Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

O co vše žádat zdravotní pojišťovnu po amputaci nohy

Od: lenka451® odpovědí: 3 změna:

Bratr (36 let) je po stehenní amputaci nohy. Zjišťuji informace, kam se obrátit, kde co zařídit. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Na zdravotní pojišťovně jsem si zjistila informace ohledně zajištění invalidního vozíku. Ohledně dalších informací moc sdílní nebyli, jen mi bylo řečeno, že zdravotních pomůcek, na které pojišťovna přispívá je spoustu a že vše záleží na lékaři, co předepíše. Je prosím někde přehled, o jaké pomůcky si může zažádat? Uvítám jakékoliv informace. Děkuji.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mnd®
hodnocení

1x

Zdravím.Nechte si poslat např z ortoservis.cz/... tištěný katalog.( můžete si ho prohůížet i on-line ).V něm je uvedeno co a jak.Na jednu amputovanou nohu toho sice bude dost,ale některé pomůcky platí ZP celé a na některé ZP připlácí a zbytek hradí sám,některé si musí zaplatit celé sám.S tím,že při příspěvku nebo zaplacením celého od ZP to jde přes lékaře má ZP pravdu.Jo - manželka měla i pleny na ven a podložky do postele - zdarma - zase lékař.

Průkaz ZTP -má? - zase přes lékaře. Nikdy není na škodu parkovací průkaz,euro klíč a pod.Jsem to před lety zařizoval pro manželku,ale už si to všechno nepamatuji. Jen tak mimochodem - tady na sídlišti máme dva občany s jednou nohou ( taky ve stehně ) a pohybují se jen na berlích.Ono to taky není jen o postižení,ale i o tom jak ten člověk se chce pohybovat,nebo se nechat obskakovat.Doma měla manželka ,,chodítko,, ale do koupelny a ložnice chodita bez něj a na ven duralovej vozík.

Časem se připravte na cukrovku a inzulin,nějaká ta dieta - tam už to zadarmo nebude.

Jsou i lidé co s jednou nohou sportují,pracují,řídí auta ,,blbnou,, po lese a hledají houby...prostě na nich není poznat,že jsou postižení.

Nebo se obraťte s dotazem na nějaký klub invalidů někde v okolí.Ti poradí nejlépe jak je to nyní v r.2023.

tonka
hodnocení

1x
Tak v první řadě si co nejdříve vyřiďte PNP, tedy příspěvek na péči. Příspěvek je na pomoc, kterou poskytuje osoba blízká, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb atd. Zadost můžete podat elektronicky na portálu MPSV nebo rovnou zajděte na pobočku úřadu práce. Sociální pracovnice jsou velmi zkušené, poradí vám všechny další věci, které vyřídit a pomohou vám v celém procesu. Příspěvek na mobilitu, na případnou úpravu bytu, na dopravu. Jednou za 2 roky má nárok na protézu (určitě při propuštění z nemocnice dostal kontakt na protetika).

mnd®
hodnocení

0x

tonka:

Při posuzování stupně závislosti osoby se hodnotí schopnost zvládat tyto základní životní potřeby:

mobilita, - sice s obtížemi,ale s protézou ( třeba i bez ) zvládne

orientace, - mozek snad má v pořádku

komunikace, - mluví,píše? pusu a ruce má zdravé

stravování, - když má zdravé ruce,tak se i nají.Jídlo mu doveze služba.

oblékání a obouvání, - ruce má zdravé = obleče se

tělesná hygiena, - na vanu sedátko / do sprchy židlička.Na zuby a česání má ruce,

výkon fyziologické potřeby, - při ztrátě nohy celkem nepodstatné

péče o zdraví, - umeje se,nají se,napije,mozek a ruce jsou O.K. - prášky si vezme,hygienu rukama zvládne...

osobní aktivity - s jednou nohou se dá jezdit i na kole nebo hrát míčové hry.

péče o domácnost - vysát,umýt podlahu/vytřít prach nízko zvládne...Určitě nebude dávat novou žárovku do lustru,nebo věšet záclony - i když i to je časem možné se správnou a sedící protézou.

Z těch bodů na to těžko dosáhne.

Ono je to na posuzování kolik toho může bez jedné nohy zvládnout a co na to komise a soc.zjištění na místě.

Jo a ještě ať si nechá napsat potvzení,že noha není a nedoroste.Budete se divit,ale tohle chtěli u první a poslední mojí kontrole u komise někdy v r.92?.Zašel jsem do špitálu,doktor vytáhl jejich ,,chytrou,, červenou tlustou knihu a ejhle - ono to tam je pod nějakým § doslova napsáno.Já to mám na ruku,ale u nohy to bude stejné - jsme lidi ( teda apoň někteří ) nejme ještěrky.s vocasem.

Zkusit příspěvek na péči se zkusit může,ale v dnešní době tomu moc šancí nedávám.

Jinak žádat se dá o cokoli,ale otázka je jestli to dostane člověk,který to potřebuje nebo šikovný simulant...názor si udělelejte sami jak soc.služby fungují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]