ze první musí mobil odemknout, aby se jim zpráva zobrazila.
V MB se musíte přihlásit a platbu autorizovat, pomocí ještě jednoho kódu, který máte mít v hlavě, případně faceid, otisk prstu. V druhém případě používáte o dost bezpečnější způsoby přihlašování. Nehledě na to, že je to rychlejší.
A něco o pohodlný je čistě osobní preference. Mně je naopak pohodlnější posílat vše z mobilu - než se Vy vůbec stihnete do IB přihlásit, já už budu mít hotovo.
kid*

To je o zvyku. Pan Svačinka nevyrostl s počítači a tak těžko bude asimilovat :) jak člověk stárne a Kostnatí, už nerad zkouší nové věci...

mladší generace měla mobil dřív, než uměla číst a tam to bude samozřejmost.

Já ještě pamatuju, kdy eBanka měla šifrované SMSky, dešifrovali se přímo klíči na čipu simkarty :) pak to zrušili, Ono se totiž při výměně sim karty (ne čísla) muselo znova zajít do banky... tohle bylo bezpečné... na hloupým mobilu...

na dnešních Android mobilech je autentifikace smskami přímo nebezpečná... A byla by i těmi šifrovanými. Ty SMSky lze klidně přeposílat někam jinam.

Nehledě k tomu, že nešifrované SMSky lze chytat přímo ze vzduchu, postavit si vlastní pirátskou BTS to je známé asi tak 15 let :) Ten mobil se přece chová naprosto promiskuitně a připojí se k nejbližší = nejsilnější (tedy pirátské) BTS. Zabezpečení klasických SMS je asi tak jako zabezpečení emailu, je to primárně nešifrovaný snadno čitelný i snadno modifikovatelné protokol.

@kid Tak to je paranoia jak vyšitá. Téměř vždy vybírají účty a dělají podvody různé zahraniční organizované skupiny. Nejčastěji z Rumunska a Bulharska. Už vidím jak jedou za vámi s nějakou doma uklohněnou BTS aby vám vstoupili do mobilní komunikace a dostali se tak k potvrzovací SMS. Nemluvě o tom že ta samotná SMS je jim úplně k prdu, pokud neví jaký účet a v jaké bance máte a ani nemají přihlašovací údaje do internet bankingu. To z té SMS nezjistí. Navíc aniž by věděli kolik máte peněz na účtu a jestli se jim to vlastně vyplatí. *alene* Nemyslíte že je pro ně jednodušší ze svého domova vám napadnout váš nechráněný "chytrý telefon" a pokud máte nějakého george a jiné ptákoviny, tak je využít? Tam mají vše jak na talíři.

hodnocení

1x
Čím více možností zabezpečení tím lépe. Sms kódy jsou už snadno prolomitelné,
včetně přístupu do pc bez nějaké náznaku. A centrum zabezpečení Windows tohle opravdu nechrání.
Dneska už není bezpečné ani ověření hlasem při hovoru s bankou ohledně služeb.
Stačí par desítek vteřin jako vzorek z videa či záznamu hovoru (sociální sítě, hlasovky apod) a umělá inteligence během pár vteřin vytvoří téměř identický hlas který tato zabezpečení bez problémů obejde a jedná jako majitel. Několikrát otestováno i u českých bank. Jak ověřovací vzorek tak ani člověk v bance nepoznal že nemluví s reálnou osobou.

hodnocení

Jo, vona výslovně říkala, že mě k ničemu nenutí. Akorát mě pravidelně znervózňujou mejlama s nabídkou a vychvalováním výhod nějaké té mobilní aplikace - a včera už mi rovnou volala. Zatím se na to vyprdlíkuju, starej systém přes počítač + zabezpečení primitivním mobilem je podle mě nejbezpečnější.

Musíte jí pochopit, ona má profit z toho, že Vás ukecá ;).

Jinak souhlas. Taky nepotřebuju bankovnictví v mobilu a dokonce v něm mám i zablokovaný Internet.

hodnocení

@magdon: správně! *zdravi*

Nejde tedy o tu samotnou aplikaci. Tu nepotřebujete. Jde hlavně o to že vás otravují nevyžádanými nabídkami. To plně chápu, protože mne to taky dřív štvalo. Já to vyřešil přechodem k jiné, méně otravné bance a jsem spokojen. Žádné otravné telefoní nabídky, žádné reklamní mejly, žádné podbízení jejich produktů na jejich bankomatech, žádné poplatky za nic. Prostě tak jak to má být.

cid

Přesně, stačí bance průkazně sdělit: "zakazuji marketingové informace”

Ale já to nedělám, protože zrovna teď ČSOB mi zaplatí 1000 Kč za pár transakcí (mám nevyužívaný účet, oni se snaží mě rozpohybovat:). Pokud bych ten zákaz výše realizoval, tak bych ročně přišel o dobrých pár tisícovek od bank.

tenhle zákaz marketing informací doporučují lidem, kteří mají tik ztoho, že jim někdo zavolá, neumějí vyřešit běžné věci za pár vteřin (sdělení: děkuji nemám zájem), anebo když to chcete zablokovat rodičům...

cid
hodnocení

0x

Pokud kladeš otázky tohoto typu, tak na 100% nejsi schopen posoudit ne / bezpečnost svého ntb :) Co se v něm děje do toho 99,999% lidí není schopno vidět.

Máš snad šifrovaný HDD a kde máš k tomu HDD uloženy záloźní klíče? Nemáš? Tak dostat se do něj s admin oprávněními je otázka minut.

A identitu asi taky zjevně nepoužíváš. Ta jde u ČSOB jen přes apku myslím.

Ale je pravda, že pokud nemáš 7 a více místné sumy, tak tohle řešit nemusíš, nikdo se tebou zabývat nebude, aby ti podstrčil keylogger a kradl (nezabezpečený) ntb a podvrhnul SMSky, takže to zřejmě řešit nemusíš a tn šuplík bude dostatečným sichrem. V takovém případě snad jen někdo komu by ses pochlubil, by byl hrozbou.

hodnocení

cid: no tak teď sis dobře naběhl na vlastní vídle *smich*

Otázka pár minut - Ok. máš na to "pár minut", aby ses mi našrouboval do mýho noťase *frajer*

Svačinko -neříkejte hop dokud nepřeskočíte! Aby se Vám tam někdo opravdu nenaboural!Zejména po tomto Vašem Hrdinném tvrzení!

hodnocení

Furt nikdo nic.
Hihihi.
Chichichi.
Pipipipipi .. *smich* *tanec*
roy

Dones mi notebook a budeš koukat, do jednotek minut jsem tam. To je dokumentovaná vlastnost, funguje to snad už od doby WinNT4.0 (1996) nebo XP/2000 furt stejně, nebo ne?

Naposledy jsem odmykal Win10, když si úder zapomene heslo a nechce se mu reinstalovat.

hodnocení

Všechny hesla mám přilepený zespoda ntb.
To bys měl moc snadný.
Mě obecně nevadí, když se mi tam dostane někdo doma, to může bejt i žádoucí, ale ne dálkově přes net.

@roy pointou není dostat se do notebooku nebo jiného PC které mám před sebou. To dokáže každý jen trochu zvídavější člověk kterému to myslí. Tady je řeč o tom prorazit firewall a zavést škodlivý kód, nebo dostat nějaká data ze zabezpečeného zařízení které nemáte přímo před sebou. Nebo si snad myslíte že nějaký Rumun přijde k vám domů a poprosí vás o notebook na zápůjčku?

re4zon
@pansvacinka Hesla mas nalepeny na zarizeni a bavis se o bezpecnosti? Tak to jsi fakt troll, nebo retard.
kocka*

Je jednodušší překonat Cylindrickou vložku bytu + ukrást mobil, než instalovat škodlivý kód a číhat, až se bude přihlašovat... Stačí jen mít vytypované správné cíle

A že Rumun nepřijde, na to bych moc nesázel, pokud budu do světa roztrubovat, že mám hesla vespod notebooku! To i kdyby byla pravda, tak bych takovou kravinu nikdy neřek nahlas.

Teď z hlavy nevím, ale někdo možná bude vědět, za kolik že přišly ty návštěvníci ke Kucjakovi domů? Tuším 75t € ale pro kolik lidí? A dodnes se neví, kdo to měl financovat, když kocsner byl osvobozen... takže, nějakej Rumun si může přijít i pro míň peněz, tak bacha, jaké nesmysly osví heslech že spodu notebooku vyprávíte :))

Dálkový hack se většinou dělá naslepo, na základě bezpečnostních děr. Je velmi těžké někoho trefit přímo cíleně, spíše se vystřelí naslepo a chytají se ryby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]