Nejste přihlášen/a.
Jo jo bohužel je to tak. A sehnat zubaře je i tak obrovský problém. Ano pár soukromých klinik co znám berou, ale jinak samotní zubaři v podstatě ne. Já byl na začátku června kvůli rozpadajícímu se zubu na trhání a to mi ještě poškodil vedlejší zub kam mi plácl jen provizorní záplatu a ať si najdu zubaře co mi to spraví trvalou plombou. Jako zubaře by s takovou pomalu měli vyjmout ze zdravotního pojištění když jediné co umí je zadarmo trhat a možná ten zmíněný rentgen. Dřív co jsem chodil byla aspoň amalganová plomba zdarma, ale dnes buď ji nedělají a nebo i tak jsem viděl na pár webových stránkách, že za ni chtějí kolem 1500 no to už pomalu můžu mít fotokompozit nebo jak se tomu správně říká
safra extrakce RTG jsou na ZP a žádný lékař nikomu nezpůsobil ,, poklady ,, jaké kdo v ústech má.
Ámoš žádný Zlatý grál není, dost možná jste jej měl v rozpadajícím se zubu, proto dopadl jal dopadl. Pod ním se časro tvoří kaz a také se více vrtá a zub křehne. Amoš nikdy nebyl zdarma, úhrada se účtoval ZP , která ji občas neproplatila. Takže odtud vítr vane, nezastávám se stomatologů, ale právě pro dohady se ZP jsou věci jak jsou.
Ach, rodiče by potřebovali jednu zleva, druhou zprava a ještě kopnout do zadku. Ne nadarmo se říká, že špatné zuby jsou dědičné, ale ona je spíš dědičná ta nepéče. Kdo má zuby v pořádku, pečuje o ně, chodí k zubaři, ten těžko nechá svému dítěti zničit zuby. Kdo nezvládne vyčistit zuby sobě a k zubaři nechodí, těžko zvládne zuby vyčistit kojenci, batoleti, kontrolovat puberťáka, jestli nemá nánosy plaku i na řezácích...
Svoje syny beru k zubaři 2x ročně od jejich roku věku, starší od 7-8 let chodí 2x ročně i na dentální hygienu. A i v tomhle věku mu zuby dočišťuju a říkám dobytku, jak můžeš mít takhle vyčištěné zuby (plak všude). Sice se vzpěčuje a nadává, obzvlášť remineralizační krém ho štve, ale furt mu vtloukám do hlavy, že v dospělosti mi jednou poděkuje a že šetřím peníze sobě a hlavně pak v dospělosti jemu. Čisté zdravé zuby stojí jen čas a pár kaček za pastu a kartáčky, to vím podle sebe. Nemocné zuby vyjdou na statisíce.
Pojišťovna OZP nabízí 1x ročně proplacení dentální hygieny až do výše 50% z celkové ceny. Ještě loni to bylo 2x ročně. Být vámi, zjistím si programy u své zdravotní pojišťovny, případně přejdu jinam.
Dentální hygienou bych žačala, to má doktor pravdu, ovšem nemyslím si, že je třeba hned vyměnit všechny výplně. Začala bych od těch nejhorších výplní, kde hrozí, že vypadnou, nebo se pod nimi udělá zánět. To by měl zubař vidět z rentgenu. Dobře sedící plomby nemá cenu měnit jen proto, že jsou teď nové materiály. Ani starý amalgám nemá cenu odvrtávat, pokud drží dobře. Sama mám v puse první plombu z ručně míchaného amalgámu z roku 1996, nikdy neopravovanou a v puse zůstane, dokud doktorka neřekne, že je na čase ji vyměnit. Druhé dvě výplně dělala nynejší doktorka v roce 2012 z kapslového amalgámu. Říkám dejte mi tam výplň, která vydrží co nejdéle, nechci chodit co dva roky a výměnu.
Zubari zpravidla optimalizuji pristup (svoje zisky) rozdelenim svych pacientu na dve skupiny:
1) Pacienti kteri maji prirozene zuby zdrave - Temto pacientum zacnou vnucovat velmi caste zubni hygieny, specialni a caste cisteni, udrzby atd... Protoze vedi ze u tech na opravach nikdy nevydelaji tak je snazi kasirovat aspon na vetsinou zbytecne a take celkem drahe cistici procedury "aby nebyly ty jeste drazsi opravy zubu..."
2) Pacienti nachylni na zubni kazy - I kdyz tito pacienti prave na rozdil od pacientu 1) by ty lepsi cistici procedury potrebovali, zubari jim je prave nenabizeji, chteji u nich naopak resit prave az jen ty monhem drazsi opravy zubu...
PS: Peceje ve skutecnosti plne ve vlastni zodpovednosti cloveka zvlast... nikdo jiny o jeho zuby nema zajem efektivne pecovat...
Jo. A proto to "normální" zubař obvykle nechce dělat. Já jel kvůli trhání 60 km tam a zpět. No budiž. V okrese snad není zubař, který by trhal na pojišťovnu. Dceři trhal zub zubař, který nemá smlouvu s žádnou zdravotní pojišťovnou. 500 Kč / zub, aby jí mohli nasadit rovnátka. Paradoxně tím léčba skončila, poněvadž ortodontistka se zalekla COVIDu a odešla do důchodu, samozřejmě bez náhrady. Dostat se k další v okrese trvalo další 2 roky. To už chtěl zubař za vytržení 1000 Kč a v plánu byl další zub + 2 zuby u druhé dcery. Takže opět výlet do Prahy, kde to na pojišťovnu kupodivu stále jde. Ale zlaté trhání. Ty rovnátka nás přijdou tak na 100 tisíc (za obě holky dohromady). A to tady fakt není Praha. Tam je to ještě x2.
Pokud se někdo o zuby nestará a pak chválí trhání, že je to super, tak si o takovém člověku myslím... že je hňup.
Chápu, že zubní pohotovost není v každé dědině, ale tím spíš je potřeba zuby preventivně sledovat.
Zubař nemá povinnost mít smlouvu s pojišťovnou. Stejně jako ty máš na výběr jet kamkoliv i třeba na pohotovost do nemocnice.
Ale to fakt nedoporučuji, pokud nechceš mít zuby jak bezďák. Respektive tvé dcery...
A čo zubár sa nestará o človeka alebo zuby nie sú súčasťou tela? Na Slovensku skoro každý zubár ma zmluvu s poisťovňou a niečo sa prepláca a to máme aj súkromne poisťovne.
Já mám zuby ve špatném stavu. Ale to je dáno jednak geneticky, jednak rodinou (ne, že by mě nebrali k zubaři, ale když mi babička ocumlávala dudlík v puse se zbytky zubů, moc mi nepomohla), špatnou zdravotní péčí (zubaře jsem měl hodného, ale do větších akcí už se mu v pokročilém věku nechtělo) a taky mým osobním přístupem (ano, jsem si vědom, stále ještě mám rezervy). Teď, po výměně zubaře a asi padesátitisícové investici (korunka, můstek a několik plomb), jsem se dostal do stabilizovaného stavu, kdy utrácím jen za dentální hygienu. U holek jsme to podchytili včas, genetika ale i tak pracuje, takže to stojí nemalé peníze. Ne za plomby (jedna má 2 malé a jedna nic), ale za ty rovnátka, prevence taky není zdarma.
Výše uvedené ale moc nesouvisí s tvým tvrzením, že trhání je na pojišťovnu a člověk má právo volby. To by fungovalo v případě, že by zdravotní péče byla dostupná. Moc není. Na zedníka můžeš půl roku počkat a nebo se do toho pustit sám. V případě zubaře to neplatí. Abys mohl jít aspoň na tu pohotovost, musí nějaká fungovat. V okamžiku, kdy se celý středočeský kraj sjíždí do Prahy a tam marně buší na zavřené dveře, potom je něco špatně. Zubaře na pojišťovnu neseženeš, u nás ne (a taky není o co stát). Obdobně je to s tvrzením, že mám na výběr jet kamkoliv, třeba na pohotovost do nemocnice. Nemám na výběr. U nás, když se dostaneš do stavu, že musíš na pohotovost, jedeš kamsi (zpravidla do Prahy) a tam se dozvíš, že je zavřeno a nikdo neví, kdo by tě mohl ošetřit. Naštěstí jsem pohotovost déle než 20 let nepotřeboval.
Ale je dobře, že máš názor, jaký máš. Kvalita zdravotní péče (nikoliv dostupnost) je na vzestupu, mladší generace má lepší povědomí o prevenci a hygieně, noví zubaři se objevují (byť mnohdy potřebují zlepšit slovní zásobu) a tak snad bude lépe.
Měl jsem školní zubařku a to byla tortura. Pak jsem péči zanedbal a výsledkem jsou opravované zuby po endodontickém ošetření s fotokompozitem. Zuby měli kazy pod amalgámem, protože ta kr*va to špatně udělala a neodvrtala vše. Zuby jsem měl po amalgámu na prasknutí, takže ideál fotokompozit. Zuby mám zachráněné, infekce není, zdraví se celkově zlepšilo a chudší jsem o 60tkč. Moje nejlepší investice.
Už nikdy k zubaři na pojišťovny. Za kvalitní práci se platí.
Z pojišťoven se zubař moc nevyšvihne vybavením. Předchozí zubařka školy měla na pojišťovnu křeslo a vrtačku ještě z 80tých let. Nynější má hned u křesla i rentgen, používá kofferdam, na kanálky má apexlokátor a neměří hloubku podle bolesti, až pacient skáče ze židle i s umrtvením.
Kdybych věděl, že jsou i zubaři, kteří umí a né ti důchodci s předpotomním vybavením a hluboko do kapsy, protože dělají na pojišťovnu, tak jsem v dětství neměl strach ze zubaře!
Toliko mé zkušenosti = pro jiné rejpání... ať si to každý přebere.
...
Všichni znáte jen trhání a kofferdam z Vás chytráků ví málo kdo, co to je.
Prevence je 2x ročně zdarma na pojišťovnu, pokud zubař má smlouvu s danou pojišťovnou.
Hygiena zdarma není.
Čo sa týka zubnej pohotovosti,tak tá je tu tu ošetrená zákonom, sobota,nedeľa na 4 hodiny doobeda,je vždy jeden zubár pre spádovu oblasť,okres. Rozpis služieb je na vstupných dverách budovy,kde je ambulancia. A čo sa týka vybania ambulancie,tak moja zubarká má všetko nové,čo potrebuje,rengen vlastný a stále nové BMW pod oknom. Pokiaľ je preventívna prehliadka,tak niejaké úkony prepláca poisťovňa, nadstandart materiál sa platí ako aj nové zuby.
ti co nechtějí tyto ceny platit to většinou dělají tak, že nechají zuby být, a pak až je některej bolí, zajdou na pohotovost kde jim ho rozvrtají nebo rovnou vytrhnou (za tuším 90Kč poplatek). je to ale dost řezničina, není to pro každýho. tak zkus o ty zuby nějak víc pečovat, ať vydrží aspoň až dokončíš školu a najdeš si práci na plnej úvazek, pak třeba budeš na zubaře mít. já za poslední 3 roky nechal u zubařky kolem 50ti tisíc, předtím jsem měl zubařku co dělala vše na pojišťovnu, a podle toho ty zuby pak taky vypadaly. jsou v tom 2 můstky, a všechny zuby na kterých byla plomba se musely ošetřit výplné kořenů zubů. co tak pozoruju tak to bylo ještě celkem levný, přítelkyně jde na ty rovnátka co zmiňuješ a pak 2 titanový implantáty, a tam už je to za 300 tisíc
Chápu váš problém, ale poděkovat bohužel můžete rodičům. Nikdo opakuji nikdo vám bez DH dentální hygieny výplně nebude sanovat. Pokud máte v ústech zanedbaný zvěřinec bohužel i vlastním přičiněním, žádný lékař nebude dělat výplně na zmineralizovaný povrch, stejně by nedržely a nevíc u vás vůbec není jiste pokud již nastupuje bolest, že obtíže postoupily do tzv měkkých tkání, což může bát obrovský problém - průplach kanálků několkrát za sebou návštěva endodontický zákrok na hodinu/ nemají rády sestřičky obvykle nečekaně jen výplň a pak hromada mapřístrjů nanosit a materilálů a sebere to hodinu času z času pro dalšího pacienta, pak kmitá vše honem posklízet a připravit pro dalšího a když se jich za den sejde víc , je to na mašli./ otevřené rány do srdce , štítná žláza vážně žádná legrace.
O žádné charitě netuším zhola nic, věím, že by ji využilo více osob. Možná jsou nějaké proměny s Monikou Asolonovou v Tv název netuším.
Nadace zubní to je krásný nápad. Kdo založí se mnou?
Jednou jsem se na to svého zubaře ptal. Odpověd byla - jestli chci korunku co bude jako běl ten zloduch v několika filmech o Jamesi Bondovi, tak ji mohu mít. Ale kvalitní materiály pojišťovna nezaplatí a ze zákona který má pacienty chránit, není možné spolufinancování pojišťovna + pacient. Jediné co mi dělá na pojišťovnu je prevence + panoramatický rentgen + anestetikum.
Dojdi si na svoji zdravotní pojištovnu a tam ti zubaře najdou.U nás ve městě dělá na pojištovnu jen jedna zubařka.Kamarád ani moje sestra se švagrem u ní ještě nikdy nic neplatili.Ovšem nové pacienty už dlouho nepřibírá.Se zdravotnictvím je to ted vůbec moc špatné.Třeba na neurologii jste se u nás dostala až půl roku po objednání,což je při bolestech hrůza.A nyní už doktorka skončila a musíme shánět lékaře v okresním městě.
Kde jsou ty časy,kdy za námi dětmi přijela jednou za rok zubařka do školy a když někomu při prohlídce našla kaz,tak nás pozvala s rodičem do své ordinace a zub zdarma spravila.
Je to špatné a bude to horší. Nevím, ve které části ČUR žijete, ale četl jsem o případu občana, který si našel zubaře v Polsku. Spokojenost na obou stranách, pojišťovna zákroky bez potíží proplácí. Takže tak.
Navštiv nějakou dobrou duši na farním úřadu, v univerzitním městě budou mít pravděpodobně i pastorační asistentku. Nevzdávej to, když tě napoprvé odbydou. Faráři mají někdy i více vysokých škol a často tě můžou i k někomu dovést. V extrémním případě mohou vyhlásit sbírku na tento účel.
Tohle je myslím dost nekonvenční přístup, ale mohl by zafungovat dost snadno. Tedy pokud říkáš pravdu. Podle požadované částky není Tvůj stav kritický, ale s odkládáním se může potřebná částka i násobit. Mohla bys mít zdravotní problém, který Ti bude bránit ve studiu.
V mezičase bych také sháněl kolej (kvůli výrazné úspoře). 6000 je cca půlka nájmu bytu a ten tuším nepotřebuješ. Také se mrkni na toto video a stránku. Tenhle kartáček ti za 1200 doporučí tak či tak. curaprox.co.uk/...
Nakonec musím zdůraznit, že pokud jenom potřebuješ peníze, tak tě všude prokouknou a zpravidla to pro tebe nedopadne dobře. Pokud naopak cítíš, že studium je cesta k poznání a sebezdokonalování, tak jsi možná na správné cestě. Ale je to ho dostupného mnohem víc. Víc než vzdělání, peníze či popularita.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.