Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach z chození do práce (mám úzkosti)

Od: amelka odpovědí: 34 změna:
Dobrý den, dnes to bude zcela ve zkratce.
Letos na jaře jsem dodělala maturitu. Na žádnou vysokou jsem se nedostala, a tak mě čeká práce ze které mám až smrtící strach. Mám obavy z lidí, z nového prostředí a sama ze sebe, plus ztráta studenského života. Nějaká ráda? Jak přemoct strach?
Popřípadě jak dlouho může být člověk na pracáku?

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

18x

Promiň, ale tvůj dotaz si přímo říká o návštěvu psychologa.

ben®
hodnocení

15x
Dobrý den, na pracáku vůbec nemusíte být, když si práci najdete aktivně sama. Jenže, to se Vám nechce a proto hledáte důvod, jak to zaměstnání oddálit. Nejste připravena na normální život, ale tomu neutečete - život studentský skončil, tak to vemte na vědomí. Nesezral Vás kolektiv spolužáků, nasezere Vás ani kolektiv pracovní. Musíte se už skutečnému životu postavit čelem, nehroutit se a nefňukat. Zdravím!
Přesně tak. Ben to vyřešil. A teď nebudou mít psychologové a psychiatři, co žrát. Stačí se k tomu postavit čelem a nefňukat. Kdybyste radši mlčel. Kvůli takovým hloupým řečím se stále dost lidí boji vůbec vyhledat odbornou psychologickou pomoc.
darwin

A ty jsi doktor čeho, blum nebo broskví?

dříve, takoví jedinci zkrátka se nemohli množit, a podlehly přirozenému výběru, počkej za 50 let tady bude s 80% materiálu, který se ve zvířecí říši přímo množit zakazuje :)

tyler
hodnocení

6x
Nejtěžší je vždy začít. Po čase zjistíte, že docházet do práce mezi ty lidi je stejně snadné(těžké), jako být doma na pracáku. Stejně jako telefonování, oslovování lidí apod. Vše je o pravidelnosti a na vše se dá adaptovat/zvyknout a se vším se dá do jisté míry bojovat. Pokud vás však trápí přítomnost ostatních lidí kolem vás, nebo by byly vaše strachy a obavy silnější, že byste si ani za nějakou dobu nezvykla, pak je lepší odborník.

hodnocení

6x

Z práce strach mít nemusíš. A tak trochu obavy z nových lidí, prostředí a jak to bude fungovat jsme měli asi všichni. Po pár dnech si zvykneš a třeba budeš překvapená, jak bezvadně to bude fungovat.

*palec2*

hodnocení

5x

amelko, děvčátko, nejsi sama, kdo v tom takto létá, ale zvládneš to. Některých hloupých odpovědí tady si vůbec nevšímej, nevědí o čem mluví, a hlupák ti za smutek nestojí. V mnoha městech jsou společnosti, skupiny, které sdružují lidi s podobnými problémy. Tam zjistíš, že nejsi sama taková, popovídáte si, poradí ti odborníci, a postupně to půjde. Klidně napiš, dám ti tipy, kam se obrátit, věřím, že sis nechtěla JENOM postěžovat. Tak se drž a neboj se!

nerentier
hodnocení

4x

Bude to několikanásobně horší než ve škole. Předně se v práci hraje pouze na skóre, veškeré fórky a ohledy jdou stranou. Podrážení, donášení, vše ve snaze urvat větší kus žvance, nebo jen z čiré zlomyslnosti. Další nevýhodou je status nováčka; zatímco studenti jsou si víceméně rovni, elév v zaměstnání právě přišel, takže se automaticky předpokládá, že bude držet pysk a krok a navíc nic neumí. A pochopitelně i samotná (náplň) práce je podstatně horší než studium. Ale pracák není řešením, tím se průšvih jen oddálí. Doporučuji nastoupit, držet se v ústraní, zbytečně se neprojevovat a opatrně se rozhlížet...pak se uvidí. Odejít lze vždycky. *kafe*

michalverner
hodnocení

4x
Nechte se hospitalizovat na psychiatrii. To , že se nechce do práce je diagnóza a třeba na to dostanete i invalidní důchod...alespoň tak to (zkráceně) kdysi popisovala doktorka z oboru psychiatrie v televizní debatě.Jako příklad tam měla i pacienta kterému bylo 29.
Ano , v roce 123

slovan
hodnocení

4x

Možná by pomohla obyčejná úvaha, tzv. selským rozumem. Pokud by všichni ( nebo většina ) z těch, kdo zrovna dokončili školu takhle uvažovala, tak se dnes večer nenajíš, nerozsvítíš světlo, neměla bys dokonce ani ten mobil nebo noťas k napsání takové otázky.

Je potřeba vykročit a sehrávat svou roli ve struktuře společnosti. To je prostě život. Zbytečně si ho nekaž sama - o to se rádi postarají ostatní, to mi věř.

Pracák je tragédie, faleš a Potěmkinova vesnička. Jeho hlavním smyslem je vytvořit pracovní místa pro několik tisíc úřednic. Oni žádné "výsledky"a "efektivitu"dokazovat nemusejí. Resp. jsou někdy oceňováni i za to, kolik uchazečů vyřadili, což nemusí souviset s tím, kolik jich reálně našlo zaměstnání. A pokud jim čísla letí moc nahoru, tak upraví způsob jejich výpočtu - to už kdysi udělali.

Viz taky svice.cz/...

riva
hodnocení

3x

Přestaň hloupnout a jdi do práce. Jakékoliv. A pokud budeš naladěná na to, že tam budou hnusní lidi a že bude práce nepříjemná, tak tě čeká příjemné překvapení.

Jinak je normální, že tam budeš ta nejhloupější z hloupých, ale to se brzy změní.

hodnocení

2x
Z něčeho se musí žít, proto většina lidí musí pracovat.
Kdyť v dnešní době kdy je malá nezaměstnanost si můžete vybrat jakou práci budete dělat, vyberte si práci kde budete samostatná pracovní jednotka a vedoucího uvidíte jednou do měsíce.

p23®
hodnocení

2x

Dobrý den.

Jaký strach ze zaměstnání? Je to jako vše ostatní. Chodila jste do školy, udělala maturitu, tak hurá do práce. Není se čeho bát.

Jaké obavy z lidí, z nového prostředí a sama ze sebe, ztráta studenského života. Nastane život nový Vždyť jste se stýkala celý život s lidmi. Nebude to jiné. Jen se změní prostředí. Opět si zvyknete. Hlavně to neprodlužujte, hledejte a začněte někde pracovat. Na vysokou to můžete zkusit příští školní rok. Nic není ztracené. Hlavně musíte vědět, co chcete.

Nespoléhejte se na pracovní úřad. Jednejte sama.

Držím palce. Zdravím.

runner2
hodnocení

2x
Tak se zkuste zamyslet, co tak strašného se Vám může stát. S pracovním životem začínáte, odpovědnost budete mít minimální. Když to v jedné práci nedopadne, zkusíte něco jiného. Nemáte hypotéku ani se nemusíte starat o rodinu. Místo psychologů si o tom zkuste promluvit s rodiči, nebo s kamarádkou. A taky si myslím, že to nejhorší co můžete udělat je pobývat delší dobu na pracáku. Jste mladý člověk na začátku tak si to užívejte ta odpovědnost v životě bude treba jednou mnohem větší.

liska5
hodnocení

1x

Všechno zlé je k něčemu dobré. Nikde není psáno, že tam zůstaneš navěky. Život je na etapy. Je to nová etapa. A kdybys přišla do prvího zaměstnání po VŠ, taky bys šla do nejistot. Nové prostředí, noví lidé, nové vztahy, jiná cesta do práce, než ta předtím, i ta první výplata. Každý jsme si to prožili. Hlavně buď v pohodě. Nejhorší je ta obava z neznámého, a ta se brzo rozplyne!...Každý jsme ale jinak nastavený. Já se vždycky těšila a byla zvědavá. Pak sem třeba napiš, jaký to tam je.

hodnocení

1x
Strachem z práce trpí v ČR spousta lidí.
Možná by Ministerstvo zdravotnictví mělo zahájit nějaké očkování. Ovšem jestli na to existuje nějaká vakcína, to si nejsem jist.

To by bylo antivaxerů *smich2*

liska5

Stachanovcem po 4 dávkách*smich*

hodnocení

1x
Tak proč chceš chodit do práce? To jsou blbé nápady!
amelka
23.06.23 12:44
hodnocení

Peníze
darwin

Evidentně nic neumíš, tak jestli ti je okolo 20 let, tak ulov dobrého amanta, začni se chovat jak ženská se chovala 1000 let, a nemusíš nic řešit :))

Prací nezbohatneš...
darwin

Prací zbohatneš, to je stále ten nejjistější způsob, ale musíš škálovat a včas využít páky.

hodnocení

0x
Navštívit praktického lékaře. Požádat o žádanku k psychologovi / psychiatrovi. Možná už rovnou zvážit nasazení antidepresiv - SSRI. Ale jste ještě mladá. Mohlo by to jít jen cestou psychoterapie bez léků.
Při čekání na termín se můžete základní informace dočíst ve volně dostupné knize prof. Práška.
psych.fnplzen.cz/...

hodnocení

0x
Dobrý den,pokud Vás ten strach paralyzuje,je vhodné navštívit psychologa. Ale jinak určité středně silné obavy ze životní změny jsou normální,má je každý a je třeba to překonávat. Jen pokud Vám obavy nadměrně zasahují do života,je to na odborníka

sasa*
hodnocení

0x

Zcela ve zkratce také jsem měl fóbii z práce - celých 55 let. Nyní mám zase strach ze smrti- co je horší?

darwin

Celý život ve strachu? Tak to musel být hrozný

kmet
hodnocení

0x

Co začít na Onlyfans?

jaros70*
hodnocení

0x
Rozhodně zapomeň na montovny doporučované agentury. Lze to opakovat. Nikdy žádné montovací centra. Nebojíš se seznámení s novými kamarádkami, naopak my se těšíme na sdílení práce i legrací. Zajdi svou nohou bez agentur a webů do velkého hobby marketu, na hlavní info a tam si tě odchytneme. Vynechej hor*bach a pozici pokladní. Neboj, peníze budeš mít. Zakrátko zjistíš výhodu svého rozhodnutí. Těším se na tebe.

hodnocení

0x

Na moji včerejší nabídku ( v 15.01 ) ses neozvala, takže sis opravdu jenom chtěla pofňukat. Nechce se mi, je horší než nemůžu ! Tak se vzpamatuj, nebo tě v životě bude čekat jenom trápení! Škoda, ne?

darwin

To nevíš ženské implicitněři chtějí jenom postěžovat? Pouhých 5% chce opravdu něco řešit! 95% se chce vyplakat kamarádce.

hodnocení

0x

Já bych Amelky otázku tak neshazovala. Mám od puberty úzkostně-depresivní poruchu, sociální fobii a i další psychiatrické diagnozy, to tu nechci řešit - ale chci napsat, že situace, jako např. zkoušení před tabulí, přednesení referátu na VŠ, jakákoli situace, kdy se na mě soustředila pozornost kolektivu - byly pro mou psychiku zcela devastující, trémou jsem až zvracela, nespala a trpěla jsem tak, že jsem v 18ti uvažovala o sebevraždě. Tehdy jsem ještě nebyla diagnostikovaná, to až po VŠ, kdy jsem se odhodlala k psychiatrovi. Takže do té doby jsem taky pořád poslouchala "ty naděláš, co se pořád stydíš, bojíš, nervózní je někdy každý, neber si to tak, to se poddá..." a podobné kecy. A byla jsem přesvědčená, že ostatní mají pravdu, že jsem prostě tak ustrašená, neschopná. Ten, kdo tímhle netrpí, si ABSOLUTNĚ nedokáže představit stavy, kdy má jít na pracovní pohovor, do nového kolektivu, do nové práce apod. Byla jsem mnohokrát dlouhodobě hospitalizovaná, vystřídala spoustu psychologů, uchylovala se k esoterice, opíjela se, sebepoškozovala, už 30 let beru antidepresiva. Takže pak si přečíst, že se "někomu jen prostě nechce dělat a ať se nebojí, že to nakonec v práci bude skvělý..." to je opravdu fajn. Navíc kolektiv (zejména ten ženský) dokáže vycítit slabého jedince a připravit takovou šikanu, že už je člověk fakt na provaz. (mé druhé zaměstnání byla administrativa v kanceláři s třemi starými jedubabiznami před důchodem, to bylo pošušňání). Poradit nedokážu, snad jen pochopit. A povzbudit, že s věkem se to trochu zlepší, člověk získá víc sebevědomí a vůbec není vyloučené, že hned to první zaměstnání bude tazatelku bavit, že tam budou hodní a vstřícní lidé a že se tam nakonec bude i těšit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]