Nejste přihlášen/a.
Nevím, na to by ti měl odpovědět tvůj praktický lékař.
Já u praktického lékaře absolvuji odběr krve a ten vzorek pak putuje do laboratoře, kde provedou testy vzorku.
K lékaři pak zašlou výsledky vyšetření s uvedenými zjištěnými hodnotami. Lékař podle hodnot rozhodne, jestli je všechno v pořádku, což může sdělit i po telefonu, nebo je nějaký problém a pozve si tě na další vyšetření.
A když má lékař výsledky z laboratoře, tak si je mnůžeš třeba vyfotit nebo opsat nebo zapůjčit a po okopírování je zase vrátíš.
U praktického lékaře můžete získat informaci z krve, zda probíhá v těle nějaký zánět.Sestra vám odebere za tím účelem krev, jestliže je toto vyšetření opodstatněné a lékař tak rozhodne. Ostatní potřebné rozbory se provádějí v laboratoři. Můžete si dojít do odběrového místa a tam si dohodnout jako samoplátce odběr a rozbor.
Praktický lékař při vystavování žádanky na odběr krve obyčejně zaškrtává hodnoty které určují jestli je v těle zánět, hladinu cukru, cholesterol, hodnoty které určují činnost ledvin. Ale markry které ukazují přítomnost rakoviny v těle nezaškrtává. Jestli máte nějaké potíže se zažívacím traktem, tak vás pošle na endoskopii a nebo kolonoskopii. Tam vám prohlédnou trávicí trakt a když tam uvidí něco, co tam nemá být, vezmou z toho vzorek, pošlou do laboratoře. Podle výsledků, jestli je to nezhoubné, léčí praktický lékař. Jestli zhoubné léčí na onkologii.
Nemáš pravdu! Může zaškrtnout i PSA a FPSA - ,markry na rakovinu prostaty. Fakt je ten , že pak následují další kolečka vyšetření!
"sasa" naprostý souhlas.
Pravidelně chodím na PP při kterých se odebírá vzorek krve na vyšetření. Loni v dubnu mě doktorka hned na druhý den volala, abych neodkladně přišel. Při návštěvě mě řekla, že mám vyšší PSA a urgentně mě poslala na urologii - potvrdila se rakovina prostaty.
Jindy jsem po PP pišel za týden po odběrech a doktorka mě poslala na další vyšetření, pokud bylo potřeba (většinou ale potřeba nebyla, protože bylo všechno v pořádku).
A sestra se mě sama vždy ptala, jestli chci kopii vyšetření a rozborů krve. Za vytisknutí A4 mají v ceníku 2,- Kč, ale většinou za výtisk nic nechtěla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.