Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nesoběstační rodiče se chtějí se vrátit z domova pro seniory - péče

Od: stepanka* odpovědí: 40 změna:

Rodičům (věk 80 let) jsem po měsíčním pobytu na LDN v Pardubicích (únor 2023) sehnala doslova protekčně umístění v jednom z nejlepších domovů u nás (Domov Sv. Kříže – Kroměříž). Otec chodí špatně, používá invalidní skútr. Mamka většinou leží, píchají jí 3x denně inzulín, což ještě když byla doma pletla a pak po opakovaných pádech skončila na LDN. V domově v Kroměříži je dali dost do kupy, rozchodili je a nic jim tam nechybí. Jejich návrat domů je však naprosto vyloučen, pečovatelek je v tom městě málo a nejsou schopny jim zajistit zdravotní i sociální péči, kterou potřebují denně. Ještě když byli doma, nemyli už ani nádobí, neprali, nákupy a veškerý úklid jsem jim jezdila z Brna do Holic dělat já (dcera). Pak v lednu 2023 skončili oba na LDN v Pardubicích. Bratr striktně odmítl veškerou starost o ně, sám se lečí s psychikou, já už na to také nemám sílu a jsem zaměstnaná v Brně, navíc dálkově studuji o víkendech v Olomouci, proto nejsem schopna jim o víkendech poskytovat péči, pokud by byli doma. Rodiče stále chtějí domů, táta přesvědčuje, že to zvládnou. Táta stále hledá možnosti, jak se dostat domů, ač mu vysvětlujeme, že to v jejich stavu absolutně nezvládnou. Půjčili mu v domově zdarma elektrický invalidní skútr, tak jezdí po Kroměříži, sem tam udělá menší nákup na přilepšenou a je tím víc přesvědčen, že to doma zvládne. Nikdy nic nezařídil a je to naprostý nesmysl, ale nemůžeme jim to vymluvit. V domově v KM je vše bezbariérové. Ve svém domě bydleli v 1. patře s prudkými schody a spodní byt po babičce je skladiště bez přívodu plynu, teplé vody, nikde ani sprchový kout, jen vana, do které nevlezou, v domově v KM jim musejí pomáhat se vším pečovatelky. Příbuzenstvo a kdokoli za nimi v domově byl, jim jasně řekli, že to absolutně nemohou v tomto stavu doma zvládnout bez pomoci a já už jsem úplně psychicky vyčerpaná. Oba mě s tím každou návštěvu, každý telefonát trápí. Ředitelka domova mi sdělila, že pokud by opakovaně byť jen slovně žádali o propuštění domů, nemohou je tam proti jejich vůli držet. Napadlo mě, že bych sepsala nějaký dokument ve smyslu, že jsem udělala ze své strany maximum, aby byli zabezpečeni, že v případě vlastního rozhodnutí o odchodu domů, berou veškerou odpovědnost a následky s tím spojené na sebe. Podepsali by mi to před svědky a nechala bych to před nimi ověřit notářem. Moje otázka zní, zda se to takto dá řešit, případně jak to řešit? Já jsem už psychicky úplně vyčerpaná, učím na gymnáziu v Brně, do toho studuji, což mi doposud nevadilo - naopak, ale rodiče mi už za půl roku vysáli veškerou energii a začínám mít deprese. Navíc naše vztahy byli v rodině velmi špatné, rodiče jsou někdy až zlí, bratr se ode všeho úplně distancuje. Já jsem udělala pro ně maximum, navíc domov v KM je opravdu jeden z nejlepších u nás. Jsem si však vědoma zákona, který potomkům ukládá povinnost postarat se v rámci svých možností o své rodiče.

Vůbec nevím, jak z této situace ven.

zámek
kapkanadeje uzavřel tuto otázku

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

6x

Těžká situace. U nás oba ženiny rodiče (90 let) žijí s námi a žena se o ně stará. Vyběhala jim příspěvky na péči, které (nějak) kompenzují výpadek jejího příjmu. Zkoušeli i žít sami, ale starostí s nimi pak bylo ještě víc. Tak teď pomáhají jak mohou - hlídají kuřata, trhají rybíz a o ostatní se jim stará žena.

stepanka*
hodnocení

Tak to je obdivu i úctyhodné, ať již vaše péče tak kondice rodičů. To bohužel není tento případ, naši jsou na tom zdravotně a celkově pohybově špatně.

id
hodnocení

6x
Klobouk dolů před vámi. Teď budu za protivu a drsňáka. Když táta chce domů tak bych na zkoušku tátovi sbalila věci na víkend, zavezla jej před jeho dům a čekala. Ať se předvede jak se domů dostane, max bych mu pomohla do patra a šla do města na kafe. Asi by netrvalo dlouho a volal by vám, že potřebuje to či ono. Nechala bych ho v tom a vrátila bych se k němu na otočku až večer.
Myslím, že by návrat domů sám odpískal.

Možná by to vydržel i celý víkend,ale pak by asi chtěl do domova v Kroměříži .I když s jeho povahou by tvrdil, že on by to doma zvádnul,ale že tam bude kvůli mamince.

hodnocení

5x
Tohle znám velice dobře s babičkou. Jakmile se za rodiči zaklapnou dveře doma, budete je mít opět plně na krku. Nic si neudělají sami. Zhoršení stavu je otázka času a umístění pak nenajdete. Musíte si stát za svým, ač je to nepříjemné. Pro rodiče jste udělala maximum, nenechte si vnutit jiný názor...
stepanka*
hodnocení

Moc děkuji za rozumný a podpůrný náhled na situaci, většinou se setkávám s tvrdým odsouzením.

Tak vyčítat a moralizovat umí každý. Starat se o ležáky se vším co k tomu patří(vy víte, co mám na mysli) je ale nadlidské úsilí, jež končí často fyzickým i psychickým uštváním pečující osoby. Čistě pragmaticky jste pro rodiče udělala maximum, poté jste jim zařídila prvotřídní péči v domově, kde jsou na tyto nesoběstačné seniory vybaveni. A takto racionálně to mějte na paměti. Rodiče budou škemrat návrat i na smrtelné posteli, nenechte se rozhodit. A vyčítající rodině případně známým řekněte, že si je přeci mohou vzít k sobě. Poberou na ně haldu přídavků na péči, směle do toho! To je zaručeně umlčí... Zažil jsem, jak chřadla babička, kterou jejím obskakováním doslova vysosával děda, jak upír. Následně to měla podobné matka, které i ten domov důchodců odlehčil jen částečně, protože babička pořád něco vymýšlela.

hodnocení

5x

Situaci znáte velice dobře a nejspíš jste si přišla pro ujištění. Nemusíte se před nikým obhajovat ani sepisovat žádnou smlouvu. Tohle je hra s nulovým součtem. Jestli jste nenašla své zdraví na hnoji, tak nekompromisně trvejte na ponechání rodičů v odborné péči. Lepší neexistuje.

stepanka*
hodnocení

Přesně, jak píšete. Moc děkuji. Je to pro mě spíš obrovský tlak ze strany rodičů a vnitřní morální dilema a boj s neustálými výčitkami svědomí, což už je můj boj. Jen mě spíše rozbíjejí opačné názory lidí, kteří neznají situaci a soudí mě.

To bude vždycky. Dokud si ti lidé nezažijí stejnou situaci, tak pouhé vyprávění je nesdělitelné. A nikdy nebude. Musíte se proti takovým obrnit a nevšímat si. Takoví lidé z okolí nepomohou.

jestli jste jim zařídila něco, kde mají svůj malý vlastní byt, k tomu tu asistenci, tak to je naprostý luxus. Jsou fakt domovy důchodců, kde má společný pokoj víc lidí a to není nic moc, někdy se i perou, nebo po sobě hážou uhlí(rozuměj vyschlé výkaly některými shovávanými po postelí*zed*)

A jestli to je pravda co tu píšete, tak v podstatě nemáte co řešit z "morálního" hlediska a udělala jste co jste mohla. Vy si chraňte teď svoje zdraví.

slovan
hodnocení

2x
Štěpánko nenechte se zviklat nějakýma kravina od některých místních "chytrolínů".
To, co popisujete je z jejich strany jasný příklad počínající demence a ztráty kontaktu s realitou.
Neustupujte nikomu v té situaci ani o milimetr. Ani rodičům, ani té ředitelce.
Udělala jste ze své strany strašně moc a musíte si jasně vymezit prostor pro svůj život.
Učte se zavěšovat lidem otravné, vyděračské telefonáty. Jasně stanovte termíny i délku návštěv.
Nejste povinna teď skončit v práci i ve škole, aby jste dalších 10 let dělala rodičům 24 hodin denně ošetřovatelku i lampárnu.
stepanka*
hodnocení

Děkuji za rozumný a podpůrný názor.

liska5
hodnocení

2x

Neberte je pryč. Maximálně toho tátu pokusně na víkend, ať si to zkusí. On má svoji palici a už z principu bude oponovat. Kdo nezažil, nepochopí. Brala jsem si nechodící maminku /86-90/ občas na pár dní z pečovatelského domu do jejího bytu. V noci mne pořád volala, zvednout nešla, nespolupracovala. Přes den komandovala. Co jsem jí oblékla, chtěla sundat. Kvůli mytí jsem si na pomoc domlouvala sestru domů. Taky jen vana. Šestkrát jsem jí předložila oběd a pokaždé na něm bylo něco špatně. Nakonec jsem chodila na injekce já se zádama. Ono to totiž lepší už nebude, naopak. Když čtu, že to máte dvojité a ještě s takovým dojížděním, zaměstnáním i studiem, zatímco já už byla v důchodu, tak teda klobouk dolů!

slovan
Další chyba. Proč to lidi děláte?
Mi matka šestkrát ( ! ) frfňat s dobrým obědem, tak má druhý den chleba s máslem.
Zase připomínky? Tak třetí den bez másla.
Chce skočit z okna? Klidně.
Nenechat sebou manipulovat. V tom je podstata. A lepší už to nebude...
liska5

Ona neví, že manipuluje, tam už jsou příznaky demence.

hodnocení

1x

Možná jste milovala společnost v letních táborech, školách, lázní,... Ale třeba já takové zařízení považuji za Osvětim - Pankráckou věznici. Nejde o služby, bezbariérový vstup, společné akce pro zabavení. Jde o naprostou nesvobodu. Naráz krotitelky dávají do cizých životů unifikovaný řád. Teď všichni vstanou, teď všichni dostanou léky, te´d je pro všechny snídaně,... Je velmi nepříjemné, když někdo cizí káže druhému pomalu i to, kdy půjde na velkou!

Byl jsem několikrát v LDN skrz prarodiče a takové žití nikdo nechce. Nakonec jsme si dědu vzali domů a platili krotitelku, která docházela každý den.

Rodičům jste se s bratrem narodili, oni obětovali svůj život výchově a teď potřebují tuto službu oplatit. Né je strčit někam do ři*i cizím lidem, kteří nemají špetku empatie (jen na návštěvách hrají divadélko).

Nechcete si taky nechat napsat papíry na hlavu, aby se rodiče neměli za každou cenu kam vrátit?

Příjde Vám to vpořádku?

stepanka*
hodnocení

Bohužel jste se svým názorem úplně minul.

Žádné tábory, školy ani lázně jsem nemilovala, ani jsem na nich nikdy nebyla, protože nás rodiče nikam nepustili!

Rodiče nejsou na LDN, odkud jsem je právě vzala, protože z nich byli málem ležáci. Naopak jsou v zařízení, kde mají naprostou svobodu, svůj malý byt, mohou jít kdykoli a kamkoli. Žádné povely jim nikdo nedává a do žádných aktivit je nikdo nenutí. Naopak jim nabízejí fyzioterapeutickou péči, výlety, procházky s pomocí. Domov v Kroměříži má obrovskou zahradu se stromy a spoustou zeleně, sousedí s Květnou zahradou a se zámeckým lesoparkem, kam mohou bez problémů jít. Navíc tam s nimi pravidelně chodí i pečovatelky, což rodiče nevyužívají a chtějí jen ležet. Žádné infantilní aktivity jim nikdo nevnucuje. Jezdím tam pravidelně 1 – 2x týdně a vidím, jak s nimi s úctou jednají, je to navíc křesťanské zařízení, kde jim nikdo nic nevnucuje, ale dbají na úctu k člověku. Rodiče si to sami chválí a jsem svědkem, že nikdo na nikoho nehraje žádné divadélko.

Není to nemocniční režim spíše penzion s pomocí pečovatelek a zdravotního personálu. Jejich dům je v hrozném stavu, nedovolili žádné úpravy, ač jsem jim chtěla vše zaplatit, ani sprchový kout, nic co by jim pobyt doma ulehčilo. Omítali pečovatelskou službu, dovoz obědů, jakékoli odlehčení, dokud byl ještě čas a možnost zůstat doma. Vše jsem jezdila obstarávat sama z Brna k Pardubicím.

Rodiče se neobětovali pro nás, naopak! Celý život jsme měli velmi těžký už od dětství a naopak jsem svůj život doposud obětovala já jim, hlavně mamce, kterou otec celý život týral a ona je na něm dnes celkově závislá. Bratr se z drsné výchovy a neúměrného psychického a fyzického týrání dodnes léčí s psychikou. Já jsem to zvládla se 7letou terapií a dodnes si nesu následky výchovy, za kterou by otec dnes šel nejspíš do vězení a nebudu zde upřesňovat, co se u nás dělo. Jen snad tolik, že jsem celý život musela matku i sebe před otcovým násilím bránit a taky bránit své tělo. Bratr se z toho sesypal.

Pokud neznáte situaci, jak si můžete dovolit mě soudit a napadat, abych si nechala napsat papíry na hlavu? Já jsem se sem obrátila s prosbou o radu nikoli o osočování ze strany někoho, kdo vůbec nezná mojí situaci.

Promiňte, asi jste opravdu vyjímka. Vážím si Vaší upřímné zpovědi.

Myslím, že nic sepisovat nemusíte. Nejste opatrovníkem, pokud mají oba rodiče občanku. Navíc s minulostí, že už byli na penzionu s péčí je podle mě dostačující argument, že jste udělala maximum.

Na to snad ani není potřeba notář. NAvíc k notáři by se museli dostavit obě strany a v takové situaci si nedokážu předtavit odsouhlasené argumenty k sepsání obou stran. Zvláště odkejvání rodičů.

stepanka*
hodnocení

Vážím si vaší odpovědi. Studuji sama psychoterapii a sociální práci, právě pro to, abych mohla jednou pomáhat druhým ať již studentům na gymnáziu, tak mi není lhostejné zaházení se starými lidmi v domovech. Domov v KM jsem jim sehnala doslova protekčně, protože jsem chtěla jejich nejlepší péči, což se mi podařilo. V domově pro seniory jsem pracovala jako dobrovolník při své výuce na gymnáziu. Nikdy bych rodiče nikam "nešoupla". Naopak, když se mi před rokem zdáli klidnější (ve vzájemných vztazích), chtěla jsem si je vzít k sobě do Brna. Bohužel jejich povaha to vylučuje a ve svých 50 letech bych se také ráda už v životě "nadechla".

Vidím jediné řešení ve formě placení pečovatelské služby. Takový dohled, aby maminka nebyla v hypoglikemii a táta někde neležel.

Tedy v krajním případě, pokud penzion s pečovatelskou službou opustí.

Nepomohli by častější návštěvy i s účastí bratra? Nepřekvapuje mě tedy neinformovanost ve zdravotnictví při řešení krizové situace takového charakteru, kdy na jednu stranu to není ještě tak zlé a přitom vpodstatě z Vašeho pohledu i mého dle popisu je. Ale přecijenom bych se poptal i jejich obvodního lékaře, co na to.

Jisté řešení je, ale nechat to osudu, až se něco stane a pak to bude papírově akceptovatelné je nemyslitelná věc.

Taky bych nejednal takové věci moc po telefonu, ale osobně. Přeci jen nejste jediná s takovým případem a v profesionálním branži jsou lidi ve zdravotnictvý přiměřeně neempatičtí/negativní, aby zvládali nápor několika požadavků denně.

stepanka*
hodnocení

Jezdím tam pravidelně 1 týdně a obden si voláme. Bratr tam jezdí s manželkou 1 za měsíc až od Pardubic. Jejich vnučka i známí, rodinní příbuzní tam už několikrát byli a všichni mi jasně říkají, že to není absolutně na domácí péči. Navíc v místě jejich bydliště je kapacita omezená, už jsem vše zjišťovala a řekli mi, že za prvé na to nemají personál, aby tam byl někdo několikrát denně, že max 2x-3x týdně a že by to rodiče vyšlo mnohem dráž než domov v KM. Už takhle mamce doplácím pobyt. Vzala jsem si je právě co nejblíž k Brnu, abych s nimi byla co nejvíce v kontaktu. Mamka už několikrát řekla, že se jí tam líbí a je o ní konečně postaráno, jen otec to stále hrotí a chce domů. Ale díky za doporučení, snažím se hledat stále co nejlepší řešení, aby měli důstojné stáří, což doma rozhodně neměli, protože jen leželi u televize, jedli a kouřili. Když jsem k nim jezdila, ani nechtěli nikam na výlet - mám auto, tak možností měli dost.

@gumidek

gumidku, máš pravdu. Ty krotitelky hrajou často divadlo jen při návštěvách. Ale ne všude. Před 10 ti lety byly ústavy kde měly krotitelky plat i ubohých 14 tisíc čistýho za tu dřinu-zvedání nemohoucích lidí. Byli tam takový krotitelky, co si dokonce přilepšili- sypali do levé kapsy sůl a do pravé cukr. Do spodního prádla sáčky s kořením *smich* Ze společné kuchyně pro zaměstnance. Není se čemu divit platy neodpovídají dřině. Za ty mizerný peníze ani nelze očekávat nějakou kvalitní péči. Ale snad jsou i ty kvalitní jak píše paní, v té Kroměříži

Ty jsi ještě mladý člověk. Tazatelce není kolem 30ti let jako tobě;) To že je to dřina je jedna věc. Ty lidi jsou už pak často dementní, vztekaj se a dělaj naschvály když není po jejich. Snažit se umýt někoho, kdo se ti vzpíná není sranda, i když neumí chodit, ta síla v rukou zůstává že by se jeden divil*znalost*

Mnoho starých lidí se ani nechová odpovědně už v průběhu života, mizerná životaspráva. Tady je jeden týpek, je mu 86 let, občas si zahrál tenis, celý život aktivní, nepil pivo, nemá cukrovku. Jezdí autem, občas kope kolem záhonu a postará se o sebe.

Vždycky není snadný se starýma vyjít,kor když si myslí, že se jim život nepoved podle představ a teď vidí kolem sebe mladší, závist je pohltí.

Ono záleží, ve kterém věku tě počali rodiče. Pak si tím projdeš i jako 40-50tník a nikdo se neptá. Kor, když to ještě uspěchá nemoc prarodičů a rodiče.

Pečovatelky známe. Moc se nepřetrhnou, hodně věcí musí dělat stejně rodina místo nich. Ale jasně, důchoďák, kde je celodenní péče je pro tebe koncentrák...

libor007 pro mě v kůži rodiče, který by takto dopadl. Tím chci říct, že se vůbec nedivým, že chtějí domů. A děda můj děda byl stejnej jako já. Kamarádova maminka by zase byla naopak spokojená, že je na sklonku života v bandě lidí a může s každým kecat o všem možném a ještě má kolem sebe zajištěnou stravu a péči.

Záleží, co se odehrává v hlavě. Kdyby byli spokojení, tak k tomuto chování nedochází ani u táty tazatelky. Možná chce i umřít u sebe doma v klidu samoty. Nemusí to být jen vysvětlení, že je dementní.

Nikdo nechce vystoupit s komfotní zóny.

Kdybych tě libore zavřel na pustém ostrově, tak se třeba zblázníš ze samoty. Přesto někteří to mají právě naopak. A dopad je úplně stejný.

stepanka*
hodnocení

Pokud někdo celý život týrá a napadá svoji rodinu - manželku i děti, nemá přátele, protože je buď agresivní nebo překračuje hranice intimity jiných žen. Pokud někdo celý život druhým nadává hovada, krávy a dobytkové, bez ohledu na věk a pohlaví. Pokud nikdo nemá pravdu kromě něho a všichni jsou debilové. Pokud od něho jedna manželka utekla, protože ji mlátil a druhá se nechala mlátit i s dětmi, protože neměla, kam jít... Může být takový člověk někdy a někde spokojený? Ano, jedná se o otce tazatelky.

Proč píšete o sobě: "...otce tazatelky".

Proč nenapíšete:"Ano, je to můj otec!"?

Studujete psychoterapii. Nevím jak moc se psychoterapie liší od psychologie jako takové, ale podle popisu otce už snad máte jasno. Donutil jsem Vás nepřímo to několikrát napsat.

Potom je snad jasné, co máte dělat. Trvat na svém o ponechání v péči a nenechávat se okolím vydírat. Ani rodiči, ani okolím.

Nebo se pletu? Chápu, že už Vám z toho hrabe, ale je potřeba se nesesypat. Co pomoc s Vaší psychyckou podporou manžela či přítele?

stepanka*
hodnocení

Nějak stále nechápu, proč jste tak imperativní, viz "donutil jsem vás", "hrabe mi" dle Vašeho názoru, "měla bych si nechat napsat papíry na hlavu" dle Vás. Já jsem se do této rádoby poradny obrátila s prosbou o radu ohledně nelehké situace se svými rodiči, nikoli s prosbou o soudy na moji osobu. Pokud by mě zajímal něčí názor na mě, asi byste to z mého příspěvku pochopil a upřímně uniká mi důvod Vašeho implicitního útočení.

liska5

Já to teda chápu, když napíše otce tazatelky...Je tam ten odstup i pro ostatní, možná to podvědomé nepřijetí nesené si od dětství.

Tady se prostě vyskytnou i tací, co musí za každou cenu "zdrchaného" tazatele ještě "rozebrat"...

Štěpánko, jestli muzu par slov, Neberte rodiče domu, když jste jim zařídila přiměřeně slušný a dobrý domov pro seniory. Vím o čem mluvím, dva a půl řoku jsem se 24 hodin denně bez vystřídalni starala o manžela, po těžkém úrazu ležáka. Nikdo, kdo to nezažil, nemá právo soudit. Můj život se smrsknul na pokoj, kde ležel a kde jsem o nej pečovala. Dřina, nevyspani, to vše si vybralo svou dan a když manzel odešel, zůstala jsem celá bolava a nemocna. Dva roky litam po doktorech, kteří mi stejně v mem věku pomoci ve všem nedokážou. Ja na rozdíl od vás jsem stará, ale vy nemůžete přinášet takové oběti. Musíte žít. Píšete, ze je pravidelně navstevujete a to jako je málo? Kaslete na všechny radilky a ty, kteří se vám snaží podsouvat, ze je to vaše povinnost. Není. Žijete a hlavně si nic nevycitejte. Nedá se s tím nic dělat, staří je strašný a vy jste udělala dost.

hodnocení

1x

Pozorně jsem si přečetla Váš dotaz. Sama se starám o maminku (84 let), která fatálně ztrácí paměť. Nejspíš jde o počáteční stádium Alzheimera. Jednou v pondělí večer mi zavolala a ošklivě se na mě osopila, jestli vůbec vím, že mám matku. Prý mě od pátku nezajímá, co dělá a jak jí je. Připomenula jsem jí, že jsem s ní v pátek mluvila, v sobotu (jako každou sobotu) jsem u ní byla i s mým synem a vnukem celý den, v neděli jsme spolu mluvily půl hodiny telefonem a v pondělí dopoledne jsem s ní mluvila zase. Vůbec si to nepamatovala. Zapomněla, jak se vaří třeba brambory, kde má pečivo, nenachystá si prášky, nenapadne ji se osprchovat, otevřít si okno, aby si vyvětrala, nevezme si pití, nezapne pračku, netrefí na ulici ani kolem domu, neví, co je za den... Stalo se to téměř ze dne na den. Já zatím ještě pracuji, mám svoji rodinu a svoji domácnost. Už jsem 2,5 roku v důchodovém věku, ale práce, která mě baví a naplňuje, se nechci vzdát. Jsem sobecká? Mám taky výčitky svědomí.

Máme to zkomplikované manželovou maminkou (85), která už 6 let se čím dál tím hůř pohybuje, teď v podstatě téměř jenom leží nebo sedí, zatímco hlava jí dosud bezchybně slouží. Manžel za ní denně dojíždí do blízkého městečka a tráví tam celé dny, protože je tam barák a zahrada a někdo kolem toho musí dělat. Manžel je ze tří dětí, ale jen jedna sestra se na péči podílí aspoň tak, že jednou týdně maminku vykoupe a občas tam něco poklidí. Druhá zřetelně řekla, ať ji vynecháme, že ji to nezajímá. Manžel zůstal doma z práce a loni odešel do předčasného důchodu, aby nemusel řešit pojištěnou dobu a příjmy.

Už několik let tak žijeme jenom životy našich maminek. Na dovolené (na Šumavě) jsme byli naposledy v roce 2019, od té doby veškerá volna trávíme kolem maminek. Musím říci, že takto jsem si svoje rané stáří nepředstavovala. Moje okolí mi říká, že to, co pro maminku dělám, by každý nedělal. Já mám stále pocit špatného svědomí. Žádná z maminek nechce do domova, i když ani jedna není zdaleka soběstačná.

Celým tím textem jsem Vám chtěla říci, že Vás obdivuji, co všechno jste pro rodiče udělala, a že nejste zodpovědná do svého posledního dechu za jejich prožívání zbytku života. Víc pro ně udělat nemůžete. Možná by Vám pomohla konzultace s psychologem, který by Vám nestranně řekl, jak se máte na situaci podívat.

hodnocení

0x

Zkuste v domově v Kroměříži nic neodhlašovat a brát je na víkend k nim domů.Bud uznají,že to sami nezvládnou,nebo když budou přes týden v domově pro seniory a na víkendy doma,tak to budou lepší snášet.Kamarádka takhle brala z domova pro seniory na víkendy k sobě domů tchýni,která nemohla být bez dozoru.

stepanka*
hodnocení

Bohužel mamka je už mírně popletená a nechce chodit, vyhovuje jí ležení, otec jezdí jen na invalidním skútru a vzhledem k onkologickému onemocnění a pokročilé artróze ujde také pár metrů a ještě s velkou námahou. Oba jsou na plenách. Jejich byt je v paře, k němuž vedou prudké schody, na kterých už několikrát spadl, každou chvíli byla u nás záchranka kvůli jejich pádům a navíc otec má po úrazu problémy s dušením. Pak začala padat i mamka, protože si špatně píchala inzulín - 3x denně a 2druhy. Nebyla schopna si správně brát léky natož píchat inzulín. Kontaktovala jsem charitu v městě jejich bydliště a řekli mi, že mají plno a málo prsonálu, že k rodičům několikrát denně jezdit nemohou. Když jsem jim zaslala informace a kopie lékařských zpráv ještě z LDN a popsala momentální stav v domově, jasně mi bylo řečeno, že jejich stav není na domácí péči ani s pomocí pečovatelek.

Tak se jich zeptejte,proč se tak chtějí vrátit domů.Třeba jim chybí jen jejich sousedi a známí.To by se dalo zařídit tak,že by jste je občas za nima vzala na návštěvu.A časem se určitě seznámí s ostatními lidmi v domě seniorů a bude to lepší.Dovezte jim tam také nějaké věci ze starého bytu,aby se tam cítili mezi věcmi na které jsou roky zvyklí více jako doma.

V rámci svých možností jste se o rodiče postarala.A jestli to odmítnou,je už jen na nich.

stepanka*
hodnocení

Přesně to se snažím dělat, věci z domova, návštěvy známých i z rodiny mají. Já tam jezdím pravidelně každý týden (Brno - Kroměříž), obden si voláme. Jejich původní dům je v Holicích u Pardubic a vzhledem k jejich stavu zvl. mamka s komplikovaným typem cukrovky, navíc oba na plenkách, motáním hlavy a bolestmi kloubů a zad, na což si stále zoufají, by pro ně cesta případně pobyt 170km od kroměříže byla asi komplikovaná. Vzala jsem si je záměrně blíž k Brnu, kde pracuji a bydlím, abych s nimi byla co nejvíce v kontaktu. Je to pro ně určitě těžké, naprosto je chápu. Na otázku proč chtějí domů, mi odpovídají: Doma je doma. Je to bohužel těžká situace i pro ně. Někdy mamka říká, že je tam moc spokojená, že se konečně někdo stará o ni, že tam mají všechno, co potřebují. Jen táta je na tom mentálně lépe a stále mamku nabádá a dokonce i obviňuje, že se málo snaží a že kvůli ní nemohou domů. Přitom ona ho celý život obsluhovala.

Myslím,že táta byl sobec a je pořád a maminka se ho bojí.Co zkusit nějakého táty kamaráda a poprosit ho,at mu domluví.Aby nemyslel jen na sebe,ale také na maminku a na vás.Ale asi ne po telefonu,musela by jste ho k rodičům dovést.Někdy dá víc člověk na cizí lidi,než na vlastní.Nebo jestli v tom domově pro seniory mají nějakého psychologa,tak by vám mohl s rodiči pomoct.

stepanka*
hodnocení

Přesně toto mi řekla ředitelka, že tatínek je manipulativní sobec a maminku negativně ovlivňuje. Bohužel kamarády žádné nemá, není divu. Z rodiny i ze strany rodinných známých už tam několik návštěv bylo a všichni jim v klidu vysvětlují, že tam mají tu nejlepší péči, že to doma nezvládnou, ať si váží toho, co jsem jim zřídila. Nikdo nemá rád "důchoďáky", ale kdokoli byl v tomto domově, byl velmi mile překvapen, jak je to tam pěkné prostředí i personál, možnosti, žádná nemocniční pravidla.

guma

Jako žena to sama s nimi nezvládnete. To by Vám musel pomoci partner a to v místě bydliště. A pokud rodiče bydlí v jiném a vzdáleném městě, tak pomoc je nemožná. Je potřeba většinou za nimi dojíždět třikrát denně. A pokud tam mají ještě schody, to nejde.

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]