Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Genealogie - nemohu přečíst kurent

Od: genealog odpovědí: 9 změna:
Ještě jednou sem píšu, protože se mi nepodařilo nahrát onen obrázek s textem z matriky. Tak teď už to snad bude správně.
Ahoj, snažím se věnovat genealogii, ale narazil jsem na 50. léta 19. století, kde už je kurent. A i když mám před sebou abecedu v kurentu, tak toto nemohu zcela rozluštit. Pomohl by mi prosím někdo?
Pochopil jsem toto: "Novák Antonín, kovář, syn zemřelého Jozefa Nováka" a dále už nic.
A mimochodem, věnuje se tu někdo svému rodokmenu? Jen tak ze zvědavosti. Jaký rodokmen děláte? Já se snažím o vývod - takže všichni přímí předkové.
Díky za pomoc.

Genealogie - nemohu přečíst kurent

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, snad to zde dáme kolektivně dohromady a já začnu pokračováním: " ... ,mistra kovářského z H ... matky Augustiny rozené Horové ... " Více toho nedám a nechám vyniknout někoho jiného. Zdravím!

...kovářského z Melči (?), čís. 2 Budu dál bádat a hledat případnou obec v okolí Příbrami. Nebo odkud je ta matrika? Ta obec musí být někde v blízkém okolí.

...Horové, dcery? z Pasek čís. 1, okresu Příbramského. I nad tím povoláním se ještě zamyslím.

genealog
hodnocení

Je to obec Jince, okres Příbram. Moc vám oběma děkuji za pomoc.

ben®
genealog - nemáte zač. Já tam Jince nevidím a ani slovo dcera. Jinak @bimbam odvedla dobrou práci.

Bene, dcera tam je určitě. Jince nikoliv, ale teď už to čtu jako " z Welčí". W by nás nemělo překvapit a na mapě se dá najít, že obec Jince má část, dříve jistě samostatnou obec, se zvláštním jménem Velcí. Jestli se to skloňuje jako stavení, netuším :). Jen je mi stále záhadou, čí vlastně byla Augustina Horová dcera. Čtu to jako "lezče". K žádnému řemeslu se ale podle toho přiklonit neumím...

genealog
hodnocení

Ještě jednou díky moc vám oběma! To "Welčí" sedí. Normálně je to nyní "Velcí", ale v jiných matrikách jsem našel i "Velká"... :)
Zajímalo by mě, vy se rodokmenům nějak věnujete? Nebo jaktože jste toho tolik vyluštili?

Pane tazateli, za sebe přiznám, že jsem se se starými písmy setkala při studiu. Pak jsem měla pauzu několik desítek let a občas se do kurentu začtu až zde na poradně. Tak jednou za rok se tu objeví dotaz podobný Vašemu. Osobně si myslím, že začíst se a přelouskat text není nic mimořádného. Vždyť mnoho z nás se muselo naučit azbuku. Ta je rozhodně těžší.

V matrikách bývá krasopis i "škrabopis". Při četbě v nich je vhodné číst i další zápisy. Tím se rychleji seznámíme s osobitými tahy pisatele. A už jsem se včera zmínila, že často pomohou i mapy. Pravděpodobnost, že partneři pocházeli ze stejného okresu, je velká.

Rodokmen prý sestavoval jeden z mých vzdálených příbuzných. Prý došel až k jednomu zemanskému rodu. Ať se i Vám podaří propátrat se daleko do minulosti!

ben®
genealog - dotaz mně přišel jen zajímavý.

hodnocení

0x

Třeba vám pomůže tohle:

Jinak moc pěkné písmo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]