Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchod

Od: gh odpovědí: 36 změna:
Dobrý den, chci se zeptat jestli mám nárok na invalidní důchod. Moje nemoce:
-Celiakie - bezlepková dieta
-Ulcerózní chronická pankolitida - chodím na biologickou léčbu po 8 týdnech. Beru imasup 75 mg.
-Porucha štítné žlázy, snížená funkce - 50 ug euthyrox
-Depresivně úzkostný syndrom - venlafaxin 300 mg, pokus o sebevraždu hospitalizace na pl
Momentálně se necítím zdravý a nezvládám svojí práci. Mám nárok na ID? Mohou mi ho potom i sebrat?

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnd®
hodnocení

2x

Si podejte žádost cssz.cz/... a budete po vyšetřeních vědět na čem jste. Tady Vám na tuhle otázku nemůže nikdo poradit - jen nasměrovat,kde si žádost podat.No a buď dají na dobu určitou anebo ,,do smrti,, nebo vůbec.Za pokus nic nedáte jen trošku běhání po doktorech.Protože jenom nemám prsty na pravé ruce od roku 1988,tak nikam na nějaké komise nechodím a mám tu jedničku ,,do smrti,,.

Ale jestli nemarodíte na neschopence aspoň rok,tak na takovouhle banalitu těžko něco dostanete.Jsou i lidé víc postižení a ID nemají.Třeba id

Mám jenom palec a kus ukázováku a s tím se dá zvednout i 15kg pytel.Na tom jsem pohořel a dostal jen jedničku.

V dnešní době získat ID asi bude těžšší,ale zkusit to můžete.

mnd®
hodnocení

2x

Co pořád chcete slyšet na této poradně?

ROZHODUJE LÉKAŘ A KOMISE.

MŮŽOU DÁT A NEMUSÍ,MŮŽOU SEBRAT.

...hospitalizace na pl - to je protialkoholní léčebna nebo psychiatrická léčebna? - obojí se nevylučuje

Taky se momentálně necítím zdraví,ale to asi bude tím horkem a požíváním alkoholu.Práci nemám,ale žiju.(tedy já)-

TAK SI TU ŽÁDOST PODEJTE A BUDETE VĚDĚT JESTLI ID DOSTANETE NEBO NE !

doplněno 12.07.23 22:26:

Pak spolu budou komunikovat Vy- lékař- ,,ozdravovny,, atd.. a pak dostanete výsledek.

doplněno 12.07.23 22:47:

cssz.cz/...

hodnocení

1x
Pěkný den,zeptala bych se odborných lékařů,kteří Vas mají v péči. Jinak postižení se nescitaji. A id je dost nízká částka. Počítejte i s možnými prezkumy po roce nebo nejdéle jednou za 3 roky

nerentier
hodnocení

1x

Tohle je jednoznačně dotaz na lékaře...ale bacha na to: Vladimír Mikuláš s ALS dostal dočasný průkaz ZTP.

hodnocení

1x

invalidní důchod pokud Vám ho přiznají Vám můžou kdykoliv dle jejich uvážení sebrat-jdete před komisi po určité době-nebo podle okolností-manželka měla 1 stupeň a jelikož jste stále vedený na pracáku a oni se Vás snaží zaměstnat...si sehnala místo uklízečky na poloviční úvazek-samozřejmě to musíte nahlásit...a do 14 dnů si ji předvolali a bylo ji řečeno že práce uklízečky je těžká a namáhavá a když může dělat tohle tak může dělat i jiné práce a byla bez toho důchodu-můžete se odvolat...což jsme udělali ale v Ostravě si přečetli co jim napsali z Opavy a rozhodli stejně-pak se můžete odvolat do Prahy...navíc jak tady píší invaliditu a body za ní kterých musíte dosáhnout Vám přiznají za jednu konkrétní nemoc/omezení-tudíž se nic nesčítá -i když známý měl problémy po úraze a těžké operaci páteře a zároveň pořád měl i psychiatrické problémy s návštěvami psychiatra...tak tam se k tomu mělo podle jeho slov přihlížet...

gh

Práce na poloviční uvazek jako uklizečka rozhodně není zase tolik náročná. Tak nechápu proč najednou toto rozhodnutí... České úřady fungují zváštně.

Tak to je taky dobré, že ostatní věci jsou irelevantní, ale bere se v potaz jenom jenom konkrétní problém... To jsem třeba vůbec netušil. Protože pracovní schopnost se snad odvíjí od celkového stavu a ne jen od jedné konkretní nemoci... Kdo toto vymyslel nechápu.

anet
Zdravim. Přidám se k nepochopení českého státu. Mám svalovou dystrofii (nejzávažnější z těch všech), a další 3 diagnózy. Dnes mi přišlo rozhodnutí o tom že prý nemám nárok, aktuálně jsem vystudovala tak to jsem zvědavá co budu dělat když sotva chodím a rukama mužů hýbat minimálně, prý srdce mám zdravý tak nevidí důvod mi to dát kartičku ztp mám již 5 let a léčím se s tím již od dětství. Nechápu ten systém
sasa*

Však píší, že se diagnozy nesčítají.

hodnocení

1x
Zajít na ČSSZ a požádat si. Pak vyčkat na rozhodnutí. Zrovna se zeptat, kolik je třeba odpracovat pro nárok na výplatu id.
mnd®

Nárok na ID má i člověk bez odpracování nějakých dnú.Teda pokud to komise schválí.Jak by asi získali děti ID hned po narození s vadama? Žádné odpracování u nich neplatí.Taky jsem odpracováno neměl,ale tohle platilo už za ,,komoušú,,.

Já jsem psal pro nárok na výplatu. K čemu mu bude důchod bez peněz.

@stir u invalidity z mládí není z principu možné vyžadovat pojištěnou dobu. Když se narodí postižené dítě, nebo kluk v 15 letech skočí po hlavě do mělkého bazénu a nikdy se už nepohne... jak by to odpracoval? Tady se invalidní důchod počítá z průměrné mzdy. Tedy i u těch furt omílaných cikánů - pokud jsou invalidní z mládí.

ČSSZ: "Invalidní důchod z mládí" vznikne pouze osobě, která byla uznána invalidní pro invaliditu třetího stupně (dříve plně invalidní), dosáhla aspoň 18 let věku, má trvalý pobyt na území České republiky a nebyla účastna pojištění po potřebnou dobu.

Však psal, že už něco odpracoval... takže to není z mládí.
id
Rekapitulace - tazatel odpracoval 2 měsíce, necití se dobře a chce ID. Takže žádné postižení z mládí nemá a tím nemá splňěnou podmínku odpracované doby a nemá nárok na výplatu. Může dostat jen papír, jak píšu nahoře a dát si ho zarámovat.
Přesně tak, proto jsem psal,ať zjistí, kolik je třeba ještě odpracovat. Nenapsal,kolik mu je let, takže to nevíme.
to
hodnocení

Vy dva radši už nic nepište, radíte akorát špatně. Invalidní důchod se v tomto případě vyměřuje z celostátního průměru.

@id, @stir záleží na tom, od kterého okamžiku se podle posudku LPK stal člověk invalidním. Nesejde na tom, že třeba s obtížemi pár měsíců někde nějak pracoval.

hodnocení

0x

Odpracováno let?

doplněno 12.07.23 14:38:

Podmínka doby pojištění pro přiznání invalidního důchodu je u pojištěnce:

do 20 let méně než 1 rok,

od 20 do 22 let 1 rok,

od 22 let do 24 let 2 roky,

od 24 let do 26 let 3 roky,

od 26 let do 28 let 4 roky,

nad 28 let 5 let.

doplněno 12.07.23 14:40:

Seznam nemocí

zakonyprolidi.cz/...

Ten duševní stav vám asi ID zajistí. Berete vysokou (nemalou) dávku. Viz. Venlafaxin.

Na jak dlouho si hlídá posudkový lékař.

Obvyklá doporučená počáteční dávka k léčbě deprese, generalizované úzkostné poruchy a sociální
úzkostné poruchy je 75 mg denně. Dávka může být lékařem postupně zvýšena a pokud je to nutné, až
na maximální dávku 375 mg denně při depresi. Při léčení panické poruchy se začíná s nižší dávkou
(37,5 mg), která se pak postupně zvyšuje. Maximální dávka k léčení generalizované úzkostné poruchy,
sociální úzkostné poruchy a panické poruchy je 225 mg/den.

Body ID

tavy s těžkým poškozením myšlení, chování, deteriorací kognitivních schopností, depresemi, úzkostí nebo stavy provázené těžkým poškozením funkce různých orgánů a systémů nebo
syndrom závislosti během poskytování ústavní péče v nemocnici nebo odborném léčebném ústavu za účelem léčení závislosti, pokud uvedená léčba má trvat nebo trvá déle než jeden rok,
např. psychotická porucha nebo psychotické stavy, amnestický syndrom, reziduální stav, závažné poruchy chování, kombinace syndromu závislosti s jinou souběžně probíhající duševní poruchou (duální diagnóza), delirium tremens, Korsakovova psychóza, Wernickeho encefalopatie, těžká alkoholická demence, těžká alkoholová polyneuropatie, těžká nekompenzovaná nebo léčebně refrakterní epilepsie

70-80

stavy po roční abstinenci, provázené těžkou deteriorací osobnosti, změnou osobnosti, demencí, ztrátou zodpovědnosti, společenskou degradací nebo těžkým poškozením funkce některých orgánů a systémů, podle rozsahu postižení celkové výkonnosti a schopnosti vykonávat denní aktivity

50-70

gh

No právě že odpracováno nic nemám, tak 2 měsíce

Potom nárok nemáte.

... na peníze

hodnocení

0x

Nemoci na priznani ID se nescitaji. Vzdy jen jedna. Vam by do plneho ID rozhodne pomohla lecba psychickych problemu, ale hlavne sebevrazedne sklony. Toho se drzte. Mel byste dostat plny.

gh
hodnocení

0x

Ještě jedna věc, by mě zajímala. Jak je to se starobním důchodem. Když bych vlastně pracoval jen na půl úvazku, tak tam budu mít strašně málo peněz, který odvedu státu, tím pádem malý starobní důchod..

Ano, je to tak. Důchod se počítá z pojištěných dnů, ne hodin. Takže i s polovičním úvazkem můžete dosáhnout za 35 let práce na starobní důchod. Nemusíte odpracovat 70 let, aby Vám bylo započteno 35 let na celý úvazek. A součet příjmů (vyměřovacích základů) se dělí počtem pojištěných dní, takže méně hodin v práci je pak ohodnoceno nižším důchodem.

id
hodnocení

0x
Diagnozy se nesčítají. Možná můžete dosáhnou na ID, ale bez výplaty Kč. Prostě budete mít jen papír.

riva
hodnocení

0x

Člověk je tvor společenský. A značnou část společenských kontaktů provozuje skrz zaměstnání. Invalidní důchod vede často k sociální izolaci, následnému negativnímu vlivu na zdravotní stav a člověk se tak odsuzuje nejen k materiálnímu živoření.

I zaměstnání a budování finanční nezávislosti je formou léčby.

gh

To, že budu na invalidním důchodu, neznamená, že nebudu pracovat

id
To musíte udělat obráceně. Napřed musíte pracovat, splnit podmínku a pak doufat, že vám žadost o ID kladně vyřídí.
Jo, až budete mít ID, tak píšete, že budete pracovat. Tak proč nepracujete teď?
gh

Kde říkám že nepracuju?

mnd®

id: kde píše že nepracuje?

mnd®

id: a za splnění určitých podmínek může dostat ID i ten,kdo nikdo nikde nepracoval.Já to tak mám.Jsem teprve na nějakých patnácti tisísích,ale pořád se to zatím zvedá.Jak to bude v budoucnu nevím,ale zatím jsem spokojený.Nasraný jsou akorát ti,co celej život dělali a mají kulový.

Vy máte invaliditu z mládí? Stal jste se invalidním před dosažením 18 let?

mnd®

inzinyrka: No já vlastně nevím.Invalidním jsem se stal v roce 1988,ale úraz jsem měl v roce 1987.To jsem měl úraz z mládí když mi ještě nebylo 18? Jak se to tenkrát za komančů počítalo? Do provozu jsem nesměl - kvůli věku - a i když jsem měl všechny zkoušky tak jsem trčel v kanclu u razítka a dálnopisu.Jo a v té době byl na monitoru PC výběr mezi bílou a žlutou barvou textu.Ale tohle asi neznáš.Jsem rád,že ID mám a na kontrolu nechodím.Ale kdo ví jak to bude až začnou brát i bezdomovcům co nemají nic.

@mnd Myslím, že jsem starší než ty. Zažila jsem papír a inkoustovou tužku, Cobol, Fortran, děrné štítky a elektronkové počítače. Jak se to tenkrát počítalo, to přesně nevím. S důchody jsem začala pracovat v roce 2006, a to byl od 1.1.1996 platný zákon o důchdovém pojištění č. 155/1995 Sb. Ten předchozí jsem nestudovala, důchody se už 10 let přiznávaly podle stopětapadesátky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]