Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manželství vs dluhy u VZP z minulosti

Od: vouz* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala jak je to s dluhy, které má partner u VZP v případě, že se vezmeme. Jelikož dluh přeci vznikl před manželstvím nespadá na mě, je to tak? A když na tom nadále narůstají penále týká se mě to nebo netýká? Děkuji moc za pomoc nebo radu. Hezký den!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

abdul*
hodnocení

1x

Co vede nějakou ženu k tomu, aby si brala za manžela někoho, kdo nebyl schopen řádně hospodařit ani jako svobodný.

Sňatkem se dotyčný muž změní, nebo ho snad manželka předělá? Nekoukají z toho náhodou problémy do budoucna?

Meberte si to osobně, je to pouze taková úvaha...

hodnocení

0x

Samozřejmě že ten dluh bude manžela i kdyby vznikl v manželství, tak to první budou chtít po něm.(jestli bude naživu a nebude se jednat o dědictví *smich*)

sebod*

dexx. To je hloupost, co píšeš. Jestliže by ten dluh vznikl za manželství, budou ho chtít i po manželce! A dojde-li na exekuci, tak exekutor může obstavit manželce plat nebo účet jako první (např. když manžel nemá příjem)

valach*

Když vznikne za manželství, tak to pak vysvětlujte exekutorovi...

hodnocení

0x

Před manželstvím nebo po, říkejte to exekutorovi kterej vám doma bude zabavovat věci.

marenka*
hodnocení

0x

Sebod má pravdu, ale já jsem tuhle otázku pochopila obráceně. Přítel má dluhy a ptáte se, co se stane, když se vezmete?

Budou i Vaše. Vím na co narážíte, že když má někdo třeba barák, před uzavřením manželství, tak po rozvodu zůstává jeho. S dluhy je to jiné. Nepředpokládám, když řešíte svatbu, že řešíte zároveň rozvod. Takže pokud se vezmete, jeho dluhy samozřejmě zasáhnou i Vás. Exekutor zabaví i Váš majetek, splátka dluhu půjde ze společného rozpočtu.

sebod*

Mařenko. Tak to vyřešit předmanželskou smlouvou. A všechno, co se bude v manželství pořizovat, tak to půjde na manželku.

Je ten dluh tak veliký, že se neychle) dá pomaloučku (nebo i rychle) zaplatit? Jednat s VZP o splátkách.

marenka*

No na tuhle možnost jsem úplně zapomněla. *palec*(myslím předmanželskou smlouvu)

S VZP jednat o splátkách, po zaplacení dluhu zažádat o prominutí penále, oni to nazývají ŽÁDOST O ODSTRANĚNÍ TVRDOSTI.

Setkala jsem se s tímhle problémem také a z penále kolem 40 000,- Kč nařídili zaplatit najednou 5 000,-Kč a věc po zaplacení uzavřeli.

sebod*

VZP i OSSP přitvrdili ve vymáhání penále *zed*

vouz*
hodnocení

Svatba už je právě za dvěřmi. Samozřejmě dluh začne splácet. Ale jedná se o to zda když budeme manželé, tak jestli si z VZP mohou dělat nárok na vrácení dluhu ať už exekucí nebo čímkoliv jiným na mě? Dluh je přeci vytvořen před manželstvím. Ale dále se z toho vážou další penále, které vlastně narůstá i po uzavření manželství. Nebudeme mít ani společné trvalé bydliště. Ale opravdu bych byla nerada kdyby mi třeba pozastavili plat. Dluh chceme platit a doplatit, ale nepůjde to najednou...proto se ptám zda mohou jít po mě jako po manželce a nebo zda na to nemají právo a musí peníze vyhledávat pouze po manželi? Děkuji za pomoc, opravu moc!

karina*

vouz, tady máte podobnou otázku té vaší a odpověď na ní :
Janina: Dobrý den. chtěla bych se zeptat, jestli jsou společné i dluhy , které vznikly před uzavřením manželství?
Mgr. Marek Odrobina: Nikoliv, dluhy vzniklé před manželstvím nejsou součástí SJM a tedy za ně druhý manžel neodpovídá, nemusí je platit

Ovšem, jak už tady někdo psal, kdyby manžel nesplácel a dostal se do potíží, případný exekutor se nebude dívat na datum vašeho oddacího listu. Až pak, následně, co vám jako manželce vše sebere, se můžete domáhat spravedlnosti podáním vylučovací žaloby, tedy soudní cestou.Být vámi, pokud tu svatbu chcete, hlídejte si poctivě každý měsíc jeho splátky.Karina

tady si přečtěte, hlavně od nadpisu Pozor na exekuce mesec.cz/...

eulalie*
hodnocení

0x

Dobrý den, možná by ve Vašem případě opravdu pomohla předmanželská smlouva v podobě notářsky ověřené smlouvy o zúženém SJM (společní jmění manželů).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]