Nejste přihlášen/a.
Zdravím, je mi 15 let a mám poslední dobou krušné období s mojí matkou, (otce nemám), moje matka je taková poslední dobou velmi výbušná, dříve tak před 4-5 lety byla úplně v pohodě, ale když je mi 15 tak se rozčiluje nad každou věcí a všechno strašně rozebírá a dělá z toho aféru jak v nějákém tv pořadu, například před týdnem jsem jel se školou na výlet, normálně jsem přijel domů byl jsem unavenej a nechtěl jsem si s mojí matkou moc povídat a chtěl jsem chvilku svůj klid, tak na mě začala hned řvát, na celej panelák jak si to můžu dovolit atd... když se hádáme, tak řeší v zápětí úplně něco jiného, klidně i 2 týdny starou věc, a to ikdyž jsme to už dořešily. vyčítá mi jak ona přijde utahaná z obchodu jak kráva a jak to je těžký atd.. a to jí pomáhám to uklízet a donášet do kuchyně a stejně mi to říká jak kdybych ja jí vůbec nepomohl, také mi vyčítá, že dělám úplný hovno v domácnosti, a že ona musí každý den chodit do práce uklízet a, že bez ní bych byl hovno a nic bych neměl a žil bych někde v děcáku... Když za ní přijdu se ji na něco zeptat, tak mi řekne ať ji nechám, že je unavená a řekne mi to klidně i otráveně.Taky mám občas strach jít domů jen kvůli tomu aby na mě nezačala zase řvát kvůli klidně i 2 týdny starý věci. Prosím poradtťe mi jsem opravdu zoufalý a nevím co mám dělat. Předem děkuji
@prosimpomoc - matka je taková poslední dobou velmi výbušná, dříve tak před 4-5 lety byla úplně v pohodě
Před 4-5 lety byla maminka o 4-5 roků mladší, míň unavená (možná ji začíná tráit přechod), může se bát jestli nepřijde o práci. Finančně jste na tom asi byli taky lépe - ceny byly jinde a desetileté dítě většinou "nesežere" tolik co puberťák. Skoro bych řekla, že má strach, jak to zvládne a protože to jednak (asi) jinak neumí a jednak jste jediný "po ruce", odreagovává to takhle špatně. Asi nezbyde, než vydržet.
Mimochodem jak je to s tou pomocí doma? Nějak nevím, co znamená "pomáhám to uklízet a donášet do kuchyně" - co děláte kromě toho? Nezkusil jste se jí třeba zeptat, s čím by potřebovala pomáhat, nebo rovnou udělat něco, co je běžně na ní?
Určitě to není tvoje chyba. Vše se mění a pokud je maminka sama bez muže, jen s tebou, musela a musí vše řešit sama. Je to pro ni velice těžké. Chce si povídat a ty už máš asi také jiné starosti. Je asi unavané z práce, možná ji i něco mrzí a proto si na tobě vybíjí své nálady. Jen se neboj chodit domů, pokud maminka řve, odejdi do svého pokoje, nebo se jdi projít a ona se jistě zklidní. Určitě za její nálady a život neneseš žádnou odpovědnost.
Ty její výtky, neber vážně, je povinnost matky aby se postarala. Začas už její pomoc nebudeš vůbec potřebovat. Měla by být ráda, když pomáháš. Také budeš v budoucnu pracovat. Teď ale potřebuješ doma klid.
Netrap se tím. Užívej si života, možná, že to maminku za nějaký čas přejde. Pokud ne, přemýšlej o tom, kde budeš nadále studovat. Zda zůstaneš doma, nebo odejdeš studovat někam jinam mimo bydliště a uvidíš se s maminkou méně.
Má tě jistě ráda, ale musí se umět ovládat. Potřebuješ klid a její podporu, ne nadávky. Je potřeba vyrůstat v klidu.
Držím palce, ať se to změní. Zdravím.
Není to tvoje chyba, ale určitě můžeš udělat něco pro zlepšení situace. Já na tvém místě bych se neptala, jestli potřebuje s něčím pomoct, ale rovnou bych něco udělala, než přijde z práce. Určitě se něco najde - uklidit nebo umýt nádobí, vynést koš, vyluxovat... Rozhodně ji to potěší a nebude na tebe tak protivná. Držím palce!
ikdyž jsme to už dořešily
-A ty seš kluk nebo holka, podle gramatiky evidentně holka
-A jak jste to dořešili: řeklo se naprosto jasně: mami tohle téma uzavírám já už se o něm nebudeme nikdy bavit, ano?
Tohle už jsem matce také, řekl a ona mi řekla, že ať jí neříkám co má dělat, že ona tu rozhoduje
V tom případě má tvoje maminka asi nějaký těžký období, kolik je let, hormony?
To je divný, že nemáš problém s pubertou ty, dobře, tak na tuto maminčinu odpověď si příprav:
Mami, prosím tě, co mohu udělat, abychom se znovu nebavili o již jednou o uzavřeném tématu?
... přîpadně dále to rozvinout na
Pokud se dále a znova a znova budeme bavit o té stejné věci, tak je možné, že budeš potřebovat odbornou pomoc, mohu ti s tím pomoci a společně zajdeme k panu doktorovi přes hlavu, jednoho znám.
Jak tráví maminka svůj volný čas? jaké jsou její zájmy a jaké tvoje? Je nějaká oblast, ve které si s ní momentálně i přes její "krušné období" pořád rozumíš? Tvůj projev je na tvůj věk velmi mentálně vyspělý, navíc odpovídá spíš dospělé ženě/dívce než patnáctiletému klukovi. Na jakou školu nastupuješ po prázdninách a jak dlouho toto maminčino období trvá?
Vypadá to jako trolení, ale pokud nás "netaháš za fusekli" , tak matce můžeš odpovědět i něco ve smyslu "Proč jste si mě tedy pořizovali, to jako aby si na mě mohla řvát? V osmnácti odcházím jinam, tady nezůstanu, jsou školy i práce s ubytováním. Pokud dopadnu špatně, budeš za to moct ty.. (a odejít do jiného pokoje). Zeptám se na tvého otce-odešel od rodiny?
Tak zoufalý nebo zoufalá? Možná by mamince ubyly starosti, kdyby viděla tvoje dobré známky ve škole a dobré vysvědčení. Možná si najít i nějakou brigádu, abys nemusel/nemusela mamince říkat jenom dej, potřebuji, když je na všechno sama. A kdy jsi ji naposledy vzal nebo vzala kolem krku se slovy maminko, mám tě rád nebo ráda a nechci se s tebou hádat? A taky třeba...pojď, půjdeme se projít, když je venku tak krásně... Zkus to! Přeji vám oběma krásné sluníčkové dny v pohodě a dobré náladě, všechno se dá změnit, ale chce to trpělivost. Tak se drž a ať se ti daří!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.