Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řešení obsedantně -kompulzivní poruchy

Od: obycejnychlap odpovědí: 6 změna:
Zdravím a hezký den. Kvůli tomu, že jsem občas odkládal některé věci, setrvával i někde, kde jsem byl z donucení nebo snahy někomu vyhovět jsem počal mít obsedantně kompulzivní poruchu (z dlouhodobého hlediska). Občas to bylo tak silné, že jsem ve městě musel šlápnout na obrubník nebo na stejně barevné dlaždice pro vnitřní klid. Chci udělat v životě jedno důležité rozhodnutí, ke kterému docházím po částech a zbývá jen podat přihlášku ale čím více to oddaluju, tím více toto obcházím a dělám věci,které bych jinak zase odkládal nebo jen přemýšlel hodiny,proč jsem se nepřihlásil ještě tam,kam chci. Vím,že to je pro Vás zvláštní číst. Např. domácí práce, do kterých se neustále musím nutit a díky obsesi je dělám a někdy i více než je třeba. Jsem v současné době bez práce, nejsem s rodiči ale mám brigádu a teď chci přidat ještě další. Toužím podvědomě znovu zažít nějaké chvíle a tytéž pocity, které jsem zažíval v době před covidem, kdy si určím, který pocit chci a i si některé pocity zákaži,protože vím, co dělají. Toužím po tom nastolit si zase takový pořádek a pocity, jako v roce 2019. Bolí mě některé vzpomínky na dobu covidovou,chtěl bych vnitřně vymazat jeden moment, který byl a úplně jej vymazat z paměti. Jednu výčitku, kterou jsem měl vůči sobě a vyčetl to někomu jinému. I takové věci mě nedaly klidu. Rád bych, aby i moji rodiče viděli, že za něco stojím a něco dokážu. Každý den chci být prospěšný. Trvá mi však dlouhou dobu, než udělám nějaké běžné úkony doma,když zrovna jsem přítomen myslí a nemyslím na to, co bylo a co jsem zažil třeba i v práci bývalé. Nesnáším nekalosti a když jsem zjistil, že jeden kolega (údajně) něco provedl (ale nedokázalo se mu to) začal jsem ho od té doby nesnášet. Také mu chci napsat a pěkné mu to dát "sežrat" ale vím, že by se mohl i mstít. V bývalé práci mě chvíli zkoušel, co vydržím, až když jsem se na něj rozčílil a šel do něj tvrdě, tak mě pochválil. Zkoušel mě naschvál. Dále si dávám pozor na své myšlenky, protože je to nutné a snažím se nějak ventilovat své emoce. Neboť je umím držet a to nejde pořád. Nikomu neublizuji ale slovem to dovedu kolikrát. Chci najít řešení na to, aby se nevracely ony myšlenky a já se jich dokázal kompletně zbavit. Zítra bych rád do posilovny, a pak si našel techniku, jak odpustit sobě a i ostatním. Ale hlavně, abych už nad tím, co bylo nemusel přemýšlet. Nedávám na sobě nic znát ale po dobu roku a půl cca mi bylo nestále předhazováno ze strany příbuzné, že jsem si neudržel jednu práci a těch nadávek.. Každý

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jaros70*
hodnocení

0x
Snažím se abych to udělal nejlíp! Pro vás! Rodičové jsou korigující oko, pravdydávající a kritizující čenich? Oh, nejsi robot, stroj nebo papír omotaný kolem kamene. Zdáš se být podobným čím jsem já. Tykám ti jak na nějakém chatu. Utíkáte tedy z domu pryč do fitka a tam děláte co? Srovnáte si lidi? Nevím přesně s čím bojujete. Já "vždycky" říkám: čím víc lidí, tím víc problémů. Vždyť by na světě stačili dva lidé. Ten třetí by byl šikanován. -Stejně barevné dlaždice, vždyť to je super. Mozek si přemýšlí jinak a náladově působí jinak. Je to zábava. Myslete přitom na svou představu síly. Já si v práci plánoval že už musím jít na PN, protože ty pizdoviny co vymejšlí ředitel už dál nejdou. Jenže jsem skončil na PN s úrazem. To plánování se zdravím, to je hazard. Co dál? Máte právo rozhodovat i svým způsobu. Když se spolu setkáme ve městě, můžeme poskakovat po různých dlaždicích a mít se dobře. Víte, někdy selžou i člověkovy koníčky, dispozice, jsem jako by na jehlách, půjdu do války nebo ne, k tomu placatý internet a hry, dále čas, a tyto mě zaměstnávají abych přerušil kabely od syntezátorů k mixu k PC. Nevím kde skončil můj zájem. Jamendo dot com, Jaros, tam jsem.
K příbuzné. Takovou už nemusíte poslouchat. Pokud je stará bába, tak všichni ví že kdysi pracovali po celý čas v jednom podniku. Proč ji pouštíte k sobě domů? Víte, co chcete dělat, čím být, stát se svým pánem, nebo mít dobrý kolektiv? Máte vůbec aspoň svou místnost, své sny? Nic o vás nevím. Vím, že jste, jste svobodný, můžete rozpřáhnout ruce a zvolat tento svět je můj! Nikoho nemohu pohoršovat svými nákupy & vlastnictvím základních potravin & toaletních potřeb, které v tomto čase jsou nákupy jako kráčení po různých druhů dlažeb. V Albert mají 3 kg prací prášek za stovku. Ale u vás doma řeší, že Jeník by si už měl najít pořádnou práci. Ale já jdu na radnici a požádám o byt. Nebo buď po čas se mnou, s někým. Ti lidé otravují, buď jsou opilí nebo zapšklí svým způsobem nepovedeného života. Oni už do posilovny nepůjdou. Mají mozek totálně vymlácený. Posilka je super, vždycky mám trenéra abych nedělal hovadiny. No ale měsíc nejmíň mohu leda honit kvůli jsou tam zlomený žebra z koloběžky. Měj se rád. Uvědom si, jak s nádechem přichází různé myšlenky, s výdechem odchází. Poté budete v reálu, můžete říct, tomu nevěřím, tomu nepomůžu, tam nedám ani korunu. Tady pošlu 100,-. A jste svůj pán. Namísto dluhů a hladovění jsem se uskrovnil a zrušil TV, - druhotná platební neschopnost, jezdit bike do lesa trhat kopřivu na jídlo, to fakt nikdo nechce.
Vadí vám kecy. Co trik? Při návštěvě té příbuzné demontovat koupelnu za účelem rekonstrukce, nebo pozvat z hospody lidi, prostě ať se příbuzna neodváží kecat. Ty jsi člověkem ne snad, a kdo by měl být.

slovan
hodnocení

0x

No, hoši, vy jste se tu hledali, až jste se našli ( obycejnychlap + jaros70 ). Ale zpět k původnímu dotazu... Já bych doporučoval nevěřit doktorům ohledně tzv. "psychických" poruch, protože to je tenký led a mlha, kdy oni oficiálně nemohou ( až na výjimky, kdy sám psychiatr je křesťan ) připustit existenci duchovního světa a jeho vlivu na lidi.

Za druhé, buď chlap, přemýšlej sám, hledej pravdu a tím i pochopíš, co máš dělat. Používej logiku. Přečti si aspoň Nový zákon ( to je část Bible ), aby jsi získal základní přehled o duchovních souvislostech a začal počítat s Kristem ( se kterým se stejně jednou setkáš ). Nepřehlížej neudělanou práci kolem sebe ( nádobí, prádlo, prach na zemi nebo na nábytku, atd. ). Musíš být v řadě situací sám sobě velitelem i vojákem... I běžný život je něco jako cvičení v posilovně.

obycejnychlap
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi. Pro slovana: Ne, nehledám tu nikoho ale včera jsem už musel napsat jak to cítím. Čímž se nechci nijak litovat ale potřeboval jsem se vypsat z toho.
Já jsem věřící člověk, který se účastní studia Slova Bible, byť online ale i tak mě to hodně dává a do života vnáší zase nějaký ten řád.
Já nic nepřehlížím kolem sebe, naopak. V běžném životě jsme každý za sebe vojákem i velitelem, je to fajn. To, že člověk nadměrně přemýšlel,nemohl se s něčím smířit,to je pryč.
Náš mozek sám hodnotí určité situace a jeho přáním je,aby se vše dělo podle něj. Což je v pořádku ale přihlédneme i k tomu, že nejde být sobeckým. Já se vyhýbám alkoholu, cvičím, mám na starosti běžné věci a zahradu. Kořen všeho spočíval v tom ( a zároveň to, že jsem sem napsal tento příspěvek), že jsem až moc na vše lidem řekl ano a už to bylo dosti za hranou.
Tak proto,kdyby někdo řešil, že je zde mnoho myšlenek a třeba na přeskáčku, byla to snaha vše ucelit a shrnout.
Logiku hledám v životě a též se neridim jenom pocity. I když ty též mají velký vliv.
Jak jste napsal slovane, chlapsky to vše pořeším opět a bude to jako před tím. Ať už voják či osobní asistent k autistovi,.pravdu já znám a sám sobě nelžu.
slovan

Díky za odezvu. Nicméně, píšeš třeba, že "Náš mozek sám hodnotí určité situace a jeho přáním je,aby se vše dělo podle něj. Což je v pořádku"

Ne, to není v pořádku a zejména to není pravda. Představ si, kdyby hned pršelo, když zrovna chceš, kdyby hned zazvonil pošťák s dopisem na který čekáš, kdyby hned jel autobus nebo vlak když příjdeš na zastávku, atd. Mozek si přeje leccos, ale schválně jsme obklopení obrovským množstvím proměnlivých okolností, aby měl mozek prostor pro improvizaci, zlepšování, atd.

Na druhou stranu nezapomínej, že právě mozek ( resp. mysl, nebo v Bibli se někdy obrazně píše "srdce", ale tak či onak jde o myšlenky ) je často napadán duchovním světem a proto stojí za úvahu : kdo mi teď vložil do mysli, abych "musel šlápnout na obrubník nebo na stejně barevné dlaždice"? Byl to Hospodin? Určitě ne... Jsme totiž napadáni z duchovního světa, takže je potřeba nepodléhat různým sugescím.

Logiku v životě ( nebo spravedlnost ve světě ) nehledej, často tam není. Lépe je spoléhat na Boha a přemýšlet nad jeho slovy. Proč nám asi nechal zapsat tohle a tohle...? Co tím myslel? Co je hlavní informace, hlavní postoj, který si mám z toho pamatovat? Nad tím uvažuj a tím se řiď. Kdo půjde po této cestě, nezbloudí, i kdyby to byli pošetilci...( Izajáš 35,8 )

Na "odpuštění sobě" nepotřebuješ najít žádnou "techniku". V Kristu bylo odpuštěno všem, kdo mu uvěřili. To je celé.

Pokud jsi zatím bez zaměstnání, tak se denně sám zaúkoluj nějakou užitečnou činností a udělej ji.

Denně čti Slovo i sám. V klidu, postupně, jako knížku. Dej si třeba záložku a další den nebo večer pokračuj.

hodnocení

0x
I když člověk provede něco, co by nejraději vrátil zpět, je potřeba si uvědomit, že život přináší různé zajímavé zkušenosti. A každá zkušenost a zážitek nás něčemu naučí, je cenný. Proč si něco odpouštět, vždyť není co. I negativní zkušenosti potřebujeme, abychom zjistili, že tohle mi nedělá dobře a tomu se zkusím příště vyhnout. A to je cenná zkušenost.
Díky bolesti jasně víme, co nechceme a to nás silněji navede k tomu, co hledáme. To není špatně.
Já mám pocit, že ke stresu a psychickému napětí nás vedou příliš vysoké cíle, které si dáváme. My nemáme být dokonalí. Každý člověk je jiný, a proto dokonalost nikdo nedokáže pravdivě posoudit, vždy jde o lež.
Myslím, že nejcennější je vnitřní klid. Byt spokojený, přiblížit se trvalejší radosti ze života. Pečovat o spokojenost a klid. To je ale spojené s tím, nenechat si klid vzít nikým, kdo mne zraňuje. Vstoupit do konfliktu a postavit se za svůj klid, vybojovat ho.
Dokonalost a její falešnou hodnotu nám vnucují podle mne i reklamy. Ten dřívější výrobek nikdo nemá kupovat, máme teď dokonalý. To neplatí u lidí.
U myšlenek platí, že negativní myšlenky ruší a minulost se stejně už nedá změnit. Umět rozlišit to důležité od nedůležitého. Důležitá je přítomnost a spokojenost. Omezovat a nenechat se rušit ničím, co spokojenost kazi.
Samozřejmě pokud mne něco bolí, musím najít proč a srovnat si myšlenky, aby se problém zahojil, srovnal. Najít jiný pohled na věc, aby bolest nevznikala.
To odkládání povinností občas vyčerpává. Ale nejde udělat všechno najednou v jednu chvíli. Všechno má svůj správný, nejlepší čas.
O spáry dlažby se lze přerazit a poničit boty, tak taky koukám kam šlapu, a chůzi přizpůsobím.

hodnocení

0x

Myslím, že všichni, než budou odpovídat, by si měli přečíst, co to je obsedantně - kompulzivní porucha a o jak závažnou psycickou nemoc se jedná. Nikdo si taky neumí představit, v čem asi se obyčejnýchlap potácí. Znám to, moje 40-letá známá s touto nemocí žije od svých 18 let, část doby z toho postupně v různých psychiatrických léčebnách. Nevěřili byste! Obyčejnýchlape, moc ti držím palce!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]