Nejste přihlášen/a.
Prosím o pomoc!
Už si nevím rady a bojím se, že mi není ani pomoci. Má manželka je alkoholička a už opravdu netuším, jak její závislost zvládnout.Bydlíme na Slovensku v jedné malé vesničce, tím je to těžší. Všichni se znají, a každý čeká na to, kdy někdo z jeho okolí udělá chybu, aby ho mohl pořádně pošpinit. S manželkou máme jednoho šestiletého syna, ale doma máme tři syny a nejstarší dcera pracuje v Irsku. To znamená, že tři děti jsem vyženil a jakékoliv způsobené problémy s úřední mocí odnesou právě mé nevlastní děti, protože nejsem jejich zákonný zástupce.A zachránit chci jak všechny děti, tak i manželku, kterou velmi miluji, i když tento cit se občas, ač je to možná nepochopitelné, míchá i s nenávistí. Má manželka není zlá, jen si neuvědomuje, jak velký problém je její závislost. Opilá nadává mně, nadává dětem, je to až nemožné vydržet. Mně vyčítá všechno zlé v jejím životě, na děti křičí věci, které by nikdo od matky nečekal. Střízlivá je skvělá manželka i máma.Když se snažím promluvit o tom co dělá, je to komplikované. Když je opilá vyhrožuje, že jestli chci od ní odejít, zabije sebe i děti, a nebo, že tady nemusí být a odejde navždy pryč. Bojím se, že to schopná i splnit. Ale na druhou stranu nemám chuť jen sedět a dívat se na tu destrukci. Nevím co s tím, mám strach o děti, na ty to má nejhorší dopad. Chci děti i manželství zachránit, ale občas, už pochybuji o tom, že se to může povést. Zkuste poradit jak dále. Děkuji za každý nápad, protože mě už došli.
Jerryku, moc Vám držím palce, abyste tuhle hrůzu dokázali ustát. A to o to víc, že jsem před několika málo roky podobně zkoušela sehnat pomoc pro mého závislého otce, kde se dá a stejně jsem vždy narazila na to, že dokud nebude chtít on sám, tak se NIC, ABSOLUTNĚ NIC nedá dělat. Veškeré přemlouvání nikam nevedlo, táta si nedokázal přiznat, že má obrovský problém a nikam jsme ho nedostali. Nepomohlo nic - přemlouvání, prosby, výhrůžky i citové vydírání, ale to asi znáte. Bohužel to nakonec skončilo vloni na jaře tragicky, tátu jsme našli po několika dnech, kdy se nám neozýval, mrtvého a s vysokým obsahem alkoholu v krvi. Pitva prokázala, že vdechl obsah žaludku... Zpětně mi pak jeden z policistů řekl, že jediná možnost by bývala byla vymyslet si cokoliv a udat ho na policii, že je nebezpečný sobě nebo svému okolí a on by pak dostal nařízené léčení. Ale ani tak není bohužel úspěšnost protialkoholní léčby nikterak velká. Těžko radit, ale možná, že být na Vašem místě, všechno zdokumentuji (nahraji, seženu svědky apod.) a obcházím s tím protialkoholní centra, možná i sociálku a policii a pevně věřím, že mi někdo z nich dokáže poradit alespoň co se týče péče o vaše, resp. její děti.
Nevím, jestli vůbec mám odpovědět, protože mě všichni asi ukamenujete. Ale, na alkoholu se mi rozpadla dvě manželství a tak vím, o čem mluvím. A tvrdím, z vlastních zkušeností a i pozorováním podobných osudů, že nepomůže nic! Vůbec nic! Jen popadnout děti a utíkat. Utíkat hodně rychle a hodně daleko. Řeči o tom, že je to nemoc a alkoholik potřebuje pomoc a pochopení, že chudák, má k tomu důvod, že beztak chlastá kvůli mě, je úplně zcestné. Vede to jen k tomu, že celá rodina retušuje všechny průsery ožraly, že ho kryje, zatlouká a chápe. A alkoholikovi to jeho pití tím usnadňuje. Nepije proto, že někdo něco udělal, pije proto, že si to zakódoval do hlavy. Každý jeho průšvih, který při pití udělal, je potřeba mu to nechat vylízat. Řekněte, proč by se snažil o nápravu, když ho rodina schová, omluví, zalže všem, utře zvratky, uklidí binec a sousedům vysvětlí že. . . uvaří česnečku, dá obklad na čelo, uskrovní se, aby on měl peníze na chlast.
No, řekněte, není mu v podstatě dobře? Takto by se o něho, normálního, nestaral nikdo. Ale opilého?! To je jiné kafe. Všichni se starají o jeho pohodlí. Celá rodina včetně dětí a příbuzných. Všichni mají problém, akorát alkoholik je v pohodě. Snaží se přežít pitomé řeči o pití a léčení a tak. Vzbudit soucit, pochopení, pozornost.
Rozumíte co vám chci říci? Vy všichni to své ženě umožňujete, protože důsledky jejího pití kamuflujete vy. Nikdy nemusela být zodpovědná za své jednání!
A musím vám říct ještě jednu strašlivou pravdu. Ještě nikdy, nikdy jsem neviděla živého vyléčeného alkoholika. Takového, který přestal fakt pít. Četla jsem o nich, slyšela vyprávění, viděla filmy, ale opravdového jsem nikdy nepoznala a neviděla. Ani koutkem oka!
Proto zopakuji to, čím jsem začala: Popadnout děti a utíkat. Utíkat rychle a daleko. Oželet lásku, skříň a koberec. Sbalit to nejnutnější a zachránit sebe a děti útěkem. To je to jediné, co může partner alkoholika udělat.
Opravdu! Vím to.
Stoprocentní pravda - bohužel. Snažila jsem se to naznačit výše, ve své odpovědi.
Jenže jak zachránit děti, které nejsou Jerrykovy?
Babkazov, z vás si asi vzala přiklad sousedka, tuhle ve 2 hodiny koukám, její starej ležel v blátě před barákem jak širokej tak dlouhej, mobil se tam válel, taška s dokladama papíry rozházený, nebydlí tady dlouho, měla jsem strach, aby ho na silnici nepřejelo auto, taky tady dost často hlídkují policajti, aby ho náhodou nesebrali na záchytku. Zazvonila jsem na ní, že její pán leží venku na silnici, že mám o něj strach, to jste měla vidět jak mě sjela. Co prý je jí do toho, když se doved vožrat, tak at tam leží a zabouchla! Nešla mu pomoc, já jsem se stáhla zatáhla jsem závěs a děj se vůle Boží. Jak to dopadlo nevím, akorát jsem viděla ráno na chodbě rozbitej mobil. Víc se neangažuju.
Obávám se, že v tomto případě není tak jednoduché vzít nohy na ramena, když tři děti nejsou tazatele. A pokud je neadoptoval, tak asi ani nebude jejich zákonný zástupce. Určitě mají někde otce... Ano, samozřejmě že je to nejlepší řešení, protože většina alkoholiků se nezmění. Jinak ve všem s Vámi souhlasím, máte pravdu, babkazov. Bohužel toto asi tazatel nechtěl slyšet. On by rád, kdyby se mu žena změnila. Možná by pomohlo radikální řešení, nechat tu paní v době opilosti odvézt na záchytnou stanici, aby poznala, co to je. Jenže já si myslím, že tazatel má strach cokoliv radikálního udělat, když mu žena vyhrožuje tím, že se zabije, případně že zabije děti. Akorát mám tedy takový dojem, že většina alkoholiků takto opravdu pouze vyhrožuje a k dokonání činu by se neodhodlala. Proč? Protože většina alkoholiků jsou slaboši a zbabělci.
Obdivuji Vás. Lituji Vás. Má manželka práci? Proč začala pít? Léčit se musí chtít sama, dokud se něco nestane tak jí léčbu nikdo nenařídí. Zkoušejte s ní o léčbě mluvit když je střízlivá. Hodně štěstí.
Práci nemáme ani jeden,alespoň ne trvalou. Občas nevíme, co bude druhý den. Bydlíme v oblasti, kde je 55% nezaměstnanosti. Když pracujeme, pracujeme v Rakousku, Německu nebo Anglii, každý den trápení co je doma. Proč začala pít, odpovídám nevím. Z tchýně pomalu vylézá, že takto pila před tím, než jsme se potkali. O léčbě zkouším mluvit , ale ona si nemyslí, že má nějaký problém.
Ono je to komplikovanější. Sama se nevyléčí, to chce odbornou pomoc, ale sama musí chtít a akceptovat ji. Nařídit by to mohl leda soud, ale to by nebylo k ničemu (i kdyby to udělal, žádný zločin nespáchala). A je mi jasné, že v prostředí malého místa jí bude velmi vadit představa, co tomu řeknou sousedi. Možná by součástií mohlo být i přestěhování, ale to je samozřejmě rada těžko akeptovatelná,
Kdyby tady nebylo to malé dítě, tak bych vám radila nechat jí ať se uchlastá. V tomto případě, ale nic jiného než léčba nepmůže, protože už pití nemá pod kontrolou a sama to nezvládne. Jiný způsob není než razantní protialkoholická léčba. Poraďte se s lékařem, a ten už vás nasměruje. Přeju vám i vaší paní hodně sil při léčení.
Pokud sama nechce, nemohu ji zařídit léčbu, alespoň netuším jak. A ona nechce, protože nemá žádný problém. S lékařem nechci mluvit, už jsem to zkoušel. Prý je to jen na ní samotné. A přes policii a soudy to řešit nemohu, odnesli by to nemanželské děti.
doplněno 13.09.10 20:47:A strašně nerad bych ji viděl se uchlastat, mám ji rád.
Tak pokud si myslí, že nemá žádný problém, zkuste ji natočit videjko, až bude mít svůj den. A myslím, že s dětmi by to vyřešit šlo. Vy se o ně teď také staráte, takže byste se staral dá. Zkuste zajít na odbor soc. péče. karina
Video mám, to už mě také napadlo. Jen se bojím, co by s tím policie mohla udělat. Vyhrožování smrtí je trestný čin. A mé ženě chci pomoci, ne ji dostat do vězení.
Ale ne abyste s tím šel na policii, jen to ukažte jí, až bude střízlivá. Jestli nepochopí ani potom, že už jde z kopce, nepochopí to nikdy.
Původně jsem ho točil pro policii. Jenže potom se mi to rozleželo v hlavě, policii jsem to nemohl předat.Když přišla chvíle střízlivosti, ukázal jsem ho manželce. Nepomohlo, opila se. Asi ten den měla důvod, nedivím se jí. Ale jiná odezva nebyla.
jerryk, máte to velmi těžké. Myslím, že až bude manželka za střízliva schopná posoudit svoje jednání proberte to s ní. Domnívám se, že jediná cesta je nastoupit dobrovolně odvykací léčbu. Vy ji nemůžete nijak pomoci, tohle je závislost, kde musí nastoupit odborník - lékař. Je to nemoc. Pokud nebudete věc řešit může nastat situace, že bude muset na protialkohlní léčení ať se jí to bude líbit nebo ne. Ale to už bude fáze, že se vám všem doma bude hroutit celý svět. Život s alkoholikem je nesnadný, pro většinu lidí nemožný. V ČR trpí alkolismem podle statisti 25% mužů a 10% žen. Vezměte ženu k lékaři a poraďte s e o možnostech. Karina
doplněno 13.09.10 20:25:a první na co se vykašlete jsou sousedi. Ti vám můžou být s těmi jejich drby ukradení. Karina
To všechno vím a sousedy řešit musím, děti to slyší čím dál více, že mají maminu notoričku. A nedej bože, abych to řešil s úřady, zaprvé to odnesou ještě více, a za druhé jaká je pravděpodobnost, že je budu moci dále vychovávat? Podle mně nulová, můj je jen jeden syn, co ti dva ostatní?
jerryk, odopvěď máte výše. A jak myslíte že by to odnesli? Proč byste se o ně nemohl start dál? Děti mají také další příbuzné, jak myslíte , že to řeší v jiných rodinách? Základ je TO řešit. Tady na poradně to za vás nikdo neudělá. Pokud máte na vše odpovědi, že to nejde, tak TO asi nikdy nevyřešíte. Skutečně , podle toho co píšete, manželka potřebuje odbornou lékařskou pomoc.Karina
Musíte vaší paní přesvěčit, že jediné pro její dobro je léčení. Vůbec nic se neděje, má problém to se stane i v lepších rodinách. Říkáte, že ty větší děti se o sebe už umí postarat, a o to malé by jste se zatím staral vy. Mě nejvíc zaráží a z toho bych měla největší strach, že by byla schopna zabít sebe i děti, je to agresivní alkoholička a musí se léčit co nejdřív! Vy teď píšete, že jí máte rád, ale jestli bude dál pít, tak se její chování začne zhoršovat a nejen, že jí už nebudete mít rád, ale začnete jí nenávidět.
Je to NEMOC, je možné že někdo pil z rodiny nebo kdo ví jaké tam byly mezi rodiči vztahy. Žije dva životy a o tom druhém neví a nikdy ji nepřesvědčíte, že se takto chová, protože si to nikdy nepřipustí, bude na vás či kohokoliv útočit, že jí ubližujete, poleze po čtyřech a bude tvrdit, že si nikdy v životě nedala skleničku. Jedině furt s ní, snažit se nedovolit se napít, prohledávat byt, kde si pití schovává. Čekat na ni po práci. Ale tito lidé jsou vynalézaví. Přijde za kamarádkou či známými a o pití si řekne a vyhledává jen takové, kde dostane napít. Takže těmto lidem říct, ať jí nic nedávají, odžezat ji od nich. Stačí jí pak už málo. Má jakýkoliv důvod, aby vyběhla ven a dala si. Pokud to sama nepochopí, tak s tím nic neuděláte. Obávám se, že není na to síla, co by ji přesvědčila. To snad musel být šok, ale to je pak vlastně důvod na napití. Nikdy se od ní nedovíte, proč pije. Hledat něco v minulosti. Takže buď s tím budete žít, nebo pryč.
Dobrý den. Alkoholismus u žen se vyvine snadněji než u mužů. Je to závislost, tudíž je to nutné léčit. Ale Vaše žena musí chtít sama. Měla by zřejmě nastoupit protialkoholní léčbu, což potom také znamená, že se už v životě nikdy alkoholu nesmí ani dotknout. Jinak by do závislosti upadla znovu. Ona musí mít motivaci, proč to udělat. Když bude střízlivá, promluvte si s ní. Možná byste měl sám nejprve navštívit odborníka na závislosti a poradit se s ním o možném postupu při léčbě Vaší ženy. Věřím totiž, že Vaše žena svoje pití jako problém nevidí. Ale ve skutečnosti se tím zabíjí. Taková cirhossa jater - to je jedna z nemocí alkoholiků. Navíc každé opití do němoty způsobuje devastaci mozkových buněk a ty, jak je známo, se už neobnovují. Takže k stáru pak může Vaší ženu postihnout demence. Zkuste jí toto nějak taktně vysvětlit, že o ni v žádném případě nechcete přijít, ale prostě že takto dál žít nelze.
Milý/á achjo. Pokud vím, poradit chtěl ten, kdo sem dotaz do poradny zaslal. Copak nevíte, že alkoholismus je závislost a s jako takovou je třeba jednat? Totiž odborně léčit! Já ale psala, že chtít musí hlavně ten alkoholik. Pokud nechce on si odvyknout, tak cesta ven z alkoholismu není. A u žen to platí dvojnásobně. Alkoholik totiž problém v sobě nevidí. A to je ten problém. Tak prosím, přestaňte do mě rýpat. Děkuji.
Vážená Eulálie. Já vím, co to je a vím, že domluvy jsou neúčinné, to se běžte dotázat alkoholiků, kteří se šli léčit a vyléčili, co na ně platilo, co s nimi pohlo. Rady lidí, co tím neprošli ... a zvl. ať jde na léčení jsou k ničemu. Tazatel snad říká sám, že domluva je neúčinná, a to tedy je! Ona neví, že pije, nepřipustí si to! Pokud je střízlivá, tak to skutečně může být fajn ženská, ale pak .. to se člověk nestačí divit.
Takže jedině zkušenost bývalých alkoholiků, nebo doktorů, co o tom mají přehled, co nejvíce na ně působí a to vyzkoušet a to ještě bez záruky. Na každého může platit něco jiného, nebo vůbec nic. Jinak ztráta času.
Buď je to v rodině, v genech, nemoc, kamarádi (kde se nepije), zklamání ... Jak chcete někoho léčit, kdo nechce?
A o radu .. "ať se jde léčit" bych nestál, on ví, že to nezabralo a já se nedivím. Hledá ty, co s tím mají zkušenost.
Vážený/á Achjo. Asi nedostatně čtete moje řádky. Já přeci psala, že chtít musí hlavně ten alkoholik. Navíc, dle čeho soudíte, že já s tím asi nemám zkušenosti? Nicméně bych tuto přestřelku názorů ráda ukončila, stejně to tazateli nijak nepomůže a bude se trápit dál. Možná se mu zde ozvou vyléčení alkoholici a doporučí mu ten jediný správný postup (ten ale neexistuje, neboť na každého platí něco jiného).
Je to tak, jak píšete. Léčit se nechce, protože nemá problém. Když jsem s ní rozebíral nucenou léčbu, jen vyvádí, že se ji chci zbavit a oto je to horší. Je příšerně žárlivá, a tak jediné co za tím vidí, je to, že mám nebo si chci najít jinou.
jerryk, tak jedinou radu bych pro vás ještě měla. Najděte si tu jinou , vezměte vaše společné dítě a jděte. Vaše tchýně , ze které teď vylezlo, že její dcera pila už v minulém manželství ať se postasrá o vnoučata. Ten exmanžel vaší ženy se zdá se zachránil a na nic se neohlížel. A třeba ty děti chtěl a matka si je vybojovala, co vy víte, Tohle všechno asi ví vaše tchýně. Hlavně s tím něco dělejte, nelitujte se a nelitujte ani ženu. Karina
Přesně tak, jak píše Karin, vemte nohy na ramena a dítě a zařiďte si nový život. Tam u Vaší paní se už nic zachránit nedá. Myslete na Vaše malé dítě a udělejte pro něj i pro Vás příjemný život. PT /stařenka/
A to je asi to, co ji celý život trápí. Má malé sebevědomí, je žárlivá, věří, že muži ji asi všichni podvádějí, proto pije. Ona se možná ve skutečnosti trápí a hledá útěchu v alkoholu, který jí na chvíli dá zapomenout na to žárlení. Víte, pomoc je fakt těžká, jelikož na každého platí něco jiného. Znám případ, kdy manželka pila, dokonce i v práci. Byla už tak zoufalá alkoholička, že pila i okenu. Manžel pracoval ve stejné budově, takže o tom, že žena je zase opilá, se lehce dozvěděl od zaměstnanců. A jak to řešil? Nechal ji odvézt na záchytku. U Vás bude problém ten, že zřejmě závislost dosáhla dosti veliké úrovně.Tudíž takové ty rady, jdi se léčit, prostě nepomohou proto, že bez alkoholu zřejmě Vaše žena pociťuje abstinenční příznaky, které ji nutí pít stále dál a dál. Navíc, jak uvádíte, má pocit, že se jí chcete zbavit. Je to asi začarovaný kruh. Třeba se Vám skutečně ozvou vyléčení alkoholici a poradí co a jak.
Pane zkušenosti s agresivním alkoholikem mám, rozvedla jsem se s ním. I v rodině pil jeden a taky se nechtěl léčit, chodil do poradny, bral antabus, ale všechno jenom proto, že ho všichni nutili. Manželka, známí, děti, dokonce přijeli z protialkoholní aby podepsal, že se půjde léčit. Zase všichni jak vosy podepiš, tak podepsal! Byl na léčení v Bohnicích a nic. Přišel a pil dál, dlouho nevydržel selhalo mu srdíčko 58 let. To vám píšu jen proto, že vaše manželka se musí sama rozhodnout, že už to nejde dál, dejte jí třeba nůž na krk, buď půjdeš na léčení, nebo bychom museli jít od sebe. Jednou na to léčení půjde sama. Provede něco, co jí ukáže, že jiné cesty už není.
Já mám s alkoholikem taky zkušenost - z pohledu dítěte bohužel... Nejhorší pro dítě je, když vidí v takovým stavu svou matku..před těmi 8 lety, kdy jsme žili s nevlastním otcem, to bylo peklo, v bytě všechno smrdělo vínem, dokonce i náš pes... Díky tomuhle alkoholikovi jsem nezažila žádný dětství a následky si nesu dodnes, protože mě psychicky týral .. Nikdy se nedotknu vodky, z vína se mi dělá blbě a když náhodou ve městě potkám nějakýho ožralýho člověka, co smrdí, tak se mi vždycky vybaví ten nevlastní otec... A trvalo to fakt dlouho než se mamka vzpamatovala a rozvedla se s ním, celou tu dobu jsme trpěly...
Proto radím, i když jsem mladá, sbalte se a odejděte, Vaše žena se těžko změní k lepšímu a nejvíc to odnesou děti... Myslete na děti hlavně... Kolik je těm ostatním dětem let?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.