Nejste přihlášen/a.
Bratr (36 let) je po stehenní amputaci nohy. Zjišťuji informace, kam se obrátit, kde co zařídit. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Na zdravotní pojišťovně jsem si zjistila informace ohledně zajištění invalidního vozíku. Ohledně dalších informací moc sdílní nebyli, jen mi bylo řečeno, že zdravotních pomůcek, na které pojišťovna přispívá je spoustu a že vše záleží na lékaři, co předepíše. Je prosím někde přehled, o jaké pomůcky si může zažádat? Uvítám jakékoliv informace. Děkuji.
Zdravím.Nechte si poslat např z ortoservis.cz/... tištěný katalog.( můžete si ho prohůížet i on-line ).V něm je uvedeno co a jak.Na jednu amputovanou nohu toho sice bude dost,ale některé pomůcky platí ZP celé a na některé ZP připlácí a zbytek hradí sám,některé si musí zaplatit celé sám.S tím,že při příspěvku nebo zaplacením celého od ZP to jde přes lékaře má ZP pravdu.Jo - manželka měla i pleny na ven a podložky do postele - zdarma - zase lékař.
Průkaz ZTP -má? - zase přes lékaře. Nikdy není na škodu parkovací průkaz,euro klíč a pod.Jsem to před lety zařizoval pro manželku,ale už si to všechno nepamatuji. Jen tak mimochodem - tady na sídlišti máme dva občany s jednou nohou ( taky ve stehně ) a pohybují se jen na berlích.Ono to taky není jen o postižení,ale i o tom jak ten člověk se chce pohybovat,nebo se nechat obskakovat.Doma měla manželka ,,chodítko,, ale do koupelny a ložnice chodita bez něj a na ven duralovej vozík.
Časem se připravte na cukrovku a inzulin,nějaká ta dieta - tam už to zadarmo nebude.
Jsou i lidé co s jednou nohou sportují,pracují,řídí auta ,,blbnou,, po lese a hledají houby...prostě na nich není poznat,že jsou postižení.
Nebo se obraťte s dotazem na nějaký klub invalidů někde v okolí.Ti poradí nejlépe jak je to nyní v r.2023.
tonka:
Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby:
mobilita, - sice s obtížemi,ale s protézou ( třeba i bez ) zvládne
orientace, - mozek snad má v pořádku
komunikace, - mluví,píše? pusu a ruce má zdravé
stravování, - když má zdravé ruce,tak se i nají.Jídlo mu doveze služba.
oblékání a obouvání, - ruce má zdravé = obleče se
tělesná hygiena, - na vanu sedátko / do sprchy židlička.Na zuby a česání má ruce,
výkon fyziologické potřeby, - při ztrátě nohy celkem nepodstatné
péče o zdraví, - umeje se,nají se,napije,mozek a ruce jsou O.K. - prášky si vezme,hygienu rukama zvládne...
osobní aktivity - s jednou nohou se dá jezdit i na kole nebo hrát míčové hry.
péče o domácnost - vysát,umýt podlahu/vytřít prach nízko zvládne...Určitě nebude dávat novou žárovku do lustru,nebo věšet záclony - i když i to je časem možné se správnou a sedící protézou.
Z těch bodů na to těžko dosáhne.
Ono je to na posuzování kolik toho může bez jedné nohy zvládnout a co na to komise a soc.zjištění na místě.
Jo a ještě ať si nechá napsat potvzení,že noha není a nedoroste.Budete se divit,ale tohle chtěli u první a poslední mojí kontrole u komise někdy v r.92?.Zašel jsem do špitálu,doktor vytáhl jejich ,,chytrou,, červenou tlustou knihu a ejhle - ono to tam je pod nějakým § doslova napsáno.Já to mám na ruku,ale u nohy to bude stejné - jsme lidi ( teda apoň někteří ) nejme ještěrky.s vocasem.
Zkusit příspěvek na péči se zkusit může,ale v dnešní době tomu moc šancí nedávám.
Jinak žádat se dá o cokoli,ale otázka je jestli to dostane člověk,který to potřebuje nebo šikovný simulant...názor si udělelejte sami jak soc.služby fungují.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.