Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dum prepsany na me,budu se delit?

Od: ln odpovědí: 18 změna:
Dobry den,asi pred rokem na me byl prepsan rodinny dum.Mam ale dva sourozence 19let a 36,ja 34let.
Nejdriv jsem se sem pristehoval a pak mi sourozenci rekli ze jim to je jedno a ze z toho domu nechtej ani korunu.Pak to na me bylo prepsano a myslel jsem si ze s pritelkyni budu mit konecne klidny bydleni.Jenze vcera mi kamos rikal ze ikdyz je to na me prepsany a v katastru jsem vedeny jako jediny vlastnik,tak stejne po smrti otce by mohli sourozenci chtit jakoby vyplatit nebo jak se to rika..
Nejde o to ze bych se nechtel rozdelit ale nehodlam cekat kdy co bude a zbytecne investovat do domu,takze bych chtel obejit sourozence a znovu se zeptat jestli se toho vzdavaji a pripadne aby mi podepsali nejaky papir ze nic nechteji.Co by mel takovy papir obsahovat?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

10x
Pokud byl prepsan darovací smlouvou je jen tvuj.
ln
hodnocení

Ano darovaci smlouvou a na to jsem byl v katastru uveden jako majitel

hodnocení

6x

Dům je Váš a otec s Vámi jenom bydlí. Ten už není vlastníkem domu. Takže až zemře, bude se dědictví dělit pouze z toho, co váš otec ještě vlastní, mimo toho domu. Ten Váš kamarád Vás jenom plete a nemá pravdu. Nemáte se čeho bát. Vy si můžete do svého majetku investovat co chcete. Sourozenci se svého dědictví dobrovolně vzdali za života Vašeho otce. Teda pokud je to tak jak píšete, není co řešit. Vím to jistě, protože přesně tak to udělala moje kamarádka. Také se vzdala dědictví na dům a ten byl přepsán na jejího bratra, ještě za života jejich matky. Ta pak zemřela a situace té kamarádky se změnila, a měla zájem o polovinu toho rodiného domu. Dopadlo to tak, že svou půlku musela od bratra koupit, protože dům už byl v jeho vlastnictví. Což je také Váš případ.

k2
hodnocení

4x

To je nejaka ptakovina. Nemuzete se (ani pisemne) vzdat neceho, co Vam nepatri. Nejvice se Vasi situaci blizi pojem "zapocteni (daru) na dedicky podil", ale ani tam nikoho nevyplacite...

hodnocení

3x

pokud je dum přepsán na tebe v katastru si jediný vlastník je dům tvůj ostatní sourozenci maj smůlu

ln
hodnocení

Ani kdyz otec ktery byl jediny vlastnik,prepsal to na me a doted tu s nami bydli,zemre? Na to mi to prave bylo receno,ze az jednou zemre tak ikdyz jsem vedeny jako majitel se muzou prihlasit sourozenci o podil
sasa*

Pokud je přepsán na tebe je tvůj! Souroz nemaj šanci ani po smrti táty. To by bylo z dědictví, ale to nemůže být, protože de facto otec žádný dům nevlastní. Je tvůj! Stačí?

můžou chtít podíl z jeho majetku ale dům už jeho majetkem neni

otázkou je jakej další majetek má pokud má třeba auto garáž nebo sbírku známek nebo náky osobní věci z těch by podíl chtít mohli pokud se prokáže že ty věci byly jeho

barák si od otce dostal přepsal na sebe je tvuj a pokud se ho dobrovolně nevzdáš nikdo stim nic nenadělá

hodnocení

3x
Pokud mezi darováním a úmrtím neuběhnou tři roky, může být darovací smlouva napadnuta.

To je fakt? Nerejpu jen nevím a proto se ptám!

Tomu co tady píšete nevěřím, můžete to nějak doložit?

Podle občanského zákoníku z roku 1964 se právo odvolat dar promlčovalo v obecné tříleté promlčecí lhůtě. Nyní lze odvolat dar do jednoho roku ode dne, kdy obdarovaný dárci ublížil, případně do jednoho roku ode dne, kdy se dárce o důvodu odvolání daru dozvěděl.

Vy asi čerpáte odtud, ale to přece není stejný případ. To je něco jiného.

user

Napadnuto může být cokoliv a kdykoliv :)

Druhá věc je promlčení, tam běží tříletá doba někdy se to samozřejmě počítá jinak.

Jestli on spíš nemyslí, do kdy se bude ten dar započítávat do hodnoty pozůstalosti...

@user - Ne "do hodnoty pozůstalosti", ale na povinný díl:

OZ § 1660

(1) Na povinný díl se započte vše, co nepominutelný dědic z pozůstalosti skutečně nabyl odkazem nebo jiným zůstavitelovým opatřením.

(2) Na povinný díl se započte i to, co nepominutelný dědic od zůstavitele bezplatně obdržel v posledních třech letech před jeho smrtí, ledaže zůstavitel přikáže, aby se započtení provedlo za delší dobu; potomku se kromě toho započte i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním.

Ale stejně se dědic "dělit" nemusí - jen dědí méně nebo nic:

§ 1658

Započtení na povinný díl nebo na dědický podíl nezakládá povinnost něco vydat, ledaže se jedná o případ uvedený v § 2072.

user

No přesně, hlavně že si rozumíme, já nejsem chodici Encyklopedie.

Prostě něco už předchozích 3 letech dostal, tak to další už mu bude kráceno. No po 3 letech by bral stejně jako všichni ostatní

No já nevím, ale dar byl uskutečněn za života toho otce, nejedná se teda o žádnou pozůstalost.

user

Paní @suzymon, bavíme se o tom, kdyby dárce zemřel dříve než za 3 roky, k tomu máte přesné paragrafové znění opar příspěvku nahoře jak by to bylo (Prostě ten dar by si započítal na zákonný podíl - co teda spousta lidí neví - Popletl si to zřejmě i @tomkk), tak si to tam Nastudujte...

otázka je, kdyby to nebylo bezplatně ale úplatný převod za 1 Kč českou :))

No já to studovat nebudu, nepotřebuji to. Ale pořád si myslím, že mluvíte o něčem jiném. A navíc jsme se tady zamotali úplně zbytečně do nějakého přesvědčování. Já jsem napsala to, co vím naprosto jistě. Ale jestli má tazatel nějaké pochybnosti, tak se může se svými bratry domluvit už teď. Nebo jeětě lépe může navštívit nějakého právníka, aby mu to vysvětlil podrobně.

user
hodnocení

0x

"takze bych chtel obejit sourozence a znovu se zeptat jestli se toho vzdavaji a pripadne aby mi podepsali nejaky papir ze nic nechteji"

To je výborný nápad, určitě to udělej :)

Protože z 90%, až dojde na lámání chleba, tak Se ti, co nic nechtěli, nejvíc začnou hlásit... Když budeš mít v ruce ten papír, tak je vysoká šance, že se hlásit nebudou, a žádné zlé krve Se nedočkáš. Takže to je čistě psychologická věc.

Stačí jenom aby ti podepsali: přesně to co říkáš: z baráku XY nechci ani korunu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]