Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem, neb jsi vůbec nejsem jistý jak je to s prací a sirotčím důchodem. Respektive jsem si vždycky myslel, že i když pobírám sirotčí důchod, mohu si vydělat na brigádě bez problému určitou sumu do 10 tisíc Kč a nesmím se stát účastníkem na sociálním pojištění. To mi dávalo smysl.
Ale začal jsem hledat na internetu a našel jsem, že v momentě kdy jste studentem denního studia, tak nejste limitováni žádnou částkou a můžete dělat i na HPP. Což mi teda smysl nedává. To mohu pracovat na HPP, nemusím mít DPP a klidně může za mě zaměstnavatel odvádět sociální pojištění a jsem v pohodě, když budu student denního studia? (Nedává mi to smysl, protože u denního studia předpokládám, že se budu denně vzdělávat)
Děkuji za objasnění.
Ano, smysl to moc nedává, ale u sirotčích důchodů se to tak nebere - dokud studujete, jste "nezaopatřený". Posuzuje se pouze tato nezaopatřenost, kterou dokládáte potvrzením o denním studiu. Pokud byste byl na distanční nebo kombinované formě studia, Vaše zaměstnání by nesmělo být důchodově pojištěno (tedy aspoň zatím je to DPP do 10.000).
Aktuální znění zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. je záhodno sledovat, protože jurodivý Jurečka už neví, kde by ty prachy ušetřil, a hrábne do čehokoliv, když pokrátil zákonem zaručené valorizace.
Vy se podívejte na § 52 tohoto zákona a sledujte případně v médiích, jestli se nechystá změna pozůstalostních důchodů.
Děkuji za odpověď, takže skutečně není problém, když bych dělal na HPP, zaměstnanec za mě odvedl sociální pojištění?
Čistě teoreticky co by pak následovalo? Sociálka by na mě vletěla, jestli studuju a já kdybych jim dodal potvrzení o studiu k tomu datu, tak by to bylo v pořádku?
Já nemusím vyloženě pracovat na HPP, ale nechci být limitován částkou, kterou si mohu vydělat, ale u DPP je vlastně povinnost nad 10k to té sociálce stejně odvést.
Vy pravidelně dodáváte potvrzení o studiu, vždy když máte nastoupit do dalšího ročníku školy. ČSSZ od července zastavuje výplatu důchodu, dokud nedostane potvrzení o studiu, pak výplatu obnoví a dlužné měsíce doplatí. Vaše zaměstnání nikdo nezkoumá, pokud jste na denním studiu.
Ano, v květnu jsem dostal od ČSSZ dotazník a už teď na konci školního roku, jsem si jej nechal potvrdit, že budu i příští rok studovat, protože vím, že na to mají 60 dní a nikdy nebyl problém. Mám tam navíc uvedenou předpokládanou dobu ukončení studia v roce 2025. Takže když to mám takhle na rok, tak už v průběhu roku žádný dotazník neposílají?
Příjde mi to extrémně benevolentní a možná až hloupý. Ale samozřejmě, jestli si mohu vydělávat a navíc dostávat peníze od státu, tím líp pro mě.
Nevím přesně, jaký je v současné době mechanizmus výplaty sirotčího důchodu studentům a požadavek ČSSZ na doložení potvrzení o studiu, ale správa se připomene, pokud bude od Vás něco potřebovat.
Hmm, teď akorát přemýšlím, má nějakou šanci ta účetní v té firmě to pak zjistit, že jsem student?
Jde mi o to, že když půjdu na pohovor, jestli jim to mám říct, že mám status studenta denního studia a IVP, nebo se o tom vůbec nezmiňovat, protože by mě to samozřejmě mohl uvést do nevýhody při výběru si myslím.
Pokud budete schopen dodržovat pracovní dobu, nikoho nezajímá, že jste student, ve volném čase si můžete dělat co chcete. Podle mě ale studium při zaměstnání není "diskriminační", jen nesmíte požadovat studijní volna a takové věci a musíte plnit zadané pracovní úkoly v požadovaných termínech. Když nedodáte zaměstnavateli potvrzení o studiu, nebudete si moci uplatnit slevu na vlastní studium z daně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.