Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Muž 33 let, jinak zdravý, sem tam sportuju (2x týdně), beru různé doplnky stravy (multivitamin, Rybi olej (omega3), Vitamin D3 atd.). Sedavé zaměstnání. Normal výška i váha. Strava normal (zadny vegetarian nebo jiny extrem). Jim teda jen jednou denne ("intermittent fasting"- "OMAD") - ale to jsem začal delat az davno potom (roky poté) co mi zacali dane problemy (takze to s tim nijak nesouvisi).
KRATCE: Mám problémy s častým močením, čím to to může být? Nějaké rady a zkušenosti jak to vyléčit? (Doktori VUBEC nepomohli - ani neví čím to je, ruzne testy NIC neukazali)...
PODROBNEJI: Už několik let (5+ asi i (?)) mám problémy s častým močením (spouštěč absolutně nevím)... Zavisí to i na sezoním období atd, ale jednou jsem to počítal a vyšlo mi že denně jsem chodil až 13x čúrat(!)... (Byť to bylo zrovna léto, normálně to tolikrát (asi) není). Frekvence je prostě vysoká.
Byl jsem s tím už u několika doktorů - Praktické lékařky, Nefrolog (ledviny), Urolog, Endokrinolog (hormony), všude mi dělali testy (brali krev a někde i moč) a NIC mi nikde nenašli... Jediný Urolog mi po močení a kontrole v ordinaci (pomocí ultrazvuku nebo jiného "skenneru") říkal že i po vymočení stále v močovém měchýři zbývá nějaká moč... A že jediné co ho napadá je to že prostě vnitřní nějaký sval močového měchýře se plně neotevírá a nedovoluje moči "plný únik" (plné vyprázdnění močového měchýře)... Po seznámení s vedlejšími účinky mi předepsal nějaké prášky (neznám teď název), ale po přečtení letáku jsem je nakonec ani nebral (účinkují i na jiné vnitřní (orgány) svalstvo (nejen močový měchýř), je je nutné brát snad neustále (až do smrti (?)) pokud chci mít stálý účinek atd.) Už si to přesně nepamatuju ale vůbec se mi to nelíbilo a nic jsem nakonec nebral...
Taktéž mi to přišlo od doktora jako spíše léčení důsledku (močový měchýř se plně neotevírá - PROČ...?) než příčiny... Začalo mi to zničehonic nic, nikdo z doktorů mi nedokázal říci proč. Žádné "léky" jsem tedy nebral, měl jsem jít na kontrolu ale bylo to těsně po začátku COVID pandemie a měl kvůli tomu zavřeno. Nikam jsem nešel a nikde od té doby nebyl (u žádného doktora ohledně tohoto problému).
Problém stále přetrvává a podle mě se to i trochu zhoršilo a to především ve smyslu, že moč se zdá daleko častěji (ne-li permanentně) žlutá (až skoro mi přijde někdy možná velice lehce nazelenalá(?)) a prostě jakoby více koncentrovaná. Rovněž více "smrdí" "močovinou" (nebo "něčím") (čpavek to asi je(?)).
Frekvence zůstala stejná (pořád vysoká). V noci se několikrát budím a musím jít čůrat (narušuje spánek)- vubec to není ideální stav. Když jedu do blízkého města nebo (města ktere neznám) musím si plánovat cestu tak abych se měl kde vymočit, dívám se kde jsou veřejné záchodky atd... docela hodne otravne a zivot narusujici.
Můj dotaz - co s tím? (stávající) Doktoři mi evidentně nepomůžou. Mám zkusit jiné doktory? Mám si zkusit nechat udělat vlastní laboratorní testy jako samoplátce (jaké konkrétně)? Testy mi dělali ale předpokládám jen nějaké základní a ty nic neukázali. Možná je tedy na čase jít "hlouběji" a udělat si nějaké pokročilejší testy (na méně časté problémy s močením) (kolegyně matky, její manžel měl rovněž problémy s močením, testy nic neukázali, nějak následně udělali podrobnější testy a ty už něco ukázali)... Mám jít za "přírodním léčitelem"...? Opravdu si už nevím rady... Co s tím? Nějaké osobní zkušenosti, rady, "nápady"...?
Děkuji
Když Vám nepomohlo tolika doktorů, kteří Vás prohlédli, myslíte že v laiké poradně dostanete návod na léčbu?
Alkohol a spol nepiju, vodu co piju jsem si měřil ale už si nepamatuju množství... Bylo normal, 2-3 l... myslím že spíše ke 3 l ale zase - bylo to v létě... Komické byliá reakce doktorů, kdy jeden mi řekl že to je málo (ke 3 l je málo...?) a druhý jiný doktor mi naopak řekl že to je moc... Jako LOL... a já těch historek o doktorech mám relativně spoustu... neschopnost a blbost nad neschopnost a blbost... Ti kvalitní asi fakt v čr jen vystudují zadarmo a pak jdou do zahraničí a zůstává tu to co tu zůstává
... Dědičná choroba nic.
Já doufám že tu bude někdo kdo měl podobné problém a poví jak se toho zbavil.
1. Zkuste volně prodejné leky na prostatu. 2. Určitě vysaďte všechny doplňky stravy a zkuste jist 2-3x denne. 3.! Zavodňujte tělo. Odbourejte deprese či dlouhodobý stres (práce atd atd).
- Osobně bych to tipoval kvůli té sedavé práci. Pokud opravdu byla provedena všechna laboratorní vyšetření a je vyloučena třeba i infekce, pak je třeba změnit životosprávu a práci. Musíte jít krok po kroku a zjistit příčinu. Já to měl obdobně v mladí, chtělo se mi pořád čůrat ale spadlo jen pár kapek. Všechno v pořádku, akorát malý tlak močení. Začal jsem dělat cviky pánve a spravilo se to.
Ukapává Vám do trenek?
No jenže mi to nikdy nedělalo, takže to něco muselo spustit a doktor nic neví... Navíc moc osobně nechápu logiku tohoto, pokud se moč. měchýř neotevírá plně, tak by vyprázdnění moči mělo JEN prostě trvat o něco déle (menší díra, menší průtok, více času stráveného močením, namísto co já vím 15 sekund proudu moči, 30 sekund proudu moči) a hotovo... To není důvod aby moč v měchýři zůstávala.
Taky chodím často. A to beru na to léky a chodím jednou za rok na urologii. Na poznávací zájezd už asi nepojedu a Vy asi také ne. Např. jedu 45 minut autobusem a pak se mi chce, tak hledám WC. Pak někam na místo dojedu a opět se mi chce. Chodím skoro každou hodinu. Když jsem byla před pár měsíci s močí na urologii, tak prý vše v pořádku. Tak taky tomu moc nerozumím a nevím, co s tím.
Na jaře, když jsem byla na nějakém zákroku v nemocnici, tak jsem pak jeden den a noc byla na pokoji s jednou mladou paní a já lítala každou půl hodinu na záchod. A ta pacientka vedle šla asi tak jednou za čtyři hodiny. Byla na pokoji i zima. Tak možná tím to bylo. V létě je to o něco lepší.
No to je nějaký problém kteří jsou lékaři líní a neschopní a "laciní" diagnostikovat... To by se muselo dělat více testů nejspíše, více "exotické" testy na méně často se vyskytující bakterie, kvasinky, whatever... podle mě je problém v tomto...
Naprosto mi přijde komické že já jako laik si budu muset pomocí internetu sám diagnostikovat problém a sám si ho vyřešit (a nebude to poprvé (!)), neschopnost doktorů je opravdu kolosální i podle historek lidí okolo mě co mám .
No to se neumírá (asi), jenže - nikdo neví čím to je, OBTEZUJE to hodně život, narušuje spánek (spánek je velice důležitý) a pokud je skutečně problém v nějaké méně časté a vzácné "bakterii" nebo kvasince nebo něčem jiném co to způsobuje , tak to škodí obecně organismu a ano, poškozuje pomalu obecně zdraví a snižuje celkově počet let co se dožijete (a ne to není paranoia ani blbost, každý neléčený problém byť malý vám dlouhodobě (byť pomalu a částečně) poškozuje obecně zdraví.
V angličtině "existuje" "Bladder irritation", ani nevím jestli to CZ doktoři vůbec znají a operují s tímto termínem nějak, asi se budu muset orientovat spíše na ENG weby a doufat že tam něco najdu.
Něco prostě močový měchýř dráždí a ten vysílá signály k mozku častěji že se potřebuje vyprázdnit...
To je asi relativně dobrý nápad, jenže u mě je to nutkání prostě vyšší a intenzivnější než u vás. vy problémy nemáte, to co popisujete jsem dříve než jsem měl problémy taky samozřejmě dělal a šlo to vydržet relativně lehce... Teď je to výrazně těžší... ale asi je to nosný nápad a prostě to zkusit, byť mě to bude stát VYRAZNE více "mentálního úsilí" než dříve (a to neručím za výsledek, že se to fakt podaří a já se někde nechtěně nepočůrám ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.