Nejste přihlášen/a.
Dobrý den jak je to po pracovním uraze kdy z důvodu ztráty pracovní schopnosti se mnou rozvázal zaměstnavatel kde se stal pracovní uraz , pracovní smlouvu? známý mi říkal že když nastoupím do nového zaměstnání a pokud bez vážného důvodu ukončím pracovní poměr že mi nárok u zaměstnavatele kde se stal pracovní uraz mi zaniká nárok na vyplácení renty. jak je to s rentou bez zaměstnáni a bez pracáku? byl bych bez práce mám id 2 a zdravotko platí stát. a jak je to na pracáku bez podpory? nárok na rentu zaniká dnem uznáni starobního důchodu nebo v důchodovém věku? co když nezískám roky na starobní? mám id 2 i uznanou rentu soudem.
Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným měsíčním hrubým výdělkem zaměstnance před vznikem škody (stanovuje zaměstnavatel) a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu nebo zjištěné nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Náhrada přísluší i zaměstnanci, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP ČR. Za výdělek po pracovním úrazu nebo zjištěné nemoci z povolání se považuje výdělek ve výši minimální mzdy.
Podmínkou pro výplatu náhrady za ztrátu na výdělku tedy je, aby byl poškozený zaměstnanec v pracovním poměru, OSVČ nebo byl evidován na ÚP ČR (tyto podmínky neplatí pro poživatele invalidního důchodu 3. stupně – dříve plný invalidní důchod ).
Náhrada přísluší zaměstnanci nejdéle:
do konce kalendářního měsíce, v němž dovršil věk 65 let, nebo
do data přiznání starobního důchodu,
dále do případné změny poměrů na straně zaměstnance (změna zdravotního stavu, ekonomických podmínek, výkon trestu, rodičovský příspěvek apod.).
Zdroj: koop.cz/...
psal jsem v příspěvku že soud nařídil zaměstnavateli platit měsíční rentu. já s kooperativou žádnou smlouvu nemám a nezajímá mě. občanský zákoník ukláda povinnost platit rentu tomu kdo způsobil poškození na zdraví , zákon nezná pojem "kooperativa" . co jim oni proplatí nebo ne mě nezajímá, i bolestné mi vyplácel zaměstnavatel ne pojištovna a to ještě museli dříve než jim to vyplatila kooperativa.
Však o bolestném nebyla řeč. Ohledně nějakého soudu v dotazu taky nepadlo ani slovo. Každý zaměstnavatel je povinně pojištěn zpravidla u Kooperativy, která vyplácí ztrátu na výdělku v případě pracovních úrazů a nemocí z povolání. Proto Vás s dotazy odkazuji na Kooperativu.
nebylo ani slovo o soudu? ano zaměstnavatel ne zaměstnanec. co mám já s jejich smlouvami? vy opravdu neumíte číst rentu i plné odškodnění kde patří i bolestné je POVINEN vyplácet ten kdo způsobil škodu - ZAMĚSTNAVATEL ! a psal jsem že mi vše vyplácel zaměstnavatel žádna pojištovna. občanský zákoník nezná pojem "kooperativa"
Bolestné i rentu, stejně jako léky či cesty k lékaři a další proplácí Kooperativa. Jen vy to žádáte u zaměstnavatele. Ale aby vám Kooperativa rentu uplatnila, musíte být registrovaný na ÚP. Pokud někde budete pracovat, je možné, dle vyse7vydelku, že renta bude 0kč. Pokud vás budoucí zaměstnavatel propustí z jiného důvodu než je právě ten zdravotní, který souvisí s pracovním úrazem, renta zaniká, navždy. Váš bývalý zamestnavatel vám měl navíc vyplatit 12mes odstupné, dle paragraf 52 d. Také na proplacení nevyčerpané dovolené nebo doplatek do prumeru v případě nemocenské, tohle platí zaměstnavatel.Na podporu máte též nárok.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.